Dla mnie PCC Exol można porównywać tylko z Mercatorem. Tyle, że Mercator raczej nie osiągnie kolejnych 100 % wzrostu a PCC Exol spokojnie powinien dojść do tych 5-6 zł a potem w zależności od wyników w kolejnych kwartałach.
Zapotrzebowanie na rękawiczki wzrosło na świecie pewno 8-10 - krotnie , zapotrzebowanie na środki myjące pewno również z 8-10 krotnie, odkażające może więcej niż 10 krotnie a cena akcji ma pozostać na dotychczasowym poziomie. Kto w to uwierzy. Mercator pokazuje jak koronawirus wpływa do dochody solidnych spółek. Z PCC Exolem będzie podobnie. Bez dwóch zdań.
Owszem wyniki mogą być rekordowe ale:
- ile idzie na hurt, ile na detal?
- po ile sprzedają środki do pcc consumer
- ile towaru było zakontraktowane wcześniej
- jak kształtuje się strona kosztowa po takim wzroście popytu
Te czynniki w dużej mierze wpłyną na wyniki, i dopiero Q2 pokaże na ile spółka jest rentowna. Exol deklaruje ze będzie starał się ściąć koszty i mam nadzieje ze im się uda.
Takie pisanie 12 złotych bez konkretów to czysta marzycielstwo, co nie oznacza że mam coś przeciwko takiej cenie za akcje.
Nie bez powodu główny właściciel skupował akcje jak tylko informacja o wirusie pojawiła się w mediach. Wszystko do sprawdzenia. Wystarczy poszukać informacji na ten temat.