Krótkie pytanko, czy ktoś może jest szczęśliwym posiadaczem akcji spółki Interaolt i miał okazje ubiegać się w ubiegłych latach - składać wniosek w sprawie ubiegania się o zwrot pieniążków przekazanych na poczet podatku na Litwie (15%) i ma już jakieś doświadczenie w tym temacie?
Tu nie chodzi o dopłatę tylko o zwrot podatku który jest pobierany na Litwie. Też nie wiem jak to zrobić , można prosić o podpowiedź kogoś kto tą ścieżkę przerabiał.
> Płacisz za rok do końca kwietnia teraz do maja po dywidendzie. Obliczasz podatek 19 % ,odejmujesz zapłacony 15 % płacisz różnicę 4 % .Obliczasz po kursie srednim NBP z dnia poprzedzającego wypłatę dywidendy .Nie łączysz z obrotami (stratami zyskami na giełdzie) 3 minuty roboty za rok, Pozycje w picie 34-37 czy 35- 38 już nie pamiętam, ale coś koło tego.choc w tym roku us sam powinien ci tą pozycje wyliczyc
Dzień dobry. Czy dobrze zrozumiałem, że podatek od dzisiaj wypłaconej dywidendy powinienem zapłacić przy rozliicczeniu rocznym za 2020 rok - do końca kwietnia 2021? Pozdrawiam
Tylko ja bym chciał ubiegać się o zwrot pieniążków przekazanych na Litwie (15%). Jest Claim do wypełnienia, lecz nigdy tego nie robiłem, dlatego też napisałem tutaj, bo być może ktoś to już miał okazję przerabiać?
Ktos pisal o tym dosc dokladnie w zeszlym roku. Musisz poszukac. Poza tym sama spolka podobno tez jest pomocna w tym temacie. Napisz do ich dzialu relacji inwestorskich.
Myślę ,że bez pomocy agencji litewskiej zajmującej się sprawami podatkowymi nie ma szans ,chociażby ze względu na język . Spółka również na pewno się tym nie będzie zajmowała ,podobnie jak polskie spółki nie zajmują się sprawami podatkowymi indywidualnych akcjonariuszy. W ubiegłych latach były zapytania na forum na ten temat ,nikt jednak nie dotarł do fazy realizacji zamiaru odzyskania podatku. Głównym argumentem był stosunkowo niewielki zysk w stosunku do komplikacji związanych z odzyskaniem.
ale co wy chcecie płacić jak spółka notowana na polskiej giełdzie do tego polski makler? oni mają obowiązek zająć się podatkiem, a pit składa się z obrotu
ale co wy chcecie płacić jak spółka notowana na polskiej giełdzie do tego polski makler? oni mają obowiązek zająć się podatkiem, a pit składa się z obrotu
Przestań robić zamieszanie .Przeczytaj komunikaty dotyczące dywidendy ,które podaje spółka. Od marca temat poruszany był kilkanaście razy . IRL podatki uiszcza w Litwie ,zgodnie z tamtejszymi regulacjami. !!!!