• zwrot podatku Autor: ~Jacob [159.205.230.*]
    Krótkie pytanko, czy ktoś może jest szczęśliwym posiadaczem akcji spółki Interaolt i miał okazje ubiegać się w ubiegłych latach - składać wniosek w sprawie ubiegania się o zwrot pieniążków przekazanych na poczet podatku na Litwie (15%) i ma już jakieś doświadczenie w tym temacie?

Będę wdzięczny za pomoc.
  • Re: zwrot podatku Autor: ~inter [46.134.136.*]
    zobacz starsze wątki to jest dobrze opisane krok po roku i jest dokładnie opisane jakie formularze złożyc i gdzie i co dopłacic
  • Re: zwrot podatku Autor: ~w11 [85.11.80.*]
    Tu nie chodzi o dopłatę tylko o zwrot podatku który jest pobierany na Litwie. Też nie wiem jak to zrobić , można prosić o podpowiedź kogoś kto tą ścieżkę przerabiał.
  • Re: zwrot podatku Autor: ~Jacob [159.205.230.*]
    Dokładnie. Chodzi mi o wypełnienie wniosku itd. całą procedurę.
  • Re: zwrot podatku Autor: foratan [188.147.33.*]
    Dnia 2020-04-20 o godz. 14:36 ~Jacob napisał(a):
    > Dokładnie. Chodzi mi o wypełnienie wniosku itd. całą procedurę.

Jeśli na Litwie podatek wynosi 15%, to jeśli otrzymasz dywidendę, bedziesz musiał w Polsce dopłacić brakujące 4% podatku. Nie ma żadego zwrotu.
  • Re: zwrot podatku Autor: ~inter [46.134.136.*]
    > Płacisz za rok do końca kwietnia teraz do maja po dywidendzie. Obliczasz podatek 19 % ,odejmujesz zapłacony 15 % płacisz różnicę 4 % .Obliczasz po kursie srednim NBP z dnia poprzedzającego wypłatę dywidendy .Nie  łączysz z obrotami (stratami zyskami na giełdzie) 3 minuty roboty za rok, Pozycje w picie 34-37 czy 35- 38 już nie pamiętam, ale coś koło tego.choc w tym roku us sam powinien ci tą pozycje wyliczyc
  • Re: zwrot podatku Autor: ~john [31.16.248.*]
    witam wszystkich, czy w picie 38 wpisuje sume podatku zapłaconego za granica itd czy tylko sumę do zapłaty? pozdrawiam
  • Re: zwrot podatku Autor: ~KK [188.146.183.*]
    Dzień dobry. Czy dobrze zrozumiałem, że podatek od dzisiaj wypłaconej dywidendy powinienem zapłacić przy rozliicczeniu rocznym za 2020 rok - do końca kwietnia 2021? Pozdrawiam
  • Re: zwrot podatku Autor: ~Aa [89.64.92.*]
    Dobrze zrozumiałeś 4% różnicę miedzy 19 % w Polsce i 15 % w Litwie trzeba dopłacić w przyszłym roku - PIT 38
  • Re: zwrot podatku Autor: ~KK [188.146.183.*]
    Bardzo dziękuję za potwierdzenie. Miłego dnia Wszystkim Akcjonariuszom życzę :)
  • Re: zwrot podatku Autor: ~Jacob [159.205.230.*]
    Tylko ja bym chciał ubiegać się o zwrot pieniążków przekazanych na Litwie (15%). Jest Claim do wypełnienia, lecz nigdy tego nie robiłem, dlatego też napisałem tutaj, bo być może ktoś to już miał okazję przerabiać?
  • Re: zwrot podatku Autor: ~majk [83.20.224.*]
    Ktos pisal o tym dosc dokladnie w zeszlym roku. Musisz poszukac. Poza tym sama spolka podobno tez jest pomocna w tym temacie. Napisz do ich dzialu relacji inwestorskich.
  • Re: zwrot podatku Autor: ~Zxs [85.11.80.*]
    Ma ktoś jakieś postępy w temacie ?

Myślę ,że bez pomocy agencji litewskiej zajmującej się sprawami podatkowymi nie ma szans ,chociażby ze względu na język . Spółka również na pewno się tym nie będzie zajmowała ,podobnie jak polskie spółki nie zajmują się sprawami podatkowymi indywidualnych akcjonariuszy.
    W ubiegłych latach były zapytania na forum na ten temat ,nikt jednak nie dotarł do fazy realizacji zamiaru odzyskania podatku.
    Głównym argumentem był stosunkowo niewielki zysk w stosunku do komplikacji związanych z odzyskaniem.
  • Re: zwrot podatku Autor: ~red [89.72.26.*]
    hej a co sie dzieje w przypadku dywidend z tej spolki jak mam akcje kupione na IKE? czy nie trezba doplacac roznicy podatku?
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [62.21.48.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~aha [62.21.48.*]
    ale co wy chcecie płacić jak spółka notowana na polskiej giełdzie do tego polski makler? oni mają obowiązek zająć się podatkiem, a pit składa się z obrotu
  • Re: zwrot podatku Autor: ~aha [62.21.48.*]
    co tu sie odwaliło
  • Re: zwrot podatku Autor: ~aha [62.21.48.*]
    ale co wy chcecie płacić jak spółka notowana na polskiej giełdzie do tego polski makler? oni mają obowiązek zająć się podatkiem, a pit składa się z obrotu
    Przestań robić zamieszanie .Przeczytaj komunikaty dotyczące dywidendy ,które podaje spółka. Od marca temat poruszany był kilkanaście razy .
    IRL podatki uiszcza w Litwie ,zgodnie z tamtejszymi regulacjami. !!!!
[x]
INTERAOLT 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.