• Spółki z USA - propozycje i komentarze cz.3 Autor: lawyer_mz [37.248.152.*]
    Witam szanowne towarzystwo w trzeciej części tematu.
    Cisza na naszym forumie jak makiem zasiał więc postanowiłem znów troszkę popisać, czasy mamy ciekawe choć niestety w negatywnym kontekście. Nie ma jednak co się poddawać ogólnemu zniechęceniu tylko trzeba stawić czoła trudnościom, po każdej burzy wychodzi słońce.
    Obecnie posiadam pozycje w MNK, które performuje nadspodziewanie dobrze i z jednodniowego trejdu zrobiła mi się pozycja z już tygodniowym stażem. Duga propozycja, o której wcześniej pisałem, to SPCB, wchodziłem w okolicy 0,5$ i dziś 2/3 sprzedane po 1,5$ ale to nie koniec gry na tym spekulacyjnym walorku, tam jeszcze zabuja.
    Jak macie coś fajnego na oku to dzielcie się bo ciekawych spółek w USA jest multum.

• Re: Spółki z USA - propozycje i komentarze cz.3 Autor: ~Robi [83.26.213.*]
    Czołem a jak oceniasz biomaxime?
  • Re: Spółki z USA - propozycje i komentarze cz.3 Autor: lawyer_mz [31.0.127.*]
    Biomaxime to trzeba było kupować po 5-6zł a nie po 500% rajdzie, jednakże życzę powodzenia w dalszym pompowaniu, należy jednak pamiętać aby nie utknąć na górce bo to niebawem wróci do fundamentalnej wyceny sprzed pandemii.
  • Re: Spółki z USA - propozycje i komentarze cz.3 Autor: ~ms [89.79.12.*]
    Gratulacje z SPCB. Bardzo dobry typ , niestety nie skorzystałem bo zakopałem się w tym co mam :)
  • Re: Spółki z USA - propozycje i komentarze cz.3 Autor: lawyer_mz [5.172.232.*]
    Wróciłem na SPBC po 0,8$ i widzę, że troszkę za wcześnie, mam nadzieję, że jeszcze się zadzieje na tym walorze sensowna akcja.
    Poza tym kupiłem pakiet PAVMed, szalenie mocny kwit w ostatnich dniach, odkupiłem blisko dołka po 1,5 ale spanikowałem jak były dalsze spadki i trzeba było zacisnąć zęby i kupować wyżej po 1,94. Papier ma dużą siłę, wygląda na to, że ich urządzenia mogą się dobrze sprzedać, moim zdaniem do 2$ warto wchodzić. Smuci mnie natomiast zachowanie MMD, dziś kolejne głębokie spadki i wygląda na to, że może wylądować w okolicy 2,5-3,0 bez trudu i tam się ustawię po średni pakiet, miałem odkupować MLSS w okolicach 1$ ale jak będą MMD dawać za półdarmo to skorzystam, najwyżej stracę te kilka tysięcy.
  • Re: Spółki z USA - propozycje i komentarze cz.3 Autor: ~ms [89.79.12.*]
    a mnie znowu wkręciło na MVIS. W tym tygodniu duże obroty i ożywienie ale po piku wróciło na 0,2. Moim zdaniem patrząc na wykres i obroty to nie można było na tym piku zarobić i ruch się zacznie dopiero.
  • Re: Spółki z USA - propozycje i komentarze cz.3 Autor: ~rzetelny [37.248.208.*]
    Witam Panowie mam kilka gier w swoim portfelu branych w ostatnim tygodniu ale powiedzmy że nic na krótko nie dało zysku więc zostanie na dłużej a posiadam ontx po 0.30 to już chyba pisałem kiedyś niestety nie oddałem po opublikowaniu ostatniego raportu więc trzymam na długo odkupiłem też Novn po 0.41 i Chfs po 0.42 ostatnio dodałem Mlss po1.20 i Ibio po 1.02 i to cały mój portfel raczej wszystko na średni lub longa chyba że coś by zrobiło mocny skok ale wolę być cierpliwy pozdrawiam:-)
  • Re: Spółki z USA - propozycje i komentarze cz.3 Autor: lawyer_mz [37.248.152.*]
    rzetelny trzeba uważać z tym longiem na centowych bo moze resplit być i wtedy nieciekawie jest, obracaj jakąś częścią jak są podbitki. Ja właśnie odkupiłem pierwszy pakiet MLSS po 1,01, raczej to nie dno ale mam nadzieję, że już blisko. Oprócz tego PAVM i wczoraj na jakiejś czutce odkupiony MNK, choć szkoda że mniej niż wcześniej miałem.
  • Re: Spółki z USA - propozycje i komentarze cz.3 Autor: ~rzetelny [37.248.166.*]
    Czołem lawyer gratuluję znowu dałeś czadu MNK to rewelacja w tym tygodniu moje niestety dryfują i dziękuję za troskę muszę mieć się na baczności :)
    PS Zdrowych i Spokojnych Świat Wielkanocnych Pzdr
  • Re: Spółki z USA - propozycje i komentarze cz.3 Autor: lawyer_mz [5.172.233.*]
    Dzięki Rzetelny, MNK to ciekawy przypadek, dość ryzykowny papier ale też z ogromnym potencjałem wzrostu, zrolowali kwietniowe obligi i od razu pozostałe wróciły z 60-70% na poziom chyba koło 95% więc perspektywa bardziej pozytywna, miało być bankructwo ale wygląda na to, że może nie będzie tak źle. Jak będzie korekta w okolice 2,6-2,8 to dobiorę (kupowałem po 1,83 i po 2,66 mniejszą paczkę), weź go pod obserwację, tam będzie spora zmienność pewnie, bardzo dużo jest założonych krótkich pozycji zabezpieczających potencjalne bankructwo i może być jeszcze ładny wzrost w najbliższych dniach.
    A tak poza giełdowym młynem już składam wszystkim życzenia zdrowia, spokoju i choć kilku chwil radości z okazji świąt Wielkiej Nocy w tym wyjątkowym i trudnym dla nas czasie.
  • Re: Spółki z USA - propozycje i komentarze cz.3 Autor: ~dr_wezol [83.168.117.*]
    Gratulacje Lawyer, ja teraz jesli idzie o Stany to już tak mieszam niemal codziennie, że nie potrafiłbym czegoś z przekonaniem polecić :-)
    Tak na marginesie - pamiętam jak kiedyś stawiałeś na spółki z testami, a ja marudziłem, ze lepsze chyba te od szczepionek czy leków. A teraz mamy taką fazę, że jest już sporo tych spółek, które pracują nad szczepionkami czy lekami, kazda po większych czy mniejszych wzrostach i w zasadzie zarabia się tylko wbijając się tuż przed, albo tuż po infie (kolejnym) :-)
    Natomiast spółki testowe mogą przejśc w kolejną fazę, bo jednak testy są potrzebne, produkowane i sprzedawane w coraz większych ilościach. Dzisiejszy wyskok na WORX (momentami ponad 500 proc) coś mówi.
    Tak piszę o tym głównie dlatego, że może się okazać, iż obejrzymy niezłe zachowanie polskich spółek mających coś wspólnego z testami - Biomaxima, InnoGene, Medcamp a zatem i INC - wszystko to wzrosło, ale niewykluczone, że zobaczymy ciekawe rzeczy i to być może już jutro. Mam akcje całej czwórki, ale jak długo je będę miał - nie mam pojęcia :-) Dlatego nie napisze, że to na pewno okazja :-)
    Pozdrowienia dla wszystkich akcjonariuszy MLSS i MMD. I dużo zdrowia - nieustannie.

• Re: Spółki z USA - propozycje i komentarze cz.3 Autor: lawyer_mz [31.0.122.*]
    Dr ja już nie gram na spółkach koronawirusowych, nie miałem jakoś dobrego timingu i musiałem zaksięgować straty kilka razy. Mam teraz solidną trójkę MNK -- PAVM -- MLSS i jestem bardzo zadowolony z ostatnich sesji, cieszy mnie złapanie MLSS po świetnej cenie 0,96$, dziś ten papier pokazał sporą siłę i wygląda to coraz lepiej, niech tylko MMD odbije od dołka tak jak spółka matka bo mam już 40% straty na pozycji a niestety na uśrednienie brak paliwa. No i zwracam kolejny raz uwagę na PAVM bo moim zdaniem ich projekty są bardzo ciekawe a wycena nie jest jeszcze zbyt wygórowana, niedawno maks był jakieś 3,5$ więc jeszcze sporo do odrobienia no a potem wraz z postępem komercjalizacji projektów może być również bardzo ciekawie.
  • Re: Spółki z USA - propozycje i komentarze cz.3 Autor: ~dr_wezol [83.168.117.*]
    Lawyer - ja uważam, że temat koronawirusowy nadal będzie grany - i w USA, i u nas.
    Przeszliśmy jednak na taki etap, czego się spodziewaliśmy od poczatku, że już nie rosnie wszystko co z Covidem ma cokolwiek wspolnego, bo niektóre spółki i infa się już zgrały.
    Ta czwórka od testów z polskiego rynku, którą wyżej wymieniłem, czyli Biomaxima, InnoGene, Medcamp i posiadający akcje Medcampu INC już zdążyła się pokazać (Biomaxima wczoraj, Inno i Medcamp dziś) a i kolejne dni mogą być ciekawe, zwłaszcza po dzisiejszym infie z TVN w sprawie Biomedu (tez kupiłem, zresztą po raz któryś w krótkim czasie).
    Co do timingu - cóż - np. dziś przed sesją w USA zastanawiałem się czy sprzedać APDN na otwarciu czy czekać, wybrałem to drugie i trochę żałuję :-) Parę dni wcześniej mogłem sprzedać tuz po otwarciu MBRX po prawie 2 USD, a sprzedałem dopiero nastepnego dnia po 1,27 - co prawda i tak z ponad 100-proc. zyskiem, ale to jednak nie to samo.
    Pozdrawiam i zysków życzę.
  • Re: Spółki z USA - propozycje i komentarze cz.3 Autor: ~dr_wezol [37.47.148.*]
    Lawyer, jak się oderwiesz od paneli czy umywalki luknij na Novavax... 40 USD. nie pamiętam, ale chyba po 4-5 kupowałeś? Ja wyżej, ale też już nie mam.

Dostali prawie 400 mln USD na prace nad szczepionką :-)
    A jak to było z nami? Zdaje się, że cała Polska z Czechami i Słowacją uciułały 4 mln euro....
    Widzę, że Lawyer utonął w remoncie :-)
    To tak jako ciekawostkę kolejna spółka, o której pisał jako pierwszy na forum - CODX - teraz w notowaniach przedsesyjnych 29 USD... A Lawyer pisał o niej chyba w przedziale 4-7 USD miesiąc temu czy dwa... Ja sam brałem i sprzedawałem (niestety). Ostatni raz wychodziłem po 13 USD z haczykiem :-)

Ale za to z APDN, którego nie sprzedałem i żałowałem mam trochę szczęścia dziś - ładne rośnie po inie o FDA w sprawie testu. A ma parę innych tematów. Pewnie znowu dziś nie sprzedam.

Ciekawie może być dziś na BCRX. Czekam na konferencję.

Mam jeszcze parę, m.in. VXRT, DFFN, ale nie będę przynudzał.

Co do konferencji - czekamy na tę przyszłotygodniową przesuniętą Milestone. Wczoraj znów fajne info, ale widać, że rynek - i u nas, i w USA - czeka na konkrety.
    Pozdrawiam i duzo zdrowia w tych trudnych czasach.
  • Re: Spółki z USA - propozycje i komentarze cz.3 Autor: lawyer_mz [37.248.157.*]
    Hej Dr, fajne spółki zapodałeś, gdybym miał możliwości to coś bym pokombinował ale niesetety wycofałem 95% środków z giełdy, remont ma spory rozmiar. Jednak od lipca/sierpnia pewnie znów zacznę grę.
    NVAX dla mnie szok, kupowałem po 8$ a tu poleciało ponad 400% nigdy bym tego nie przewidział, BCRX handlowałem ze stratą niewielką w okolicach 2$ a CODX miałem od 3$ do 6$ choć potem jeszcze nieudolnie pogrywałem w okolicy 11-12$. Przyznam szczerze, że nie doceniłem skali hype'u na spółkach koronawirusowych i zbyt wcześnie odpuściłem temat, niestety nie dotknąłem również polskich wynalazków jak Mercator czy Biomaxima, które dały zarobić setki procent. Na teraz jestem praktycznie na aucie ale kibicuję tobie i innym inwestorom, którzy tu zaglądają aby szło wam jak najlepiej. Ja wrócę jak tylko uzbroję się w sensowny kapitał.
    Pozdrawiam.
[x]
MILESTONE 0,00% 1,58 2023-12-18 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.