Drodzy ignoranci, wystarczy zajrzeć do jakiegokolwiek raportu, by w bilansie zobaczyć, że spółka ma ziemię, budynki, wyposażenie itd. warte łącznie około 20 milionów euro:
Jest prosto zrozumiale wyjaśniony przetłumaczony raport za 2019 rok który jest zawsze podawany w terminie oraz wyjaśnione zasady działania spółki dodam że spółka zatrudnia 24 osoby. link
Skąd jest taka różnica w przychodach? Kwartał w kwartał oscylowalo w granicach 100 a tu nagle 16 mimo że zysk bardzo fajny ciekawi mnie ta zmiana z czego ona wynika?
Nie jestem księgowym i dokładnie nie wyjaśnię ale piszą o zmianie w sposobie księgowania w Polsce, gdzie nie wykazuje się całego wolumenu sprzedaży tylko wynik ze sprzedaży. Wynik z całego 2019 został zaksięgowany w 4q.
Ktoś kto zna zasady księgowania mógłby coś więcej wyjaśnić.
Rzeczywista sprzedaż jest podana niżej :
81 mln EUR w 4q 2019 w porównaniu do 76,5 mln EUR w 4q 2018 - wzrost 5,82%
282 mln EUR cały 2019 w porównaniu do 240 mln EUR cały 2018 - wzrost 19,77%
Perspektywy myślę, że są dobre zwłaszcza w kontekście wzrostu cen prądu w Polsce. Powinno to pozytywnie wpływać na wolumeny prądu importowanego, a prawdopodobnie również na marże IRL.
W ciągu 2 dni wietrznych w ostatnim tygodniu farmy wiatrowe uzyskały produkcję taką jaką w miesiąc. Ceny prądu rosną skokowo. To powoduje ambiwalentne odczucia. Jako detalista mogę się złościć. Jako posiadacz akcji zachwyt. W każdym razie następny raport kwartalny kosmos. Tej spółki giełda długo nie zauważała. Teraz przyglądają się, zaczną kupować, jak przestaną liczyć,że jakimś cudem dostaną po 15-18 zł. Nie widzą jakie kolejki dużych odbiorców polskich ustawia się po prąd z ferm wiatrowych. Ile razy tańszy niż z węgla? A dotacje takie same jak fotowoltaiki.