Właśnie skończyłem oglądać. Ależ ten serial jest nudny i zupełnie nijaki. Odstąpienia fabularne od książek bezzasadne i nic nie wnoszące. A nawet powiedziałbym, że szkodliwe dla jakość tworu. I to chyba klątwa i serialowy Wiedźmin musi mieć fatalnie zrobione smoki. A może jakość tych smoków to był taki easter-egg i piszczenie oka do polskiej publiczności? :)
E tam gadanie, gra o tron z każdym sezonem miała coraz większy budżet. Jakość wykonania jest moim zdaniem bardzo dobra, a scenariuszowo i rezyseria to kwestia gustu. Moim zdaniem ciężko było przenieść opowiadania na serial i wprowadzić do sagi w 8 odcinkach. Jeszcze nie skończyłem oglądać ale jak ktoś nie czytał opowiadań to może mu się to wydać trochę chaotyczne. Drugi sezon to będzie już saga, więc będzie miał bardziej spójną fabułę, + większy budżet + ekipa już będzie zgrana i będą mieli know-how. Moim zdaniem jest dobrze a spodziewam się z kolejnymi sezonami będzie lepiej.
to ma nie być gra o tron, to jest wiedźmin! najważniejsze, że budzi emocje, nieważne złe czy euforyczne dla mnie to kawał dobrego kina zapewniającego kilku godzinna rozrywkę, czyż nie o to chodzi? w nosie mam fanów gier, czy sagi, jestem zwykłym widzem,który przeczytał zaledwie opowiadania sapkowskiego o geralcie brawo netflix hehehe, od plucia na serial, tylko krok do opinii, że notowania spadły, bo serial się nie podoba i jest słaby żaden serial netflixa nie wywołał tylu komentarzy i emocji i do k...jędzy, to nie jest średniowiecze i słowiańszczyzna, to rozrywka w stylu fantasy! najwartościowsza dla mnie opinia to samych widzów tutaj
https://www.imdb.com/title/tt5180504/?ref_=lgn_nv_sr_srsg_0
ponad 21 tys wpisów i 9,1 gwiazdek na 10! poniżej jedna z polskich opinii i oceny całej sytuacji:
https://popkulturysci.pl/wiedzmin-recenzja-serialu-serial-the-witcher-netflix/
Fanpli, nawet twoje posty fantasy sa ciekawsze niz serial. Wedlug mnie z serialu wieje nuda, a ksiazki czytalem, w gre gralem, got ogladalem. Dla mnie serial Wiedzmin nie jest kilkugodzinna rozrywka, a raczej obowiazkiem.
Co do ocen imdb, to wczoraj po 600 opiniach ocena byla 9.9. Co ciekawe, wszystkie odcinki byly juz ocenione o 10 rano :) Wedlug mnie miarodajne oceny polecialy troche pozniej, jak nie trudno sie domyslec juz nie takie wybitne (7-8?) skoro pierwsze dwa spadly ponizej 9.
@ja szanuję twoją opinię ty szanuj moją, nie jest fanem sapkowskiego, ale kumam co i jak w uniwersum przez niego stworzonym po prostu, traktuję serial jako rozrywkę, dodatkowo nie mam jakiś fobii odnośnie, czy słowiańskości, czy adaptacji prozy dobre kino i tyle, dokładnie tak jak ''irlandczyk'', choć mógłby być oo godzinę krótszy o gustach ponoć się nie dyskutuje, ale ...fabuła ''6 undrground'' - nowość na netflixie -do bani, film ma wysokie oceny, owszem efekty spec fajne, ale reszta? jak w takim razie ocenić swoją opinię? po prostu, obejrzałem, ale dość infantylne to kino, natomiast wszystkim polecam ''historia małżeńska" - świetne kino! the witcher budzi emocje, o to twórcom chodziło, znam tomka i mogę mu zaufać, że lepiej się tego nie dało zrobić autor zadowolony, główny fan bagins również, czemu jja miąłbym płakać? serial jak serial, mogę go nazwać ''kultowym'', ale hheehe, pod pewnym warunkiem: jak da pracę pli na najbliższe 5 lat, oczywiście w kategorii części przychodów i ich dywersyfikacji ps> ciesz się, że zostałeś fanem mojej twórczości na forum
Zgadzam się. Wiedźmin to nie ma być gra o tron ani władca pierścieni, nie ma co porównywać. To są zupełnie inne seriale, historie. Obejrzałem wiele znakomitych seriali na HBO, mają większe budżety na seriale niż netflix. Zwiastun nie zapowiadał się dobrze za to serial bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.
mi sie serial spodobał zresztą mojej rodzinie tez wiec mimo wszystko wierzę ze inwestując srodki w Platige dobrze zrobiłem
jesli bedzie kolejna produkcja a bedzie to da zarobic w co wierzę
Ja na razie obejrzałem 3 odcinki i mi się serial bardzo podoba. Na imdb dalej oceny bardzo wysokie czyli ludziom na świecie też się podoba. Filmweba nigdy nie uznawałem za wyrocznię bo za dużo tam "polskiej mentalności" :P I dotyczy to wszystkich filmów i seriali, a nie tylko Wiedźmina. Moim zdaniem zrobili kawał dobrej roboty. Fakt, że się kogoś kto nie zna książek czy gry, będzie to chaotyczne. Ale na pewno będę czekał na kolejne sezony z niecierpliwością :)
Niektórzy mówią o chaosie i zagmatwanej fabule. Ale bohaterów jest przecież niewielu tak jak wątków, wszystko jest klarowne i jasne w odbiorze. Proponuje obejrzeć GOT,masa bohaterów i wątków, nadążyć nie jest lekko.
skąd tej najazd hunów w postaci trolli na ten wątek? kompletni ignoranci, nie będę dyskutował o ich ilorazie inteligencji, to strata czasu i tak uważają się za najmądrzejszych co, do serialu to cieszę się, że najważniejszy tematowy portal wystawia wysoką ocenę wiedźminowi: https://www.imdb.com/title/tt5180504/?ref_=vi_md_ti czy, bycie obiektywnie myślącym polakiem jest takie trudne? ciągły defetyzm u wielu i niezadowolenie? litości, optymistom naprawdę żyje się łatwiej! chyba, stworzyła się nowa jakość: połączenie trolla z ignorantem to .... >>>>forumowy leming i tacy tu obecnie zapanowali, niestey... ale, trzeźwo myślący : NIE PODDAWAJCIE SIĘ! ps>ja doceniam pracę platige, a ogrom roboty w wykonaniu pli pod linikiem: https://www.platige.com/pl/project/fabula-pl/wiedzmin/
Serial oceniam na 4 z minusem. Jednak pierwsze koty za płoty, bp nie od razu GOT zbudowano, GOT nabierała rozpędu przez kilka sezonów aż do spektakularnej klapy fabularnej w sezonie 8.
Odcinki są nierówne, od bardzo kiepskich (moim zdaniem słabiutkie 5 i 6), średnie (słabsze 1, 2 i lepsze 7, 8) po bardzo dobre jak np. 3 (chociaż z postaci Foltesta można było wycisnąć baaardzo dużo, w serialu to tylko zapijaczony obżartuch, a w książce cyniczny i rozsądny polityk) i 4 .
Efekty specjale hmmm... Gwiezdne Wojny to nie były, ale oczywiście to zupełnie inna nieporównywalna skala przedsięwzięcia. Jak na sezon 100 baniek wyłożą to będzie można porównywać. Smoki Danki bardziej smocze od naszego Trzy Kawki.
Sceny walki Geralta bardzo dobre.
Batalistyka taka sobie, raczej słabo, bardzo słabo. Bitwa o Cintre to bezładne kotłowanie się (Aleksander Ford "sto lat temu" lepszy efekt w Krzyżakach osiągnął). Potencjał bitwy czarodziejów o Wzgórze Soden koncertowo zmarnowany. Szermiercze wyczyny Vilgefortza zupełnie są od czapy (przypominam że on załatwi w bezpośrednim niemagicznym starciu Geralta). I ta jego już zasugerowana zdrada, litości... bo co ? bo się głową o pień uderzył ??? Ukłony dla scenarzystów, mam nadzieje że 2 sezon nie będzie już pisany na kolanie. No bo scenariusz to największa bolączka tego sezonu,
Za to, Geralt, Ciri, Yen, Jaskier, Tissaia, baaardzo dobrze zagrani. Szkoda tylko że lepszego scenariusza im nie napisano, i zapomniano o wielu "sapkowskich" dialogach z książki. A Triss Merigold? litości, niech ktoś skróci jej męki...
Podsumowując, rzecz do obejrzenia, ale bez zbytnich zachwytów.
Najwiekszym trollem to jestes ty Fanpli! Cały dzień naganiasz na spółkę i pocisz się przed pobiedzialkie. A szefoatwo i tak bedzie sypać bo teraz potrzebuja kase na Sylwka.
Powiedział Mietek który wyszedł spod kamienia, by chwilę zabłysnąć intelektem wśród ludzi, którzy dyskusje prowadzą tu od kilku lat. Dowartosciowany? To wracaj skąd żeś przylazl :)