to jest dosyć ciekawe pytanie, Impexmetal zawinął się z rynku w dosyć chamski sposób. z tego co pamiętam to C/WK były dużo niższe niż w przypadku tej spółki, specjalnie zaniżali wartość żeby skupić jak najwięcej za bezcen i wyjść z giełdy, tutaj cena jest troche bardziej zrównoważona ale nie da się tego wykluczyć
Parę osób pisało tu przy 35 zł, żeby brać, bo to okazja, jaka się nie powtórzy szybko. A zamiast kupować, teraz będziecie się zastanawiać, czemu rośnie ; ) Bawi mnie to, prawdę mówiąc. Ja jestem opchany Alumetalem po uszy, od miesięcy kupowałem na zmianę tylko dwie spółki: CLN i właśnie Alumetal. Cel cały czas ten sam, sprzedaż powyżej 60 zł.
Wygląda na to, że promocja poniżej 40 się skończyła, chociaż kto wie. Przez zawirowania wokół naszej giełdy mozna kupić spółki takie jak Alumetal w absurdalnych cenach. Inna sprawa, że ta spółka skacze na giełdzie jak szalona w górę i dół. Od 2015 kupowałem i sprzedawałem trzy albo cztery razy, zawsze z potężnym zyskiem. Wygląda na to, że jakiś absurdalny algorytm kupuje i sprzedaje na oślep, zależnie od bieżących wyników. Dlatego regularnie trafiają się promocje w okolicach 45 zł lub niżej, a potem górki powyżej 60 zł. Natomiast żeby sprzedawać poniżej 40 zł, trzeba być nieźle zdesperowanym. W ty roku dywidenda wyniosła powyżej 4 zł, co dawało blisko 10% przy moich cenach.
Inną tego typu spółką jest Lena. Jeszcze rok czy dwa lata temu obserwowałem ją w okolicy 5 zł i nie spodziewałem się, że da się kupić poniżej 4. Tymczasem... w tym roku kupiłem poniżej 2,80. To są moje dwie dywidendowe perły w koronie, Lena i Alumetal. Alumetal ze zdecydowanie wyższym obrotem. Nie dziwię się, ża zarząd ALumetalu niedawno dokupywał - oni sami muszą być zdumieni, że ktoś sprzedaje to tak tanio.
Człowieku! Dywidenda 4 zł to był jednorazowy skok na kasę. Teraz to max 2 zł, czyli stopa dyw max =5 %, bez szału. Dzisiaj już rynek pokazuje, że znowu będzie testował 35 zł, więc obkupisz się jeszcze.
No cóż cóż, zanim się zacznie pisać, warto sprawdzić, o czym się pisze. Wziąłem z Alumetalu trzy ostatnie dywidendy w wysokości: 2,55 zł, 2,92 zł, 4,05 zł. 9,52 zł w ciągu trzech lat. Dlatego na tej spółce trudno być stratnym. Z wielką radością kupiłbym jeszcze za 35 zł, ale na to się nie zapowiada. Jeśli się uda, będę się cieszył, bo cena akcji zwróci się w ciągu 10 lat z samej dywidendy. Trzeba być szalonym, żeby nie kupić takiej spółki.
A dodatkowo, o czym pisałem wcześniej, co najmniej dwukrotnie odkupywałem Alumetal w cenie 40-45 zł, sprzedając potem powyżej 60 zł. Prowadzę dokładną księgowośc swoich transakcji i ostatnio sprzedawałem Alumetal 12 maja 2017 roku w cenie 66,10. Do teraz zdążyłem odkupić dwa razy tyle w cenie między 35 a 50 zł. Serio, ja nie rozumiem ludzi, którzy nie potrafią zarabiać na takich spółkach. To jest tak oczywiste: kupować, gdy jest tanio, sprzedawać, gdy jest drogo. Teraz jest bardzo, bardzo tanio.