• KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ CZWARTY Autor: ostry- [178.215.207.*]
    Witam
    Za nami tydzień spadkowy , przetestowane wsparcie 2176 , możliwy teraz ruch z powrotem do oporu 2238 .
    S&P500 w końcu również spadkowy tydzień , chciałoby się więcej ale w przyszłym tygodniu Święto Dziękczynienia więc nie spodziewam się spektakularnych ruchów.

• Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ CZWARTY Autor: ostry- [178.215.207.*]
    No chyba że wejście Bloomberga do gry o prezydenturę wstrząśnie sceną polityczną w USA.
    Bloomberg może pokonać Trumpa i w tej sytuacji Chińczycy mogą przeczekać do jesieni z podpisywaniem jakiejkolwiek umowy.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ CZWARTY Autor: zosia3005 [87.205.128.*]
    No właśnie !
    Zawieranie umowy z Trumpem przed wyborami nie leży w interesie Chin .

Zresztą sytuacja w Hongkongu oddala porozumienie , ponieważ
    Chiny uważają , że eskalacja protestów wynika z ingerencji
    sił zewnętrznych , zwłaszcza USA .
    Trump jak zwykle nie pomaga obwieszczając , że gdyby nie jego interwencja
    Hongkong byłby zmiażdżony w 14 minut .

• Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ CZWARTY Autor: jacek303 [83.23.254.*]
    Kluczem do wysokości WIG20 jest PZU. Obserwując kurs tej spółki można ocenić prawdziwe intencje większych graczy. Nafciarze są w pozycji neutralnej, podobnie banki. Detaliści (CCC, Dino, LPP) spadli ostatnio ale są warci jeszcze mniej. CD Projekt jest napompowany wysoko i raczej powinien spaść ale pewności oczywiście nie ma. JSW prędzej czy później wejdzie wyżej ale to nie musi się stać w tym tygodniu. Nafciarze mogą znowu skoczyć do góry ale jak Kierownik uzna za stosowne mogą spaść 10%. Podobnie KGHM. Niby poprawia wyniki i obiecuje dywidendę ale 100 zł to szczyt marzeń posiadaczy tych akcji. Reasumując sztywne założenie kierunku jest ryzykowne. trendu nie ma i nie będzie.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ CZWARTY Autor: gim [83.31.141.*]
    Jeśli kluczem do wzrostów jest pzu,to donoszę iż dostrzegłem na walorze formację sugerującą ruch do góry.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ CZWARTY Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Gim próbowałeś coś czy dalej czekasz ?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ CZWARTY Autor: gim [83.31.141.*]
    Czekam na zaplanowany poziom.
    A ja chyba nie wiem na co czekam ale też czekam. Nie mam przekonania do tego kogo poprzeć więc czekam co wyniknie.
    Głupio napisałem bo wygląda jakby nie miał planu a jakiś mam i czekam na objawy że któraś strona zaczyna przeważać.
    W piątek stawiałem że 2202 to jakiś pierwszy sufit i pod to grałem. Dziś są wyżej więc zrobił się podłogą i zejść niżej pod 2202 - 2200 to już by był pierwszy sygnał że byczek nie bardzo ma siłę niże są kolejne poziomy dołek z piątku ale też i miejsca do spadku mniej więc to raczej nie na dziś i przy takim otoczeniu. W górę Arbez podał poziomy. Jak spróbowali ataku na nie to jakoś bez przekonania.
    Chyba obecnie obie strony zadowala to co mamy. Więc dlatego czekam co wyniknie. Przedział zbyt wąski by na DT próbować.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES LISTOPAD TYDZIEŃ CZWARTY Autor: nif [185.233.26.*]
    Skąd u kolegów tyle siły na czekanie??
    Ja to jestem chory jak nie zrobię dziennie kilku wejść/wyjść
  • może z wyników ankiety na stooq Autor: amikip [79.185.73.*]
    gdzie ja niestety również trafiłem maxa, a dzisiaj granie na S nie było zbyt sensowne
    i jutro pewnie też
  • o cię Florek , to jednak było jakieś złoto Autor: ostry- [178.215.207.*]
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/NBP-ok-100-ton-polskiego-zlota-sprowadzono-do-kraju-7778500.html
  • Re: o cię Florek , to jednak było jakieś złoto Autor: zosia3005 [78.10.148.*]
    Dobrze , że wiadomo ile i gdzie teraz jest ,
    będziemy mogli sprawdzić za kilka lat czy nie wyparowało
    ... no bo klimat się ociepla i takie tam ....
  • Re: o cię Florek , to jednak było jakieś złoto Autor: nif [185.233.26.*]
    Rzeczywiście ..to przeogromny skarb - wystarczy na jakiej 4-5 miesięcy na pińcet plus
  • Re: o cię Florek , to jednak było jakieś złoto Autor: jacek303 [83.23.254.*]
    To akcje polskich banków powinny iść w górę. NBP dzięki wysokim rezerwom zapewnia stabilność systemu bankowego. Prezes Glapiński mówi o zysku przy sprzedaży. Ten zysk mamy dzięki Hannie Gronkiewicz - Waltz, która dokupiła złota po 300 $ za uncję. Teraz cena wynosi 1500 $ a była już 1900 $ w 2012 roku. Ciekawe co knuje Kierownik. Może coś wie o nadchodzącej zwałce na rynkach "bazowych" ?
  • Re: o cię Florek , to jednak było jakieś złoto Autor: ostry- [83.30.67.*]
    no to komuch właśnie poszedł.
    tylko mu się kierunki pomyliły
  • Re: o cię Florek , to jednak było jakieś złoto Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Ostry czemu tak brzydko nazywasz tak zasłużony bank ? ;-)
  • Re: o cię Florek , to jednak było jakieś złoto Autor: ostry- [83.30.67.*]
    to taka popularna nazwa , nie wiem skąd się wzięła ale nie ja to wymyśliłem
  • Re: o cię Florek , to jednak było jakieś złoto Autor: robs24 [88.156.141.*]
    Nazwa bardzo trafna:) PKO BP to zgromadzenie wszelkiej maści działaczy PZPR łącznie z ich dziećmi. Do tych komunistów należy też dodać ogromną rzesze byłych mundurowych Ludowego Wojska Polskiego zasiadających na wysokich stołkach.
  • PKO BP - "komuch"!!! - raczej sierota postkomunistyczna, Autor: emeryt_giełdowy [83.11.61.*]
    Dnia 2019-11-26 o godz. 10:35 robs24 napisał(a):
    > Nazwa bardzo trafna:) PKO BP to zgromadzenie wszelkiej maści działaczy PZPR łącznie z ich dziećmi. Do tych komunistów należy też dodać ogromną rzesze byłych mundurowych Ludowego Wojska Polskiego zasiadających na wysokich stołkach.

kumpel wiecznie walczącego romantycznego Wallenroda Mateuszka. https://www.bankier.pl/forum/temat_polityczna-prostytucja-ustawka-na-dzieci-oraz-swiete-oburzenie,31980639.html 
    Jak 60% uczciwych katolików i przyzwoitych obywateli oraz klientów Banku z 30 letnim stażem https://www.pb.pl/emeryt-potega-jest-i-basta-976224 wyrwie temu królowi z pod d.... tron, za https://www.bankier.pl/forum/temat_odpowiedz-narzuca-sie-sama-ppk-to-dobrowolny-i-powszechny,34111769.html oraz największą ekspozycje kredytów mieszkaniowych - frankowych, robienie z banku prywatnego folwarku oraz płacenie pieniędzmi klientów za o "honor" Banku, każe mu spłacić kredyt za 500+ oraz 13-ą emeryturę i/lub wpłacić 50% swoich otrzymanych wynagrodzeń na PPK to zamiast traktować bank jak prywatną piaskownicę zacznie myśleć kategoriami interesu klientów i obywateli.
    Ostatnio o JSW rozmawialiśmy. Znów próbują go do 20 zł docisnąć. Ciekawe czy znów się od niego odbije. A co ważniejsze dziś zmieniają ma kwalifikację w MSCI. Pojęcia nie mam jak to wpłynie ale ciekaw jestem.

Nie wiem jak Gim ale mi Arbez znów powie że życie mi na czekaniu minie ;-)
  • Re: o cię Florek , to jednak było jakieś złoto Autor: arbez [217.96.187.*]
    W czekaniu nie ma nic złego jeśli polujesz na odyńca, przy polowaniu na przepiórki nikt na ambonie nie wyczekuje...:))

• Re: o cię Florek , to jednak było jakieś złoto Autor: gim [37.30.52.*]
    Odyniec jest jeden i można nie trafić,a przepiórek cały pokot.
    W\s komucha przypominam,że ładnie dał zarobić w debiucie.Także z szacunkiem proszę :)
  • Re: o cię Florek , to jednak było jakieś złoto Autor: arbez [217.96.187.*]
    Toteż polujący na nie muszą "pukać" cały dzień, oby tylko koszty śrutu nie przewyższyły wartości trofeum.

Brak czasu - siła wyższa więc polowanie odłożone na potem.
  • Re: o cię Florek , to jednak było jakieś złoto Autor: robs24 [88.156.141.*]
    Komunistom też dał ładnie zarobić jak dostali za darmo akcje pracownicze...
  • Re: o cię Florek , to jednak było jakieś złoto Autor: gim [37.30.52.*]
    Tak karma Robs,jedni dostają w prezencie inni muszą kupić i liczyć na up kursu.
    Tak było,jest i ........
  • dzisiaj mógł trafić każdy swojego króliczka Autor: nif [185.233.26.*]
    Pod koniec niezła winda na dół a potem jeszcze lepsza do góry.
    Trafić dzisiaj swojego króliczka mogli eskowcy, a potem, żeby było sprawiedliwie elkowcy.
    Takie sesje są naprawdę super... niby kurs zamknięcia nie za bardzo się rusza,ale intraday daje szanse każdemu..
    Oby więcej takich sesji było.
    Gratuluję szansy, polującym na drobna i średnią zwierzynę- ciekaw jestem jak zachowali się polujący na odyńca??
  • Re: dzisiaj mógł trafić każdy swojego króliczka Autor: robs24 [88.156.141.*]
    Dziś z rana postawiłem na L po 2202 takie tam obronne bez SL :) no i poszły stopy ale innych :) liczyłem się z tym, ale zanim się zorientowałem to było już 2194 :( no i tak z cichą nadzieją na jutro trzymałem do końca sesji :) i króliczek już na koncie ;)
  • Re: dzisiaj mógł trafić każdy swojego króliczka Autor: arbez [217.96.187.*]
    Dnia 2019-11-26 o godz. 17:25 nif napisał(a):
    > Pod koniec niezła winda na dół a potem jeszcze lepsza do góry.
    > Trafić dzisiaj swojego króliczka mogli eskowcy, a potem, żeby było sprawiedliwie elkowcy.
    > Takie sesje są naprawdę super... niby kurs zamknięcia nie za bardzo się rusza,ale intraday daje szanse każdemu..
    > Oby więcej takich sesji było.
    > Gratuluję szansy, polującym na drobna i średnią zwierzynę- ciekaw jestem jak zachowali się polujący na odyńca??

Odyńcy....:))........z ambony popatrywali jak króliki kicają na polu kapuścianym ......:))

• Re: dzisiaj mógł trafić każdy swojego króliczka Autor: laila__ [89.71.108.*]
    Usmialam sie gdy czytalam dzisiejsze posty i wyobrazilam sobie, ze spekulant lub inwestor, jak ktos woli, ma do wyboru 3 opcje :)

1. "uciekla mi przepioreczka w proso..."
    2. "dzik jest dziki, dzik jest zly ...."
    3. "osiolkowi w zloby dano..."

• Pod hasłem, że to mają być prywatne środki dochodzi do nacjonalizacji Autor: emeryt_giełdowy [83.11.61.*]
    Im więcej czytam nt. ustawy o PPK i projektu ustawy dot. likwidacji OFE tym bardziej skłaniam się do tezy, że mamy do czynienia z całkowitą nacjonalizacją kapitału uczestników OFE i PPK oraz przekazanie tych środków w zarządzanie podmiotom podlegającym Państwu, czyli obecnie rządzącym PiS.
    To wszystko pod hasłem, że to mają być prywatne środki. One tak jak w przypadku OFE, będą środkami prywatnymi przekazanymi w zarządzanie podmiotom państwowym. W przypadku PPK 57% uczestników przekaże środki 2 Państwowym podmiotom PZU i PKO BP
    Ja współczuje młodym - pokoleniu 20-40+ które ma wybrać. To jest to absolutny skandal. De fakto uczestnicy OFE mają wybór pomiędzy dżuma - IKE zarządzane przez poprzedników czyli OFE, a cholerą - czyli PFR P.Borysa.
    Przecież to nie jest wybór. To jest bezczelna metoda wyciągania pieniędzy i kierowania ich do z góry określonych osób i podmiotów. To jest metoda a la Rydzyk.
    A dlaczego uczestnicy OFE nie mają możliwości wybrania IKZE!!! Młodzi ludzie zostaną pozbawieni możliwości jakiegokolwiek wyboru i kontroli nad swoim kapitałem.
    Jedyną formą walki z tym stanem faktycznym jest pozbawienie PiS możliwości nacjonalizacji kapitału prywatnego oraz oraz zablokowania PiS w tworzeniu prywatnego folwarku i piaskownicy oraz tratowaniu obywateli jako dawców kapitału i głosów wyborczych.
  • Pod hasłem, że to mają być prywatne środki dochodzi do nacjonalizacji Autor: nif [185.233.26.*]
    Ale przecież nie trzeba dawać zarządzania swoim kapitałem obcym ludziom.Przecież jest możliwość aby w IKE mieć rachunek maklerski i w takim przypadku sam właścicel kapitały/rachunku maklerskiego jest odpowiedzialny przed samym sobą za pomnażanie swojego kapitału.
    Ograniczenie jest jednak takie, że w ramach IKE na swoim rachunku maklerskim nie można działać na kontraktach a jedynie na akcjach
    Tak czy siak, opcja jest dobra bo nie składa się w obce ręce swojego kapitału
  • Pod hasłem, że to mają być prywatne środki dochodzi do nacjonalizacji Autor: emeryt_giełdowy [83.11.61.*]
    Dnia 2019-11-26 o godz. 22:39 nif napisał(a):
    > Ale przecież nie trzeba dawać zarządzania swoim kapitałem obcym ludziom.Przecież jest możliwość aby w IKE mieć rachunek maklerski i w takim przypadku sam właścicel kapitały/rachunku maklerskiego jest odpowiedzialny przed samym sobą za pomnażanie swojego kapitału.
    > Ograniczenie jest jednak takie, że w ramach IKE na swoim rachunku maklerskim nie można działać na kontraktach a jedynie na akcjach
    > Tak czy siak, opcja jest dobra bo nie składa się w obce ręce swojego kapitału

Czytając komentarze na https://www.bankier.pl/wiadomosc/Likwidacja-OFE-Rzad-przyjal-projekt-ustawy-7779157.html
    bez zapoznania się z ostatecznym projektem nie jestem przekonany czy tak faktycznie jest.
    Mówi się o IKE, ale czy to będą IKE prowadzone w formie rachunku maklerskiego, a dlaczego nie IKZE w formie rachunku maklerskiego - czy taki będziesz miał wybór?? 

"Do jasnej ch..., to już wszystko wiemy. Napiszcie o tym, co jest niewiadome:
    1) Likwidacja OFE - czy wiąże się z likwidacją przekazywania 2,92% składki emerytalnej na OFE, czy też będzie ona trafiać teraz do nowego IKE - postOFE (jak ktoś je wybierze)? Bo jak pieniądze z OFE ktoś przekieruje do ZUS to rozumiem, że od tej pory całość składki (19,52%) trafi do ZUS (ale jaki będzie jej podział, czy taki jak do tej pory 12,22% konto ZUS, 7.3% subkonto ZUS).
    2) Czy wybierając ZUS pieniądze z OFE trafią na konto ZUS (niedziedziczone), czy subkonto ZUS (dziedziczone)?
    3) Czy nowe IKE-postOFE będzie można łączyć z dotychczas posiadanym IKE? Nie bardzo wyobrażam sobie to połączenie, chyba że trzeba będzie zgodzić się na wybór tylko formy SFIO - co wtedy, gdy ktoś ma IKE maklerskie, bankowe, ubezpieczeniowe? Co z pieniędzmi z dotychczasowego IKE, które można było bez problemu wypłacić w każdej chwili (z płatnością podatku Belki) wobec niemożności wypłaty pieniędzy z nowego IKE-postOFE przed osiągnięciem wieku emerytalnego?
    Uzupełniając: za kilka lat wobec rosnącej rzeszy wyborców emerytów do władzy może dojść lewica, która obieca wyższą emeryturę minimalną i/lub zniesienie podatku PIT, albo Konfederacja, która też chce likwidacji PIT. Czy wtedy rząd odda 15% opłaty przekształceniowej?"

"Nowymi IKE - jak czytamy w komunikacie - zarządzać będą specjalistyczne otwarte fundusze inwestycyjne, powstałe z przekształcenia OFE."!!!!!
    link

• Obroty we wtorek Autor: rellus [80.50.128.*]
    Ktoś analizował wczorajszy wyskok popołudniowy? Obroty bardzo mocno skoczyły na WIG20, szczególnie duże pakiety przeszły na fixingu.
  • Re: Obroty we wtorek Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Powodem dużych obrotów były zmiany w indeksie MSCI
  • KGHM jest moc Autor: ostry- [83.30.212.*]
    PKN przeciwnie
  • perspektywy na dziś Autor: nif [185.233.26.*]
    ja już swojego króliczka ustrzeliłem na dziś...mógłbym już pakować flintę i iść na bigos myśliwski... No ale poluję dalej

• Re: perspektywy na dziś Autor: nif [185.233.26.*]
    Czekając na króliczka czy choćby przepióreczkę popatrzyłem na wykresy indeksów różnych rynków- i tych tzw bazowych i małych też.
    I już żałuję że to zrobiłem- bo pomimo tego że jestem intraday DT na FW - i niby nie powinny mnie obchodzić wykresy long term -
    ...to czasem patrzę i jak zawsze jest mi wstyd widząc nasz wykres w porównaniu do innych...
    Można wyszukiwać różnych przyczyn, powodów, kierowników OFEów, PPKów, partii politycznych itp- no ale jeśli sytuacja jest od 10 lat niezmiennie "do ...upy"... to jakie jest wytłumaczenie??
    Otóż jest takie: " Bo to Polska właśnie "

• Re: perspektywy na dziś Autor: gim [83.31.141.*]
    Nie bardzo rozumiem dlaczego jest Ci wstyd?
    Każdy rynek ma do wykonania swoją własną kreskę i nie należy się z tego powodu obrażać czy mieć pretensje,że nie spełnia naszych oczekiwań. Jaki jest w20 każdy widzi.Trzeba brać co jest ewentualnie przenieść się na tzw rozwinięte,przewidywalne i zapewne pełne naiwniaków dających zarobić.
  • Re: perspektywy na dziś Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Gim dalej w poczekalni stoisz.
    Tak,ale coś się zadziało. Może jednak coś ?
  • Re: perspektywy na dziś Autor: zosia3005 [77.254.124.*]
    Dnia 2019-11-27 o godz. 15:16 gim napisał(a):
    > Nie bardzo rozumiem dlaczego jest Ci wstyd?
    Trzeba brać co jest ewentualnie przenieść się na tzw rozwinięte,przewidywalne i zapewne pełne naiwniaków dających zarobić.

Chyba jest właśnie tak ja piszesz .
    GPW jest znana " w świecie "z wyjątkowo dużego ( procentowo )
    udziału drobnych graczy w grze na kontraktach .
    Fakt , że w ostatnich latach zmienność nie jest duża - wynika
    być może z tego , że zostali głównie doświadczeni gracze
    i inwestorzy i nie dają się łatwo zrobić ... w konika .
    Jeśli dzieje się coś dziwnego - na ogół LOP spada , gracze się wycofują .
    To raczej dobrze o nas świadczy .

Można byłoby poprawić zmienność ,
    długą listę sposobów niedawno wymieniłam .

Drobni inwestorzy z rynków bazowych , jeśli nie grają na kontraktach
    mogą się cieszyć - o ile nie zapomną aby uciec z akcji w porę .
    Zresztą - jak zauważyliście , tam już wyrosło nowe pokolenie " dzieci hossy "
    więc nawet jak dostaną łomot - to im wyjdzie na zdrowie ,
    .. do emerytury zdążą się odkuć na kolejnym pokoleniu naiwnych .. :-))
    Godzinkę mnie nie było i widzę że muł się ruszył choć nie stawiałem wcześniej że to będzie ten kierunek.
    Nie ma sensu już dziś próbować.
    Close pow 88 mocno by mnie zadowoliło.
  • Re: perspektywy na dziś Autor: alienn [88.156.135.*]
    Ci którzy podają akcje mają litość,,, gdyby sypnęli mocniej utopiliby rynek

fundy akcyjne są pasywne, dziwi mnie taka postawa ,
    potem lament że umorzenia przewyższają nabycia,
    Pewnie -można założyć że będzie taniej , tylko że jak już już będzie bardzo tanio to pieniądze będą załadowane w obligacjach a inwestorzy będą mieli w dupie panów od zarządzania kapitałem.akcyjnym.
    czyli można by przyjąć że dążą do samozagłady.

A co fundusze akcyjne mogą zrobić ? Aby ratowały rynek musza mieć czym A jak mają większe odpływy niż napływy to jeszcze go dobijają.
    Gim, Arbez i ja chyba nie o takim kierunku rano myśleliśmy :-)
    Robię próbę ale już się raczej zlecenie nie wykona.
[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.