Radzę poczytać raport finansowy: Decyzja spółki zależnej od Emitenta Skarbiec TFI S.A.o wejściu w nowy obszar działalności podstawowej polegającej na oferowaniu funduszy zdefiniowanej daty w ramach pracowniczych planów kapitałowych (PPK)wymaga spełnienia przez tę Spółkę warunków przewidzianych w Ustawie, w szczególności wymaga spełnienia wymogów kapitałowych, o jakich mowa w art. 59 Ustawy oraz zaangażowania dodatkowych środków finansowych związanych z koniecznością regulowania opłat związanych z wpisem do ewidencji pracowniczych planów kapitałowych, a także ponoszenia innych kosztów związanych z nowym obszarem działalności. Powyższe może mieć istotny wpływ na wysokość wypłaconej przez Skarbiec TFI S.A. dywidendy.Zgodnie z art. 59 ustawy towarzystwo funduszy inwestycyjnych może zostać umieszczone w ewidencji PPK, jeżeli posiada kapitał własny w wysokości co najmniej 25000000 PLN, w tym co najmniej 10000000 PLN w środkach płynnych rozumianych jako lokaty określone dla funduszu rynku pieniężnego.
doczytaj do końca Decyzja Towarzystwa o wejściu w nowy obszar działalności podstawowej polegającej na oferowaniu funduszy zdefiniowanej daty w ramach pracowniczych planów kapitałowych (PPK) wymaga spełnienia przez Towarzystwo warunków przewidzianych w Ustawie z dnia 4 października 2018 roku o pracowniczych planach kapitałowych (Dz.U. 2018 poz. 2215), („Ustawa”), w szczególności wymaga spełnienia wymogów kapitałowych, o jakich mowa w art. 59 Ustawy tj. posiadania kapitału własnego w wysokości co najmniej 25 mln. zł, w tym co najmniej 10 mln. zł w środkach płynnych rozumianych jako lokaty określone dla funduszu rynku pieniężnego, o którym mowa w art. 178 ustawy o funduszach inwestycyjnych, a także wymaga zaangażowania dodatkowych środków finansowych związanych z koniecznością regulowania opłat związanych z wpisem do ewidencji pracowniczych planów kapitałowych, a także ponoszenia innych kosztów związanych z nowym obszarem działalności. Powyższe może mieć istotny wpływ na wysokość wypłaconej przez Towarzystwo dywidendy, co pośrednio może mieć wpływ na wysokość dywidend otrzymywanych przez Skarbiec Holding S.A. od Towarzystwa. Na dzień 30 czerwca 2019 roku Kapitał własny Towarzystwa wynosił 44 652 mln zł. Na dzień 30 czerwca 2019 roku nie istnieją inne ograniczenia dotyczące wypłaty dywidendy w Grupie.
Zobaczymy jak będzie, nie cały kapitał na PPK musi być wyciągnięty z zysków za 2018/2019. Ja po cichu liczę na podwyższenie rekomendacji z 24 na ~28 ziko. Przy takim wzroście zysów do i tak ostrożnie, ale to specyficzna spółka.
potencjał do wzrostu spółki jest ale jak będzie dywidendy 1 zł to będzie świetnie wypłata jest z jednostkowego więc może coś dorzucą z kapitału zapasowego
Cenowo na giełdzie możliwe. Fundamentalnie stoimy bardzo dobrze.
Mluczejko brawo! Mógbys napisać jak to wyliczyleś bo nie mogę się już połapać z tym kapitałem własnym...
W dniu 30 czerwca2018 roku uległa rozwiązaniu umowa o kompleksowej współpracy Skarbiec Holding S.A. i spółki zależnej Skarbiec Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. (Towarzystwa), której przedmiotem były czynności związane z dystrybucją jednostek uczestnictwa i innych produktów na rzecz Towarzystwa.Otrzymywane na podstawie umowy wynagrodzenia stanowiły historycznie ponad 95 procent przychodów z działalności operacyjnej.W związku z powyższym Spółka koncentruje się na strategicznych funkcjach zarządzania strukturą holdingową, a podstawowym źródłem przychodów są otrzymywane dywidendy.
W powyższym artykule pismaki pomieszały skonsolidowany rezultat z zeszłego roku z jednostkowym wynikiem tegorocznym. Przecież skonsolidowany zysk to 31mln. Czy ja jestem w błędzie?
Zgodnie z statutem akcjonariusze mają: "prawo do udziału w zysku, który zostanie wykazany w rocznym jednostkowym sprawozdaniu finansowym, zbadanym przez biegłego rewidenta, przeznaczonym uchwałą Walnego Zgromadzenia do wypłaty na rzecz akcjonariuszy Spółki"
Dzięki za informację. To ja się w złe sprawozdanie wczytywałem :/ Orientujesz się, czemu zysk z jednostkowego jest brany na dywidendę? Może i mało jeszcze wiem, ale nigdy wcześniej nie spotkałem się z takim przypadkiem. Zawsze skonsolidowany zysk był podstawą dla dywidendy, w każdej jednej spółce z jaką do tej pory miałem do czynienia.
Zdaje mi się że spółki zawsze wypłacaja dywidendę z zysku netto jednostkowego. Zysk skonsolidowany obejmuje łączny zysk kilku spółek, więc nie da rady go wypłacić bezpośrednio Tobie. Pierw spółki zależne winny wypłacić dywidendy spółce dominującej (czego podejrzewam że nie zrobiły i stąd zysk netto jednostkowy jest taki niski) i następnie spółka dominująca może wypłacić dywidendę Tobie. Swoją drogą 50 gr nie jest tragedia. W końcu zysk zostanie w spółce i mają podjąć jakieś inicjatywy co w dłuższym terminie winno być bardziej opłacalne niż dywidenda dzisiaj. Nie sprzedam po tej cenie. Sorry kupujący.
"Zdaje mi się że spółki zawsze wypłacaja dywidendę z zysku netto jednostkowego"
Wydaje mi się, że nie masz racji. Jeśli firma prezentuje skonsolidowany zysk, to z niego przeważnie wypłacana jest dywidenda.
Zysk skonsolidowany obejmuje łączny zysk kilku spółek, więc nie da rady go wypłacić bezpośrednio Tobie. Pierw spółki zależne winny wypłacić dywidendy spółce dominującej (czego podejrzewam że nie zrobiły i stąd zysk netto jednostkowy jest taki niski) i następnie spółka dominująca może wypłacić dywidendę Tobie.
Zysk jednostkowy, to zysk głównego podmiotu. Zysk skonsolidowany to zysk jednostkowy + zysk spółek zależnych które są konsolidowane. Jeśli w naszym przypadku jednostkowy jest malutki a skonsolidowany duży, to znaczy że spółki zależne nabiły kasy do GK a Skarbiec Holding się nie popisał.
Swoją drogą 50 gr nie jest tragedia. W końcu zysk zostanie w spółce i mają podjąć jakieś inicjatywy co w dłuższym terminie winno być bardziej opłacalne niż dywidenda dzisiaj.
Nie ukrywam, że liczyłem na więcej ale lepszy rydz niż nic. Odnośnie tych inicjatyw, to nie wiem jakie one miałyby być. Jeśli np. szykują się do jakiegoś przejęcia, to oczywiście potrzebowaliby pieniędzy. Jednak w tym przypadku, jeśli polityka dywidendowa mówi o wypłatach z zysku jednostkowego, to ten jest bardzo mały, stąd dywidenda też. Ale nadal jest dla mnie zagadką czemu opierają dywidendę na jednostkowym? Rezultat tego jest taki, że w GK pieniędzy jest fura, a akcjonariusze dostaną niewiele. Rozumie to ktoś?