Re: Czy wróci? Autor: ~Pacjent_z_Horoszczy [188.147.100.*]
Jesli Ron nie zacznie znowu kupowac to tak bedzie. Obecnie tylko zlecenia animatora utrzymuja kurs na tym poziomie...Brak jakichkolwiek ofert kupna z rynku zas oferty sprzedazy sa zatem kurs ponizej 1zl to kwestia nie tak w sumie dlugiego czasu...
Z każdym dniem jest coraz bliżej przedawnienia a średnia cena za 3msc rośnie. Na razie kupowali Ci bardzo odważni, teraz przyjdzie z czasem pora na tych co cenią sobie bezpieczeństwo. W mojej ocenie obecny brak popytu nie jest spowodowany tym, że inwestorzy oceniają wejście w Atlasa jako drogie czy normalnie wyceniane. Myślę że widzą niedowartościowanie tylko zwyczajnie, panicznie się boją przymusowego wykupu akcji. Liczę na to, że prawo przymusowego wykupu przedawni się za ok 1,5 miesiąca. Chyba 18 maja po sesji
Re: Czy wróci? Autor: ~Pacjent_z_Horoszczy [188.147.42.*]
Co do przymusowego wykupu to pamiętaj że spółki Atlas Estates Limited nie obowiązuje polski KSH ponieważ jest zarejestrowana na Guersney. Dobrze by było gdyby głos zabrał jakiś prawnik zorientowany w kwestii KSH w rajach podatkowych z naciskiem na Guersney gdyż możliwe że według ichniego prawa spółkę można zdjąć z GPW kiedy się chce a nie po przekroczeniu konkretnych progów %. I to może być prawdziwy powód degrengolady jaka panuje na tej spółce od wielu wielu lat....
Mi się wydaje że obowiązuje ich ksh z Guernsey czy jak to się pisze i polska ustawa o obrocie. Myślisz że w raju podatkowym może być przepis o wydymaniu drobnych udziałowców. Raje podatkowe są rajami bo tam obowiązuje prawo własności, są po to żeby chronić ludzi przed kradzieżą ich pieniędzy
Atlas Estates Limited jest spółką zarejestrowaną na Guernsey i stąd przepisy Kodeksu Spółek Handlowych nie mają w jej przypadku zastosowania - to z raportu
Mi się walnęło. Chodziło mi o ustawę o ofercie publicznej o obrocie też może działa. Squeeze out jest tam opisany
Art. 82. 1. Akcjonariuszowi spółki publicznej, który samodzielnie lub wspólnie z podmiotami od niego zależnymi lub wobec niego dominującymi oraz podmiotami będącymi stronami porozumienia, o którym mowa w art. 87 ust. 1 pkt 5, osiągnął lub przekroczył 90% ogólnej liczby głosów w tej spółce, przysługuje, w terminie trzech miesięcy od osiągnięcia lub przekroczenia tego progu, prawo żądania od pozostałych akcjonariuszy sprzedaży wszystkich posiadanych przez nich akcji (przymusowy wykup). 2. Cenę przymusowego wykupu, z zastrzeżeniem ust. 2a, ustala się zgodnie z art. 79 ust. 1–3
Nie ma pewności że to ten sam co miał 2 mln, zresztą mógł siedzieć tutaj bardzo długo z gigantyczną stratą i ma już dosyć. On wyjdzie przyjdzie świeża krew z dużo większą ilością cierpliwości
Heh, najciekawsza rozgrywka w jakiej brałem udział. Siedzimy przy stoliku pokerowym, mamy jakąś kartę a przeciwnik ma całą talię i może w każdej chwili wyłożyć pokera, karetę, fula, strita i wszystko inne. Nie wiadomo tylko czy chce
Bycie cierpliwym na giełdzie jest chyba najtrudniejsze a tutaj do tego dochodzi strach przy czym im bliżej średniego kursu za 3 msc tym strach powinien być mniejszy
Wynik jest trochę wyższy od moich obliczeń. Pytanie jak ta średnia jest liczona i jak powinna być. Ogólnie to różnica jest niewielka. Mi się wydaje że na potrzeby przymusowego wykupu jest to średnia arytmetyczna ze średnich dziennych ważonych wolumenem
Pojawiło się zlecenie na 44 600 na 1,75 po tym jak wymieniłem tę liczbę na forum. Mam wrażenie że starają mi się zrobić siano z mózgu, muszę trzymać się swoich akcji jak rzep psiego ogona
Dnia 2019-04-03 o godz. 10:47 ~tratata napisał(a): > Pojawiło się zlecenie na 44 600 na 1,75 po tym jak wymieniłem tę liczbę na forum. Mam wrażenie że starają mi się zrobić siano z mózgu, muszę trzymać się swoich akcji jak rzep psiego ogona
Bez urazy ale ktoś sobie jaja z ciebie robi :)))
ps. A co to za ogromny pakiet? Ja mam (niestety, bo dobrałem jeszcze powyżej 1.60) tylko trochę mniej
Przez 13 lat na giełdzie nigdy nie przeszło mi nawet przez myśl że ktoś mógłby sobie robić jaja w arkuszu zleceń, szczególnie ktoś bogaty. Tutaj wg mnie chodzi tylko i wyłącznie o to kto na końcu zostanie z czyimi pieniędzmi. Jaja to mogą sobie robić na forach internetowych, może nawet w arkuszu zleceń ale nie ktoś kto może chcieć albo sprzedać duży pakiet akcji
Dnia 2019-04-03 o godz. 12:55 ~tratata napisał(a): > Przez 13 lat na giełdzie nigdy nie przeszło mi nawet przez myśl że ktoś mógłby sobie robić jaja w arkuszu zleceń, szczególnie ktoś bogaty. Tutaj wg mnie chodzi tylko i wyłącznie o to kto na końcu zostanie z czyimi pieniędzmi. Jaja to mogą sobie robić na forach internetowych, może nawet w arkuszu zleceń ale nie ktoś kto może chcieć albo sprzedać duży pakiet akcji
Bogaty z 40K akcji? Ja nie raz wystawiałem np. 77777 :)
Może mieć dużo więcej akcji, 45k to już bogata osoba. Mało osób ma w Polsce takie oszczędności. Podejrzewam że większość osób nie ma oszczędności żeby przeżyć 3 miesiące bez dochodu, ba 1 miesiąc jest dla nich trudny
Dnia 2019-04-03 o godz. 13:43 ~tratata napisał(a): > Może mieć dużo więcej akcji, 45k to już bogata osoba. Mało osób ma w Polsce takie oszczędności. Podejrzewam że większość osób nie ma oszczędności żeby przeżyć 3 miesiące bez dochodu, ba 1 miesiąc jest dla nich trudny
Znam mnóstwo osób które teoretycznie powinny być bogate bo świetnie zarabiają a żyją na kredyt. Kredyty hipoteczne, na auta czy karty kredytowe. Mają ilość gotówki że przez 2-3 miesiące przetrwają a potem przerąbane
Co wy tu znowu za głupoty wypisujecie te akcje miesiąc temu za1 zł kupowało się bez problemu sam je brałem po 98gr już się ich poznałem i pewnie też pozbył się ten co brał 200tys a że Tu Inwestorów brak tak że znowu powrót do korzeni czyli 1 zł i tak to wygląda PANOWIE "inwestorzy marzyciele"
Dnia 2019-04-03 o godz. 16:06 ~Gracz napisał(a): > Co wy tu znowu za głupoty wypisujecie te akcje miesiąc temu za1 zł kupowało się bez problemu sam je brałem po 98gr już się ich poznałem i pewnie też pozbył się ten co brał 200tys a że Tu Inwestorów brak tak że znowu powrót do korzeni czyli 1 zł i tak to wygląda PANOWIE "inwestorzy marzyciele"
Trzeba było tego posta napisać jak akcje były po 1,80 a nie teraz się mądrzysz jak widać co się dzieje. Ty to jesteś z gatunku tych mądrych po fakcie.
Dnia 2019-04-03 o godz. 16:11 ~CukrowyBaranek napisał(a): > Dnia 2019-04-03 o godz. 16:06 ~Gracz napisał(a): > > Co wy tu znowu za głupoty wypisujecie te akcje miesiąc temu za1 zł kupowało się bez problemu sam je brałem po 98gr już się ich poznałem i pewnie też pozbył się ten co brał 200tys a że Tu Inwestorów brak tak że znowu powrót do korzeni czyli 1 zł i tak to wygląda PANOWIE "inwestorzy marzyciele" > > Trzeba było tego posta napisać jak akcje były po 1,80 a nie teraz się mądrzysz jak widać co się dzieje. Ty to jesteś z gatunku tych mądrych po fakcie.
Poza tym wiadomo że tutaj jest sterowanie ręczne a popyt i podaż nie ma tu nic do gadania.