Jestem długoterminowym akcjonariuszem PCM i nie zamierzam sprzedawać swoich akcji na proponowanych warunkach Jeżeli do tego dojdzie - jestem przeciwny wykupowi przymusowemu PCM . Uważam że obecne ceny z wezwań naruszają interes długoterminowych akcjonariuszy i jeżeli do tego dojdzie zamierzam podjąć odpowiednie kroki prawne mające na celu ochronę swoich interesów jako akcjonariusza mniejszościowego . Niestety wszystko co teraz się dzieje z PCM dzieje się w tzw majestacie prawa , prawa które wg mojej oceny nie jest sprawiedliwe dla akcjonariuszy mniejszościowych . Chciałbym zwrócić uwagę na zapisy ustawy o ofercie publicznej .... . art. 79 ust 1 tej ustawy otóż w pkt 1 jest mowa o średniej cenie giełdowej z okresu 6 miesięcy poprzedzających ogłoszenie wezwania a w pkt 2 tego przepisu jest mowa o przypadku kiedy nie można ustalić ceny zgodnie z pkt 1 albo w przypadku spółki w stosunku do której otwarto postępowanie restrukturyzacyjne lub upadłościowe - nie może być NIŻSZA niż WARTOŚĆ GODZIWA . Cóż to w naszym przypadku oznacza ? Ponieważ PCM nie jest w postępowaniu restrukturyzacyjnym ani upadłościowym to wzywający nie musi odnosić się do wartości godziwej ; podaje cenę nie mniejszą niż z 6 miesięcy poprzedzających nawet jeżeli jest to cena MNIEJSZA NIŻ WARTOŚĆ GODZIWA . Dla mnie pytaniem zasadniczym jest określenie WARTOŚCI GODZIWEJ PCM . Jeżeli cena w wykupie będzie mniejsza niż WARTOŚĆ GODZIWA to ja jako akcjonariusz spółki która nie jest w upadłości albo w restrukturyzacji będę słabiej chroniony ; bo mogą mnie wykupić po cenie giełdowej która jest mniejsza niż WARTOŚĆ GODZIWA . Pytanie czy o słabszą ochronę akcjonariuszy spółek "zdrowych" chodziło ustawodawcy ??? Bardzo wątpię . Chciałbym aby któryś z Posłów lub Posłanek zadał pytanie odpowiedniemu ministrowi czy taka jest intencja tego przepisu prawnego ? Żartując , można by powiedzieć ,że aby ratować PCM przed wykupem za cenę po niżej od WARTOŚCI GODZIWEJ było by otwarcie postępowania restrukturyzacyjnego . Druga moja uwaga i zamyślenie ; czy ktoś nie pomógł zaniżyć kurs akcji do takiego absurdu ??? Jaka racjonalna przesłana sprowadziła kurs akcji do poziomów wg mojej oceny absurdalnie niskich ? Nawet gdyby PCM było z dnia na dzień postawione w stan likwidacji cena uzyskana ze spieniężenia nie powinna być mniejsza niż 15 - 18 zł na akcje . W mojej ocenie coś tu nie ładnie pachnie ... Ciekaw też jestem co w tej kwestii myślą Fundusze które są akcjonariuszami PCM . Zarząd odniósł się do ceny z wezwania PKO Leasing ,określając je jako poniżej WARTOŚĆI GODZIWEJ , ale jej nie podał . Dlatego chciałbym zrobić rozpoznanie wśród akcjonariuszy myślących w tej kwestii podobne jak ja i policzyć czy uzbiera się nas więcej niż 10 % / aby zablokować wykup przymusowy poniżej WARTOŚCI GODZIWEJ . Jeżeli mówisz WYKUPOWI - STOP - proszę daj zlecenie sprzedaży posiadanych akcji po cenie np. 333,00 w pierwszych dwóch tygodniach stycznia . pozdrawiam
Fundusze OFE kupowały akcje po 44 zł a teraz sprzedadzą po 12 zł. Gratuluje gospodarności funduszowi , szczególnie no wiecie , Poza tym od Ok 6 miesięcy kurs był moim zdaniem celowo dolowany , prawdopodobna ustawka która była widoczna , szczególnie te 23 akcje na S. Czekamy na stanowisko funduszy???
Fundusze kupowaly bo kupowac musialy bo naplywaly skladki a okreslony procent musialy pakowac w gielde proste. Fundusze sprzedaja bo sprzedawac musza bo ograniczono skladki wiec co z tego ze sprzedadaja tanio? A maja wyjscie ?
Wartosc godziwa w spolkach w restrukturyzacji czy upadlosci to po prostu raczej taka definicja dla definicji bo np nie da sie okreslic sredniej ceny ze wzgledu np na zawieszenie notowan idt to tylko jakas furtka jak nie da sie ustalic ceny z notowan. Takie sa twarde dla nas mniejszosciowych zasady. Z drugiej strony ciezko zeby malutki inwestor indywidualny mial prawo blokowac plany duzych firm. Prawo byc moze jest do zmiany bo jest ewidentnie niekorzystne dla mniejszosciowych ale po prostu takie jest. Dlatego jest wysyp wezwan bo kapitalizacje spolek sa czasem smieszne. A wszystko przez fundusze I ich umorzenia plus wlasnie niechec indywidualnych. Sa tez przyklady jednoczenia sie indywidualnych I sukcesy. Bylo nawet zablokowanie przymusowego wykupu. Ale tutaj to slabo to widze. Nie ma zainteresowania spolka zbyt wielkiego widac to np po tym forum.
Panie bankrut. Ja sie dolacze wystawie swoje ale sam zobaczysz nie uzbiera sie nawet 3 procent. Jedyne co mozna zrobic moim zdaniem to dokupic poczekac na podniesienie ceny I miec pomniejszone straty jesli dojdzie do przymusowego jesli nie to bedziesz mial wiecej akcji kupionych bardzo tanio ponizej godziwej ceny nawet
Pewnie ze nie. Jak dla mnie nie ma opcji w okolicach tych cen. 5 funduszy pow 5 procen 8 powyzej 3 procent wszyscy sie zgodza ? W zyciu! 66 nawet nie sadze I tego troche sie obawiam bo moga zrezygnowac z wezwania I dla mnie dupa kurs sobie znowu pojdzie swoimi sciezkami
Diswiadczenia z poprzednich wielu wezwan wskazuja nie skonczy sie na poczatkowej cenie wezwania albo nie skonczy sie sukcesem wezwanie to jest jakies odniesienie do poprzednich zachowan funduszy I poprzednich wezwan. A tu jeszcze drugi wzywajacy....
Też uważam, że cena może zostać podniesiona i zakładam, że każdy z wzywających przynajmniej jeszcze raz przelicytuje drugiego. Nie wiem na ilu się skończy ale zakładam, że nie będą przebijać się o 20 groszy tylko bardziej 1zł+, szczególnie biorąc pod uwagę wycenę i skład akcjonariautu. Myślę również, że drobni może i nie ustawią się z 10% w akcjonariacie, ale fundusze tymbardziej w 100% nie odpowiedzą i rola drobnych może mieć znaczenie. A może ktoś jeszcze włączy się do gry?
Panowie przestańcie plakaćnad jakąś wartością godziwą itp,jeżeli kupiliście akcje nie wiem po 40 czy 30 czy 20 i dalej trzymacie to wybaczcie mi ... spieprzyliscie sprawę. Najwazniejsza umiejętność na giełdzie to przyznać się do porażki i sprzedać póki strata nie jest ogromna bo inaczej to staje się ... inwestorem długoterminowym. Miejcie na uwadze że kilka tygodni temu akcje PCM były po 6zł!!! a są po prawie 13!!! to już zwyżka o 100%. Jeżeli tak wierzyliście w spółkę kto kupował PKC jak była po 6??? zapewne niewielu albo nikt bo jakby ktoś kupił po 6 to by teraz świętował 100% zwyżki i prawdopodobnie jeszcze więcej będzie. Te wezwanie to nie złodziejstwo tylko ratunek, taki giełdowy św. Mikołaj dla drobnych którzy utopili masę kasy tutaj. Fakty są takie mamy 2 kupujących i wiele funduszów w akcjonariacie więc trzeba spokojnie siedzieć i czekać i broń Boże nie zapisywać się na żadne wezwanie teraz. Być może będzie jakieś wspólne stanowisko funduszy no i jest bardzo prawdopodobne podniesienie ceny myślę że po razie przynajmniej i pewnie nie po 20gr tylko więcej. Teraz PKO ma 2 tygodnie na podniesienie ceny zanim zaczną sie zapisy Hitachi. Pozdrawiam wszystkich inwestorów i bądźmy dobrej myśli