Ciekawe podliczenie. Zakładam, że te akcje które są poza arkuszem też niekoniecznie wezmą udział w wezwaniu, bo szybciej i łatwiej sprzedać po tej samej cenie na rynku. Wezwanie trwa do 16 listopada więc już niedługo będziemy wiedzieć co i jak.
Dlaczego nie pokazać stanu na wyższej cenie,np.5 PLN? Cena 2,44 jest bliska ceny po której warto zdjąć te akcje gdy będzie tam większa ilość akcji. Ja mam 6000 szt.
Poniżej 2,44: 35 570 2,44: 355 274 Powyżej 2,44: 194 750
Dziś w arkuszu wisi 585 594 akcji. Do tego należy doliczyć dwie osoby z forum - 6 000 od K7 i 70 000 od Koli.
Łącznie 661 594 akcji. Stanowi to 10,37% wszystkich akcji spółki i 36,41% Free Float. Pamiętajmy też, że w ostatnich tygodniach trochę akcji zmieniło właściciela po cenie 1,28 i wyższej.
Nie wróżę sukcesu skupowi po oferowanej obecnie cenie. Myślę, że mało kto odda papiery za 71% wartości księgowej.
Jeśli dobrze policzyłeś to jest ok 10% i chyba w większości mamy kontakt przez forum. 10% z całości to już nie żarty. Jeśli cena nie będzie wyższa to chyba możemy działać?
Jeśli wzywającym zależy na wycofaniu i to pokażą, to nie zostanę. Przypomnijmy, że spółka w 2007 roku sprzedawała akcje po 8,50. Dziś odkupuje po 1,4? Niezły deal dla wzywających.
Ad Haloo: Faktycznie, zapomniałem o splicie. Zapomniałem też o tym, że prezesy przez 11 lat obracali pieniędzmi akcjonariuszy i z 4,25 chcą teraz oddać, po 11 latach, tylko 1/3 kwoty.
Potwierdzam też, że liczy się to, za ile chce ktoś kupić. Ale pamiętaj, że do transakcji potrzeba dwóch stron: kupującego i sprzedającego. Na chwilę obecną widzę dwóch gości, którzy chcą kupić wszystkie akcje i niewielu, którzy chcą je oddać po oferowanej cenie. Na kupnie za 1,37-1,39 leży ponad pół miliona ofert. Na sprzedaży do 2 złotych leży tylko około 17 000 papiera. Gdyby oferowana cena była bardzo dobra, to przecież już by mieli zapisy na większość free float.
Czy to, że jest skup znaczy, że mam obowiązek sprzedać akcje? Absolutnie nie! Uważam, że to co oferują prezesi jest dalekie od wartości godziwej. Jeśli im zależy na kupnie - niech to pokażą. Mi nie zależy na sprzedaży po tej cenie. Mogę czekać. Jako akcjonariusz mam prawo robić z moimi akcjami co mi się podoba i dopiero przymusowy wykup może mnie pozbawić udziałów w spółce bez mojej zgody. Do tego jeszcze daleko i na pewno nie odbędzie się to po tak śmiesznej cenie.
Inaczej sprawa by wyglądała jakby w akcjonariacie mieli jakieś OFE czy TFI i byliby z nim dogadani. W tym przypadku, przy tak rozproszonym akcjonariacie, nie chciałbym być na miejscu wzywających, bo tak na prawdę nie wiedzą jaką cenę zaakceptuje rynek, więc próbują. Osobiście liczę na jeszcze jedno podniesienie ceny w ostatnim tygodniu.