• tak dla przypomnienia..... Autor: ~byk [178.235.181.*]
      KALENDARIUM
    06.06.2018- ZWZA spółki ws. wypłaty dywidendy 5,94 zł na akcję
    13.06.2018- Proponowany termin ustalenia prawa do dywidendy 5,94 zł na akcję
    27.06.2018- Proponowany termin wypłaty dywidendy 5,94 zł na akcję
  • Re: tak dla przypomnienia..... Autor: ~byk [178.235.181.*]
    Komuś zależy ,żeby jeszcze przed walnym skupić jak najwięcej
    w jak najniższych cenach !!!
    .
    dlatego ustawiana jest ciągle podaż i kupowanie na niższych poziomach
    i doszliśmy do 102 zł
    a obecnie poszła wymiana pewnie umówiona po 101,50
    ------------------------------------------------------------------------------
    czas przesilenia jest więc bliski
  • Re: tak dla przypomnienia..... Autor: ~jerzy [217.99.250.*]
    Poczytajcie sobie wpisy chem z 05 2017
  • Re: tak dla przypomnienia..... Autor: ~Dim [5.172.255.*]
    To jeśli (spekulujemy) miałby być przymusowy wykup to nie widzę powodu dlaczego cena miała by być np. 90 zł ?

Np. taki PGE we wrześniu 2015 już dobrze spadał z 20 i był koło 15 zł i wypłacał całkiem przyzwoitą dywidendę 0,78 potem dalej spadał i w 1016 zapłacił 0,25 dywidendy czyli już całkiem marnie a resztę przeznaczyli na "ubogich", kurs nadal spadał a niekiedy się odbijał, w 2017 zrezygnowali z płacenia dywidendy i kur nie trzymał się za mocno, w tym 1018 też zapewne nie wypłacą dywidendy i kurs szoruje po dnie, spekuluje się że może ustanowić globalne minima.

Jeśli Puławy są słabsze finansowo w grupie niż gdyby były samodzielne bo jak ktoś napisał Tarnów przynosi straty, to kurs grupy nie powinien być wyższy od historycznych minimów Puław jakby ktoś chciał wykorzystać okazję na finiszu przed przymusowym wykupem. Powiedzmy spadek do 45 zł (chyba była taka cena lub bliska tej). Cena nominalna to 10 zł. Zawsze ktoś może popróbować manipulować kursem.

Ale ja sądzę że wycofywanie grupy z giełdy to by było zawracanie głowy gdyż po co wstawiano ją na giełdę ?, żeby powoli prywatyzować a tak zostanie zamknięta ostatnia furtka i by to odkręcić trzeba się będzie mocno napracować. Zobaczymy.

• Re: tak dla przypomnienia..... Autor: ~Staszek [178.42.196.*]
    I jeszcze jedno . niewykluczam jak w przeszlosci bywalo, ze Tarnow zgłosi na WZA wyzsza dywidendę niż zaproponowal zarząd. 
    Niepokoic może tylko wzrost cen gazu ziemnego.
    pozdrawiam
  • Re: tak dla przypomnienia..... Autor: ~rudek36 [159.205.69.*]
    ciekawe jest co innego- dlaczego nagle taki ruch się zrobił na forum:))- do tej pory czyli do poziomu 132 nikt nic nie pisał i byla cisza... a tu nagle - normalnie szok,tyle opinii:)). ta z tym wykupem to juz perła,ale pisac każdy może ,troche lepiej lub troche gorzej:)). Puławy są zbyt mądre ,żeby dać sie wycyckać jak chłopcy:)

a tak na marginesie- dzisiaj "porcelanowy manekin" czyli Morawiecki w.g. Tyma ,był w Lublinie. gościo zadał mu pytanie odnośnie pozostawienia zysku ZAP w Puławach ( chyba manekin nie zrozumiał pytania)))) ).... odpowiedż była na poziomie "Nikodema Dyzmy":)))-bredził coś o centrach handlowych i jak to on walczy z Brukselą:))) .

co do cen gazu- Rosja nie jest głupia.wie ,że nadciąga powoli epoka bez ropy i gazu w tym wymiarze jaki jest teraz. mają ostatnie "5 minut",zeby dobrze zarobić.i zarobią na cenach takich,zeby amerykanom się nie opłacało, czyli do 70 usd i nic więcej. dogadali sie z arabami. czyli gaz lekko potanieje.pod jednym warunkiem,że manekin i jego rząd dadzą firmom takim jak ZAP dzialać swobonie na rynku gazu ,bez smyczy pgnig. no ale idziemy w strone socjalizmu , czyli państwo wie lepiej co i jak kupowac i ile:))).

ZAP to doinwestowana i dobrze funkcjonujaca firma- szkoda,że nie doszło do porozumienia z BASF lub fuzjii z Policami. trzeba przeżyć obecną władze i czekać lepszych czasów:)))). pozdrawiam ZAP-owców i nie dać się:)))- nie po to "60" -tka walczy dzień w dzień z kursem,żeby to było na nic:)))).
    Dzisiaj znowu atrakcyjne ceny do kupna.
  • Re: tak dla przypomnienia..... Autor: ~rudek36 [77.254.206.*]
    nie chcą gryść?:) zmień zanęte:)))

co tu kupować,jak nie ma co- może trzeba wystawić z 5000 szt, to wtedy zaczną trącać spławik :)) sam czekam na taki pakiecik:))),ale póki co nic-echo,sama drobnica:)). zanęć coś, to i ja coś skubnę:)) apetyt rośnie odwrotnie proporcjonalnie do ceny:))
    Dzisiaj już mamy bardziej klarowną sytuację
    Wczorajsze minimum na poziomie 99,00 będzie ubijane
    i stanie się wsparciem
    -----------------------------------
    pojawia się już większe kupno po 99,40 x 311 sztuk
    a na sprzedaży ......7 sztuk !
    I jest już czerwiec
    popyt 200 sztuk podaż 8 sztuk
    ------------------------------------------
    dywidenda lada dzień
  • Re: tak dla przypomnienia..... Autor: ~rudek36 [46.169.237.*]
    nie chce już czytać tych bzdetów,ale jak już tak mocno uważasz,że jest tu jakiś popyt i podaż,to otwórz szerzej oczy i popatrz kto tutaj na ZAP handluje , i okaże się,że to handluje ktoś sam ze sobą,czekając na manne z nieba:))).jeżeli tego nie zauważysz to gratuluje,no chyba,że robisz to Ty,ale wątpie w to:)).
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.64.22.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: dywidenda Autor: ~byk [178.235.181.*]
    A dzisiaj otwarcie po 104,50
    i wzrost do 107
    W związku z tym że prawdopodobnie odniósł pan swoją wypowiedź do mojej to nakreślę o co chodzi:

Ja odniosłem się do spekulacji piętro wyżej: "Poczytajcie sobie wpisy chem z 05 2017" czyli całkiem dawnej i być może bardzo fantastycznej.

Dlaczego się pojawił "taki ruch na forum", nie jest taki duży; prawdopodobnie się pojawił w związku z tym co pan już skomentował: ruch zwiększył się odwrotnie proporcjonalne do ceny. Prawdopodobnie przyciągnął uwagę tych którzy wcześniej nie byli zainteresowani a teraz są skłonni trochę zwiększyć płynność po stronie kupna.

""porcelanowy manekin" czyli Morawiecki w.g. Tyma ,był w Lublinie. gościo zadał mu pytanie odnośnie pozostawienia zysku ZAP w Puławach" - a co Puławy by miały robić z tym zyskiem ? Zwiększyć wynagrodzenie dla załogi ? Posiadając rentowne instalacje inwestować w coraz mniej rentowne aby było więcej gmatwaniny? Czy tam w Puławach technicy i zarządzający nie słyszeli o zmniejszających się dochodach (%) w funkcji wzrastających nakładów inwestycyjnych ? W myśl krzywej logistycznej. Akcjonariusz jest po to by te pieniądze z Puław zdjąć.

Odnośnie manipulowania kursem, nie po to ostatnio zatwierdzono nowy sposób ustalania przedziałów cen aby pojedynczy inwestorzy biedzili się nad tworzeniem cen. Teraz to mogą zrobić programowane maszyny. Jeśli przedział między kupnem a sprzedażą był 2 grosze np. 102,02 i 102,04 to maszyna jak by nie żonglowała to mogłaby mieć stratę na prowizji. Teraz gdy przedziały rozszerzono, jest to dla automatów programowanych wciąż przez człowieka ale pozbawionych emocji dużo łatwiejsze.

Co się stanie jak kurs przez taki bezduszny twór zostanie zbity np. na 70 zł. Pojawią się indywidualni inwestorzy i podciągną do 120, ale co się stanie jeśli płynność będzie tak mała bo indywidualnych nie będzie zbyt dużo ? Wtedy posiadacze akcji nie chcąc ich sprzedać po tej cenie (jeśli w ogóle rozważali opcję wyjścia z akcji) będą musieli się nastawić że ich akcje są tymczasowo niepłynne ( tymczasowo - do czasu gdy pojawi się odpowiednia cena i potrzeba sprzedaży).

Ja kiedyś posiadałem kilkadziesiąt akcji ZAP i dlatego zaczepiłem oko na tej spółce. Dywidenda w tym roku jest mniejsza niż w ostatnich latach około 6 zł a pan pieprzy odnośnie "pozostawienia zysku ZAP w Puławach" to znaczy by w następnym roku dywidenda wynosiła 0. Właśnie taki przypadek opisałem piętro wyżej na przykładzie PGE. Wyzerowanie dywidend w związku z tym spadek kursu i inwestorzy którzy nie chcą sprzedać ze stratą uwięzieni w pułapce niepłynności (dla nich papier jest płynny dopiero powyżej ceny zakupu). Pan ma rozdwojenie jaźni na długi dystans nie można mieć nie dochodowej spółki (bez realnych wypłat) i wysokiego kursu, bo to się nazywa piramida finansowa.
  • Re: tak dla przypomnienia..... Autor: ~rudek36 [77.254.49.*]
    "porcelanowy manekin" czyli Morawiecki w.g. Tyma ,był w Lublinie. gościo zadał mu pytanie odnośnie pozostawienia zysku ZAP w Puławach" - a co Puławy by miały robić z tym zyskiem ? Zwiększyć wynagrodzenie dla załogi ? Posiadając rentowne instalacje inwestować w coraz mniej rentowne aby było więcej gmatwaniny? Czy tam w Puławach technicy i zarządzający nie słyszeli o zmniejszających się dochodach (%) w funkcji wzrastających nakładów inwestycyjnych ? W myśl krzywej logistycznej. Akcjonariusz jest po to by te pieniądze z Puław zdjąć.""

widze,że nie rozumiesz podstawowej sprawy - otóż ZAP ma w tej chwili siedzibe w Puławach i tam opłaca podatki. jeżeli ZAP zostanie do konca wchłonięty przez Tranów, i wycofany z GPW, to podatki będą tam płacone, a nie w Puławach. różnica dla tego miasta jest bardzo znacząca, dla Ciebie zapewne nie ma to znaczenia.

to tyle w odp. bo akcjonariusz to ktoś,kto rozumie spólke w dłuższej perspektywie,a kilkadziesiąt sztuk akcji to tylko zabawa.
    Nie jestem radą miejską ani burmistrzem aby móc to pojąć, gdyż nie ma to skutków finansowych dla podmiotów które nie czerpią z tego korzyści.

Mój tok rozumowania jest taki ZAP należą do Grupa Azoty SA która ma prawie 100%. I nie wiem kto przeważa we władzach Grupy Azoty SA czy ludzie z Puław czy z Tarnowa. Siedzibę mają obecnie w Puławach.
    Taki Ursus kiedyś miał siedzibę w Ursusie (obecnie Warszawa-Ursus) teraz ma siedzibę w Lublinie. Przedsiębiorstwa zmieniają swoje siedziby, nawet przenoszą się zagranicę.

Jeśli panu się wydaje że mniejszy pakiet akcji to tylko przeznaczony na stratę a tylko duży akcjonariusz błyska dalekosiężną zapobiegliwością to nie byłoby takich sytuacji że podmioty powstają lub likwidują się, państwa znikają lub powstają z niczego (Szwajcaria). Myli pan dwie rzeczy: 1. Wpływ na spółkę i 2. zrozumienie działania i możliwości. Mały akcjonariusz choć pozbawiony jest pierwszej możliwości nie traci możliwości drugiej. Duży akcjonariusz choć posiada obydwie możliwości, jeśli dołoży należytych starań zawsze może utracić drugą.
    ucinając polemikę- GA ma w ZAP 95.98 % akcji. dla akcjonariuszy to bardzo ważna różnica- czy 100 % czy mniej:))). FF wynosi więc 4.02 % ,ale ok. 2% maja TFI plus OFE. reszta to "Twoje" "kilkadziesiat " akcji. trzeba je wyssać-inaczej sie nie da:)). sam na to czekam,ale nie ma co kupić:)))- pisałem o tym kilka postów wcześniej:))).

dla mieszkańcow Puław ma olbrzymie znaczenie gdzie zakład produkcyjny w którym pracują,który sie rozwija, który jest częścią ich małej społeczności placi podatki. byłeś kiedyś w Puławach? ja tak, i wiem czym ZAP jest dla Puław. przykład Ursusa jest błędny.

nie jestem altruistą, ani tez św. Tomaszem:)) zarabiam na GPW o ile to mozliwe:)). od 1993 roku troche zarobiłem i troche straciłem,ale ZAP daje zarobic. jezeli nie wiesz po ile był debiut a ile wydali na dywidendy od debiutu na GPW to rozwazania dalsze są takie sobie.

pozdrawiam i kończe.
    Ja tak od razu nie kończę.

O akcjach ZAP mówiłem że miałem, czas przeszły, teraz się rozglądam.

Odnoście prawa to wydaje mi się że progi do ogłoszenia przymusowego wezwania są takie 10 % spółki publiczne i 5% spółki niepubliczne. Miałem przyjemność być wykupywany i jednym i drugim sposobem.

Ogłoszenie przymusowego wykupu ZAP można ogłosić w obecnej sytuacji w każdej chwili.

Ryzykiem dla kupującego akcje może być to że kurs może zostać zbity na dość niski poziom i przetrzymany przez okres wymagany prawem do ustalenia ceny wykupu. Wydaje mi się, że ci którzy są skłonni kupować a nie opierają swojej nadziei na zmianie kursu muszą zakładać dwie rzeczy: 1. że spółka będzie się dzielić zyskiem w przyszłości, 2. pozostanie na GPW.

Lub jeśli spekulują i wiedzieli by jaka może być cena w przyszłości mogli by chcieć podkupić.

Zakład w Puławach jest zbyt duży by go przenosić, przeniesienie siedziby nie oznaczałoby demontażu instalacji produkcyjnych bo to byłoby bez sensu pod każdym względem.
    wybacz,ale ja tak.

doceniam chęć dialogu,ale....

tutaj jest gość -nazwe go "60" - jak zrozumiesz w czym rzecz ,to napisz.

pozdrawiam raz jeszcze i to tyle.

• Re: tak dla przypomnienia..... Autor: ~IKEZAP [82.177.124.*]
    "60", trzymający władzę na akcjach ZAP okazał się "sadystą", chce resztówki wyrwać na strach i po taniości.
    Wy piszecie o poważnych sprawach ZAP Puławy
    a ja gram pakietem 10-12 sztuk
    Różnica 0,50 zł która obowiązuje przy składaniu zleceń powyżej kursu 100 zł
    jest moim zdaniem b.dobra i trafiona.
    Obecny kurs jest moim zdaniem atrakcyjny,
    większość czeka na jutrzejszy dzień i ustalenie bądź brak dywidendy !
    Cierpliwie czekam i ja na komunikat
  • Re: tak dla przypomnienia..... Autor: ~autor [84.205.19.*]
    Umówmy się że każdy kto sprzeda straci i każdy kto kupi straci.
    Straci bo musi odkąd na giełdach grają komputery nie ma innej opcji.
  • Re: tak dla przypomnienia..... Autor: ~autor [84.205.19.*]
    A wzmożone pisarstwo na forum bankiera świadczy tylko o jednym.
    Dużo leszcza wlazło na minę i zaczynają się jęki-brak stolca i możliwości opróżnienia się.
    Czyli paliwo jest motywy też :czekamy na historyczne dno (20-25 zł.)
    Zobacz wątki dotyczące Grupa Azoty Zaklady Azotowe "Puławy" Zobacz profil Grupa Azoty Zaklady Azotowe "Puławy"  
    Autor: ~autor [84.205.19.*] 2018-06-05 09:47
    Ostatni dostępny kurs:  104,00 zł
    Re: tak dla przypomnienia.....

Umówmy się że każdy kto sprzeda straci i każdy kto kupi straci.
    Straci bo musi odkąd na giełdach grają komputery nie ma innej opcji.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Nie zgadzam się z Tobą o przewadze komputera nad inwestorem / graczem/
    ustawiam zlecenie i czekam
  • Re: tak dla przypomnienia..... Autor: ~cytat [178.235.181.*]
    Zobacz wątki dotyczące Grupa Azoty Zaklady Azotowe "Puławy" Zobacz profil Grupa Azoty Zaklady Azotowe "Puławy"  
    Autor: ~autor [84.205.19.*] 2018-06-05 09:52
    Opublikowano przy kursie:  104,00 zł , zmiana od tamtej pory: 19,23%
    Re: tak dla przypomnienia.....

A wzmożone pisarstwo na forum bankiera świadczy tylko o jednym.
    Dużo leszcza wlazło na minę i zaczynają się jęki-brak stolca i możliwości opróżnienia się.
    Czyli paliwo jest motywy też :czekamy na historyczne dno (20-25 zł.)
    ------------------------------------------------------------------------------------------------
    jest to cytat ,,autora,,
    i kurs 125
    i co ?
    spadamy teraz o 100 -105 złotych
    do 20-25
[x]
PULAWY -2,75% 49,60 2025-12-05 16:09:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.