• Ja dzis sprzedalem. Autor: ~Gorzelnik [37.47.148.*]
    80% zysku mi starczy. Może jutro albo za parę dni będę do siebie mówił frajer bo już nie raz w złym momencie wyszedłem Ale i tak jest bardzo dobrze! Wszystkim dużych zysków życzę!
  • Re: Ja dzis sprzedalem. Autor: ~xyz [31.0.47.*]
    Ja też sprzedałem, ale ze znacznie mniejszym zyskiem. Podziwiam tych, którzy kupują akcje przy takich wskaźnikach. Jest to mało płynny papier i w razie zmiany trendu będzie duży problem ze sprzedażą. No chyba, że się inwestuje długoterminowo. Wyniki kwartalne pewnie będą słabe, ale widać znaczną poprawę w działalności obecnej ekipy i zapewne spółka najgorsze lata ma za sobą.
  • Re: Ja dzis sprzedalem. Autor: ~Kapitan [37.47.57.*]
    Ja tam trzymam
  • Re: Ja dzis sprzedalem. Autor: ~xyz [31.0.47.*]
    I tak powinno być. Kapitan wychodzi ostatni. Powodzenia.
  • Re: Ja dzis sprzedalem. Autor: ~Kirs [188.146.96.*]
    Wiadomo ze probujesz irracjonalizowac swoja decyzje o wyjsciu i uspokajac rozum i sumienie w razie ewentualnych dalszych wzrostow
  • Re: Ja dzis sprzedalem. Autor: ~Pandora [83.31.146.*]
    Gorzelnik, bardzo się cieszę że zarobiłeś :))) 80% to ekstra zarobek, trochę to trwało ale sie udało.
    Mnie dzisiaj cały dzień korciło, żeby sprzedać, ale poszłam kupić sobie dobre wino i od dziś czekam na kolejne 80%.
    Trzeba mieć jaja żeby nie zrealizować takiego zysku, albo być z lekka szalonym, nie wiem co u mnie przeważa :)))
  • Re: Ja dzis sprzedalem. Autor: ~Kapitan [94.254.231.*]
    To jest perła której długo szukałem
  • Re: Ja dzis sprzedalem. Autor: ~mirek [5.184.200.*]
    skoro tak zachwalasz to przy korekcie na 2,40 kupie kilka akcji
    Dnia 2017-11-10 o godz. 07:59 ~mirek napisał(a):
    > skoro tak zachwalasz to przy korekcie na 2,40 kupie kilka akcji

ja też :))))
  • Re: Ja dzis sprzedalem. Autor: ~Kapitan [37.47.57.*]
    Korekta będzie dopiero przy 5 :)
    Dnia 2017-11-10 o godz. 08:18 ~Kapitan napisał(a):
    > Korekta będzie dopiero przy 5 :)

sprzedawali drobni, kupił gruby, kilku drobnych jeszcze zostało, tylko jeśli oni będą chcieli zrealizować zysk zrobi się korekta

ciekawe czemu gruby tak szybko kupuje, nie poczekał aż drobni biorący udział w emisji będą się wyprzedawać

liczę na małą korektę, może po wynikach :)))
  • Re: Ja dzis sprzedalem. Autor: ~xxx [178.255.41.*]
    No tos chlopie wyczul info wczorajsze wieczorem tragiczne dla posiadaczy akcji ktorzy zostali z papierem .Kto uciekl wczoraj zrobil interes zycia .dzis bedzie lawina po infie wieczornym ......................
  • Ku przestrodze :) Trochę chłodnej wody na nasze rozgrzane głowy :))) Autor: ~zeus [89.64.58.*]
    WSKAŹNIKI FINANSOWE
    Jak wyliczane są wskaźniki?

Aktualne C/WK
    76,91
    Rating link 
    D
    Kroczące C/ZO
    -4,87
    Kroczące C/P
    2,87
    Kroczące C/Z
    -5,55

Zmiana 12m
    42,73%
    Śr. płynność dzienna
    0,29%
    Zakres wahań kursu
    88,91%
    Beta kursu
    -0,09
    Wskaźnik Altmana (Z"-score)
    -3,25
    Stopa dywidendy
    [b.d.]
    Kurs z dnia: 09-11-2017

Potwierdzenie skuteczności ratingu Altmana
    Omawiana metoda badania stabilności finansowej spółek bazuje na danych historycznych i analizie statystycznej. Mimo to okazuje się wystarczająca dla potrzeb inwestorów, ponieważ sprawdza się w około 80 proc. przypadków. Od wprowadzenia przez StockWatch.pl w 2008 roku, rating w zdecydowanej większości wypadków przewidział problemy finansowe z kilkumiesięcznym, a czasem nawet kilkunastomiesięcznym wyprzedzeniem. Jego wskazania wykryły nadchodzące upadłości likwidacyjne bądź układowe w takich spółkach jak Beefsan, Duda, Drewex, Internet Group, Odlewnie Polskie, Pronox, Sfinks, Sky Europe, Swarzędz, Vistula czy ZNTK Łapy.
    link

• Re: Ku przestrodze :) Trochę chłodnej wody na nasze rozgrzane głowy :))) Autor: ~zeus [89.64.58.*]
    Korekcimy się Panowie i Panie , za szybko szło do góry...zbyt szybko :(
  • Re: Ku przestrodze :) Trochę chłodnej wody na nasze rozgrzane głowy :))) Autor: ~zeus [89.64.58.*]
    Kurcze, w zeszłym tygodniu nikt nie brał akcji po 1,80 a teraz mamy prawie 3,00 zł.... Zbyt szybko, zbyt szybko...
    Mam trochę inną teorię...Negocjują pewnie jakieś umowy itp, musieli podbić cenę kursu akcji ,aby pokazać ,że to nie śmieć ,aby ktoś objął akcje za 1,50 Code?? itp...
    Tak naprawdę , to na ten wzrost wystarczył ...1 mln zł obrotu :)))) Co to jest dla Pana K. i Panów T. ??? :))))))
    Nie ma podstaw fundamentalnych do takich nagłych wzrostów,ale może tak jak mówi Pandora...trzeba wyłączyć myślenie :)))

Dobrego weekednu.

• Re: Ku przestrodze :) Trochę chłodnej wody na nasze rozgrzane głowy :))) Autor: ~leszek321 [87.206.109.*]
    Do Gorzelnik. Czy podziękowałeś Pandorce za to że Cię zainspirowała Mirką na forum Biomed? Wiem że Ty podejmujesz decyzje ale tak jak i ja nigdy nie zwróciłbyś uwagi na Mirkę. Ona idzie za Panami TT. Na Cormay ładnie przycięła w swoim czasie i teraz na Mirce też. Chociaż pisze że jeszcze nie sprzedała i może śmiać się z nas jak będzie śmigać po 6 ziko. Może ma wiadomości z pierwszej ręki od TT ?. To są dywagacje ale trzeba przyznać że wiedzę ma niesamowitą. Ja bynajmniej jestem szczęśliwy i wybacz Pandorko chciałbym Cię ucałować. Sprzedałem nie jestem zachłanny piję whisky i uwielbiam Cię.
  • Re: Ku przestrodze :) Trochę chłodnej wody na nasze rozgrzane głowy :))) Autor: ~bywalec [91.146.243.*]
    Mi dziękować nie musi nikt...bo intuicje mam i...coś wazniejszego: cierpliwość i olewactwo pieniaczy. Trenuje to od lat. Na Mir gdzieś od 3 i ciągle mi mało. Wyjściowy lvl mam pasuje, miłego pachnącego weekendu i walczymy dalej
  • Re: Ku przestrodze :) Trochę chłodnej wody na nasze rozgrzane głowy :))) Autor: ~RR [46.227.108.*]
    Pandora zarobila na crm??? Chyba jednak nie - strasznie na forum crm narzekala kilka ladnych tygodni przed emisja po 1,5 i wiescila ze to syf ktorego nie warto kupowac po 1,5... wiec raczej wchodzila gdzies miedzy gorka po 18 zl a emisja po 1,5
  • Re: Ku przestrodze :) Trochę chłodnej wody na nasze rozgrzane głowy :))) Autor: ~leszek321 [37.248.138.*]
    A może weszła kiedyś po 2 zł a sprzedała gdzieś około 18 zł ? Skąd wiesz. Obecnie nie podchodzi do Cormay nie wiem może to uprzedzenia . Ja się zapakowałem w Cormay po 1.8 (średnio) i nie mam uprzedzeń :)) Ale zakład z Kirs chyba wygra :))
  • Re: Ku przestrodze :) Trochę chłodnej wody na nasze rozgrzane głowy :))) Autor: ~RR [46.227.108.*]
    Fakt - nie wiem, ale potrafie kojarzyc fakty - ktos kto wszedl po 2 i wyszedl po 18 ewentualnie jak wraca na poziomie 3-2 to po to aby odkupic a nie narzekac ze to syf i bee

Wtopila kupujac pewnie z 1-2 lata zanim byla emisja po 1,5
  • Re: Ku przestrodze :) Trochę chłodnej wody na nasze rozgrzane głowy :))) Autor: ~bywalec [91.146.243.*]
    Whisky? ale jakie? Bo wiesz...
  • Re: Ku przestrodze :) Trochę chłodnej wody na nasze rozgrzane głowy :))) Autor: ~Gorzelnik [78.8.73.*]
    W sumie racja - Dziękuję Pandorko za inspiracje - :-*
  • Re: Ku przestrodze :) Trochę chłodnej wody na nasze rozgrzane głowy :))) Autor: ~Gorzelnik [78.8.73.*]
    Napiszę Wam jaki ruch zrobiłem zobaczymy czy wyjdzie :-)
    Kupiłem wczoraj Sfinksa i Rankprogres.
    Zysk z Mirki zostawiłem na albo odkupienie jak padnie albo uśrednienie Sfinksa lub Ranka jak padną niżej.
    Sfinks jest mocno wyprzedany i inwestują myślę, że się w końcu odwróci .
    Rank jest z mojego miasta i jest taka pewna zależność o której nie będę pisał.
    Co o tym myślicie dobry ruch ??
  • Re: Ku przestrodze :) Trochę chłodnej wody na nasze rozgrzane głowy :))) Autor: ~Pandora [83.31.146.*]
    Chłopaki, a Wy to meczu nie oglądacie, ani na marsze nie chodzicie, tylko kasa i kasa? :)))

Wiesz Leszku123 ja to na dużo spółek nie naganiałam, swojego czasu na Orphee, przed skupem i po, wtedy chodziło po 1,0 zł - 1,20 zł, ale jak spadło do 85 gr pamiętnego dnia, to ilość bluzgów w moją stronę będzie pamiętał tylko Gorzelnik :))) z Biomedem to chyba mieliśmy farta, tam zupełnie kto inny miał być inwestorem i tam nauczyłam się, żeby "informacjom z pierwszej ręki" nie ufać przy inwestowaniu :))

MIRka to największe dziwo, kupowanie akcji przed emisją to raczej był hardcor, bo spółka kwalifikowała się do upadłości. Te postępowanie prospektowe, które trwało prawie rok, też nie napawało optymizmem. Patrząc na to jak ona wygląda dziś to jeśli przeszła swoistą "smugę cienia", to może z hardkoru zrobić się hiciorem. Dużym plusem jest pozytywna sytuacja zewnętrzna, czyli rosnący rynek kosmetyczny, jeżeli wypracuje się do tego swoistą "modę na MIRkę" czego zaczątki widać w postaci artykułu w Parkiecie i zwiększy sprzedaż do poziomu zapewniającego rentowność operacyjną, to spółka przyciągnie różnej maści cwaniaków i inwestorów.

Cieszę, się że zmusiłam RR do przyjrzenia się inwestycji, to umysł audytora więc naturalnie szuka nieścisłości, po za tym długo zna Pandorę i wie, że uwielbiam prowokować i podpuszczać, ale nawet RR wie, że jeżeli obecni akcjonariusze namówią jakiego inwestora instytucjonalnego to będą tu i obroty i wzrosty i większe bezpieczeństwo inwestowania.

Czekamy na racjonalne wyjaśnienie przyczyny tak szybkiego i dużego wzrostu i korektę kursu, żeby dokupić akcji w atrakcyjnej cenie. Na wzrost 100% może już nie liczę, ale 50% w dłużej perspektywie to pewniak.

A na Cormay to raczej uważajcie, spekulacyjnie 1,80 zł to drogo, a fundamentalnie spółka długo się nie podniesie, jest za trudna w zarządzaniu.
  • Re: Ku przestrodze :) Trochę chłodnej wody na nasze rozgrzane głowy :))) Autor: ~Pandora [83.31.146.*]
    Gorzelnik
    i Rank i Sfinks wyglądają ciekawie, popatrzę na nie w wolnej chwili, dzięki :))
  • Re: Ku przestrodze :) Trochę chłodnej wody na nasze rozgrzane głowy :))) Autor: ~zeus [89.64.59.*]
    Sprzedaż marek , to inaczej wysprzedawanie majątku firmy...Mam obawy ,aby nie było tak ,że marki posprzedają ,kasa się rozejdzie....I wtedy nie będzie ani marek , które budują jako taką wartość tej firmy,ani kasy :((
    To już będzie droga do piachu...Tutaj zbyt wiele dziwnych rzeczy się dzieje , niestety.

• Re: Ku przestrodze :) Trochę chłodnej wody na nasze rozgrzane głowy :))) Autor: ~bywalec [79.133.193.*]
    zeusie,tak kojarze co pisales w swoich wywodach i...cos nie chce mi się wierzyć, że nagle afrontem do MIR jesteś, tzn. optymizm zgasł, czyżby ? ja póki co nie uciekłem, trzymam zapas na "+", najwyżej oddam na 0, ale nie chce żałować tych lat tu, że mi cos odjechalo, a qde to najgłupsze pozniej uczucie, że się "popuscilo", a co do MIR i strategii to te wątki, że niby brandy posprzedają to póki co "bajki forumowe". Połowa grudnia da nam sporo jasności, oby...pzdr wytrwałych
  • Re: Ku przestrodze :) Trochę chłodnej wody na nasze rozgrzane głowy :))) Autor: ~zeus [89.64.59.*]
    Nadal mam akcje i nadal wierze w spółkę , od czasu do czasu tylko muszę napisać o moich przemyśleniach...
    Wierze ,że zarówno pieniądze z emisji, jak i ewentualnej sprzedaży marek będą zagospodarowane prawidłowo i zwiększą wartość naszego "Cudu" ,a nie go uszczuplą...

Avanti Miraculum.
    Spoko, tez 3mam się myśli, jak nie teraz to już chyba nigdy,bo "trzeba chciec" coś z MIR zadziałać i "trochę podniesc jej wizerunkową i rynkową" twarz :)...p.K. i brygada: ogień:)
  • Re: Ja dzis sprzedalem. Autor: ~Enigma [178.37.241.*]
    Zastanawiam się czy ponownie nie wskoczyć w akcje jeśli kurs spadnie. Ostatnie wzrosty były po infie, że akcje objął Code design. Dzisiaj wyniki.

• Re: Ja dzis sprzedalem. Autor: ~xyz [85.222.7.*]
    Miałem jeszcze tutaj wejść jak spadnie, ale poważnie się zastanawiam. Wiedziałem, że będzie strata, ale przychody to już dramat. Na czym oni chcą zarobić?
  • Re: Ja dzis sprzedalem. Autor: ~xyz [85.222.7.*]
    Powolne osuwanie. Znowu zobaczymy 1,8?
  • Re: Ja dzis sprzedalem. Autor: ~bywalec [91.146.243.*]
    kolego nie siej zamętu...już wbijałem, że 3/4 dziś to moje S do lewej bo potrzeba chwili, żeby cos dokupić w panice :) wytrwalosci, bo jeszcze kawalek tortu mi został...oby miało to sens,pzdr
    Bywalec w co wchodzisz "w panice"? Mam trochę gotówki i myślę na czym ja strAcić :))
    tam gdzie siedzę dłuuużej niż na MIR i raczej nie w panice, a w pospiechu...wykorzystując ostatnie tąpnięcia ACT, bo do rozstrzygnięć już tuż tuż...więc to co tu zaserwują nam w poł. grudnia to pikus co tam się może wydarzyć,
    ps nie polecam...chyba, że chcesz "stracić"...eh kasa.
    btw masz cos ciekawego lub na "oku" ? bo siedzę jeszcze w 4 tworach i glosno mysle co tu nabroić do końca roku
    zobaczyłam co tam się dzieje, kurcze, widzę że lubisz adrenalinę :)))

ja nie mam nic na oku, jadę na wakacje, bo nie byłam na urlopie dwa lata, kupić akcje i wyjechać w miejsce bez internetu to wielka odwaga :)))

MIRkę najchętnej sprzedałabym przed wyjazdem, ale coś za bardzo "złowroga" ta cisza ...

poczytam jutro o tym Actionie, może się zdecyduje trochę stracić, dzięki :)))
    Bywalec

teraz kupujesz ACT, a chcesz sprzedać po 7 grudnia? Widzę, że wierzysz w niezależność polskich sądów? :)))

popatrzyłam, sytuacja ogólnie wygląda ciekawie, kolorowe tabelki zrobione przez Ernst & Young nie warte swojej ceny :)

kto to wczoraj rano wywalał? bo chyba wszystkie fundusze już ze spółki wyszły?

może kupię mały pakiecik, ale sprzedam 6 grudnia, bo w wymiar sprawiedliwości nie wierzę :)))
  • Re: Ja dzis sprzedalem. Autor: ~bywalec [79.133.193.*]
    Pandorko, miło czasem poczytać merytorycznie i konstruktywnie (może tak po prostu Masz:)) na forumowym bankierze...
    co do ACT sprawa nie jest stricte "sądownicza"...bo w 1ej kolejności stoją wierzyciele i oni po dłuuuugim czasie mają zdecydować co dalej...a sąd ? spółka w sanacji/restrukturyzacji przedłużonej, żadnego wyroku póki co nie dostała, mimo, że US zarzekał się ze już m-ce temu ich "zniszczą" i przedłużają kontrole, bo cos "ciężko im idzie z dowodami"...ps kończąc zerknij na casus MGM spółki położonej przez US...że też w PL za takie "zagrania" łap nie obcinają :( ! co do adrenaliny - miałem ją nieraz na bananowej...ost. raz hardkorowo na JSW ze 2l temu :)
    Bywalec, ja merytorycznie??? :))) ja jestem specem od przekręcania kota ogonem :)))

na tym ACT widać, że ktoś tam walczy i robi to bezwzględnie, nawet kazał kupować akcje wszystkim siedzącym w finansach i kontrolingu :))) proponuje case przenieść na MIRkę :)))

tam martwi mnie jedna sprawa, akcjonariat, wszystkie fundusze które były wyszły, nawet jeśli się uda uratować spółkę, to żeby kurs rósł do góry przydałby się ktoś gruby i instytucjonalny, bo inaczej wierzyciele zaczną walić akcjami w rynek, tam dla właścicieli najważniejsze będzie przetrwanie spółki, a nie wartość kursu na giełdzie, o to będzie dbała spekuła :)))
    hehe :) kot & ogon dobre...pamiętaj, że WIERZYCIELE to ostatni bastion, któremu zależy na upadku jakiejkolwiek (chyba) firmy...bo wtedy dostaną albo kiedyś albo nic nigdy...na pocz. przewodu pokarmowego zawsze jest kochany US...a fundy akurat tam mają poniżej 5 już dawno i teraz sobie poczynają ile wlezie, oj tu by się przydał jakiś fund...tak się zastanawiałem czy MIR mimo wszystko nie ma czegos co by "konkurencja" chciała ?
    ps ciekawe są przypadki giełdowe, gdy kapitalizacja spółek jest dużo niższa, niż ich majątek/magazyny/knowhow itp...
    to, że wierzyciele się zgodzą jest oczywiste, pytanie co potem :)

na MIRce nudy, jak nie wywalasz nic się nie dzieje ;)

ktoś wie jak dostać zaproszenie na 13 grudnia? mogłabym pójść i zobaczyć to z bliska, mam nadzieje, że dadzą jakąś relacje na fejsie
  • Re: Ja dzis sprzedalem. Autor: ~Gorzelnik [37.47.160.*]
    A ja mam dziś ubaw z Rankiem :-) ha dobrze wyczułem ! Za to bumech mnie pogrążył w rozpaczy. Zaczyna się schizofrenia nie wiem czy śmiać się czy płakać !
    Dnia 2017-12-05 o godz. 11:09 ~Gorzelnik napisał(a):
    > A ja mam dziś ubaw z Rankiem :-) ha dobrze wyczułem ! Za to bumech mnie pogrążył w rozpaczy. Zaczyna się schizofrenia nie wiem czy śmiać się czy płakać !

Gorzelnik, widziałam Twojego Ranka, gratuluje, nie ma to jak lokalny patriotyzm :)))

z bumechem to jakieś totalne nieporozumienie, nie wygląda to za ciekawie i może skończyć się źle, jak zrobią podbitkę wywalaj i nie licz straty

a na MIRce gdy wszyscy czekają, że wzrośnie to spada, ot taka giełdowa prawidłowość :)))
  • Re: Ja dzis sprzedalem. Autor: ~Gorzelnik [37.47.160.*]
    Z bumechem to spiepszyłem po całości. Złamałem swoją zasadę żeby nie pakować więcej niż 20 % kapitału w jedna firmę i musiałem uśrednić :-( teraz jestem jakieś 48% w plecy. ale nie sprzedaje najwyżej popłynę ! jak bym miał więcej wolnej kasy to bym jeszcze dokupił. w parę dni przewalili ponad 50mln akcji a wszystkich jest 80 mln. to zagranie spekulantów grubasów myślę, że teraz go bujnie w drugą stronę tylko chyba raczej w nowym roku ale cholera wie kiedy jakiegoś chińczyka wyciągną!
    nie ma co narzekać...i tak wzrosło "niebotycznie" i mogłem co nieco sprzedać wyłażąc z totalnego "dna"...jeszcze pakiet mi został i korci, żeby się pożegnać po raz 4y i chyba ostatnio z MIR-ką...cierpliwość wytrzymała ogrom czasu i nie wiem czy doczekam tej "wielkiej" nowimy co nam zaserwują, qcze, mam dylemat i wtedy zejdziecie w okol.dolnych lub nizej patrząc na arkusz (może ukryciaków jest trochę)...a co do Bumechu wspominam kilkanaście m-cy temu jak tam siedziałem w okol. 1pln i bujało i już wstępowała armia co szykowała giełde na 10-50-100pln, tam to mieli opowieści cale tiry, hehe, opamiętałem się w odpowiednim momencie i już nie wrocilem, ale sledze caly czas i widze, że teraz nowy podmiot stworzyli. Ciekawe czy po to, żeby całość co się tyczy BUM przenieść ? taka ilość przekrętow jakie tam zaserwowali to TOP100 naszej bananowej jak nic...a jak nic kontrakt na 29l obowiązuje ich póki co, ciekawe jazdy się szykują
    Bywalec

wywalasz Mirosławę i wchodzisz w Action czy masz cos nowego?

mogę wziąć od Ciebie 5k MIR jak walniesz na widły :)
    obejrzałam Panowie te wasze spółki, na obu jest spekuła, na Bumechu jeden duży rozgrywający, a Actionie spekuła przechodnia łażąca od spółki do spółki po gpw

pogodna taka, że nie chce mi się zgadywać algorytmu spekulanta, czasem zaglądam na Minox i to pozwala spaść na ziemię

MIRka jest bezpieczna do inwestowania, ale bardzo kapryśna, zbyt długo robi sobie makijaż przed występem ....

taki tu poziom płynności że jeden akcjonariusz jest w stanie zrobić podwójne widły, mam nadzieje że kiedyś się to zmieni
    plynnosc-bezpieczna spółka...mhmm...kiszenie się 1-2 latka gdzie nie dzieje się nic...to lepsza lokata 2%:), póki co p. K.trochę mnie rozczarował, bo obstawialem, że pocisna w odp.momencie dużo wyżej 4-5 zeta kosząc po drodze stado akcji. Zlecialaby się chmara i szybowaloby wyżej i tam mogliby trzymać lvle, no nic tu się nie wymyśli póki co
    Tja, ACT juz mi dostatek, powiadasz, że tam spekula ? Oj, nie...tam od kilku tyg. grubasy pilnuja, żeby ktoś im numeru nie wyciął z akcjami, robi to ekipa "60szt"...powiadasz, że tylko mi zostało 5k? ojoj:) nie po to tyle tu zim upłynęło, żeby być na 0:), na BUM tyle numerow juz wycieli, że paluchem nie tykam:)
    Dnia 2017-12-05 o godz. 16:28 ~bywalec napisał(a):
    > Tja, ACT juz mi dostatek, powiadasz, że tam spekula ? Oj, nie...tam od kilku tyg. grubasy pilnuja, żeby ktoś im numeru nie wyciął z akcjami, robi to ekipa "60szt"...powiadasz, że tylko mi zostało 5k? ojoj:) nie po to tyle tu zim upłynęło, żeby być na 0:), na BUM tyle numerow juz wycieli, że paluchem nie tykam:)

no dobra Bywalec, narobiłeś chęci i nic, może jutro się zdecydujesz ;)
[x]
MIRACULUM 0,33% 0,60 2026-05-22 15:37:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.