Dnia 2017-08-22 o godz. 19:33 bialy_kruk napisał(a):
> Dnia 2017-08-21 o godz. 18:37 emeryt_giełdowy napisał(a):
> >
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Fachowe-spadki-czyli-powtorka-z-PBG-7538719.html#dod_komentarz> >
> > jak chcesz podyskutować.
> > A tak a propo "Mam nadzieje ze kiedys to nastapi!" to ja jej już nie mam.
> > Wiesz dlaczego, ponieważ przez 26 lat funkcjonowania na GPW widziałem jak robi się wszystko, aby wyeliminować z niej inwestorów mniejszosciowych i jak można przejmować spółki publiczne za pieniądze tych spółek nie inwestując ani grosza własnego kapitału oraz dlatego, że jak zaproponujesz coś, aby odbudować zaufanie do GPW i zmienić tą systuację to zostaniesz wyzwany od PISOWCÓW przez pisowców.
> > Skutek jest taki, że z 1.400.000 zarejestrowanych rachunków inwestycyjnych (padła taka liczba rachunków na Bankier pl.) nikt nie wie ile z nich jest aktywnych oraz nikt nie jest zainteresowany, aby tą systuację zmienić.
>
>
Odnosnie tego tematu to nie moze to byc napisane pokretnym jezykiem bo zaczna szukac luk i innych furtek jak to obejsc.> Przykladem na to jest Petrol gdzie firma zostala wpuszczona na GPW tylko i wylacznie zeby drukowac papier.> Jezeli jakies przedsiebiorstwo szuka kapitalu to sa dziesiatki innych sposobow na wlaczenie nowego akcjonariusza,> inwestora a nie przez dodruk akcji.> Wprowadzenie zakazu skupu akcji ponizej ceny emisyjnej ukrociloby plany wielu kombinatorom na machloje na GPW.>> Kolejany szfindel na GPW to jest dywidenda.> Dla mnie to jest jakas abstrakcja,gdzie kurs jest obcinany o ''dywidende'' tylko po to > zeby po kilku tygodniach kasa wrocila pomiejszona o podatek!!!Muszę powiedzieć, że mnie zaskoczyłeś i rozczarowałeś. Sądziłem, że reprezentujesz tą bardziej świadomą część inwestorów giełdowych. Twoja odpowiedź świadczy, że koncentrujesz się na nie istotnych z punktu widzenia wiarygodności GPW i funkcjonowania rynku problemach.
1/ Obcinanie kursu o "dywidendę" to jest problem tylko techniczny (patrz wykresy) nie mający żadnego znaczenia w dłuższej perspektywie czasu. Chcesz to reinwestujesz dywidendę - nie chcesz nie robisz tego.
2/ Wprowadzenie zakazu skupu akcji poniżej ceny emisyjnej - możesz nam przedstawić przykład skupu akcji poniżej ceny emisyjnej!!!
Dla mnie przykładem tego co można zrobić ze spółką przy zastosowaniu obecnie obowiązujących przepisów to casus POLNEJ, na które po raz pierwszy na GPW zastosowany został
wariant dwa w jednym - skup akcji własnych na podstawie art 362 KSH oraz dematerializacja akcji na podstawie ustawy o obrocie instrumentami finansowymi. Ten kierunek działań jest realizowany już od dawna i skutki jego zastosowania widać.
Ten casus jest godny zapamiętania, gdyż pokazuje jak można przejąć spółkę publiczną i zdjąć ją z GPW angażując minimalny kapitał własny.
Dla mnie problemem jest to co napisał philo128
"
wszystko fajnie ale to zapisy prawne dla uczciwego rynku a nie takiego bagna jak ma miejsce u nas... GPW nie jest dla drobnych inwestorów tylko wielkoskalowych oszustów"
Czy chcemy rynku o równych prawach dla wszystkich inwestorów i oczekujemy zmian w takim kierunku, czy chcemy obecnie obowiązujących przepisów dla cyt . "wielkoskalowych oszustów" i "takiego bagna jak ma miejsce u nas...".
Tak długo jak będę widział i czytał powyższe teksty nie będę widział szans na zmiany, które spowodują, że rynek będzie "uczciwy".
Pozdrawiam i życzę sukcesów w przyszłości.