Czy może ktoś rozliczał podatek za 2016 rok od dywidendy Interaoltu ? Na Litwie pobrano 15 %. Trzeba przy rozliczaniu PIT-38 dopłacić 4 % . Ale w jakich rubrykach to umiescic ? Jeśli ktoś już rozliczył proszę o informację
Ja złożyłem 2 tyg. temu i już zapłaciłem 4% różnicy. Wpisujesz bardzo prosto. Tylko w części E. Pozycja 37 - podatek polski - 19% od przychodu ( ilość akcji x 0.805 x średni kurs Euro w NBP dzień przed wypłatą,więc 4,4293). Pozycja 38 - podatek litewski - 15% od powyżej wyliczonego przychodu. Pozycja 40 - wpisujesz różnicę. Pozycja 42 - to samo,co w 40 jako ostateczna kwota do zapłacenia.
Niekoniecznie, ale moze to kiedys wyjsc albo ktos cie podpieprzy i bedziesz mial problem. Lepiej doplacic te 4% i miec swiety spokoj, przy tak niskich kwotach nie oplaca sie kombinowac :)
iekoniecznie, ale moze to kiedys wyjsc albo ktos cie podpieprzy i bedziesz mial problem. Lepiej doplacic te 4% i miec swiety spokoj, przy tak niskich kwotach nie oplaca sie kombinowac :) jest generalna zasada , że to płatnik jest zobowiązany do pobrania należnego podatku, a osoby fizyczne nie wykazują tego w zeznaniu
To o czym piszesz odnosi się do polskiego rezydenta i dywidend z polskich spółek. Z zagranicznymi jest inaczej. Poczytaj o zasadzie nieograniczonego obowiązku podatkowego.
Moze mi ktos wyjasnic czy ten podatek musi byc rozliczon juz za. Rok 2016 czyli jak rozumiem po czasie ? Skoro wyzej koles rozliczyl sie przed koncem kwietnia czyli co lepiej nie kupywac akcji pod dywidende? Bo i tak po terminie skladania deklaracki o #uj tu chodzi?
Co ty -gu- kombinujesz? Podatki z giełdy rozlicza się zawsze za ubiegły rok,czyli do 30 kwietnia 2017 za rok 2016. Zyski z akcji,kontraktów i z dywidend zagranicznych też.
Napisalem ze kupilem akcje pod dywidende
Doczytalem ze nalezy roznice doplacic w urzedzie skarbowym 4 %
Skoro kasa bedzie na koncie nprzelana po 22 maja to wtedy moge sie rozliczyc? No bo jak to jest ze niektorzy rozliczyli sie w tym roku nie majac kasy przelanej
Dnia 2017-05-10 o godz. 20:41 ~gu napisał(a): > Napisalem ze kupilem akcje pod dywidende > > Doczytalem ze nalezy roznice doplacic w urzedzie skarbowym 4 % > > Skoro kasa bedzie na koncie nprzelana po 22 maja to wtedy moge sie rozliczyc? No bo jak to jest ze niektorzy rozliczyli sie w tym roku nie majac kasy przelanej
Rozliczasz się w przyszłym roku do końca kwietnia 2018r.
Dnia 2017-05-10 o godz. 20:55 ~fun napisał(a): > Dnia 2017-05-10 o godz. 20:41 ~gu napisał(a): > > Napisalem ze kupilem akcje pod dywidende > > > Doczytalem ze nalezy roznice doplacic w urzedzie skarbowym 4 % > > > Skoro kasa bedzie na koncie nprzelana po 22 maja to wtedy moge sie rozliczyc? No bo jak to jest ze niektorzy rozliczyli sie w tym roku nie majac kasy przelanej > > Rozliczasz się w przyszłym roku do końca kwietnia 2018r.
P.S .Inwestorzy którzy rozliczali się z dywidendy otrzymanej przed rokiem (dużo bardziej smakowitej bo 80.5 eurocenta),rozliczali się do końca kwietnia tego roku i o tym pisali .Pewnie to Cię zmyliło.