Zobaczcie, taka marka takie grosze warta. Ile kasy Lpp, inglot, CCC wydalo na wprowadzenie marek 50 mln i wiecej i dupa. PM to eksluzywna o ugruntowanej pozycji marka, ktos w koncu ja kupi albo jej wycena pojdzie w gore.
bez nowych dobrych wieści ze spółki, raczej nikt nowy nie wpadnie na pomysł inwestycji w tę spółkę obecni akcjonariusze też wstrzymują się z ruchami, czekając m.in. na wyniki za 1Q. w rezultacie bujamy się w bocznym i pewnie jeszcze trochę się pobujamy wielu czeka na kupno (czytając choćby posty z tego forum) w okolicy 3-3.2 zł. Żeby nie było ja też czekam :) skoro wszyscy czekamy, to pewnie jak znam życie nikt jednak nie kupi :)
Byłem dziś w Poznaniu w galerii Browar, ruch jak w ulu, pogoda wyciąga kobity na zakupy;))) Nawet bessa na MCI zaczyna sie kończyć i powoli zbliża się do zmiany trendu, po prawie 2 latach spadku.
Na podstawie tego co widzę w Krakowie to tak średnio to wygląda. Zmieniają lokalizacje na słabsze (np. galeria krakowska), poza tym mają mocną konkurencję (np. Venezia - ten sam profil, znacznie bogatsza oferta).
Nie "wyję" na spadki ani na wzrosty na tym walorze, po prostu uwaga i tyle.
Byłem wczoraj w salonie primy. Uśmiechnięte panie, spory wybór letnich dodatków (np. okulary przeciwsłoneczne) buty są, klienci w środku też. Czy lokalizacja gorsza? To kwestia indywidualnej oceny, wg mnie nie.
Galeria Krakowska to ścisły TOP 5 w Polsce pod względem atrakcyjności dla najemców lokali. Szczerze mówiąc dziwie się trochę dlaczego PMA zrezygnowała z bardzo dobrze usytuowanego, dużego salonu na rzecz malutkiego, w mojej ocenie (subiektywnej) znacznie słabiej usytuowanego. Oczywiście koszty będą mieli niższe, ale z racji znacznie mniejszego asortymentu na takiej powierzchni, to także sprzedaż będą mieli niższą. Pytanie kluczowe, czy uwzględniając spadek kosztów, ale też sprzedaży, będą w stanie zarobić z takiego obiektu więcej niż z dotychczasowego, a jeśli nie z całego obiekty, to przynajmniej czy z każdego metra wyciągają lepszy wynik. Obawiam się, że nie, ale być może na utrzymanie większego nie mieli kasy (lokale w galerii krakowskiej są bardzo drogie)? nie wiem co stało za tą decyzją i trudno mi jednoznacznie ocenić motywy spółki i w sumie nie chce gdybać. Zrobili tak, to zrobili. Pozostaje mi wierzyć, że była to decyzja słuszna. Jeśli globalnie, na wszystkich salonach będą w najbliższych kwartałach generować niezłe obroty i wyniki, to ta decyzja nie będzie dla mnie problemem.
Odnośnie zatowarowania sklepów, to muszę przyznać, że wygląda to bardzo dobrze. Dawno niespotykana sytuacja w przypadku tej spółki.
Zgadza sie. W Poznaniu jest problem tego typu, ze galeria Malta traci na rzecz Poznani, a tam prima nie ma salonu. Patrzac AT to nie widze jeszcze formacji szczytowych, musi byc euforia zeby uznac, ze wzrosty dobiegaja konca.
Malta faktycznie jest dość poważnym problemem (wg mnie z obecnych salonów ten jest dla spółki najbardziej problematyczny). Ciekawe kiedy kończy im się umowa, tak aby mogli pozbyć się tej kuli u nogi. Przypuszczam też, że na dziś ten salon dość mocno obciąża wynik Prima Mody (a szkoda, bo jeszcze nie tak dawno Malta była jedną z popularniejszych galerii wśród Poznaniaków). Na dziś Galeria jest praktycznie martwa, a pustostany (po mocnych najemcach, którzy przeszli do Posnani) odstraszają klientów. Na szczęście PMA ma równolegle wiele naprawdę dobrze zlokalizowanych salonów, więc ten jeden nie powinien być aż tak dużym balastem w skali całości działalności spółki, a przynajmniej nie takim aby spółka nie była w stanie jeszcze przez jakiś czas ten balast udźwignąć. Ciekaw też jestem, czy i jaki pomysł mają obecni właściciele galerii Malta, aby przyciągnąć ruch i czy w ogóle dają szanse najemcom na renegocjacje warunków umów.
fajny i dawno niewidziany pakiecik jest dzisiaj do wzięcia. Jeśli zrealizuje mi się w najbliższym czasie w oczekiwanych cenach jedna z inwestycji, to może skonsumuje go :)
Dopływ świeżego kapitału jest niezbędny do wzrostów, na razie spółka nie jest zbyt "popularna", a to znaczy że można tu jeszcze wiele zrobić. Proszę jeszcze o info czy 1% z free loat'u czy ogólnej liczby akcji??? Bo przy poziomie 4zł ciężko będzie ciułać 1% ogólnego. Zbieram dopiero od 3.20
A ile Darek ryzykuje? 4mln jeśli nie splaci to traci tak naprawdę primę. Firma zyska nowego króla, być może pod którego panowaniem będzie nam jeszcze lepiej.
Tu gra się toczy o bardzo wysoką stawkę.
Ja Was bardzo przepraszam, że się znowu wtrącam, ale widzę ten wątek co jakiś czas na głównym i czytam z ciekawości - jeśli możecie to wytłumaczcie mi proszę gdzie Wy widzicie potencjał w tej spółce??? jest to przecież spółka w zasadzie oparta jedynie na dystrybucji, zasadniczo wcale nie dywersyfikowane ryzyko ...., wycena i raport za 2016 ....podmiot samodzielny bez konsolidacji... akcjonariat 56% właścicielski ...c/wk 1,32 , aktualna wycena papieru - 3,72 ... Z czego wycena ma być wyżej na tym walorze ?
Pytam wyłącznie z czystej ciekawości, nie mam zamiaru tutaj niczego zgrywać.
a czy LPP też nie zleca produkcji na zewnątrz by sprzedawać towar pod własnymi markami? wiele spółek z tej branży tak robi, więc to nic złego, jeśli się na tym zarabia. Kazar, lider segmentu, w którym działa PMA też zleca na zewnątrz, ale głównie do Chin PMA zleca, ale do Włoch i tym wyróżnia się ich produkt na tle pozostałych sieciówek (nierzadko quasi włoskich)
Ile kosztowałoby odtworzenie i wypromowanie w Polsce takiej sieci jak PMA, to było tu już pisane. Polecam więc przejrzeć inne posty.
Teraz być może wielu zastanawia się pod co kurs ma rosnąć (szczególnie wielu tych, którzy średnio znają spółkę)
Polecam śledzić tegoroczne komunikaty ze spółki. Myślę, że dadzą odpowiedź na wiele pytań w tym również twoje.
Wystarczy, żeby spółka osiągnęła 4% rentowności netto (co nie jest wg mnie w żadnej mierze utopią jeśli Prezes nic nie skopci) i mamy wtedy ok. 1,5 mln zł zysku netto. Dziś kapitalizacja jest w okolicy 12 mln zł. Dałoby to C/Z na poziomie 8. Nie będę wymieniał przy jakich wskaźnikach wyceniana jest konkurencja. Łatwo to sprawdzić i porównać gdzie wtedy powinna być PMA. Czy tak będzie? czas pokaże.
@HiperBessaMCI Oczywiście, że masz rację, że to bez sensu, jeżeli ktoś chce rzeczywiście upłynnić taki pakiet.
Na spółkach typu PMA jeżeli ktoś ujawnia takie zlecenie to w 99,9% przypadków tylko po to, ażeby ,,zniechęcić" plankton do podbijania kursu :)
Najprawdopodobniej gdyby ktoś zaczął mu to dynamicznie rozbierać to by to zdjął z arkusza i przesunął na wyższy poziom albo zdjął w ogóle. O ile by zdążył.