podobać, to mi się podoba mój stan rachunku po transakcji na JWC. a tobie podobają się cudze wpisy na anonimowym forum. i świetnie - grunt, to aby każdy był zadowolony.
Kluczową kwestią jest co zrobi PZU? Jeśli PZU złoży zapis nie ma większego znaczenia czy osoby z tego forum i inni akcjonariusze typu indywidualny inwestor odpowiedzą na wezwanie czy nie.
Pytanie jest więc takie jak szacować szanse że PZU odpowie na wezwanie a jak że je zignoruje?
Zapisu żadnego na ten moment nie zrobiłem. Powiem jednak uczciwie iż zastanawiam się czy jakieś części np. rzędu 25% - 33% posiadanego swojego stanu akcji jwc nie sprzedać - to na wypadek gdyby PZU odpowiedziało na wezwanie. Z drugiej strony w takim przypadku gdyby można bylo sprzedać te akcje po 5,2pln dziś na giełdzie to lepiej oddać je komuś z rynku a nie Józkowi. no ale kurs jest niższy. I takie mam dylematy.
Natomiast żeby była jasność - gdyby było wiadome że PZU nie oddaje/nie oddało akcji jwc to według mnie można sobie spokojnie akcje jwc trzymać.
Pytasz co zrobi PZU? Zapisze się. Myślisz że JWC robiło wezwanie i bez wcześniejszych negocjacji z największym akcjonariuszem? Oni już dawno byli dogadani. Ta podbitka oferty do 5,2 byla na pewno zrobiona pod nich.
Komunikat o wynikach wezwania chyba powinien pojawić się jutro po sesji albo najpózniej 21.03.17r. gdy nastąpi całkowite rozliczenie wszystkich transakcji zawartych w ramach wezwania. Jeśli skupił poniżej 13 procent, wtedy nie przekroczy progu 80% i raczej oznaczałoby to dobre perspektywy dla kursu akcji jwc. No, ale żeby tak się stało to warunkiem koniecznym jest/było zignorowanie wezwania przez PZU(i to najlepiej zarówno przez TFI jak i OFE).
wydaje się, że mało prawdopodobne jest, aby PZU odpowiedziało na to wezwanie bo chyba da się z jooska coś więcej wycisnąć, a on wie, że przy 10% pakiecie PZU dużo może bardziej bym się spodziewał,że PZU dokupi
Jeżeli PZU odpowiedziało, to uważam, że będą podstawy do zarzucenia zarządowi, że nie dba o uczestników swoich funduszy. PZU wie, że można wyciągnąć dużo więcej i jeśli się zgodziło, to jest to uszczuplenie zasobów pieniężnych przyszłych emerytów. Tak to widzę. Ale to tylko spekulacje
skąd taki pomysł, że pod pzu? pzu jest długoterminowym inwestorem, a jwc jest dobra inwestcyją przy tych cenach w jakich kupowali mi się wydaje, że wręcz przeciwnie
Z Robyga wyszli a jednocześnie chyba 13.03.2017r. był komunikat że PZU przekroczyło poziom 10% akcji Polnordu i mają 11,3%(na dzień zgłoszenia przekroczenia progu)
Jest oficjalne info. Wszystko się zgadza. "W wyniku transakcji nabywający osiągnął (bezpośrednio i pośrednio przez podmioty zależne, łącznie z już posiadanymi akcjami) 85,56 proc. ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu spółki"