Integer jest dziś najbardziej medialny w tym wśród drobnych inwestorów co oznacza, że OFE maja sporo do ugrania na swoim wizerunku. OFE mają okazję pokazać: Dbamy jak o swoje i nie sprzedajemy już za połowę płaconej ceny bo dziś prowizje nie są naszym najważniejszym źródłem i celem. Pieniądze klientów są naszym źródłem utrzymania.
Brzmi ideowo ale taka retoryka mniej więcej w najbliższym czasie będzie!
Na stole jest 100 mld z tendencją stabilności oraz wzrostu w długim terminie a udziały OFE w integerze to ok. 130 mln pln stąd jest bardzo realne, że integer posłuży jako dowód i przykład zmian mentalnościowych oraz odczuć w stosunku do OFE
Dziś gdyby OFE sprzedały integera po 40,50 czy 60 pln kolejny raz utwierdziłyby w przekonaniu, że nie dbają o pieniądze klientów. Jestem przekonany, że tym razem tak się nie stanie a przyczyną jest zmiana własności pieniędzy w OFE oraz w przyszłości możliwość przechodzenia między OFE (łatwiejsze i szybsze przechodzenie)
Dziś według mnie nie powinniście rozmywać siły uderzenia i póki co trzeba skupić się na integerze. Jeżeli miałoby to jakieś znaczenie to mogę symbolicznie kupić integera i ten sposób się przyłączyć (symbolicznie)
Uważam, że dziś rozpoczynanie tematu inpostu byłoby falstartem co w konsekwencji byłoby w przyszłości ze szkodą. Przyjdzie taki moment jak na integerze. Na integerze widać, że OFE mają sporo do ugrania a przy tym indywidualni są im potrzebni. Róbcie swoje jest dobrze i nie rozmywajcie siły bo inpost to jeszcze nie temat na teraz przez co mógłby się wypalić.
Rynku - zrób zatem tak jak mówisz - "symbolicznie" i dołącz do nas...odn. IPT - to nasza Grupa Siostra - patronujemy ale całość rusza zupełnie niezależnie... wiemy co robimy - zapewniam Cię :)
Co ciekawe OFE wraz z pozostałymi akcjonariuszami mają podjąć decyzje na podstawie odczuć wzywającego (Brzoski) bo raport został przesunięty na okres po wezwaniu.
Bangladesz! Jeżeli OFE podjęłyby decyzję bez wglądu do raportu rocznego, bieżących przychodów oraz udziałów w rynku kurierskim praktycznie przekreśliłyby swój wizerunek i utwierdziły krytyków.
Integer będzie testem dal OFE. Wbrew pozorom wezwanie nie jest jedyną alternatywą inne to.
1. wynajęcie menadżerów - np z opcją menadżerską w zależności od wyników - przy czym tak ustalona by rozliczać z efektów długofalowych 2. Zycie na rynku obligacyjnym pokazuje, że gdy wymagane jest 65 mln wystarczy dokapitalizowanie na 20-30 mln a pozostała kwota spokojnie powinna zostać zrolowana
Do takich kroków niezbędne jest zwołanie NWZA i próba przejęcia władzy w integerze. Alternatywnie OFE mogą oddać integera z połowę ceny którą płaciły i w ten sposób utwierdzić krytyków, że nie dbają o pieniądze bo nie ich.
Sami przedstawiciele Adventu w uzasadnieniu do wezwania wskazywali, że jedynym problemem integera jest płynność i choćby dlatego OFE powinny podjąć rękawice. Są inwestorami długoterminowymi i takich spółek jak integer z inpostem potrzebują . Być może trzeba będzie uprościć strukturę poprzez połączenie inpostu z inpostem express ale to wszystko jest do zrobienia i jest w zasiegu ofe. Prognozowany docelowy portfel OFE to ok 130 mld Jak najbardziej w tych 130 mld jest miejsca dla Integera.
Morawiecki wielokrotnie wskazuje na to, że nadszedł czas budowania kapitału a to właśnie takie spółki (ryzyka też) mają pracować na przyszłe emerytury. Przywołuję Morawieckiego bo to w jego ministerstwie jest kształtowany cały zamysł o przyszłych OFE.
Panie Rynku - zgłosiłeś się ?? Moglibyśmy porozmawiać normalnie ...a zapewniam Cię że jest o czym i chyba rozumiesz że "tutaj" to nie jest dobre miejsce ..
Broken gdzie kucharek sześć.... uważam, że świetnie sobie radzicie macie wiedzę merytoryczną oraz jesteście dobrze zorganizowani przy tym ja jestem zaangażowany mocno w inne sprawy stąd trochę spychologii na wasze barki.(efekt wartościowy z mojej strony jest zerowy => bo jak wspomniałem interesuje mnie inpost i stąd moja aktywność)
Brzoska popełnił jeden błąd paradoskalnie przesuwając termin przekazania raportu za 2016 zabarykadował drogę do zrealizowania wezwania. OFE najzwyklej bez bieżącej wiedzy nt. sytuacji finansowej spółki nie mogą podjąć decyzji. Przesunięcie raportu = brak wiedzy => brak możliwości złożenia zapisu
Wzywający (Advent i Brzoska) mają wiedzę bieżącą ew. sprzedający muszą się opierać o raport za III kwartał 2016 a to okres przemian. Jednocześnie rynek wie, że inpost notuje dynamikę ponad rynek a skoro rynek rośnie o 10% rocznie to ile urósł inpost od końca III kwartału (pół roku)? Skoro inpost jest w tendencji rosnącej to wracamy do wyjscia czyli tezy, ze OFE nie mogą podjąc decyzji na bazie historycznych wyników sprzed pół roku.
Tym samym nie obawiam się o wycofanie z GPW a bardziej tak przy okazji Brzoska sprowokował do uruchomienia nowych kierunków w tym przejęcia władzy przez OFE wraz z drobnymi inwestorami. I według mnie oprócz tematu wezwaniu powinniście równolegle podrążyć temat ew. sojuszu z OFE (gdy będzie pewność przewagi na WZA OFE mogą podjąć temat)