Jeżeli byłoby wezwanie to śnią się trzy wartosci: 1. 21.05zł 2. 34,84zł 3. Dywidenda x 20 x 0,81 A za ile warto to kupic? trudno powiedzieć jeżeli jest się z poza kręgu wtajemniczonych.
Wyśle jeszcze raz , nie rozumiem dlaczego moj wpis został usunięty. Kasa z emisji pójdzie na zakup ZM Inwest i przy tej cenie emisyjnej za nowe akcje powinno jeszcze sporo zostać wolnych środków na inne cele na i liczę na ochronę moich interesów przez zarząd jak to piszą w uzasadnieniu jako akcjonariusz . Niech zrobią wezwanie to sprzedam swoje akcje nawet po 33 - 35 zeta .
"Dodatkowo Zarząd Spółki wskazuje, że w dniu 26.08.2016 r. została zawarta umowa objęcia 460.137 (czterysta sześćdziesiąt tysięcy sto trzydzieści siedem) akcji Spółki serii D, o wartości nominalnej 2,50 zł (dwa złote pięćdziesiąt groszy) każda akcja, przez spółkę pod firmą I N T E R M I N E X Handelsgesellschaft mbH z siedzibą w Wiedniu, Austria (dalej jako: „Interminex“). Interminex z tytułu objęcia ww. akcji serii D uiścił w dniu 26.08.2016 r. na rzecz Spółki czwartą część ceny emisyjnej."
A ja się pytam dlaczego tylko czwartą część i w jakiej formie zapłaci za trzy pozostałe części? Drugie moje pytanie to dlaczego akurat 460137 a nie np 470000 szt?
Dnia 2016-08-27 o godz. 14:08 ~xtb napisał(a): > > "Dodatkowo Zarząd Spółki wskazuje, że w dniu 26.08.2016 r. została zawarta umowa objęcia 460.137 (czterysta sześćdziesiąt tysięcy sto trzydzieści siedem) akcji Spółki serii D, o wartości nominalnej 2,50 zł (dwa złote pięćdziesiąt groszy) każda akcja, przez spółkę pod firmą I N T E R M I N E X Handelsgesellschaft mbH z siedzibą w Wiedniu, Austria (dalej jako: „Interminex“). Interminex z tytułu objęcia ww. akcji serii D uiścił w dniu 26.08.2016 r. na rzecz Spółki czwartą część ceny emisyjnej." > > A ja się pytam dlaczego tylko czwartą część i w jakiej formie zapłaci za trzy pozostałe części? > Drugie moje pytanie to dlaczego akurat 460137 a nie np 470000 szt?
ad1. Nie wiem, ale może tak wynika z umowy - np. płatność w 4 częściach ad2.Jakie to ma znaczenie? Równie dobrze mógłbym zapytać czemu nie 450000..... ilość może wynikać z kwoty, którą przeznaczono do wydania? .Pytanie trochę bez sensu.......
Nabycie akcji spółki publicznej w liczbie powodującej zwiększenie udziału w ogólnej liczbie głosów o więcej niż 10 % ogólnej liczby głosów w okresie krótszym niż 60 dni, przez podmiot, którego udział w ogólnej liczbie głosów w tej spółce wynosi mniej niż 33 %, może nastąpić jedynie w wyniku ogłoszenia wezwania do zapisywania się na sprzedaż lub zamianę tych akcji w liczbie nie mniejszej niż 10 % ogólnej liczby głosów.
Do wezwania dojdzie prędzej czy później , ale perspektywa dla nas drobnych bliska bo fundy i inne rekiny nie śpią i mogą prowadzić swoje gierki , byle sie nie dać wydymać w najbliższym czasie.
Kto z drobnych nie czuje sie wydymany takim obrotem sprawy - wystąp. "Dodrukowano" prawie 10% akcji i upchano poza drobnicą.Powino sie to odbyc z prawem poboru, bo inaczej drobni akcjonariusze a w zasadzie cala reszta dostaje teoretycznie o 10% nizsza dywidende w przyszym roku bo nie wiadomo czy wogole jakakolwiek bedzie.Skoro to taki dobry interes dla austrujakow to mogli skupic sobie te 400 tys akcji z GPW , wszyscy byliby zadowoleni a nie znowu czuli oszukani a podobno dba sie tu o interesy mniejszosciowych. Inna sprawa, że wyglada analogicznie,że producent buraków kupuje ( dostaje) udzialy w cukrowni, kto tu ma wiekszy interes rolnik czy cukrowania? Wiem, w sumie z perspektywy czasu inwestycja w RPC dala lepszy zysk na dzien dzisiejszy niz w np jsw po 136zl lub tauron po 5,13 o innych nie wspomne ale jednak do czego to zmierza?
Piszesz totalne bzdury , środki pieniężne z emisji ( nie jak np w JSW gdzie bedzie latanie wydatków i zobowiązań ) pójdą na zakup ZM Inwest , która jest spólką bardzo rentowną i skonsolidowane wyniki nowej firmy będą dużo wyższe jak obecne ZM Ropczyce. Dodatkowo bedzie przejrzysta strukturw org. i operacyjnie jedna firmw w jednym miejscu plus tzw efekt synergii bardzo znaczący w tym przypadku . A przez dymanie drobnych rozumiem zachowania , manipulacje i in. działania / insynuacje jak w twojej wypowiedzi