Witam. Dzisiaj wypełniłem PIT-38. Miałem po raz pierwszy zysk. Cały 1% podatku w kwocie 3,50 zł przekazałem na Fundację: KRS 0000303590, cel szczegółowy: dla Maja Grabowska (240 – 240). Może to niewiele lecz liczy się każda kwota pomocy a nas to nic nie kosztuje. Gorąco polecam.
Dnia 2016-04-25 o godz. 15:49 ~znawcaNC napisał(a): > wdepnac w kupe jest latwo ale pozniej jak sie tego g... pozbyc spod podeszwy :) >
ZnawcoNC nie jesteś na plusie? Jeszcze trochę i ja zacznę zarabiac na Orphee :)
To jeszcze nie czas na Orphee. Poczekaj na wyniki za I, a potem za II kwartał. Jeśli Płocica nie doksięguje jakiś kosztów finansujących Cormay to wyniki powinny być bardzo dobre.
Jeśli parytet wymiany nie będzie interesujący, to będziemy czekać na propozycje szwajcarskiego biegłego przy przymusowym wykupie. Tu się nie robi kółek, tu trzeba uzbroić się w cierpliwość.
Dziś na Cormay tyle spekuły, że nie da się czytać forum. Wszyscy się cieszą, tylko jeden biedny Płocica ma problem. Będzie musiał budować fabrykę w której nie ma co produkować. No i kasa będzie mu się kurczyć z miesiąca na miesiąc. Koszty, koszty, koszty....
A tak ciekawostkowo, jeśli to ma być fabryka produkująca analizatory, a nie odczynniki, to była by to pierwsza w Polsce fabryka produkująca wysokiej klasy sprzęt medyczny. Raczej nie realne, ale jeśli się uda to powód do dumy. Pierwotnie produkcja analizatorów miała być zlecana a w fabryce miały być produkowane odczynniki. No ale jak się ma ambicje.....
Pozbylem sie syfka tylko 2procent sie stracilo, kupilem Kci dzis do piatku bedzie tam min 5gr wiec idrobie z duza nadwyzka :-) obserwujcie kci bedzie niezly odpal od jutra, dzis jeszcze info po sesji z walnego.
oczywiscie, ze jestem na plusie, dla wielu nawet duzym plusie! ale ja tu oczekuje spektakularnych plusow, porownywalnych z Chrystusowymi cudami gdy rozmanazal chleb, takich jak to z 2zl nagle zrobic 4 albo 6 zl bez wysilku, wspomagajac sie tylko zonglerka ksiegowa bez wydania zlotowki, majac na uwadze ze 33% orp jest u crm i orp i te w emisji pewnie udzialu nie wezma a polowa reszty jest oficjalnie pod kontrola totala. od stycznia obrocilo sie juz 10% i przed zawiecha jeszcze 5% w dolku. obstawiam, ze to w wiekszosci nieprzypadkowe rece.
Dnia 2016-04-25 o godz. 17:26 ~znawcaNC napisał(a): > oczywiscie, ze jestem na plusie, dla wielu nawet duzym plusie! > ale ja tu oczekuje spektakularnych plusow, porownywalnych z Chrystusowymi cudami gdy rozmanazal chleb, takich jak to z 2zl nagle zrobic 4 albo 6 zl bez wysilku, wspomagajac sie tylko zonglerka ksiegowa bez wydania zlotowki, majac na uwadze ze 33% orp jest u crm i orp i te w emisji pewnie udzialu nie wezma a polowa reszty jest oficjalnie pod kontrola totala. od stycznia obrocilo sie juz 10% i przed zawiecha jeszcze 5% w dolku. obstawiam, ze to w wiekszosci nieprzypadkowe rece.
na razie mamy 2 zł czyli wartość godziwą akcji, teraz czekamy jak TT1 rozliczy swoją transakcje z akcjami z Cormay i będziemy wiedzieć jaki będzie potencjalny parytet
wyniki Orphee będą dobre, wyniki Cormay będą złe, potem Płocica będzie miał czas na robienie dobrej miny do złej gry do końca roku jak to publicznie obiecał, no i potem zobaczymy czy król jest nagi
spodziewam się jeszcze kilku dobrych info, bo w ramach dobrej passy na Cormay trzeba iść za ciosem
na koniec kwartałów warto sprawdzać czy któryś z funduszy nie skrócił pozycji to co kupowali jak rosło z 1,60 do 2 zł, dziś sprzedali na jednej sesji
korzystając z tego że dziś Cormay wydaje się mieć potencjał może Łapiński znajdzie jakiegoś jelenia któremu opchnie całość zanim pilnie strzeżone tajemnice wyjdą na jaw...
a w ramach cudów, ciesz się tym co masz, bo w jednej chwili może się odmienić, jakiś niekorzystny wyrok sądu i klapa...
a i jeszcze taki plus z dofinansowania Cormay, będą mieli kasę na zwrot zaliczki do Orphee, chyba taki uczciwy prezes jak Płocica dostosuje się do zaleceń audytora, wtedy zniknie to co wisi nad Orphee czyli zagrożenie niewypłacalności Cormay
ale będziemy mieć płynność, może jakaś dywidenda!!!!!!!!?????
obecnie *oficjalnie* Plocica ma wiecej akcji Orphee niz Cormaya
moim zdaniem Cormay poszedl na tym etapie pod dofinansowanie, z czego osobiscie sie ciesze, teraz beda rozgrywac Orhpee , podciagna wyniki za 1 polowe roku, a moze nawet za caly rok Cormay do 1 kwartalu 2017 nie jest w stanie generowac zyskow zysk,*w zasadzie brak straty* ktory Prezes obiecuje bedzie wynikiem polaczenia
jezeli popatrzymy na terminy to nalezy sie spodziewac wprowadzenia analizatorow w 2 polowie roku, co oznacza, ze zarabiac zaczna po 5do12 miesiecy , czyli teraz tylko na Cormayu info pod analizatory a na Orhpee wyniki
oczywiscie moge sie mylic, dlatego nalepiej rozlozyc kase = dzisiaj 60 do 40% na Orphee moim zdaniem parytet wymiany bedzie 1 do 1 go, lub na korzysc Orphee negatywne na Orhpee jest brak plynnosci, ale teaz z tej przyczyny latwiej podcignac kurs w odpowiednim terminie
niestety jak bedzie korekta na rynkach to tutaj takze,
Dnia 2016-04-25 o godz. 20:35 ~Motyl napisał(a): > obecnie *oficjalnie* Plocica ma wiecej akcji Orphee niz Cormaya > > moim zdaniem Cormay poszedl na tym etapie pod dofinansowanie, z czego osobiscie sie ciesze, > teraz beda rozgrywac Orhpee , podciagna wyniki za 1 polowe roku, a moze nawet za caly rok > Cormay do 1 kwartalu 2017 nie jest w stanie generowac zyskow > zysk,*w zasadzie brak straty* ktory Prezes obiecuje bedzie wynikiem polaczenia > > jezeli popatrzymy na terminy to nalezy sie spodziewac wprowadzenia analizatorow w 2 polowie roku, co oznacza, ze zarabiac zaczna po 5do12 miesiecy , czyli teraz tylko na Cormayu info pod analizatory a na Orhpee wyniki > > oczywiscie moge sie mylic, dlatego nalepiej rozlozyc kase = dzisiaj 60 do 40% na Orphee > moim zdaniem parytet wymiany bedzie 1 do 1 go, lub na korzysc Orphee > negatywne na Orhpee jest brak plynnosci, ale teaz z tej przyczyny latwiej podcignac kurs w odpowiednim terminie > > niestety jak bedzie korekta na rynkach to tutaj takze, > > pozdrawiam, >
więc jak komuś nie przeszkadza mniejsza płynność, to teraz czas na Orphee każdy grosz więcej na Orphee to lepszy bilans Cormay i więcej kasy dla Łapińskiego przy ewentualnej wymianie,
idealny termin na sprzedaż akcji to 30 czerwca
korekty na rynkach przy takiej strukturze akcjonariatu jaka jest na ORP się nie boję, tu kurs ustawi "niewidzialna ręka rynku"
mnie zastanawia coś na czym zupełnie się nie znam, znajomy z rynków finansowych powiedział, że podstawowa zasadą inwestowania na rynkach finansowych przez fundusze jest złota zasada jeśli na czymś za dużo tracisz zamknij pozycję, goście z branży dziwią się, że do tej pory tego Łapiński nie zrobił, no to kiedy zrobi? może dzisiaj zaczął
wszyscy zakładają, że analizatory do końca roku będą, a co jeśli dziś Płocica wie, że nie będzie do końca roku żadnego analizatora? jak wtedy zagra Łapiński? mam nadzieje, że chcąc skrócić pozycję Łapa będzie chciał ją skrócić wysoko
wiec czy analizatory będą czy ich nie będzie dowiemy się pod koniec roku a do tego czasu kurs rośnie,
dla mnie jak zwykle 100% Orphee 0% Cormay, bo nie lubię tłoku i nie lubię ryzykować
> A tak ciekawostkowo, jeśli to ma być fabryka produkująca analizatory, a nie odczynniki, to była by to pierwsza w Polsce fabryka produkująca wysokiej klasy sprzęt medyczny. Raczej nie realne, ale jeśli się uda to powód do dumy. Pierwotnie produkcja analizatorów miała być zlecana a w fabryce miały być produkowane odczynniki. No ale jak się ma ambicje.....
Według mnie fabryka będzie się zajmować produkcją odczynników. A celem budowy nowej fabryki jest wprowadzenie niezbędnych norm i uzyskanie certyfikatów niezbędnych do zaistnienia na rynku amerykańskim.
Co do produkcji samych analizatorów to nie sadze aby analizatory były produkowane w kraju. Z uwagi na złożoność i znaczną miniaturyzacje procesu analizy to gotowe analizatory będą co najwyżej składne w kraju z podzespołów produkowanych zagranicą. Jakiś czas temu w materiałach na stronie orpchee znalazłem że obecnie sprzedawane urządzenia wykorzystują elektronikę, układy optyczne i detektory produkowane w Japonii. W kraju co najwyżej mogą produkować opakowanie w którym umieszczą inne podzespoły. Aby przygotować kilka linii produkcyjnych pod produkcje nie potrzeba aż takich pieniędzy.