• Luka otwarcia 50% wzrostu przed nami ? Autor: ~prezes [5.172.234.*]
    Jak nie cofniemy się dzisiaj poniżej 20 zł to technicznie mamy mocny sygnał kupna, docelowy poziom 30 zł :-)
  • Re: Luka otwarcia 50% wzrostu przed nami ? Autor: ~Kwaśny [83.30.137.*]
    Wydaję się, że papier rozpoczął falę 3w3w1. Jeżeli się to potwierdzi to wzrosty byłyby dużo, dużo większe niż 50%. Przez weekend usiądę i zrobię projekcję. Podażą nie ma co się przejmować. Zazwyczaj w tym miejscu cyklu jest duża podaż. Zobaczymy.
  • Re: Luka otwarcia 50% wzrostu przed nami ? Autor: fluk_spekulant [88.156.4.*]
    Luka sruka;) Dla samej dywidendy warto wejść, jako i uczyniłem. No bo pewnie ją klepną, tylko wtedy akcje już nie będą w promocji. Poniuchałem o spółce, zarobiłem na EC2 i przesiadłem się.
  • Re: Luka otwarcia 50% wzrostu przed nami ? Autor: ~Misio [91.238.216.*]
    Ponieważ komunikaty ze spółki są w języku angielskim, to wielu ludzi w ogóle nie kuma, że tu będzie jakaś dywidenda.
    Jak to już klepną i ogłoszą to nasze media, to więcej osób się zorientuje jaka tu się szykuje wypłata.
  • Re: Luka otwarcia 50% wzrostu przed nami ? Autor: ~ek [89.79.229.*]
    Nie maja co klepać 70 % jest pewne (nie było komunikatów o planowanych inwestycjach) niewiadomą jest tylko ostateczny procent z zysku przeznaczony na dywidendę .
    http://www.interrao.lt/pol/Dla-inwestorow2/Polityka-dywidendy/Polityka-dywidendy
  • Re: Luka otwarcia 50% wzrostu przed nami ? Autor: ~prezes [5.172.234.*]
    Dywidenda te 18% jest pewna i za 3 tygodnie to tylko formalność, ale najdziwniejsze że ani na pb.pl ani na parkiet.com nie było ani słowa, oni chyba nie znają angielskiego. Szum w mediach i na forach pewnie pojawi się w maju po walnym - są jeszcze 3 tygodnie na akumulację :-)
  • Re: Luka otwarcia 50% wzrostu przed nami ? Autor: ~Misio [91.238.216.*]
    Dokładnie :-) O to mi chodziło - żeby u nas coś się ruszyło, to muszą ruszyć z informacjami o dywidendzie w języku polskim. Bankier, Interia, Stockwatch itd. Informacja o bardzo wysokiej dywidendzie musi pójść w eter, bo jakoś mi się nie wydaje, żeby za wiele osób u nas analizowało raporty firmy w języku angielskim i wiedziało co i jak. Za dużo firm na giełdzie, za dużo szczegółów, a tu jeszcze firma zagraniczna i raporty po angielsku. Ludzie patrzą na gotowe artykuły w prasie, internecie, na fora i wtedy podejmują decyzję.
    Tak jak mówisz, musi być szum i nagłośnienie sprawy, a na razie jeszcze tego nie ma :-)
  • Re: Luka otwarcia 50% wzrostu przed nami ? Autor: ~Kwaśny [192.176.1.*]
    Słabawy ten papier. Informacja o wysokości dywidendy tylko na chwilę rozpaliła emocje. Potrzeba zdecydowanie większych pieniędzy żeby rozbujać kurs.
  • Re: Luka otwarcia 50% wzrostu przed nami ? Autor: ~ek [89.79.229.*]
    Informacja o wysokości dywidendy podadzą dopiero pod koniec miesiąca . Aktualnie wiadomo tylko ,że nie będzie niższa niż 70%
  • Re: Luka otwarcia 50% wzrostu przed nami ? Autor: ~Kwaśny [192.176.1.*]
    Jasne, ale na giełdzie kupujemy przyszłość. Jak pojawi się ta informacja to już będzie w cenie. Generalnie w tym momencie nie ma wielkiego ssania na spółkach dywidendowych. Zobaczymy jak sytuacja się rozwinie. na razie flauta. Każdy popyt jest zasypywany. Może spadnie na 17,xx? Zobaczymy.
  • Re: Luka otwarcia 50% wzrostu przed nami ? Autor: ~lukas8i8 [37.47.39.*]
    spółka bardzo dobra nie widzę powodów do tak niskiej wyceny dobra okazja by dokupić najlepiej na długi termin tak jak ja to zrobiłem jeśli kurs urośnie do 30 zł sprzedaje jeśli nie trzymam i biorę dywidendę
  • Re: Luka otwarcia 50% wzrostu przed nami ? Autor: ~Muse [83.9.16.*]
    Jeśli wzrosnie ( a powinno ) to oczywiscie dobrze dla nas, Ale gdyby nawet do czasu przyznania dywidendy pozostalo na tym poziomie , to trzeba brac dywidende i dokupic ( najlepiej duzo ) po spadku wynikajacym z odcięcia dywidendy. U nas to odcięcie to jakiś dziwny ewenement. Jak można karać akcjonariuszy za to ze mają spółke , która płaci dywidende. Bo to odcięcie kursu to taka kara za to że dostało się dywidendę. Dziwne
  • Re: Luka otwarcia 50% wzrostu przed nami ? Autor: ~Kwaśny [83.10.23.*]
    Nie, to nie jest ewenement. Praktyka "x-divdend day" jest prawie na wszystkich dojrzałych rynkach.
    Poczytaj zanim napiszesz kaczana.
    Sorry, za opryskliwość, ale temat był już tyle razy wałkowany, że nie sądziłem, że znajdze się jeszcze ktoś, kto napisze, że tylko u nas taki ewenement. Wyobraź sobie, że nie, to powszecha praktyka na całym świecie. Zresztą w mojej opinii całkiem słuszna.
    Poniżej fragmet o rynku w USA:

Price Implications
    When a dividend is paid, several things can happen. The first of these is changes to the price of the security and various items tied to it. On the ex-dividend date, the stock price is adjusted downward by the amount of the dividend by the exchange on which the stock trades. For most dividends this is usually not observed amidst the up and down movements of a normal day's trading. It becomes easily apparent, however, on the ex-dividend dates for larger dividends, such as the $3 payment made by Microsoft in the fall of 2004, which caused shares to fall from $29.97 to $27.34.
    The reason for the adjustment is that the amount paid out in dividends no longer belongs to the company and this is reflected by a reduction in the company's market cap. Instead, it belongs to the individual shareholders. For those purchasing shares after the ex-dividend date, they no longer have a claim to the dividend, so the exchange adjusts the price downward to reflect this fact.
  • Re: Luka otwarcia 50% wzrostu przed nami ? Autor: ~prezes [37.152.19.*]
    Odcięcie ma plusy i minusy, plusem jest to że po odcięciu kapitalizacja spada i c/z a spółka robi się atrakcyjna (patrząc przez pryzmat c/z). Minus to kurs przez wiele lat może być płaski i dla techników nie atrakcyjny.
  • Re: Luka otwarcia 50% wzrostu przed nami ? Autor: ~Kwaśny [83.10.23.*]
    Przy bardzo wysokiej dywidendzie zakup akcji obarczony jest ryzykiem jej powtarzalności.
[x]
INTERAOLT 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.