• Cały czas do przodu Autor: ~kapsel [89.163.225.*]
    Wynik za cały 2015 rok był nad wyraz dobry.
    Prognoza na 2016 jest jeszcze lepsza.
  • Re: Cały czas do przodu Autor: ~r1000 [109.173.219.*]
    no...szkoda ze kurs tylko w dol idzie...
  • Re: Cały czas do przodu Autor: ~Mondego [193.105.122.*]
    Ktoś wie czy coś się tutaj dzieje? Spółka jest w korekcie, czy jest jakiś większy problem? Wszystkie wskaźniki pokazują niedowartościowanie, AT pokazuje kupuj. Ktoś kto jest tutaj dłużej ode mnie może mi napisać, czy zarząd jest uczciwy?
  • Re: Cały czas do przodu Autor: ~KRIS [178.37.138.*]
    ODPOWIADAM. ZARZĄD JEST BARDZO UCZCIWY
    Tylko ta komunikacja mocno kuleje. Podstawowych informacji o spółce nie jestem w stanie znaleźć w raportach finansowych...

1) Ktoś kto zna się na księgowości lub jest lepiej poinformowany ode mnie potrafi powiedzieć jak oprocentowana jest ostatnia partia obligacji?
    2) starałem się prześwietlić Marka Sobieskiego, ale znalazłem tylko informacje o jego biznesie w Tychach - to uczciwy człowiek? Ktoś był jego pracownikiem?
  • Re: Cały czas do przodu Autor: ~Musaszi [37.47.61.*]
    Nie wiadomo jak oprocentowane są obligacje.
    Będzie się można dowiedzieć tego z raportu
    rocznego.
    Słabe zachowanie kursu to reakcja na raport
    za 4 kwartał. Wyniki za 3 kwartał były dobre.
    Zaskoczeniem był wynik netto bliski zera
    gdy wyniki kwartalne były na poziomie 1-1.5 mln.
    Zaskoczeniem i rozczarowaniem...

Q4 dla mnie nie stanowi problemu. Spółka stworzyła nową kolekcję kapeluszy (katalog na stronie), oddała nową stronę internetową stanowiącą platformę sprzedażową, widać też wzrost zapasów, materiałów i surowców - pewnie pod nowe produkty, tłumaczą się też projektem termomodernizacyjnym (możliwe, że wypadła im płatność akurat w tym kwartale), poza tym miesiące od grudnia do lutego mają sprzedażowo słabsze - więc trochę tego potencjału do tłumaczenia jednorazowego spadku w Q4 jest. Oczywiście słabo jest to w raporcie wytłumaczone, ale w sumie dla mnie jeden słabszy kwartał mógł się zdarzyć ze względu na produkcję nowej kolekcji. Mnie interesuje przede wszystkim, czy spółka jest uczciwa. Musashi - Ty siedzisz tutaj długo i jesteś chyba rozgarnięty? - Spółka jest uczciwa, czy nie?
    Spółka i kontrolujący ją akcjonariusze mają dobre
    zamiary i moim zdaniem są uczciwi.
    Dla mnie wyniki 4 kwartału to zimny prysznic,
    który mnie zdezorientował. Do tego brak porządnego
    wytłumaczenia. Sprzedaż nie była znacząco niska.
    Koszty termomodernizacji powinny powiększać
    wartość środków trwałych bez wpływu na rachunek
    wyników. Wzrost zapasów też nie jest związany
    z wynikami. To tylko bilans.
    Największa różnica Q do Q jest w części B "Zużycie materiałów i energii". I teraz, bo ja się na tym nie znam, czy to mogą być np. materiały na przyszłe produkty? Bo jeżeli tak to byłoby to w miarę spójne (spółka tworzy kolekcję - musi z czegoś ją wyprodukować, więc kupuje surowce). Względnie materiały na termomodernizację (tutaj nie wiem, czy przy dofinansowaniu sami kupują surowce, a tylko robotę wykonuje ktoś inny czy wszystko trzeba zlecić dalej - pewnie wszystko)?
    Jedne i drugie materiały nie powinny mieć
    wpływu na rachunek wyników. Materiały
    do produkcji trafiają na magazyn a po
    zużyciu do produkcji na zapas wyrobów
    gotowych. Do kosztów trafiają dopiero
    w momencie sprzedaży. Podobnie jest
    z modernizacją/ulepszeniem środków
    trwałych. Nie powinny one trafić w koszty
    w momencie poniesienia. W koszty trafią
    w latach przyszłych w formie amortyzacji.
    Ok znasz się pewnie lepiej ode mnie, ale to np. gdy spółka buduje nową fabrykę to kosztów nie księguje w kolejnych kwartałach tylko dopiero w amortyzacji po jej uruchomieniu? 
    To zatem co jest w tych kosztach materiałów i energii? Media? Nie mogli zużyć 2 razy więcej prądu i wody...
    Takie coś znalazłem - może pomoże i razem się zastanowimy:
    Zużycie materiałów i energii
    W pozycji B.II ujmowane są koszty materiałów wynikające z zapisów na koncie 40-1 "Zużycie materiałów i energii", w szczególności:
    • wartość materiałów, surowców, paliw zużytych do wytwarzania produktów (wyrobów gotowych, robót i usług),
    •  
    • wartość materiałów zużytych na potrzeby ogólnogospodarcze i administracyjne,
    •  
    • koszty zużycia energii elektrycznej, cieplnej, wody, gazu,
    •  
    • niedobory materiałów uznane za mieszczące się w granicach dopuszczalnych norm ubytków naturalnych,
    •  
    • niskocenne składniki majątku niezaliczone do środków trwałych, odpisywane jednorazowo w koszty materiałów.
    W jednostkach, w których wartość zakupionych materiałów odnoszona jest bezpośrednio w ciężar kosztów działalności operacyjnej, istnieje obowiązek korekty kosztów o wartość niezużytych materiałów m.in. na koniec roku. Wartość zapasu materiałów, które na koniec roku nie zostały zużyte, należy "wydobyć" z kosztów księgowaniem:
    - Wn konto 31 "Materiały",
    - Ma konto 40-1 "Zużycie materiałów i energii".
    Jednostki prowadzące ewidencję kosztów na kontach zespołu 4 i 5 dodatkowo wprowadzają zapis korygujący:
    - Wa konto 49 "Rozliczenie kosztów",
    - Ma odpowiednie konto zespołu 5.
    Moim zdaniem takie rozliczanie kosztów nie
    ma zastosowanie. Spółka prowadzi księgowość
    kosztową wyceniając zapasy materiałów
    wyrobów gotowych i produkcję w toku.
    Do końca marca zobaczymy raport roczny.
    Może z niego da się coś wyczytać.
    Tak jest. Generalnie wydatki związane z nabyciem
    czy wytworzeniem środków trwałych trafiają do
    rachunku wyników w formie amortyzacji po
    przekazaniu środka trwałego do użytkowania.
  • Re: Cały czas do przodu Autor: ~kimado [94.254.171.*]
    pocieszę Was że nie tylko Wy z Waszymi skoczowskimi kapeluszami jesteście notowani na takich wydawałoby się superatrakcyjnych wskaźnikach fundamentalnych

Ja od piątkowego raportu kwartalnego naganiam na PGM (Point Group Media, wydawca Wprostu i Do Rzeczy):

1) aktualny C/Z poniżej 4 (zysk netto za rok 2015 prawie 6 mln zł , kapitalizacja niecałe 23 mln zł)
    2) spółka dopiero WYCHODZI z NAJCIĘŻSZEGO, NAJGORSZEgo okresu w historii (wg słów Prezesa najcięższego w całej jego karierze tj od ok blisko 20 lat). Ma za sobą kilka dramatycznych kwartałów w których złodziejska Platforma Obywatelska , której prawdziwe oblicze obnażała właśnie prasa Point Groupa (Wprost i Do Rzeczy), niemal ZNISZCZYŁA Emitenta.

Czwarty kwartał 2015 , którego fantastyczne wyniki poznaliśmy wczoraj tj w piątek, to zaledwie POCZĄTEK Dobrej Zmiany.

3) dopiero kolejne kwartały w pełni pokażą na ile zmiana rządu PO (które całkowicie ODCIĘŁO emitenta od jakichkolwiek reklam, a także niszczyło emitenta PROCESAMI SĄDOWYMI, np za opisanie afery Caracali jako przekręt) na PIS poprawia sytuację Emitenta.
[x]
SFKPOLKAP 0,00% 0,79 2024-06-03 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.