• Dziwny spadek wartości akcji Autor: ~KP [185.31.50.*]
    Czy ja mam problemy ze wzrokiem czy wczoraj NEWAG zamknąłem się w okolicach 17.98 a dzisiaj otworzył 16.98? Zwariowałem już do końca czy co?
  • Re: Dziwny spadek wartości akcji Autor: ~tonieja [91.150.164.*]
    U mnie to samo. dziś kurs o 1zł mniej a niby prawie 2% na plusie...
  • Re: Dziwny spadek wartości akcji Autor: ~ToMike [193.19.124.*]
    Ludzie a odcięcie dywidendy to co ;) ?
  • Re: Dziwny spadek wartości akcji Autor: ~KP [185.31.50.*]
    Dzięki wielkie! Myślałem, że oszalałem. Jak można się domyślic to moja pierwsza dywidenda ;)
    no dobra ale dzien dywidendy jest dopiero jutro??
    Wczoraj był ostatni dzień z prawem do dywidendy. Dzień dywidendy to co innego ;) Tu wytłumaczenie: http://www.gpw.pl/pytanie5_dywidenda
    Czyli jeśli dzień dywidendy przypada jutro to ci którzy kupią dziś nie dostaną wywidendy 1zł, a ci którzy dziś sprzedadzą dostaną dywidendę (końcem sierpnia)?
    Sory za głupie pytania ale jest to również moja pierwsza dywidenda :)
    Na to wychodzi. Właścicielem akcji stajesz się dopiero wtedy kiedy jesteś wpisany do Krajowego Depozytu PW, a wpisanie trwa dwa dni (różnica między dniem dywidendy a dniem z prawem do dywidendy). Więc ci co dzisiaj kupują nie będą właścicielami akcji w dniu dywidendy, a ci co sprzedają jeszcze tak.
  • Re: Dziwny spadek wartości akcji Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    KP Ci podał link
    http://www.gpw.pl/pytanie5_dywidenda
    Ze względu na 2-dniowy termin rozliczenia, należało mieć akcje wczoraj, i dlatego od dzisiaj jest odcięcie wartości dywidendy. Ale i tak w zasadzie warto kupić, bo odcięcie jest bez podatku, dlatego 17,2. Znaczy zakup teraz to tak, jhakbyś zdyskontował dywidendę z podatkiem. 
    I teraz najlepsze. Na dywidendę przyjdzie poczekać do 31 sierpnia, a jak kupisz dzisiaj to za cenę jak z dywidendą, a kurs może wzrosnąć w kilka dni - zyskasz wartość dywidendy szybciej, bo wytworzyła się naturalna luka po odcięciu - pokusa jej domknięcia.

dzięki za wytłumacznie. Pytam ponieważ gram od niedawna a newag stanowi u mnie większosć portfela. Część akcji kupiłem już jakiś czas temu wczoraj również dokupiłem spory pakiet. Dziś cena po dyskoncie jest dobra wiec jeszcze dokupiłem odrobine. Czas pokaże i będe widział ile dostane dywidendy :) a co do kursu to wydaje mi się ze cena jest bardzo dobra i warto jeszcze dokupić akcji jak ma się trochę kapitału.
    Ja gram od bardzo wielu lat i wiele widziałem na "+" i na "-". Owszem to gra, a nie lokata bankowa, i każdy jak chce zarobić to musi akceptować większe ryzyko. Przy czym to ryzyko ma wynikać z:
    - niespełnionych planów
    - przegranych przetargów
    - nieszczęśliwych wypadków i awarii
    - sytuacji politycznej
    - sytuacji makro
    - nastrojów społecznych itd
    Tymczasem w NAWAGU, który u wielu stanowi zapewne spory pakiet, wyraźnie największy wpływ miały układy spoza normalnych relacji w tym możliwych do przewidywania ryzyk. Dlatego jak wróci przynajmniej do 23,76 - czyli wyceny panów z Zarządu i Rady Nadzorczej, to uznam, że jesteśmy na właściwym, wskazanym przez kierownictwo poziomie wyceny. Obecna wycena to aberracja i manipulacja, i jakby wskazówka, że samo kierownictwo nie ma czystych rąk, sugerując inną wycenę, kiedy ich zaprzyjaźnione (sadząc po umowach pakietowych) OFE prawdopodobnie pchały w rynek, aż furczało.
    Jest też drugi, naiwny scenariusz, że kierownictwo poprzez te komunikaty coś nam sugerowało. Oj naiwne to, ale lubię ludziom dawać szansę na odzyskanie twarzy.  
    Życie jest krótkie, jak pokazał wczorajszy przypadek, dlatego warto codziennie być fair.

Jest jeszcze jedno ryzyko, o którym osobiście w ogóle nie pomyślałem w momencie zakupu - tzn. o scenariuszu przejęcia Newagu przez większego gracza. Nie mam pojęcia jak rynek by na to zareagował, mam obawy, że taki Stadler zrobiłby z Newagu montownię prędzej czy później. Pozytyw jest taki, że jeśli wierzyć w te manipulacje, to pewnie kurs Newagu przed zakupem wyniósłby 55 zł ;)
    Ale przejęcie nie jest ryzykiem ani 1) dla akcjonariuszy NEWAGU ani 2) pracowników NEWAGU
    Ad. 1) Bo walka o wpływy i pakiet kontrolny właśnie już trwa i nie tylko Stadler się kręcił wokół NEWAGU, chociaż na razie jest to walka wyniszczająca kurs.
    Ad. 2) bo moce produkcyjne NEWAGU są wykorzystywane wg mojej oceny tylko w 30%

I wcale nie musi być tak, ze NEWAG zostanie kupiony przez Stadlera, chociaż jemu bardzo zagraża wysoka cena Franka i chińska produkcja, i sukcesywne rozpychanie się np PESY w Europie. No właśnie, PESA ma też interes w tym, aby mieć po swojej stronie NEWAG niż przeciwko sobie, skoro on cyklicznie podbiera Bydgoszczy rynek. Bo NEWAG jeśli chce zgarnia PESIE i innym wszystko w zakresie lokomotyw, a za rok dwa, kiedy uzyska wymagane certyfikaty będzie zgarniać tuzom europejskim tak samo takie zlecenia na nowe lokomotywy. PKP Cargo na wynik którego czekamy jest w zasięgu NEWAGU. Teraz NEWAG przegrywa ETZ-ty z PESĄ głównie dlatego, ze PESA musi wypchnąć na rynek to, czego nie sprzedała do Niemiec - patrz potyczka w świętokrzyskim czy dolośląskiem. Z drugiej strony w marcu sprzątnęli tam 5 ETZ za 78 mln netto.
    Inne atuty NEWAGU, poza gliwickimi lokomotywami i Impulsami:
    - najnowocześniejszą lakiernia (kiedy k... komunikat o oddaniu?!!!)
    - intrygująca waga, o którą mogą się bić wszyscy producenci...
    - seria własnych produktów obecnych na rynku i certyfikatów dla nich
    A to oznacza, że uwalanie ceny jest wyłącznie na zniechęcenie i odbieranie akcji w celu ogłoszenia przez kogoś wezwania na jak najniższym poziomie, tak powiedzmy około 24 zł. Tu jest walka na wycieńczenie.
    A potencjał produkcyjny i w efekcie zysków netto NEWAGU przy odpowiednim zakontraktowaniu to właśnie 2-3-krotność wyceny z IPO dla drobnych i ostatnio dla instytucjonalnych - jakieś nie mniej niż 38 zł.
    Sam zobacz, przy ubiegłorocznych słabszych wynikach cenę wywindowano do 24,5, a kierownicy odsprzedali akcje po 23,76.  
    No to przy znacznej poprawie wyników, czego się spodziewamy, uzyskanie 50% więcej niż maksima, jest w zasięgu.
    Czyli to może dojść do 35 - 40. A po wygraniu PKP Cargo i Sofii w porywach spekulacyjnych nawet do wymarzonych 55 zł - pełne moce produkcyjne - 3 x IPO. 
    Wystarczy zysk netto za cały rok 2015 na poziomie 110-120 mln zł i perspektywa na 2016 po tych w/w wygranych.
    A ile będzie za pierwsze półrocze 2015? Zobaczymy. Jeśli w granicach 55-60 mln to będzie to dobry znak pomimo aneksów w rozliczeniu Flirtów 3.
    Tak czy owak ta spółka ma przed sobą wzrosty, bo lubi naśladować swoją krótką historię z GPW i w zasadzie trzyma się kresek.
    ToMike w równoległym wątku też ciekawie opisał sytuację i uwarunkowania.

Potencjał jest, produkty są, w zarząd też wierzę. Niedługo zaczną rozpisywać przetargi, a zanim skończy się perspektywa UE to Newag powinien mieć już homologację na Niemcy (może z tym Iranem też coś wyjdzie). Nie martwią mnie te kwestie, zwłaszcza, że nie interesują mnie 2-3 lata do przodu tylko raczej 20. Dzisiaj wskaźnik C/Z spadł poniżej 10, przy trzykrotnym powiększeniu zysków utrzymanie wskaźnika np. na poziomie 20 wymagałoby żeby kurs wahał się w okolicach 100 zł. Teraz brzmi to może jak majaki, ale patrząc na obecne tempo wzrostu nie ma powodów myśleć, że jest to niemożliwe.
    Jeszcze długi czas będziemy atrakcyjni w Europie i jedyne czego się obawiam to właśnie tego, że będziemy zbyt atrakcyjni i zwrócimy uwagę europejskich gigantów. Stadler i reszta mają co sprzedawać, mają swoje produkty i działy R&D i nie będą chcieli dublować kosztów. Nie będą też chcieli kolejnego konkurenta, z którym nie mają żadnych szans w walce cenowej (jakościowo też Newag niczym nie ustępuje). Dlatego głównie trzymam kciuki za to żeby tempo wzrostu Newagu zaskoczyło nawet Jakubasa, tak żeby dostrzegł większe zyski w trzymaniu niż sprzedawaniu. Oczywiście to wszystko przy założeniu, że zarząd będzie utrzymywał co najmniej obecne tempo rozwoju, a wiadomo, że łatwiej mówić niż zrobić.
[x]
NEWAG 1,09% 111,00 2026-05-22 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.