'Szef rady Tomasz Pańczyk powiedział „Parkietowi", że w najbliższych dniach spółka poinformuje w komunikacie o dalszych planach (w tym pomysłu na debiut na giełdzie w Londynie), współpracy z Tarantogą oraz uzupełnieniu składu rady."
'Jesteśmy w stałym kontakcie ze spółką. Na obecną chwilę realizuje ona stopniowo list intencyjny – mówi Maciej Krzysztoszek z biura prasowego KNF."
'od zeszłego roku spółka jest właścicielem zarejestrowanej w Luksemburgu firmy Mineral Resources Holding"
Człowieku wdobywca,akrobat,22 i inni wszystko w jednej osobie.Ile razy bedziesz to powtarzał.Jest duzo sposobów,Jakas emisja pewnie bedzie ale Maja tez spólki zalezne,moga wyemitowac papiery dłuzne dla jakiegos inwestora a papierami dłuznymi moga byc obligacje,maja obligacje Tarantogi które w razie potrzeby moga sprzedac na rynku wtórnym,moga wziac kredyt choc pewnie nie bedzie potrzebny,a cena akcji i tak zanizona,a obecna cena akcji na giełdzie w stosunku do wartosci ksiegowej bardzo zanizona,jeszcze cos .......
'Emitent zakłada również możliwość zapłaty części ceny za nabyte udziały MRH gotówką, a środki na ten cel zostaną pozyskane poprzez ewentualną emisję instrumentów dłużnych.' https://www.bankier.pl/wiadomosc/MSX-RESOURCES-SA-Uzupelnienie-raportu-biezacego-nr-43-2014-3206866.html
Choc z drugeij strony jesli chodzi o spólki zalezne to nie wiadomo czy ne beda chcieli ich zatrzymac a mongolia swoja droga.Elektrim ma budowac Port Praski i mogłyby to budowac spólki budowlane MSX,Chodza tez słuchy ze Elektrim chce wrócic na giełde i pewnie mógłby to zrobic poprzez MSX.Oczywiscie to moje domysły,ale.....kto wie.W koncu to nie przypadek ze w MSX jest Solorz
Elektrim oprócz energetyki jest włascicielem atrakcyjnych terenów ok. 40 ha w 'sasiedztwie Stadionu Narodowego, obok budowanej stacji II linii metra oraz na skrzyżowaniu głównych szlaków komunikacyjnych Warszawy jest największym atutem przyszłej inwestycji."
Znajdź sobie raport bieżący, w którym spółka informuje o planowanym sposobie spłaty należności wobec Tarantogi, potem przyglądnij się wartości nominalnej akcji. Za chwilę znów może się okazać, że Twoje przewidywania były oparte na nierealnych założeniach jak w przypadku byłych członków RN.
PS Nawet wydobywca (jako akrobata) przeczytał ten raport, choć potem było gorzej bo przypisał sobie autorstwo jego treści twierdząc, że to wynika z jego znajomości spółki i "tych mechanizmów".
Cześć, za chwile minie rok jak trzymam papier, średniej nie mam rewelacyjnej ale nie jest źle, było kilka okazji do uśrednienia. Teraz pytanie moje do Ciebie, jaki możliwy scenariusz przewidujesz w wyczekiwanym info? :)) Wiem pytanie rzeka ale info musi być konkret bo inaczej c/wk nie pomoże i polecimy w dół.. Co sądzisz, emisja akcji imiennych dla np: Tarantogi + obligacje (dla kogo)? Pozostaje sprawa Elektrimu i Kopexu, czy mogą pociągnąć MSX do działania i przejąć obligi? pozdrawiam
Cześć! Ja też obecnie jestem na małym minusie choć z uwzględnieniem wiosny 2014 mam plus (też tak kupowałem pierwszy raz akcje - końcówka stycznia, luty). Po kolei. Muszą być przedstawieni nowi kandydaci do RN i termin walnego bo to jedyna możliwość ich powołania. Możliwe, że na tym samym zgromadzeniu akcjonariuszy zapadną decyzję co do ewentualnej emisji dla Tarantogi oraz obligacji. W składzie akcjonariatu nadal znajduje się Elektrim i p. Jędrzejewski i logicznie rzecz ujmując pod nich (i stowarzyszone firmy) takie obligacje mogą być kierowane tyle, że była jeszcze podprogowa sprzedaż akcji Tarantogi (4,99%) i może się okazać, że jest nowy gracz. Kwestia prospektu w Londynie nie poruszana od miesięcy i nie wiadomo jakie kolejne kroki podjęto więc należy się nam info bo na razie zrobiono klasyfikację zasobów zgodną z JORC (White Hill). Za mało informacji aby podawać jakieś realne scenariusze, a Tarantoga nie zabiera nawet głosu w sprawie odejścia swoich przedstawicieli z RN co tylko daje pole do nieograniczonych spekulacji.
Zdaję sobie z tego sprawę tylko przyjąłem taką zasadę iż na forum nie podaję żadnych możliwych poziomów notowań i nie przewiduję kierunków ruchu cen. Staram się tego trzymać i ograniczać wypowiedzi jedynie do znanych wszystkim (a przynajmniej dostępnych dla wszystkich) informacji zawartych w dokumentach oraz na nich opierać swoje ewentualne przypuszczenia. A teraz znikam bo nie mam czasu tu ślęczeć i marnować kolejnego dnia na ciągłe odwoływanie się do tych samych informacji.