24.10.2014 (IAR) - Hiszpański architekt Santiago Calatrava odbuduje greckokatolicki kościół w Strefie Zero w Nowym Yorku. Świątynia została zniszczona podczas ataku na World Trade Center. Zostanie oddana do użytku za dwa lata. Wybudowana w 1916 roku cerkiew pod wezwaniem św. Mikołaja była jedyną świątynią zburzoną w zamachu terrorystycznym w 2001 roku. Projekt Calatravy nie jest wzorowany na zniszczonej budowli. „Kiedy zacząłem analizować pomysł, zainspirowała mnie świątynia Hagia Sofia, która dla mnie jest wzorem wszystkich kościołów prawosławnych. Szukałem też natchnienia w dawnej sztuce bizantyjskiej” - napisał w komunikacie Calatrava. Budynek będzie białą, marmurową bryłą, otoczoną trwanikami. Jego ściany dzięki systemowi oświetlenia LED będą świeciły w nocy. Architekt przewiduje, że projekt zostanie ukończony na przełomie 2016 i 2017 roku.
Podczas aktu poświęcenia ziemi, na której stanie kościół, Calatrava przyznał, że chce, aby przyszła budowa była miejscem modlitwy, miłości i pojednania.
Hiszpański architekt jest też autorem nowej stacji kolejowej World Trade Center, która wkrótce zostanie oddana do użytku.
ze moze "Paweł trzeszczacy lewar" odbuduje te spolke mimo ze wyglada to bardzo zle... zycze mu mimo wszystko zeby sie pozbieral i odbil od dna a my razem z nim...