Uzyskanie prawomocnej decyzji środowiskowej przez podmiot zależny Ekokogeneracja Development Sp. z o.o.
Zarząd Ekokogeneracja S.A. z siedzibą w Warszawie informuje, iż w dniu 24 października 2014 roku podmiot zależny - Ekokogeneracja Development Sp. z o.o. otrzymał prawomocną decyzję o środowiskowych uwarunkowaniach realizacji inwestycji, polegającej na budowie kotłowni na ciepłą wodę użytkową w Lokalizacji nr 5 („Inwestycja”), na terenie Zakładu Energetyki Cieplnej Sp. z o.o. w Nowym Dworze Mazowieckim („ZEC”), wydaną przez Burmistrza Miasta Nowy Dwór Mazowiecki.
Ekokogeneracja Development Sp. z o.o. prowadzi prace nad przygotowaniem projektu budowlanego adaptacji wynajętej od ZEC części hali kotłów ciepłowni ZEC i projektu budowy nowej hali na skład paliwa.
Ekokogeneracja Development Sp. z o.o. planuje złożenie wniosku o wydanie pozwolenia na budowę dla Inwestycji w listopadzie 2014 r. Po uzyskaniu prawomocnego pozwolenia na budowę dla Inwestycji, którego otrzymanie przewidziane jest na początku I kwartału 2015 roku, nastąpi rozpoczęcie prac, związanych z adaptacją wynajętej od ZEC części hali kotłów ciepłowni ZEC. Budowa nowej hali na skład paliwa rozpocznie się w końcu I kwartału 2015 r.
Emitent przedstawi szczegółowy harmonogram realizacji Inwestycji po zakontraktowaniu w końcu IV kwartału 2014 r. przez Ekokogeneracja Development Sp. z o.o. robót budowlanych związanych z adaptacją części hali kotłów ciepłowni ZEC i budową nowej hali na skład paliwa oraz po zakontraktowaniu dostawy „pod klucz” dwóch linii do produkcji energii cieplnej z odpadów.
Podstawa prawna: § 3 ust. 1 Załącznika Nr 3 do Regulaminu ASO - "Informacje bieżące i okresowe przekazywane w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect".
Dobrze, z tym, że w informacji o ponownym opóźnieniu dostawy WDG była informacja, że nie wpłynie to na rozpoczęcie inwestycji w Nowym Dworze Mazowieckim, które miało nastąpić w IV-tym kwartale. Wiadomo więc, że nie nastąpi to w IV-tym kwartale ponieważ nie nastąpi bez pozwoienia na budowę, a te będzie wydane w przyszłym roku. Widać słabość w obszarze przygotowywania dokumentacji, tak samo jak przy dotacjach.
Z komunikatu dla mnie wynika, że prace budowlane będą w I kwartale 2015, bo pozwolenie na budowę ma być do końca roku.
Jeśli zgodnie z zapewnieniami z komunikatu nr 59 dot.. planowanego na IV kwartał zakończenia rozruchu i odbioru linii będzie dotrzymany termin, to realizacja inwestycji ma szansę ruszyć w I kwartale 2015.
Jestem ciekawa jaki jest pomysł EKG na sfinansowanie inwestycji, a co się z tym wiąże refinansowanie tego co wydała spółka na te dwie linie, bo od maja 2015 trzeba spłacać pierwsze małe paczki obligacji (o ile dobrze pamiętam jakieś 1,5 mln zł spłaty przypada na przyszły rok).
Może najbliższy raport kwartalny lub kolejne komunikaty dadzą odpowiedź na te kwestie.
Dość dawno tutaj nie pisałem, ale nie znaczy to że straciłem zainteresowanie spółką. Wręcz przeciwnie :) Po prostu uważam że w życiu spółki takiej jak ta, kilka miesięcy to okres minimalny żeby ocenić w jakim kierunku idą zmiany i czy wszystko przebiega po myśli jej włodarzy i inwestorów. Komentowanie codziennego kursu akcji przy tej płynności uważam za zajęcie nieco jałowe.
Ostatnio troszkę się tutaj nadziało i mam własne przemyślenia odnośnie sytuacji w jakiej się znajdujemy - chciałbym się odnieść też trochę do pewnych poglądów panujących ostatnio na forum. Po pierwsze - mamy prawomocną decyzje środowiskową dla pierwszej inwestycji. Zatem - najtrudniejsza część "papierkowej roboty" za nami. Wydaje mi się również że jest ona jedynym czynnikiem o nieprzewidywalnym terminie uzyskiwania co czyni fakt jej posiadania tym radośniejszym a drogę do rozpoczęcia inwestycji otwartą i zdecydowanie łatwiejszą do czasowego oszacowania. Po drugie - dla wszystkich niedowiarków mamy skończone badania i testy rozruchowe pierwszej linii, która ma stanąć w Nowym Dworze. Osobiście nigdy nie wątpiłem w to, że ten moment nastąpi. Co większa nawet nie zgodziłbym się z faktem, że mamy tu do czynienia z opóźnieniem. O takim moglibyśmy mówić wtedy, jeśli inwestycja czekałaby ze startem na gotowe urządzenie. Wiadomo już - że tak nie będzie. Dla wszystkich osób starających się jednak budować na spółce wizerunek : " oblężonej twierdzy" jest to jednak jasny dowód wiarygodności spółki i jej technologii Po trzecie - Rzekomy konflikt na linii producent - spółka został zdementowany literami komunikatów EBI. Strony związały się ze sobą mocniej niż kiedykolwiek i to na zasadach wyglądających na korzystne dla Ekokogeneracji. Przypominam - w początkowej fazie działalności spółki 49% spółek zależnych od naszej SA należało do Intercala. Teraz jest zgoła na odwrót i to EKG został dużym udziałowcem spółki producenta Sekleckiego. Ma wpływ na jej działanie a nawet formalny oddział w Zielonej Górze. Takie rozwiązanie po okresie perypetii i nie zrozumiałych także dla mnie porozumień, ugód i kar umownych uważam za najlepsze możliwe rozwiązanie . Po czwarte - Zgadzam się z forumowiczką @zuza5. Aktualnie najważniejszym i zarazem chyba ostatnim trudnym zadaniem przed jakim stanie spółka w Nowym Dworze jest znalezienie finansowania dla startującej inwestycji. Spółka informowała już w komunikatach, że rozważa złożenie wniosków o preferencyjne finansowanie w jednym z dwóch programów. Teraz, kiedy mamy decyzje środowiskową i w niedługim czasie będziemy znać ramowy harmonogram realizacji inwestycji złożenie takich wniosków na chłopski rozum wydaje się być kwestią nieodległą. Uzyskanie natomiast finansowania przy ich posiadaniu sprawą prostszą. Po piąte - padło tu wiele słów o obligatoriuszach i ich rzekomym zniecierpliwieniu. Nie wiem jak inni ale za siebie mogę się wypowiedzieć więc piszę - nie czuje się zniecierpliwiony zarabiając 10% rocznie. Co większa - ta "zabawa" całkiem mi się podoba. Z tego co czytam spółka od dłuższego czasu plasuję wszystkie bądź prawie wszystkie obligacje jakie zaplanowała a skoro właśnie uzyskaliśmy decyzje środowiskowe nie widzę powodu, dla którego sytuacja miała by ulec zmianie. Wreszcie po szóste - fakt że na forum zdecydowali się wypowiadać przedstawiciele spółki, pokazując że zależy im na dobrej komunikacji z rynkiem, sprawia że kultura wypowiedzi osób tutaj piszących powinna być dostosowana do najwyższych standardów. Bardzo bym prosił wszystkich wypowiadających się tu kolegów i koleżanki o zachowanie takowych - niezależnie od wiary bądź nie wiary w powodzenie biznesu bądź posiadania lub nie posiadania akcji. Osobiście niecierpliwie wyglądam raportu kwartalnego.