Tak biorąc pod uwagę rok bieżący (bo w 2013 r. to widzę jakieś nietypowe rzeczy, typu: przychody mniejsze od zysków netto), to EPS za I półrocze br. = 0,10 PLN. Pomnóżmy to przez 2 półrocza i wychodzi 0,20 zł. C/Z przy cenie 1,16 zł = (1.16 zł / 0,20 zł) = 5,8 ... więc jest jednak drożej w stosunku do PEX. Ale będę to miał na oku. Thx.
nie wiem czy przypadek ale jak ktoś chce kupić taką ilość to robi to z ukrytego. Nie zrozum mnie źle sam kupiłem tą spółke i nie znań tańszej ale staram sie być sceptyczny do swoich inwestycji ZWŁASZCZA tych które spadają. Jaka jest przyczyna tak śmiesznej wyceny? Czy ludzie którzy coś wiedzą ja sprzedają? Nie chcą spółek zagranicznych bo widzą co się działo z Ukraińskimi? jeżeli to jest przyczyna to super bo to czasowy sentyment, Najbardziej trzeba się bać spadków jak nie zna się przyczyny a ja nie znam przyczyny czemu spółka będąc bardzo tania przy cenie 26 złotych spadła na 12 ? 10 tys. na kupnie wcale nie zrobiło na mnie wrażenia, kupiłem sporo misi często 10-20% w kilka dni a peixin nawet na ostatnich pakietach 1% w plecy mimo zmiany sentymentu do małych. Albo ta spółka to perełka ze śmieszną wyceną albo wałek. Pewnie za jakiś czas się dowiemy, troche już nakupiłem tej spółki ale to moja najgorsza inwestycja i mam nadzieje żę nie myliłem się kupując tą spółke.
Ja tam spokojnie patrzę w przyszłość. Przy takich zyskach jakie osiąga spółka, kiedyś musi wzrosnąć. Jedną z przyczyn spadków może być sprzedaż akcji przez mniejszościowego udziałowca, który miał je opchnąć podczas emisji , która nie wypaliła. Z drugiej strony jednak nie widać żadnego popytu, a przy takich obrotach raczej szybko ich nie sprzeda. Jedyną szansą na szybkie wzrosty jest to, że wkrótce znajdzie się jakiś poważny inwestor. Inną przyczyną może być częściowe wycofanie pieniędzy przez OFE, które musiały zamknąć część pozycji, a że nie było popytu to kurs zjechał do obecnych poziomów.
wycena jest śmieszna więc jeżeli nic się w spółce nie dzieje to faktycznie powinny być na niej spore wzrosty, jeszcze jedna rzecz może być przyczyną, nie pamiętam jaki jest obecnie c/z dla Chinskiej giełdy ale gdzieś czytałem że bardzo niski, więc może tak być że spółka nie jest aż taka tania na tle wyceny Chińskich walorów. Właśnie ta spółka jest notowania tylko na GPW czy równolegle na jakimś innym parkiecie? np. rodzimym?
Druga Chińska spółka JJAuto też ma niskie c/z 2,3 taki urok chińskich spółek ( ewidentny brak zaufania do zarządów i głównych właścicieli ) ewentualnie systematyczne dywidendy mogą coś zmienić na plus jeśli chodzi o postrzeganie tych spółek
Mamy powrót do linii wsparcia w okolicach 12 PLN. Zobaczymy co w końcówce sesji ... Od tygodnia rosną obroty ... a wraz z nimi zainteresowanie papierem.
@lukee: "A wychodzi na to, że powodem jest ogólna wycena Chińskich spółek." ================================================================= A w czym niby chińskie spółki ustępują polskim. W czym chiński rynek ustępuje polskiemu? Mają tam większe bezrobocie, większe problemy z rosnącym zadłużeniem czy może wolniej się rozwijają? Bo nie rozumiem ... ??? Jak zaczną płacić po 4-5 zł dywidendy (a to już za kilka lat), to się tu zlecą łapserdaki z całej tej bananowej giełdy i wtedy będą się chamy rozpychać łokciami w pogoni za szybko rosnącymi akcjami PEX.
dzięki hola, antonina Generalnie to raczej dobra wiadomosc, bo bardzo niska wycena z reguły ma swoje powody. A wychodzi na to, że powodem jest ogólna wycena Chińskich spółek.
Peixin jest notowany tylko w Warszawie. Co do chińskich akcji, to ten rynek nabiera rozmachu, Chińskie akcje mierzone indeksem Shanghai Composite wzrosły w ciągu ostatnich 3 miesięcy o 15,9 procent, a w ciągu ostatniego tygodnia o +5,0 procent. link: http://www.inwestinfo.pl/notowania-na-swiecie/gieldy-swiatowe-online/