Myślę że nie będzie prostej emisji, takiej jak się wszyscy spodziewają, że to Bumech walnie miliard akcji dla ZWG i wszyscy będą bogacie, tu będzie kilka warunkowych emisji w zamian za coś i tak dalej, tak żeby ci co mają wyjśc z zyskiem wyszli a reszta wiadomo. Byc może dla dotychczasowych właścieli w Bumechu na jakiś preferencyjnych warunkach, może dla funduszu też wyemitują przy okazji.
Nie miało byc emisji w ZWG ale będzie w Bumechu, tu pójdzie gruba emisja, a jak wejdą nowe akcje na Bumechu oj to będzie, ZWG znika.
tu nikt niczego nie załatwi, a jak to się robie to zobacz na Hawe, jak to jest że Hawe ciagle zarabia i pobija rekordy w zysku netto, Falenta nie myśli nawet o sprzedaży a kurs ciągle spada, myślisz że on tam siedzi, traci i zaklina kurs żeby odbił? myślisz że ci co mają akcje hawe jadą na jednym wózku z Markiem?:)
tutaj nikt nie załatwi spółki, chodzi o to żeby zarobili ci co mają zarobic i tyle ty mozesz zarobic tylko na wzroscie kursu główni mogą to zrobic na sto innych sposobów, a ponadto kolego, oni mają te akcje darmo oni nawet przy 3zł mają kilkusetprocentowe zyski a ty nie, dla nich sprzedaz nawet po tej kwocie to ogromny zysk, nikt takich pakietów powyżej 5 zł nie wezmie, reszta to teatr dla leszczyny takiej jak ty
Też się połakomiłem- rsi już chyba niżej tu nie może być. Obroty nie duże - jak na razie- wygląda to cały czas na celowe zwalanie przez sternika. Po coś potrzebny jest im niższy kurs. Podejrzewam , że chodzić może o przeliczanie na akcje Bumechu.
czy na 6 się zatrzyma sądzę że nie ,
5<> 6 zł.to tylko moje zdanie i nie
powoływać się na to.
A czy to będzie 5,20 czy 5,70 zł.
Nie ma znaczenia ,
Oby nie zdusili na 4 zł.
Wiem głupoty .
Zakładając jakieś 20 mln zysku na 2014 to mamy już 7
a to już ceny jak dla niedawortościowanych spółek z głównego.
Ewidentnie sterowany kurs na małych obrotach - dowiemy się za miesiąc jakie będa relacje przeliczania, ale zobaczcie Bumech też nie rośnie. Moim zdaniem zarząd i główni sterują kursami tak aby wszystkim się w miarę opłacało i nikt duży nie wychodzi z akcji.
nie podpuszczaj , top się sam :) c/z14 to jest tanizna dla spółki górniczej? a za ile oni kobud przejęli, c/z 5 to jest tanio c/z10 sie sprzedaje a c/z 15 to jest balon górniczy, widziałeś kiedys KGHM z c/z 15? albo patenus albo fasing, skąd się wziąłeś koleżko,
a poza tym, kogo obhdzodzi c/z skoro idzie dodruk, ostatnia szansa żeby sprzedac zwg jako zwg bo potem już tylko jako bumech z kosmiczną ilością akcji
na krótko bez sensu grac na takiej płynności, łapanie noża bywa bolesne,. a w dłuższym to trend spadkowy się wyrysował i to mocno, może wroćic na ubiegłoroczne minima na 4.5
RB: Uzupełnienie do raportu bieżącego nr 32/2012
Data: 2014-04-29
Firma: BUMECH SPÓŁKA AKCYJNA
PAP
o Spis tresci:
1. RAPORT BIEŻĄCY
2. MESSAGE (ENGLISH VERSION)
3. INFORMACJE O PODMIOCIE
4. PODPISY OSÓB REPREZENTUJĄCYCH SPÓŁKĘ
o Spis zalacznikow:
Nie znaleziono zalacznikow.
Nazwa arkusza: RAPORT BIEŻĄCY
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 8 / 2014
Data sporządzenia: 2014-04-29
Skrócona nazwa emitenta
BUMECH S.A.
Temat
Uzupełnienie do raportu bieżącego nr 32/2012
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne
Treść raportu:
BUMECH S.A. (Emitent) informuje, iż w dnia 29.04.2014 roku zostało podpisane porozumienie między Konsorcjum złożonym z Emitenta i jego spółki zależnej: BUMECH – TECHNIKA GÓRNICZA Sp. z o.o. z siedzibą
w Katowicach a Jastrzębską Spółką Węglową S.A. KWK "Pniówek". Na mocy powyższego dokumentu strony postanawiają, iż na skutek drastycznej zmiany warunków górniczo – geologicznych, tj. w związku
z rozwarstwieniem pokładu węgla w drążonym chodniku, wstrzymuje się do odwołania realizację kontraktu celem wykonania odpowiednich badań i symulacji umożliwiających podjęcie ostatecznych decyzji co do sposobu rozwiązania problemu. Kontrakt został szczegółowo opisany w raporcie bieżącym nr 32/2012 z dnia 30.05.2012 roku.
Nazwa arkusza: MESSAGE (ENGLISH VERSION
poziom 6,00 to raj dla spekulantów !!!
------------------------------
dla jednych tanio to kupują
dla innych jeszcze drogo więc sprzedają
trzeba mądrze ustawić dwa woreczki i same będą się napełniać -prawda,że proste !!!
===============
wydaje mi sie ze bedzie emisja akcji w zamian za akcje zwg, a na ile wycenione zostana akcje bumechu to wielka niewiadoma, może być i 3 złote czyli np dostaniemy 2 akcjie bumechu za jedna ZWG albo 6 żłotych bedzie 1 za 1. Bez wzgledu jaki bedzie parytet gielda i tak go zweryfikuje. Im wiecej akcji dostaniemy tym kurs w dupę pójdzie, a jeżeli będzie 1 na 1 to w dwa dni bumech skoczy do 6-7 złotych a co za tym idzie akcje zwg bedą po tyle. Co przemawia za moim tokiem rozumowania: to że zarząd chce wprowadzić akcje do obrotu na rynku głównym, a jaki jest tego sens ja bumech ma przejac zwg? Jezeli będą dopuszone do obrotu na głównym to wtedy moze dojść do wymiany
W swoich obliczeniach weź pod uwagę kapitalizację zwg i bumech- to jest podstawa do obliczeń. My mamy 174 mln oni coś ponad 20 mln, czyli wychodzi na naszą korzyść prawie 10 do 1. Emisje w Bumechu muszą ten drobny fakt uwzględnić.
A jak to dokładnie policzą i w jakich wariantach za niedługo się dowiemy. Osobiście nie wierzę żeby Falenta i Sutkowski dali zwg zrobić krzywdę przy tych rozliczeniach, bo tu mają kasę, a nie tam.
ten up to napewno bedzie po takim wyprzedaniu tylko to moze byc jeden dzien lekki plusik a potem znowu ostro na glebe. Ciezko tu teraz cokolwiek przewidziec. Zjednej strony widac te beznadziejne rekomendacje na plus z drugiej jakies kombinacje z tym bumechem I chyba po to zeby emisje zrobic. Jak to sie skonczy z drobnych akcjonariuszy nie wie nikt .
ilośc akcji ZWG28 080 000 Bumechu 8 308 029 to jak by za akcje ZWG mieli dawac kilka Bumechu to nowa emisja miała by byc jaka? 500000 , 100 czy może 150mln to by było kilkadziesiąt razy więcej niż obecne akcje Bumechu,:)
Nie wydaje mi się, żeby Falenta i Sutkowski zgodzili się stracić 90 mln zł (poprzez stratę na kapitalizacji zwg o połowę) po to by zyskać na Bumechu powiedzmy 20 mln...
Nie wiem jak zrbiąo zrobią, ale Bumech muszą rozdrobnić bardzo
Też myślę że oni nie stracą są w końcu we władzach Bumechu więc sobie coś wymyślą,
kapitalizacja szczerze mówiąc jest wartością wirtualną ale pewnie w jakiś sposób będzie brana pod uwagę
tu ff to około 8mln czyli nawet 1:1 daje 8mln nowych akcji Bumechu wątpię by była tak duża emisja a jak nawet to jaka cena wtedy akcvji teraz sąjeszcze po 3,2 czyli co lecimy na groszówki?:)
Co ....kapitalizacja zwg jest wirtualna? I to przy c/z 14 za 2013, a 2014 na pewno poniżej 7? Gdy chodzili jeszcze niedawno po 10 zł. Dla mnie to księgi Bumechu to możesz do kosza wyrzucić. Dlaczego główni akcjonariusze tak chętnie oddali go po 6 zł? Nie przeczę że to dobra spółka (Bumech), ale potencjalnie po drastycznej kuracji, którą im Sutkowski właśnie aplikuje, ale ZWG to jest perła - co roku od lat zwiększa zyski o ponad 100 procent, ma marżę ok 30-40 procent,a w porywach i 50, z tego co pamiętam 10 mln z hakiem dodatnich przepływów operacyjnych, świetny zarząd.
I to my ich bierzemy, a nie oni nas kolego, a myk z połączeniem jest sprytny. bo wchodzimy na glówny bez dodatkowych kosztów, my nie emitujemy akcji, nie musimy zwiększać free floaut