jeśli coś miało iść na 0,60 tzn. że ktoś tak wyczytał z analizy technicznej.ewentualnie ze szklanej kuli albo jest idiotą i pisze dyrdymały. Nie wiem jaką AT się posługujecie ale ta z podręczników mówiła o korekcie wzrostowej do 56-57 i dalszy spadek na 0,38. no i przynajmniej na tą chwilę ten scenariusz sie realizuje.
ostatni dołek to 0,44. 0,38 jest troche nizej. oczywiście może np wyjść jakieś info, które odmieni sytuacje. Ale zobacz że to zamieszanie z Putinem skierowało MIT na inny tor. Z wybicia górą zrobiło się wybicie dołem, trend się odwrócił i nadal idzie książkowo. już od miesiąca.
pozytywne sygnały nie zostały zanegowane
korekta wybicia odbywa sie przy małych obrotach
wg. mnie konsoliduje sie na tych poz.a czekających na okazje cenowe może zaskoczyć
wg mnie na 0,53 powinno się zatrzymać
po Ukrainie zleciało na 0,44 było odbicie na 0,56 0,57 teraz korekta do 0,53 i powinno odbić na 0,60 i wyżej
chyba nie ma powodu żeby zleciało na 0,38 bo spółka jest dobra
takie moje myslenie
Każdy ma swoje zdanie i swoje racje. Ja też uważam że to dobra spółka i niedowartościowana. Co do kursu, jednak zostanę przy swoim. Najwyżej zostanę bez akcji. Ja w przeciwieństwie do naganiaczy potrafię się przyznac do błędu. Patrząc na WK powinno chodzić po 2 zł. A nie chodzi. KGHM to dobra spółka a są tacy co mają -50%. Moment wejścia jest decydujący. A ja gram na krótko-góra miesiąc. Albo kupie w okolicach 0,40 albo wcale. i trzymam sie swoich analiz-czy słusznych -zobaczymy
KGHM jest 50% od swojego historycznego maksimum, MIT jest kilkatysiecy procent od maksimum to jest ta subtelna różnica której autorze drogi nie zauważyłeś. Podobnie jak tego że fundamentalnie nie ma prawa spaść na ten poziom o którym piszesz bez pogorszenia sytuacji zewnetrznej. Na chwilę obecną więcej przemawia za tym że kurs odrobi to co stracił na "Ukrainie"
MIT niedawno kosztował 0,7 co również dawało kilka tysięcy procent do ceny sprzed lat a mimo to nieuchronnie spadł na 0,44 choć wg Twojej teorii nie miał prawa. W piątek spadał bo to piątek. Dzisiaj jaka teoria? bo poniedziałek? A jest tak jak mówiłem-koniec korekty wzrostowej i powrót do spadków--->kierunek 0,38
Ty walczysz o pojedyncze procenty, operujesz malymi sumami i dlatego myślisz w innych kategoriach... dla kogoś kto ma kilkaset tysiecy akcji punkt widzenia jest inny. Te 3-4-5 gr w dół to nie problem. bo on czeka na 40-50-60 gr w górę i wyciągnięcie z inwestycji najmarniej kilkadziesiąt tysięcy złotych. A w takie spolki jak MIT nie inwestuje sie takim kapitałem na tydzien, bo to nie plynnosc kghm czy orlenu. Tutaj cele są inne. Dlatego ja obserwując tę spółkę gdzieś od 2007 lub 2008r widze co się zaczyna dobrego dziać i to wnikliwy obserwator notować również zauważa...
a że Ty uważasz że należy sprzedać teraz - Twoja sprawa. Ja nikogo nie namawiam do kupny, każdy robi co uważa. Żeby grube ryby mogły zarobić stracić muszą płotki, pamiętaj o tym.
oczywiście, wypadki na Ukrainie zniechęcają do pakowania sie w akcje na weekend, - tai tez jest powód słabości całego rynku, ale przyszły tydzień może przynieść powrót do wzrostów
Jesli to nastapi to okazja własnie sie kończy za 45 minut
Jak wół widać, że będą wzrosty. Można się wybrać na zakupy. Obecny kurs oceniam na bardzo atrakcyjny. Jutro można łapać po 52-53 ew. 54 gr.
Nie dajcie się oszukać.
Dnia 2014-04-07 o godz. 23:44 ~Janusz napisał(a):
> http://i60.tinypic.com/2iiydk5.jpg
Jak wół widać, że będą
> wzrosty. Można się wybrać na zakupy. Obecny kurs oceniam na
> bardzo atrakcyjny. Jutro można łapać po 52-53 ew. 54 gr.
> Nie dajcie się oszukać.
Pozdrawiam.
~~~~~~~~~~~~~
Dokładnie.
Zwróć jeszczę uwagę na Free float- prawie 45%...
Papier jest skutecznie zbierany i blokowany przed wzrostem.
Pozdrawiam.
Free float - czyli, jak mieć pewność, że Cię nie ubiorą na górce, a Ty nie zdążysz uciec?
Williams %R wskazuje sprzedaż, więc nie ma potrzeby na szybkie zakupy.
Dnia 2014-04-08 o godz. 10:15 tyros24 napisał(a):
> Free float - czyli, jak mieć pewność, że Cię nie ubiorą na
> górce, a Ty nie zdążysz uciec?
Williams %R wskazuje
> sprzedaż, więc nie ma potrzeby na szybkie zakupy.
Szczyt to był na 70 gr. Teraz to trwa zbieranie od momentu jak spadło do 0.4x gr.
Willams %R wskazywał 4 kwietnia po godz. 9.00 na sprzedaż, ale 4 kwietnia pojawiło się również Harami Wzrostowe. Nie można się sugerować takimi rzeczami. Tak to każdy były milionerem. Nic nie ma takiego wpływu na kurs, aby wszystko było do przewidzenia.
Jestem zapakowany, zrobiłem niezłą średnią i czekam. :)
Harami Wzrostowe to było 4 marca a nie kwietnia.
Ostatni szczyt to 57gr, dołek się klaruje.
Zobaczymy jaki w tym tygodniu będzie obrót,
życzę wszystkim sukcesów oby Putin kolejny raz nie zmienił trendu.
Dnia 2014-04-08 o godz. 10:59 tyros24 napisał(a):
> Harami Wzrostowe to było 4 marca a nie kwietnia.
Ostatni
> szczyt to 57gr, dołek się klaruje.
Zobaczymy jaki w tym
> tygodniu będzie obrót,
życzę wszystkim sukcesów oby Putin
> kolejny raz nie zmienił trendu.
Tak faktycznie pomyliłem się odnośnie Harami.
Na 8 kwietnia Williams %R wskazuje sprzedaż, ale np. MACD- kupuj, TRIX- kupuj.
Tyros sam wiesz, że nikt nie jest w stanie przewidzieć kursu. Najwazniejsze, że kurs jest zdołowany, bo spółka jest więcej warta. I to dla mnie jest najważniejsze.
Pozdrawiam.
Pamiętacie, że fundusz kupuje za 100mln zł akcje spółki, która należy do MNI?
Przy założeniu, że jest to MIT:
Za tą kwtoę przy obecnym kursie wychodzi 53.000.000 akcji.
Dziennie w obrocie jest ok 350 tys akcji.
Jak dla mnie za 3-4 miechy będzie fundusz. Kurs jest trzymany.
Dnia 2014-04-08 o godz. 18:23 tyros24 napisał(a):
> Tak się zastanawiam, czy te niezrealizowane zlecenia
> sprzedaży dzisiaj 290k
po 55gr to efekt
> "putina" czy efekt AT.
nad czym się tu zastanawiać ? - zwykła blokada w celu wyleszczenia jelenia ;-)))
>>> ]Boom na tablety polskich firm <<<<
Michał Duszczyk 04-04-2014, ostatnia aktualizacja 04-04-2014 03:15
Już co drugi tablet sprzedawany w kraju sygnowany jest rodzimą 
marką. Teraz polskie spółki rzucają wyzwanie koncernom na rynku smartfonów.
Choć może trudno w to uwierzyć, to tablety takich firm jak Modecom czy Go Clever sprzedają się w naszym kraju równie dobrze jak urządzenia Samsunga. Klienci znacznie chętniej sięgają zaś po tego typu urządzenia mobilne polskich firm niż choćby po niezwykle popularne na świecie iPady. Efekt? Rodzime marki w zeszłym roku zwiększyły udziały w segmencie elektronicznych tabliczek z około 10 do ponad 40 proc. Według prognoz w tym roku zgarną dla siebie już ponad połowę rynku. Ale na tym nie zamierzają poprzestać. Praktycznie każdy z krajowych brandów celuje w kolejny segment – smartfony. To część rynku zdominowana przez potentatów: Samsunga, Nokię i Sony. Polskie firmy liczą jednak, że powtórzą sukces, jaki osiągnęły na rynku tabletów. (...)
Gdyby tak się stało wyrysowała by się formacja odwróconej głowy i ramion, która była by świetnym pretekstem do zakończenia męczącej korekty i dawała by szansę na atak poziomów lokalnych szczytów po serii potencjalnie dynamicznych wzrostów. Niestety na razie popyt jest duszony przez sprzedających.
Na giełdzie liczy się zysk a wartości takie jak honor i odwaga nie istnieją.
Gdyby ktoś kierował się zasadami wyższymi szybko giełdą przestał by się zajmować z prostej przyczyny, zabrakło by mu środków. Na rynku króluje strach, chciwość, brak honoru, lub totalny chaos, gdzie nie ma żadnych zasad (szczególnie na rynku terminowym). Osobiście uważam że właśnie brak odwagi i zachowawczość często jest zbawienne dla uczestników rynku. Niestety mało kto posiada tą umiejętność i większość z nas (łącznie ze mną) woli machać szabelką, a ostrożność i zdrowy rozsądek przysłania niczym nieskrępowaną chciwością.
Dobrze, zgadzam się z tym, że na giełdzie liczy się zysk. Tylko takie granie na kilka gr w kilka sesji nie można nazwać inwestowaniem tylko zwyczajną spekulacją. Gdyby dzisiaj tak jak zawsze przy groszowym wzroście ludzie nie powychodzili to według mnie MIT dalej by się piął w górę. Ale w sumie może i lepiej, że tak pomału się wspina. Bo im szybciej się pnie tym większe ryzyko pojawienia się odwrotnego trendu.
Dla takich „inwestorów” proponuję rynek forex. Tam można skalpować i zarabiać.
A teraz tylko pomyślcie ile byście zarobili trzymając papier dłużej. Byłby popyt, na nasz papier. Zamiast wyjścia przy 55-56gr byście wychodzili przy 0.6x . Ta spółka ma potencjał, ale tak jak cała nasza giełda jest dobijana przez spekulantów.
Dno się podnosi, więc wspomóżcie papier nie wywalajać go na każdym jednym groszu wyżej.
Piotroski F-Score
F-Score opiera się na 9 kryteriach zmiany trendów wskaźników oceniających zyskowność, efektywność operacyjną oraz zadłużenia przedsiębiorstwa. Wskaźnik przyjmuje wartości w przedziale od 0 do 9. Wyższe wartości wskaźnika świadczą o pozytywnej dynamice zmian składowych kryteriów.
Wskaźnik Wartość Ocena
Zysk netto 10 019 000 1
Dodatni przepływy z działalności operacyjnej 20 578 000 1
Wzrost ROA 1.96
poprzedni okres: 1.04
1
Jakość zysku 2.05 1
Spadek zadłużenia (obniżenie dźwigni) 0.05
poprzedni okres: 0.07
1
Wzrost płynności bieżącej 1.09
poprzedni okres: 1.00
1
Brak rozwodnienia akcji 159 648 704
poprzedni okres: 159 647 604
0
Wzrost marży sprzedaży 16.43%
poprzedni okres: 9.42%
1
Wzrost produktywności aktywów 20.49%
poprzedni okres: 22.85%
0
Piotroski F-Score 7
11.04 to będzie ciekawa sesja.
Mamy możliwość testować dno lub szczyty,
ciekawe ilu odważnych się znajdzie do zakupów,
a bez zakupów nie ma co marzyć o szczytach.