Tylko idiota nie wykorzystałby okazji do wykorzystania tych samych kanałów dystrybucji.
Przejęcie Delecty - jestem za. Szczególnie, że udział kapitałów w finansowaniu aktywów jest ciągle wysoki.
Jeszcze jeden typ - przejęcie kogoś z dobrą marką z segmentu kasze, ryże, wafle ryżowe, zdowa żywność, itp.
W końcu Col bierze przykład z najlepszych w konsolidacji branży (czytaj Maspex). Dla inwestorów to dobre wiadomości, spekuła może spadać.
Nie lubię obrażać ale uważam, że nie jesteś za mądry.
Umówmy się na sprawdzenie kursu za rok, a nawet za 6 mies. Nie powiem ile, bo nie wróżę ale szybki rozwój będzie doceniony - oczywiście o ile sytuacja geopolityczna będzie w miarę OK.
A ja jadłerm marcepanowe cukierki z Lublina zanim colian przejął firmę.
Teraz, w porównaniu z poprzednimi wyrobami, te cukierki nie są nawet marcepanopodobne.
A skoro tak zdziadziała produkcja, nie dziwię się, że rynek ignoruje tę spółkę
Bez ładu i składu przejmuje słabe firmy, które pomino upływu lat nie dokładają się do zysków skonsolidowanych.
Ile lat przyprawy są w grupie i jaki mają zysk ?
Ile lat Goplana jest w grupie i ile zarabia ?
Ile lat w grupie jest Helena i jaki ma zysk ?
Nic dziwnego że rynek takiego "rozwoju" nie docenia.
5 lat temu w 2009 r kurs Coliana dochodził do 5 zł (4,98)
a po 5-ciu latach wynosi 3,16 zł
Zgadzam się z Tobą. Firma niby się rozwija, ale to chyba nie o to chodzi, by kupować co popadnie. Dochodzi jeszcze nowa emisja akcji. Tu przez długi czas nic się nie będzie działo. Szkoda czasu na ten papier, według mnie oczywiście
Przyprawy były pierwszym biznesem Kolańskiego więc nie wypisuj tutaj głupot. Od przypraw zaczynał. Gdyby nie dokładały się do interesu to nie byłoby go stać na kolejne przejęcia.
Przyprawy sprzedał Jutrzence , której też był głównym akcjonariuszem.
Czyli sprzedał sam sobie , skąd my znamy ten numer ?
Teraz Slidarność sprzedaje też sam sobie , obejmując akcje po promocyjnej cenie.
A jak było z Heleną i Goplaną ?
Link:
http://www.portalspozywczy.pl/slodycze-przekaski/wiadomosci/colian-chce-zwiekszac-eksport-do-uzbekistanu,99166.html
Te kierunki rozwoju to chyba nie do końca są przemyślane.