Synthos przyśpiesza termin publikacji Jednostkowego Raportu Rocznego oraz Skonsolidowanego Raportu Rocznego Grupy Synthos za rok 2013 z 21 na 4 marca 2014 roku. Takie przyśpieszenie oznacza zwykle wyniki lepsze od spodziewanych :)
osobiście liczyłem na wyższą dywidendę. W rejonie 0,40 PLN, a optymistyczna wizja była na poziomie pod 0,50PLN. Jestem trochę zawiedziony zwłaszcza, że kurs jest w podobnych rejonach co rok temu, a dywidenda była ponad dwukrotnie wyższa. Wtedy się to zakończyło wzrostem kursu do ok. 6,85PLN. Wpływ na to miał również skokowy wzrost ceny kauczuku syntetycznego. Wiele się działo w Syntku w ciągu ostatniego roku i to też pewnie miało wpływ na wyniki. Nie mniej uważam, że powinniśmy przebić 6 PLN w ciągu miesiąca jeżeli otoczenie rynkowe będzie nie co spokojniejsze. 6% z dywidendy to i tak niezły zysk w porównaniu z innymi spółkami z WIG-u 20. Zatem do akcji, może już jutro powinna wejść zagranica.
jeżeli do mnie było to spostrzeżenie to Ci odpowiadam. Tak, pamiętam co było w zeszłym roku, ale chyba nie czytasz uważnie mojego wpisu. Napisałem coś co było mniej więcej rok temu. A to, że od połowy marca 2013 była równia pochyła do minimów 4,30 tj inna kwestia. Róbcie co chcecie ja, tankuję systematycznie do baku i czekam na 6 PLN, które w ciągu jak nie miesiąca to trzech miesięcy na pewno będzie
"Dywidenda jest lekko pozytywną informacją, jest ona w górnym przedziale naszych oczekiwań. Oczekiwaliśmy 0,25 groszy na akcję z możliwym odchyleniem do góry. Dividend yields jest na poziomie około 6 proc., czyli jest to nawet ciekawa dywidenda.
Trzeba pamiętać, że w poprzednich latach propozycje zarządu były zwiększane przez walne, więc i teraz nie wykluczamy podobnego scenariusza.
Wyniki spółki są zgodne z oczekiwaniami, liczby są zbieżne z tym, co spółka podała wcześniej.
Poziom długu jest taki jak spółka powiedziała, czyli 557 mln zł i nie uwzględnia akcji Rovese i Echo. Gdyby uwzględnić te akcje to poziom długu netto byłby mniejszy o te posiadane akcje, czyli około 200 mln zł".
Po wtorkowej sesji Synthos podał, że zarząd spółki będzie rekomendował wypłatę na dywidendę kwoty 410,2 mln zł, tj. 0,31 zł na jedną akcję.
Pozostała część jednostkowego zysku netto spółki, tj. 59,2 mln zł zostanie przeznaczona na kapitał zapasowy.
Jednostkowy zysk netto Synthosu w 2013 roku wyniósł 469,4 mln zł.
Spółka podała także, że jej skonsolidowany zysk netto w 2013 roku wyniósł 416,9 mln zł. Wynik okazał się zbliżony do wcześniejszych szacunków spółki mówiących o 420 mln zł zysku w ubiegłym roku.
Skonsolidowane przychody Synthosa w 2013 roku wyniosły 5,36 mld zł wobec 6,21 mld zł rok wcześniej. (PAP)