• Najtańsza Spółka z sektora na GPW Autor: ~Skromny [46.227.246.*]
    Nawet po 100% wzrostu do 2,80 PLN nadal będzie to najtańsza Spółka w sektorze na GPW. A dodać trzeba,że działa na najatrakcyjniejszym rynku (najbardziej rentownym) kubaturowym, budowy marketów. Anioła jest 10 razy lepszy od Resbudu, a 5 razy tańszy.
    Trochę problemu z płynnością ale wystarczy sprzedaż jednej działki i niecierpliwi będą spłaceni -tak myślę. I myślę że ten problem z płynnością po części wynika z tego co jest mocną stroną Grupy czyli zapewnienie kompleksowej realizacji inwestycji - począwszy od zakupu działki, przygotowanie projektu po sprzedaż gotowej inwestycji. To zapewnia dużo wyższą rentowność niż prosta usługa budowlana ale powoduje trochę dłuższe zamrożenie gotówki w zakupie działki. Ten problem w mojej ocenie jest jednak nie tak trudny do wyeliminowania przy tak dużym majątku, żeby tylko wspomnieć o Centrum logistycznym w Kostrzynie czy sąsiadującej działce przeznaczonej do sprzedaży, z pozwoleniem na budowę, wartej co najmniej 5 mln PLN.
    Taniej niż za 5,20 PLN nie wychodzę - wiadomo, może to trochę potrwać ale mam czas.
  • Re: Najtańsza Spółka z sektora na GPW Autor: ~bajka [178.37.67.*]
    W końcu jakiś pozytywny komentarz !!!!!!!!
    Pozdr
  • Re: Najtańsza Spółka z sektora na GPW Autor: ~Skromny [46.227.246.*]
    Tak to widzę, chociaż zastanawiałem się, czy pisać bo na forum tej Spółki przeważnie jakieś oszołomy siedzą. Mają jakieś osobiste animozje, frustracje. A może to sposób na ciągłe podsycanie strachu?
    Pozdrawiam wszystkich normalnych.
  • Re: Najtańsza Spółka z sektora na GPW Autor: ~PawełJuś [83.16.79.*]
    Na rynku mamy nie najlepsze nastroje
    Ale mimo tego ta spólka powinna vhodzic po minimum 4 złote porównując ją do innych tego typu spólek notowanych na GPW
    Tak potężne dyskonto w wycenie wynika z tego , ze kazdy bierze poprawke na tych złodziejKazdy wie o kogo chodzi.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [82.139.52.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [82.139.52.*]
  • Re: Zapomniałeś dodać o 4 wnioskach o upadłość Autor: ~lutek [83.12.93.*]
    jestem z branży i patrzę na sytuację tej firmy jeszcze bardziej pesymistycznie niż wy.
    główny kontrahent - Netto w tym roku nie będzie budować
    kolejni Lidl, Aldi - boją się budować z firmą która jest prawie bankrutem, a firm głodnych współpracy z sieciówkami jest długa kolejka.

rentowność budowania dla sieciówek spadła poniżej 0
    rynek magazynowy jeszcze nie odbił a mimo to konkurencja ( o ile gigantów można w tym przypadku tak nazwać) ma znacznie większą ofertę dostępną od zaraz - patrz Segro, Panattoni, PointPark

kadra w pbo się wykruszyła

wszystko wygląda na to, że właściciele chcą utopić wszystkie długi w pbo a zyski wyciągnąć z innych spółek (może już są w cypryjskim oddziale;))

czy nie podobnie zrobił Wiśniewski z hydrobudową? dziś rozwija kilka nowych spółek
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [213.17.242.*]
  • Re: Zapomniałeś dodać o 4 wnioskach o upadłość Autor: ~Skromny [46.227.246.*]
    Dnia 2014-02-19 o godz. 11:04 ~lutek napisał(a):
    > jestem z branży i patrzę na sytuację tej firmy jeszcze
    > bardziej pesymistycznie niż wy.
    główny kontrahent - Netto w
    > tym roku nie będzie budować
    kolejni Lidl, Aldi - boją się
    > budować z firmą która jest prawie bankrutem, a firm
    > głodnych współpracy z sieciówkami jest długa kolejka.
    > rentowność budowania dla sieciówek spadła poniżej 0
    rynek
    > magazynowy jeszcze nie odbił a mimo to konkurencja ( o ile
    > gigantów można w tym przypadku tak nazwać) ma znacznie
    > większą ofertę dostępną od zaraz - patrz Segro, Panattoni,
    > PointPark

kadra w pbo się wykruszyła

wszystko wygląda na
    > to, że właściciele chcą utopić wszystkie długi w pbo a
    > zyski wyciągnąć z innych spółek (może już są w cypryjskim
    > oddziale;))

czy nie podobnie zrobił Wiśniewski z
    > hydrobudową? dziś rozwija kilka nowych spółek

Przepraszam, ale to co przedmówca napisał, po części przynajmniej jest demagogią.
    1) sieci mniejszego formatu jak Dino, Netto, Kuafland, Lidl nadal będą szybko się rozwijały bo muszą - kryzys czeka hipermarkety, zresztą to już jest.
    2) jest miejsce na nową sieć prawdziwych dyskontów, bo Lidl i Biedra trochę poszalały z cenami i przesuwają się do wyższego segmentu. To miejsce zajmie Świtalski z dyskontem w ramach Czerwonej Torebki - kilkadziesiąt jeszcze w tym roku (sieć z Poznania, jak Anioła - może to mieć znaczenie).
    3) Temu "bankrutowi" (jakoś nie było ogłoszeń wypowiedzenia umów kredytowych, a upadłości na wniosek 3 drobnych wierzycieli jakoś już 2 miesiące nie mogę się doczekać), Netto daje zaliczkę na 100% zakupu gruntu i budowę, bo wynika to z dobrych relacji i raczej wysokiego zadowolenia z jakości.
    A poza wszystkim - jakie jest ryzyko inwestycyjne przy obecnej cenie, która odzwierciedla już najbardziej czarny scenariusz , a ta firma ma duży majątek, nie jest wydmuszką. W scenariuszu dla mnie zupełnie nierealnym tj. upadłości, co się stanie? Wierzyciele dostaną np, 60% kapitału nieoprocentowanego przez 3-4 lata. I co z tego wynika dla akcjonariatu?
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [213.17.242.*]
  • Re: Zapomniałeś dodać o 4 wnioskach o upadłość Autor: ~ja [5.174.71.*]
    przecież już nic nie budują nie ma kim ne ma za co to jak budowac, zobaczycie w raporcie z marca rok 2014 0,00 chyba że przenieśli coś z 2013
    proponuje zajże do siedziby firmy i policzy pracowników
    RN chyba 5
    zarząd 3
    dyrekcja 3
    reszta ostatnio 4
  • Re: Zapomniałeś dodać o 4 wnioskach o upadłość Autor: ~Skromny [46.227.246.*]
    Witam,
    Czy masz informacje z wewnątrz?

Pozdrawiam
  • Re: Zapomniałeś dodać o 4 wnioskach o upadłość Autor: ~ja [37.7.101.*]
    tak
    pozdrawiam
  • Re: Najtańsza Spółka z sektora na GPW Autor: ~-ef16 [213.156.126.*]
    dużo masz akcji że tak naganiasz ? centrum logistyczne nie jest własnością tej spółki tylko BZ WBK, a cały majątek jest zakredytowany i siedzą na nim banki. powodzenia.
    Dnia 2014-02-17 o godz. 09:18 ~-ef16 napisał(a):
    > dużo masz akcji że tak naganiasz ? centrum logistyczne nie
    > jest własnością tej spółki tylko BZ WBK, a cały majątek
    > jest zakredytowany i siedzą na nim banki. powodzenia.

1)Nie naganiam - piszę jak widzę obecną sytuację. Taniej zawsze dokupię.
    2) Grunt na którym mieli budować 2 centrum- skąd wiesz, że jest obciążony? A to wartość ok. 5 mln zł.
    3) ile wg Ciebie warte jest to Centrum? I jak myślisz, przez lata nic nie spłacili kredytu?
    Powtarzam, wg mnie Spółka z dobrym biznesem, musi tylko coś sprzedać aby poradzić sobie z bieżącą płynnością. Lepsza od większości spółek na GPW. Gdzie się znajdzie drugą spółkę z tak niskimi P/E i P/BV?
  • Re: Najtańsza Spółka z sektora na GPW Autor: ~Start'96 [83.21.1.*]
    Wreszcie ktoś myśli logicznie, zamiast naganiania na spadki, bo to taki bankrut :) a akcje są automatycznie z rynku skupywane, przez te same osoby które tak biadolą, złorzeczą i straszą ... ...
    Z niecierpliwością czekam na wyniki. Rok temu IV kwartał też był kluczowy, po III/2012 strata była wyższa niż w 2013.
  • grzesiu nawet na urlopie nagania Autor: ~poskramiacz [31.2.85.*]
    i wydaje mu sie ze wszystko kontroluje zdalnie. to sie chlopak wkrotce zdziwi
  • Re: grzesiu nawet na urlopie nagania Autor: ~-ef16 [213.156.126.*]
    Grzesia nie znam:) ale wiem że rynek rzadko się myli tak drastycznie. Gdyby było lepiej kurs wahałby się od 2,4-4 zł a nie na granicy bankructwa. Z drugiej strony może odbija bo może coś sprzedadzą i się uratują albo inwestora szukają. w każdym razie kurs mówi dużo.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [46.215.126.*]
  • Najtańsza Spółka z sektora na GPW Autor: ~re [178.183.232.*]
    Dnia 2014-02-15 o godz. 10:17 ~Skromny napisał(a):
    > Nawet po 100% wzrostu do 2,80 PLN nadal będzie to najtańsza Spółka w
    > sektorze na GPW. A dodać trzeba,że działa na najatrakcyjniejszym rynku
    > (najbardziej rentownym) kubaturowym, budowy marketów. Anioła jest 10 razy
    > lepszy od Resbudu, a 5 razy tańszy.
    > Trochę problemu z płynnością ale wystarczy sprzedaż jednej działki i
    > niecierpliwi będą spłaceni -tak myślę. I myślę że ten problem z
    > płynnością po części wynika z tego co jest mocną stroną Grupy czyli
    > zapewnienie kompleksowej realizacji inwestycji - począwszy od zakupu
    > działki, przygotowanie projektu po sprzedaż gotowej inwestycji. To
    > zapewnia dużo wyższą rentowność niż prosta usługa budowlana ale
    > powoduje trochę dłuższe zamrożenie gotówki w zakupie działki. Ten
    > problem w mojej ocenie jest jednak nie tak trudny do wyeliminowania przy
    > tak dużym majątku, żeby tylko wspomnieć o Centrum logistycznym w
    > Kostrzynie czy sąsiadującej działce przeznaczonej do sprzedaży, z
    > pozwoleniem na budowę, wartej co najmniej 5 mln PLN.
    > Taniej niż za 5,20 PLN nie wychodzę - wiadomo, może to trochę potrwać
    > ale mam czas.
[x]
PBOANIOLA 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.