To już niewiele ma wspólnego z giełdą, zagrywki poniżej pasa. Skąd nagle kupujący wiedział, że na fix wystarczy mu raptem ok. 30k by podbić kurs na 1.29?!
Cały dzień nie potrafił się przebić przez 1.25 (nawet pakietem 70k!!), aż tu nagle rzucił na fix 30k i kurs wylądował na 1.29. Dla mnie to manipulacja kursem. Przestaje mi się podobać. Nie czuje żadnego rozgoryczenia, bo zostałem "wyleszczony", czy nie kupiłem akcji - nie, nie o tym pisze, nie takie emocje mną kierują.Kieruje mną jedynie los drobnego akcjonariusza, który jest zwykłą marionetką w rękach "spółdzielni". Zastanawiam się jedynie, czy nie złożyć wniosku do KNF o sprawdzenie dzisiejszych transakcji. Mam ku temu konkretne powody.
Nic dodać, nic ująć. Ostatnie dni na tej spółce to zagrywki jednych rąk. Wiem, że niemal na każdej spółce są teorie spiskowe o mitycznych grubasach, ale manipulacji kursem w ostatnich dniach na Duonie nie da się moim zdaniem podważyć.
Nagle zauważyłeś że AT ci się nie sprawdza ?? myliłeś się na poziomach 1,02-1,09 ponieważ po kolejnej nie udanej próbie przebicia i małej korekcie wieściłeś że kurs spadnie poniżej 1zł później to samo pisałeś przy 1,2 zł, a pisałem że AT nie stosuje się w przypadku
wymian akcji wśród akcjonariatu a jedynie AF ma odzwierciedlenie bo na podstawie jej wchodzą inwestorzy na dłużej, po drugie doskonale znasz sytuację z akcjami po PBG.
więc zdziwienie powinno być mniejsze z twojej strony. Może wig20 te 25% akcji którymi spekulujesz przenieś na inną spółkę bo tutaj ci nie wychodzi, ale to twoje pieniądze.
Druga sprawa to te wasze analizy można by się doczepić o ich sporządzanie bo wygląda to mi na amatorkę ale co ja mam do tego bawcie się.
Trzecia sprawa nie wprowadzaj w błąd bo poszedł pakiet 60 tysięcy akcji a nie 30k jak piszesz, pozdrawiam.
Czyli uważasz, że te akcje wzięte na fixingu po 1.29, kiedy w czasie sesji można było brać akcji do woli po 1.24 to efekt normalnej relacji popyt-podaż? Zabawne.
Euklides dla was wszystkiemu co nie idzie po waszej myśli przypisujecie teorie spiskowe,
jakieś przekręty itp, od kiedy gracie na giełdzie że się takim rzeczom dziwicie, dla mnie nic dziwnego się nie wydarzyło a wy na podstawie 1 h chcecie dopisywać teorie.
A jak poszło w ciągu godziny prawie milion akcji co szły pakiety po 180 tysięcy akcji to nie zadawaliście pytań ale wtedy szło do góry to było dobrze tak?? normalne wymiany akcji przy większych obrotach trochę spekulantów trochę osób co kupują na dłużej plus osoby z akcjami po PBG w mieszali się w to inwestorzy z mniejszymi portfelami i robi się z takiej mieszanki młyn każdy ma inny horyzont czasowy i inaczej to rozkłada gdyby grali sami DT to wtedy dzisiejsze zachowanie można byłoby nazwać spekulacją a dla inwestorów którzy robią ruchy z większym wolumenem to 5 groszy na spółce w jedną lub drugą nie robi znaczenia w danym momencie tak jak dla dt 1 h i jeden dzień to dla niich tydzień i miesiące a wy chcecie się w tym połapać to bardzo proszę tylko nie macie żadnych danych kto kupuje i sprzedaje dlatego giełda jest piękna i zaskakująca ale takie rzeczy nie dzieją się tylko na tej spółce tylko na większość oprócz jednego zdarzenia akcji po PBG to zdarzenie jednorazowe zakrzywia naturalny popyt i podaż i do nich wysyłajcie pretensje lub pytania ile ma kiedy sprzeda i takie tam. A to czy się z kimś umówił na jakich poziomach to ich sprawa mają do tego prawo.
Nie wiem tylko dlaczego uwazasz ze komus nie wychodzi ;) z tgo co mi wiadmo wig20 jest na Byczym plusie.
A jak nie podejrzewasz ze tu jest przelewanie akcji z wiadreka do wiaderka przez pewnie jeden podmiot no coz masz prawo. Ja wierzylem ze ktos wychodzi z akcji pbg. Teraz sadze ze ten ktos nie wychodzi a obraca miedzy swoimi kontami tymi akcjami zbierajac od ulicy powoli. Zaznaczam to mnie nie martwi bo jesli to wredne grube pazerne grubady w koncu zaczna wypuchac kurs wyzej niz byc on powinien.
Spejulujcie grubasy spekujujcie :D mam duzo jeszcze popkornu ;D
Fakt bawią się naszym kosztem. Ciekawe co w USA powiedzą wieczorem, jak nic co mogłoby się nie spodobać, to na szerokim nie będzie jutro przeceny. Wtedy do końca tygodnia powinniśmy wyjść ponad 1,3. Po 1,25 to było kilka ciekawych transakcji, widać, że jest zainteresowanie nie tylko ciułaczy. Może i nam coś z tego tortu zostanie.
Nie ma co się żalić, KNF nic nie zrobi oni się tylko przyglądają. Ale ja się nie znam, jakoś próbuje dawać radę w tych ciężkich czasach.
Pozdrawiam
Ja juz jakis czas temu pisalem ze przestalem wierzyc w sypacza po pbg.
Spekuluja az milo. Po to byl podzial ponizej 5%.
Co pozytywnego? Spekulanci zazwyczaj winduja w koncu kurs do nierealnych wysokosci. Mam czas poczekam. Realna wartosc moim zdaniem duonu duuuzo wyzsza wiec spokojny jestem bo juz jestem duzo na plus a bankowo bede wiecej ;) a jak zrobia z tego banke i wywala kurs za wysoko :D nie bede protestowal heheh.
Tak czy siak jesli spekuluja i robia walki to nie po to zeby odsac akcje ze strata.
A moze to patrowiczbi jego inwestycyjni przyjaciele hehehehehe ;)
Podali komunikat (roczny okres wypowiedzenia? 2014)
Zarząd spółki Grupa DUON S.A. informuje, iż otrzymał od spółki zależnej DUON Dystrybucja S.A. zawiadomienie o wypowiedzeniu przez spółkę Sokołów S.A. w dniu dzisiejszym umowy kupna-sprzedaży gazu łączącej ją z DUON Dystrybucja S.A. Przyczyny wypowiedzenia umowy nie zostały podane. Umowa zostanie rozwiązana po upływie okresu wypowiedzenia w dniu 1 sierpnia 2014 roku.
Wypowiedzenie umowy nie wpłynie na realizację prognozy wyników finansowych w roku 2013. W dalszych okresach nastąpi utrata części przychodów ze sprzedaży, która była realizowana do tej pory na podstawie wypowiedzianego kontraktu. Ponadto Zarząd DUON Dystrybucja S.A. zamierza podjąć negocjacje zmierzające do podpisania z Sokołów S.A. nowej umowy sprzedaży gazu.
"Nagle zauważyłeś że AT ci się nie sprawdza ?? myliłeś się na poziomach 1,02-1,09 ponieważ po kolejnej nie udanej próbie przebicia i małej korekcie wieściłeś że kurs spadnie ... "
Odpowiadam:
Nadal trzymam zlecenia na K.
Giełda to sztuka cierpliwości!
Nie napiszę już na jakim poziomie trzymam, jak kupię - obiecuję że natychmiast napiszę.
Mam prawo tam trzymać, sorry ale DUO to nie EEX, LPP, Integer czy inna bombowa spółka. Podlega takim samym prawom jak inne. Skoro widze że MACD, RSI, wskaźniki wyprzedania etc. wszystko wskazuje, że należy się korekta, to mam prawo wierzyć w nią. Oczywiście nie masz obowiązku postępować tak jak ja. to forum jedynie służy wymianie poglądów. Różnimy się i jest to bardzo dobry objaw. Ty jesteś totalnym optymistą, natomiast ja ocenię siebie jako ostrożnego optymistę/realistę.
Po prostu juz za długo jestem na giełdzie, by mnie pewne rzeczy dziwiły.
Piszesz:
"Druga sprawa to te wasze analizy można by się doczepić o ich sporządzanie bo wygląda to mi na amatorkę ale co ja mam do tego bawcie się."
Odpowiadam:
Zrób swoją analizę i chętnie ją ocenię, wtedy też zyskasz prawo do oceny innych.
Piszesz:
"Trzecia sprawa nie wprowadzaj w błąd bo poszedł pakiet 60 tysięcy akcji a nie 30k jak piszesz"
Odpowiadam:
Tak, zgadzam się. Błąd mój wynika z aplikacji NOL, która po wprowadzeniu aktualizacji zaczęła się za przeproszeniem pieprzyć, po prostu pokazuje nieprawdziwe cyfry pakietów na fix. Przepraszam w imieniu własnym jak i programistów.
Jutro po komunikacie o wypowiedzeniu umowy jak myślicie, jak się zachowa kurs?
Dnia 2013-07-31 o godz. 20:36 ~wig20 napisał(a):
> @Ciekawy piszesz:
> Jutro po komunikacie o wypowiedzeniu umowy
> jak myślicie, jak się zachowa kurs?
Bez zmian imho.
@euklides - widzę, że podobnie myślimy. Jeśli to co dziś się działo z kursem jest dla kogoś normalnym zachowaniem, to gratuluję humoru i dobrego samopoczucia.
Umowa jest ważna do końca roku i 7/12 miesięcy w 2014 roku więc wpływu na wyniki narazie nie będzie miała do tego jeszcze mogą nowa podpisać o czym pisał zarząd może właśnie nowom umowom było podyktowana decyzja sokołów bo np ważna była do 2016 np stała cena zobaczyli że może będzie tańsza a do koca tego okresu czekać nie chcieli a po roku. Coś lepszego wynegocjuja kto tam wie, po za tym nowe można do tego czasu podpisać z innymi firmami dla mnie neutralnie bo jak mamy rozpatrywać to co będzie za rok to czechy zrenkompesuja z nawiązką
Tez chcialbym tak na wsyzstko patrzec pozytywnie, niestety kila razy dostalem na gpw moim bylym pozytywnym ocenianie swoich spolek w pysk tak ze plulem zebami, wiec teraz jestem jednak troche bardziej powsciagliwy w hurrrra optymizmie i zawsze zakladam mozliwosc negatywnego rozwiazania sytuacji ;)
Skwituje tak, fajnie by bylo nie stracic jednak grupy sokolow s.a. To dosc duzy klient ;)
Widzisz Pablo na tej spółce to powinno się być tylko defetystą i tylko narzekać bo jak napiszesz coś na plus lub neutralnie to jesteś uznany za totalnego optymistę.
Najnormalniejszy inwestor według niektórych to taki który kupił duon i narzeka i przewiduje spadki.
Wig20 jakim prawem oceniasz mnie za totalnego optymistę a siebie nazywasz realistą to jest obiektywizm czy subiektywne spostrzeżenie?? czyli subiektywnie obiektywnie itp o sobie piszesz.
Bawisz się w dziennikarzy że cytujesz część która ci pasuje imputujesz coś czego nie napisałem pod swoją opinię myślałem że poważnie rozmawiamy.
Napisałem jak byk że wcześniej pisałeś i ostrzegałeś na forum że teraz będzie korekta najpierw poniżej 1 zł argumentując że nie przebiło po raz trzeci 1,09 zł później że spadnie bo luka niedomknięta według ciebie później znowu pisałeś o korekcie kilka poziomów wyżej i na podstawie tych informacji napisałem że może lepiej 25% kapitału którym bawisz się w łapane dołków przenieść na inną spółkę gdzie twoja AT będzie się sprawdzać, samo stwierdzenie 25% twojego kapitału pokazuje że doskonale i wiem że posiadasz 75% na longa więc nie pisz mi po ile masz itp.
Pisałem tobie też wcześniej że AT to wybrane subiektywnie przez sporządzającego analizę dobór wskaźników horyzontu czasowego itp. Amatorszczyzną dla mnie jest puszczenie analizy na forum z wybranym przez siebie odcinkiem czasu bez zestawienia go z długoterminowym i średnioterminowym trendem na danej spółce bo zakrzywia obraz też mogę sobie wybrać wycinek wykresu ostatnie linie nałożyć wybrać wskaźniki oscylatory ale to jest nie przejrzyste chyba że bawisz się w granie jednodniowe i DT ale tutaj dochodzimy do zakrzywionego obrazu przez pakiety ukryte w jedną i drugą stronę gdzie pisałem że do definitywnego wyjaśnienia sprawy z akcjami po PBG jest mniej AT skuteczna.
Po trzecie nie mam zamiaru nic ci ujawniać ani pokazywać jak sporządzam analizy bo po pierwsze to jest moja prywatna sprawa i nie chce żeby ktoś tak samo jak ja sporządzał analizy jeżeli to ma być powodem że nie mam prawa komentować twoich analiz to bardzo proszę w ogóle mnie to nie interesuje co sobie rysujesz.
Jeżeli ja mam akcje na dłużej to znaczy że jestem totalnym optymistą a ty czasem nie masz 75% akcji też na longa, mój horyzont czasowy jest długi więc mnie nie interesują korekty póki główne założenia i zależne którymi kierowałem się kupując spółkę nadal są aktualne i to nie znaczy że jestem hiper total optymista tylko jak każdy inwestor założyłem pewne cele który chce żeby spółka osiągnęła jeżeli miałbym narzekać przy każdej spółce którą kupię i być pesymistą to byłbym idiotą który powinien zastanowić się czy chce zarabiać na giełdzie czy powinien inną formę inwestowania wybrać więc wybacz póki mam spółkę która nie osiągnęła ceny której założyłem będę uważał ją za okazję w subiektywnym odczuciu i to uszanuj a wy róbcie co uważacie ja to szanuję.
Bo według niektórych osób osoba która nie wierzy w mafię, spisek przekręty na spółce
automatycznie jest optymistą jak ja bo to jest oczywista oczywistość że mataczy tutaj mafia a ja tego nie widzę to jestem totalnym idiotą albo nie znam się na giełdzie albo totalny optymista który nie ma realnego spojrzenia bo ktoś podciągnął kurs pod koniec,
lub obniżył jak tak można po co tak robi czego nie kupował wcześniej jak mógł taniej
a dlaczego wig20 obniżył się 0,8% na zamknięciu dzisiaj, to skandal, giełda to szulernia
a może wystarczy spojrzeć na całość nie z perspektywy jednego dnia czy 1h tylko mieć szersze spektrum. Ale się rozpisałem jak nigdy miłego zarabiania a w najbliższym miesiącu do wyników duon spadnie do 0,70 groszy teraz mogę się chyba już po takiej analizie ogłaszać realistę i znawcą bo mam akcje i wieszczę spadek to znaczy że jestem obiektywny i na pewno się znam. Miłej nocy
PODKREŚLAM, że to moje zdanie. Giełda to szulernia i tak jest od lat ...nastu.
Ale o dziwo, są proste reguły. Kupujesz, ustaw stopa. Rośnie, stopa przesuwaj ale broń boże nie cofaj. Każdy ma inny "próg bólu" i każdy inaczej ryzyko podejmuje. Masz zysk? to go chroń. Jeżeli rośnie to ustaw stopa tak byś nie był stratny.
Spada, to nie ma przebacz. Ja w każdą spółkę wchodzę od razu wliczając stratę.
Proste, skomplikowane, każdy ma swoje przemyślenia.
Jedyny plus, że się trole straciły ;P
Imho niebawem 1,4X