Dla przypomnienia MIESZKO na 11.01.2013 jest wart na GPW 172 mln zł w miedzy czasie przejął PERGALE na Litwie odpowiednik polskiego WEDLA a póżniej LIDER ARTURA w Polsce jednego z większych producentów ciastek w POLSCE.Nie będę się więcej rozpisywać niech każdy z inwestorów odpowie sobie sam ile powinna kosztować jedna akcja MIESZKA.Pozdro.
Dla przypomnienia MIESZKO na 11.01.2013 jest wart na GPW 172 mln zł w miedzy czasie przejął PERGALE na Litwie odpowiednik polskiego WEDLA a póżniej LIDER ARTURA w Polsce jednego z większych producentów ciastek w POLSCE.Nie będę się więcej rozpisywać niech każdy z inwestorów odpowie sobie sam ile powinna kosztować jedna akcja MIESZKA.Pozdro.
ale co Ty niby wyceniasz i jak??
Podales sama kapitalizacje 40 mln akcji z haczykiem * 4,20 zl za akcje to nie jest zadna wycena
Lynch od kapitalizacji odejmuje zadluzenie co w przypadku mieszka tworzy glupoty bo wychodza liczby na minusie.Tu olbrzymim problemem przy wycenie jest zadluzenie i sam nie wiem mowiac szczerze jak to ugryzc.
A co do solidarnosci ,solidarnosc i wawel to firmy na fali i tworzą markę ktorą mieszko mam wrazenie w szybkim tempie traci.Ale to temat na szersza dyskusję.
a jezeli wysuwasz teze ze te przejecia znacznie zwiekszyly wartosc samej firmy to ja zwracam uwage ze spolki zalezne zarowno Pergale jak i Lider zwiekszaja zadluzenie wlasne ktore porecza mieszko i tym samym rosnie zadluzenie calej grupy.
I druga kwestia przejecia byly finansowane jak wielu z was wie obligacjami na kwote okolo 50 mln zl ,są to obligacje zamienne na akcje i o ile mnie nie myli pamiec w tym roku nastapi konwersja.Oznacza to nie mniej ni wiecej tyle ,że na rynku pojawia sie dodatkowe akcje i z cala pewnoscia spowoduje rozwdonienie zysku na akcję.
Czy to wg Ciebie spowoduje zwiekszenie wartosci firmy?i samych akcji?
Jedyna nadzieje na wzrosty dla firm tak znacznie podkreslam w wypadku mieszka caly czas slowo z n a c z n i e zadluzonych jest fakt ,ze stopy kredytow na skutek obnizek siada do poziomu 2-3 % nizszego niz obecnie co zmniejszy obciazenia odsetkowe i spowoduje jednoczesnie ,że ten kapital bankowy ktory spolka wykorzystuje bedzie bardziej rentowny .Inaczej mowiac SPadna koszty kredytow wzrosnie ROE i Roa ,ludzie zaczna wiecej pieniedzy wydawac na slodycze i wtedy jest szansa jest szansa ze rosnące rentownosci w jakis sposob dzwigna kurs akcji
shodan uwazasz ze colian dobrze wycenil solidarnosc jestes pewnie w colianie tak jak ppp a wedlug mnie ta cena w kryzysie jest przesadzona prezes coliana jest sflustrowany cos w koncu za wszelka cene chce przejac a mieszko przychody rosna zysk operacyjne tez i to dobrze wrozy
Tylko , że spodziewana zamiana obligacji na akcje zwiekszy płynnośc ale też na pewno nie podbije ceny akcji a wręcz ją obniży. Tak więc Mieszko nadalmoże znizkować.
Plynnosc zwiekszy??? NA rynku jest sporo akcji ktorych nikt nie chce kupic kolego wiec nie mowmy o plynnosci bo ten temat nic nie znaczy.
W jezyku konsumenckim wystepuje pojecie konsolidacji kredytu ,kiedy sie przeprowadza taka konsolidacje ano wtedy kiedy bieda piszczy banki gryza i nie ma czym placic.To samo robi mieszko.Wyciska swoje zadluzenie w obligacje poniewaz przestal panowac nad dlugiem.Co to spowoduje ,zwiekszenie liczby akcji rozwodnienie zysku bedziesz mial zysk na akcje nie 11 a automatycznie 25 i cena akcji szybko sie do tegpo dostosuje.
Co z tego ze rosna przychody skoro nie ma zysku,moim zdaniem to nic nie znaczy.Gdyby razem rosl zysk netto ukladanka mialaby sens .
Tego szmelcu nic juz nie ruszy,marzenia co niektorych przemadrzalkow tego forum o mega zarobku mozna schowac do szuflady.Takie sa efekty inwestowania kiedy dlug jest wyraznie odlegly od zdrowego rozsadku efekty w kazdej fazie cyklu gieldowego czy jak go tam kto zwal.Zwykly szmelc