Poproszę forumowiczów o pogdybanie o przyszłości Puław. Jakie możliwe warianty mogą nas spotkać w najbliższym czasie uwzględniając obecną sytuację ( wezwanie , wzrost , spadek ? ).
pozdrawiam
obawiam się ze teraz karty rozdaje MSP,
wg mnie krytyczna jest 1 decyzja - cz dotrzymają słowa i zostawią spółkę na giełdzie.
jeżeli tak to 2 ważna sprawa - czy zyski Puław będą przekazywane do ATT w uczciwy sposób (wobec pozostałych akcjonariuszy), jako dywidenda, czy pod ladą jako wszelkiej maści dziwadła rozliczeniowe,..
gdyby 1 poszło w kierunku wycofać z giełdy to pozostaje pytanie o determinację, siłę w negocjacjach, ogólnie o to co Jakubas może wobec MSP (tylko on jeszcze się tutaj chyba liczy) - osobiście mam nadzieję że on dobrze zna się na tym co robi ale patrząc na to z perspektywy MSP - oni z kolei chyba już swój cel osiągnęli, wiec czemu mieliby liczyć się z resztą mniej lub bardziej drobnych..
przykre ale tu chyba trzeba czekać i to mocno śledzić sprawy , dla mnie to staje się coraz bardziej ryzykowny walor - ale nie wymieniłem,.. jeszcze.
w cnbc jeden ekspert mówił , że lepiej było wymienić bo wymienione akcje beda brały udzial w dywidendzie a stare akcje pulawy juz niekoniecznie. Chyba slabo to wyszło.
Dnia 2013-01-13 o godz. 10:46 ~756 napisał(a):
> w cnbc jeden ekspert mówił , że lepiej było wymienić bo
> wymienione akcje beda brały udzial w dywidendzie a stare
> akcje pulawy juz niekoniecznie. Chyba slabo to wyszło.
ale co słabo wyszło ? - że słabo wyszło samo 'pozostanie' , tego nie byłbym pewien, na pewno ryzyko wg mnie mocno wzrosło, pozostanie oznacza dużo większą niepewność wyniku niż wykonanie oferty wymiany 1:2,5
na obecną chwilę sądzę że bardziej prawdopodobne jest uzyskanie gorszych wyników niż przy wymianie, .. ale mimo to pozostałem, w sensie dopuszczam tutaj popłynięcie dla mniejszej szansy lepszego przelicznika.
w nowym zarządzie,po fuzji ATT i ZAP-u bedzie po jednym przedstawicielu z Tarnowa,Polic i Kedzierzyna, a trzech z Puław. mysle,że taki układ rozwiewa obawy o jakieś "cuda" .
jezeli moge wyrazic moje nadzieje, to chciałbym ,aby Puławy były wreszcie postrzegane jako stabilna i nowoczesna spólka, a nie jako spóleczka do szybkiego zarobku. co miało sie wydarzyć w kontekście fuzji, już sie stało,więc pora na rzetelną i pozbawiona emcji analize,a ta wypada na korzyć Puław .dlaczego? mysle,że prazes Jarczewski zagwarantował w umowie o fuzji dobre perspektywy dla Puław, i dopóki on jest na czele Puław,mozna byc spokojnym o dalsze losy Puław jako samodzielnego podmiotu jak i w członka GA. dopiero odejście Jarczewskiego odczytam jako sygnał ,ze "zle się dzieje w państwie duńskim":).
czy ZAP zostanie na giełdzie?? chyba tak,poniewaz GA nie stać na skupienie pozostałych akcji ZAP-u z rynku,bo to oznacza wydatek rzedu 650 mln zł po dzisiejszym kursie ZAP-u. istnieje jednak tak teoretyczna mozliwośc,ze MSP sprzeda akcje Tarnowa,zeby zejśc ponizej 33% i za te pieniadze wykupi Puławy. wątpie w to jednak.
czy warto zostac z akcjami ZAP-u? jezeli ktos taki jak Jakubas został ,a mało tego-chce nadal dokupowac akcje,to mówi to samo za siebie. kilka analiz co do perspektyw rynku akcji w Polsce tez wskazuje,że warto zostac . co ciekawsze- ci od analiz nie brali nawet pod uwage tego,ze Puławy mogą zniknąc z giełdy:).
i na koniec- wymiana akcji tak naprawde niczego nie zmieniła w sytuacji Puław. 60 % akcji które wymieniło MSP i Tarnów ,były poza obiegiem i nadal takie pozostaną. 14% akcji z rynku zdjeto i wymieniono,jednak pozostało jeszcze 26% akcji w obrocie wartych 650 mln:):). a to dobra liczba do skupowania -bo nie za duza i nie za mała:)
Brawo Rudek! Liczę jeszcze na protest KE przeciw zamiarowi totalnej monopolizacji rynku nawozów w Polsce a może jeszcze PSL się obudzi. Piszcie do Piechocinskiego, który teoretycznie ma więcej do powiedzenia niż Budzanowski. Jakubas ma za małą siłe przebicia bo stac go na najwyżej dodatkowe 5%. Jeżeli naprawdę nie wymieniał to może ma jakiegoś silnego sojusznika z zagranicy.
cos tam oddazdza napewno ale raczej nie na tyle zeby stracic wladze nad spolka, przynajmniej nie w 2013 bo do tego czasu spolka nie uraosnie na tyle na ile ja stac.
Dnia 2013-01-13 o godz. 15:57 ~rudek36 napisał(a):
> w nowym zarządzie,po fuzji ATT i ZAP-u bedzie po jednym
> przedstawicielu z Tarnowa,Polic i Kedzierzyna, a trzech z
> Puław. mysle,że taki układ rozwiewa obawy o jakieś
> "cuda" .
i tutaj się zgadzam, ale trzeba pamiętać, że w nowych władzach decyzje powinny być podejmowane z uwzględnieniem znaczenia poszczególnych firm - więc puławy powinny mieć więcej do powiedzenia jako lokomotywa, która grupę ma ciągnąć
jezeli moge wyrazic moje
> nadzieje, to chciałbym ,aby Puławy były wreszcie
> postrzegane jako stabilna i nowoczesna spólka, a nie jako
> spóleczka do szybkiego zarobku. co miało sie wydarzyć w
> kontekście fuzji, już sie stało,więc pora na rzetelną i
> pozbawiona emcji analize,a ta wypada na korzyć Puław
> .dlaczego? mysle,że prazes Jarczewski zagwarantował w
> umowie o fuzji dobre perspektywy dla Puław, i dopóki on
> jest na czele Puław,mozna byc spokojnym o dalsze losy Puław
> jako samodzielnego podmiotu jak i w członka GA. dopiero
> odejście Jarczewskiego odczytam jako sygnał ,ze
> "zle się dzieje w państwie duńskim":).
jarczewski moim zdaniem nie odejdzie - bo mało jest spółek z taki zarządem jak ta, prędzej jarczewski zostanie prezesem całej grupy niż jakby miał odejść
> czy ZAP zostanie na giełdzie?? chyba tak,poniewaz GA
> nie stać na skupienie pozostałych akcji ZAP-u z rynku,bo to
> oznacza wydatek rzedu 650 mln zł po dzisiejszym kursie
> ZAP-u. istnieje jednak tak teoretyczna mozliwośc,ze MSP
> sprzeda akcje Tarnowa,zeby zejśc ponizej 33% i za te
> pieniadze wykupi Puławy. wątpie w to jednak.
moim zdaniem zostanie na giełdzie ku naszej radości i ku naszym zyskom, które przewiduje może nie w najbliższej ale dłuższe perspektywie.
czy
> warto zostac z akcjami ZAP-u? jezeli ktos taki jak Jakubas
> został ,a mało tego-chce nadal dokupowac akcje,to mówi to
> samo za siebie. kilka analiz co do perspektyw rynku akcji w
> Polsce tez wskazuje,że warto zostac . co ciekawsze- ci od
> analiz nie brali nawet pod uwage tego,ze Puławy mogą
> zniknąc z giełdy:).
i na koniec- wymiana akcji tak
> naprawde niczego nie zmieniła w sytuacji Puław. 60 % akcji
> które wymieniło MSP i Tarnów ,były poza obiegiem i nadal
> takie pozostaną. 14% akcji z rynku zdjeto i
> wymieniono,jednak pozostało jeszcze 26% akcji w obrocie
> wartych 650 mln:):). a to dobra liczba do skupowania -bo
> nie za duza i nie za mała:)
Ktoś się odwołał do dzielenia dywidendy wedle typu akcji...no bez jaj Panowie, ale czy ktoś tutaj jest fakirem? Ja bazuję na prawie handlowym jeśli chodzi o dostępne rozwiązania i nie słyszałem o dywidendzie wyłącznie dla części akcji jednego typu. Nie ma tutaj akcji uprzywilejowanych i imiennych, więc nie wiem czym różnią się niby te akcje oddane ATT. Co do FF to 1/4 jest wg mnie bardzo przyjemną wartością, która daje z jednej strony stabilizację, a z drugiej nie ogranicza możliwości zakupów. Zbytni FF utrudnia inwestycje długoterminowe jako, że nadmiar płotek zbytnio macha kursem. Z drugiej strony mały FF może uniemożliwiać płynność obrotu akcjami. Ten tutaj nie jest ani za duży ani za mały, a to przecież to ponad 600 mln zł, więc jest czym obracać. Co dalej? No jak dla mnie SP trochę się zdziwił tym, że ludzie w ogóle nie poszli na tą wymianę i na pewno ma tego świadomość.
Witam wszystkich ponownie. Rudek prawdopodobnie mnie jeszcze pamięta, wyszedłem z ZAP w okolicach października/listopada i oto jestem ponownie. Od kilku dni sobie podbierałem i dziś zakończyłem :)
Wyszedłem, zarobiłem na PZU, wyszedłem z PZU, bo się zaczęło sypać i wrócił syn marnotrawny :). Powód taki, że miałem wolną gotówkę, a ZAP to dobra spółka o czym wiedziałem nawet wychodząc z niej. Do tego podoba mi się technicznie, po zdrowej korekcie jest, więc wróciłem :).
Dnia 2013-01-14 o godz. 19:41 ~Ismail napisał(a):
> Dzięki, a z ZAP się chyba zwiążę na dłużej. Dużo dłużej, bo
> ta spółka jest na prawdę bardzo dobra :]
innymi słowami - wtopiłeś na dłużej ? :)
a tak bardziej na poważniej - ja poczekam, dokupię jeżeli spadnie do 110 - ale to chyba jest mało realne, więc najprawdopodobniej: czekam z tym co mam.
czekam na rozwój sytuacji
Znaczy wiesz, ja gram w oparciu o trend, a wzrostowy mamy od grudnia 2011, więc tak łatwo wybić z niego dołem nie będzie, ograniczenie aktualnie około 123.50. Jak wybije dołem to wyrzucam, ale jak nie wybije, to gram dalej z trendem. Ogólnie wszyscy mówią o odpływie pieniędzy z blue chipów do małych i średnich spółek. Coś w tym chyba jest. Poza tym jak coś mam akcje KGH i LTS gotowe do spieniężenia, więc jak tam będzie sieka i tu będzie sieka, to sobie po prostu uśrednię ZAP.
A poza tym przez Puławy jeżdżę do dziewczyny z Lublina, także zawsze miło sobie popatrzeć na ZA. Podobno pociąg jedzie centralnie od zakładami, trzeba kiedyś zostawić autko i spróbować tego :]
ja,co prawda, juz nie jeżdże do Lublina do dziewczyny,bo wrócila była do męża:):),ale sentyment do tego miejsca pozostał:).
bardzo polecam wycieczke do Lublina pociągiem-w miare szybko i fajnie:)( o ile jedziesz z Wa-wy,bo o innych nie mam pojęcia). widoka na ZAP jest dobry,i nawet pozostał tam przystanek,ale TLK sie tam nie zatrzymuje.:):)
polecam cos innego-umów sie z dziewczyna w Puławach, a stamtąd tylko mały skok i jesteście w Kazimierzu:). ja tak robiłem i było baaaardzo suuuper:):)-fajne hoteliki,poza sezonem w miare tanio,dobre jedzenie, no i itd. itp:) )
pierszy raz,kiedy kupiłem ZAP zapytalem moją eks koleżanke, czy kupowac :):). kupiłem,dobrze zarobiłem:):). niestety,albo stety- nie przechulaliśmy tego siana razem:):).
Podsumowując powyższe wypowiedzi-nawet wróżka nam nie pomoże(żarcik). Czekamy.
A poważniej - ATT kusi tzn. 55.50 zł x 2,5 =/= ZAP(130.50 zł). Ciekawe do jakiego poziomu dojdą.
Tak sobie myślę,że wśród pracowników ZAP-u jest wielu akcjonariuszy,więc P.Jarczewski
"poparciem ludu stoi"
Pozdrawiam Akcjonariuszy ZAP
Może i jest wielu, ale jest też wielu nie-pracowników. Ci trzymają akcję, bo też widza, że kto jak kto ale Jarczewski się zna na tym co robi. Zyski są, inwestycje są, spółka daje zarobić na giełdzie - więc czego chcieć więcej. Teraz tylko awans na prezesa całej GK Azoty, przeniesienie siedziby do stolicy, albo do Puław i wtedy będę o wszystko spokojny.
Skarb Państwa wymienił wszystkie swoje papiery w puławskich zakładach, więc spółka prawdopodobnie nie ostanie się na giełdzie. - W tej sytuacji i ja rozważę wyjście z niej – mówi cytowany w dzienniku Jakubas.
a mowilem ze to tylko bicie piany przez jakubasa, ze mu sie nie oplaca, ze jeszcze pewnie bedzie stratny jak nie dadza mu 3:1. kazdy powinien liczyc wlasna kase a nie polegac na zdaniu takich ludzi jak ten gosc.
mam takie przeczucie - wydaje mi się że tu będzie odlot że hej.dużo zamieszania w koło tej spółki.Próbują plotkami pozbyć akcji drobnicę.Bo spółka ma świetlane perspektywy.Ani mi się śni sprzedawać.Mam swój pakiet i nie oddam przez najbliższy rok lub 2.A plotki- kogo oni chcą nabrać
zawsze jak jest coś dobrego ale nie miało jeszcze dużego wzrostu ćwoki muszą zacząć mącić.Te mąciwody są tylko po to żeby na podstawie ich sugestii drobnica wyzbyła się akcji wspaniałej firmy która wielki wzrost ma dopiero przed sobą.A jelenie co się nie znają oddają za półdarmo coś co będzie droższe wiele razy.Ale te mąciwody spotka kara kiedys za ich mącenie
Ostatnie wyliczenia wykazują, że po haniebnej akcji Ministra Budzanowskiego, ZAT mają ponad 80% akcji ZAP i że będą odtąd pod butem konkurencji. Nie wróży to dobrze na przyszłosc. Ja jednak ciągle wierzę wpoprawnośc działania Komisji Europejskiej, która "zachodnim" obyczajem", jak nie ma dopuszczac do powstawania monopoli to niedopuszcza. Stawiam wiec jak od początku na zakaz albo przyzwolenie z wyłączeniem pewnych działów. To dopiero będzie pasztet spowodowany fobią rosyjską przez nieodpowiedzialnych i zupełnie nieliczących się z pieniędzmi obywateli polityków...Ekonomia a la Polonaise.
zamieszania, bo się msp pogubiło w tych wyliczeniach. nie sprzedam akcji, mimo, że obecnie lecą na twarz, bo widać, że komuś zależy żeby podebrać i potem mieć więcej. na ten moment ministerstwo ma kłopot - jak nie ma kasy, żeby wezwać do 66% tarnowa, to jest w d*** i praktycznie nie ochroni chemii przed acronem. wyjście - powrót do ZAP-u. od początku rozsądni krzyczeli - łączyć przez ZAP a nie przez tarnów. ale takiej sytuacji to się mało kto spodziewał. faktem jest, że przy złych wiatrach, ZAP jest stabilniejszy niż reszta chemii - więc proponuję nie szukać szczęścia gdzie indziej wrócimy do 160 :)
Dnia 2013-01-16 o godz. 21:41 ~mckii napisał(a):
> przepraszam że tak pytam wprost i na forum - ale Rosjanie
> 'pamieniali' na ATT czy zostali?
'przepraszam' w sensie, że rozbijam dyskusję :) skoro ich obecność była u podstaw ruchów ZAP na ATT to jak teraz wygląda sytuacja ?
Nie ma ich wśród inwestorów instytucjonalnych, są wśród "leszczy", którzy tak jak my nie zamienili. Posłużyli za typowe:"strachy na Lachy" i zostali użyci do przekrętu przez naszych manipulatorów z MS z Budzanoweskim na czele.
nie wiadomo w co gra, ale wiadomo tylko tyle że najprawdopodobniej jest to korekta.Chcą żeby drobnica pozbyła się akcji.Jak zwalą poniżej 119 to sprzedam z minimalną stratą.Są inne ciekawe firmy w które można zainwestować
Dnia 2013-01-17 o godz. 12:36 ~SZAMAN napisał(a):
> nie wiadomo w co gra, ale wiadomo tylko tyle że
> najprawdopodobniej jest to korekta.Chcą żeby drobnica
> pozbyła się akcji.Jak zwalą poniżej 119 to sprzedam z
> minimalną stratą.Są inne ciekawe firmy w które można
> zainwestować
drobnica się pozbywa i ulega niepotrzebnej panice, tak jakby dywidenda się wypłaciła i mozna uciekać, tylko ciekawe gdzie w przyszłosci dostaną dywidendę bo tarnów nie wypłaca i pewnie nie wypłaci prędko, bo to inwestycja w gdańsku, bo to plany inwestycji w kongo - zawsze będzie wymówka. komisja europejska nie powiedziała ostataniego słowa - więc ja nie wychodzę z ZAP i patrzę z meliską na to co się dzieje
Optymista z Ciebie :) Zauważ, że to mega drobnica oddaje :) Przy wolumenie niespełna 4 tys. akcji to raczej wróżeniem można to nazwać jeśli odwołać się do podstaw teorii AT.