• Po raz kolejny zalecam dużą ostrozność w inwestowaniu w PEPEES Autor: ~Wiesiek_PLN [85.222.86.*]
    Dobre wyniki za 2011 r. i co dalej ? W kampanii 2010/11 PEPEES tanio wyprodukował, drogo sprzedał. teraz w kampanii 2011/12 drożej wyprodukował, jeszcze drogo sprzedał - w II półroczu 2011 r., ale taniej sprzeda w 2012 r. W kampanii 2012/13 jeszcze drożej wyprodukuje, za ile sprzeda ??? Na pewno nie będzie to poziom cen z sezonu 2010/11....
    Ku rozwadze

Pozdrawiam

P.S. Mam akcje PEPEES
  • Re: Po raz kolejny zalecam dużą ostrozność w inwestowaniu w PEPEES Autor: ~biogaz [80.54.236.*]
    nie zapominaj o planach biogazownie a z nich certyfikaty
    to żyła złota plus cała reszta
    odlatujemy
  • Re: Po raz kolejny zalecam dużą ostrozność w inwestowaniu w PEPEES Autor: ~fi [78.154.80.*]
    co bierzecie ??? też chcę
  • Re: Po raz kolejny zalecam dużą ostrozność w inwestowaniu w PEPEES Autor: ~ernest [89.17.224.*]
    nie zalecaj...... chyba że do moniki..... lub chcesz dziś ostatni raz na PROMOCJI....KUPIĆ... hahahaha
  • Re: Po raz kolejny zalecam dużą ostrozność w inwestowaniu w PEPEES Autor: ~ziemniaki [80.54.236.*]
    to samo bierzesz tylko sobie z tego sprawy nie zdajesz
    ziemniaki w mundurkach
    ziemniaki bez mundurków
    frytki
    placki ziemniaczane
    kiszka ziemniaczana
    kopytka
    puree
    zapiekane
    faszerowane
    na parze
    z grila
    z ogniska
    pieczone
  • Re: Po raz kolejny zalecam dużą ostrozność w inwestowaniu w PEPEES Autor: ~mietunek [88.135.163.*]
    dzięki Wiesiek. Myślę że czasami kurs nie odnosi się do fundamentów i rośnie/spada wbrew logice. Jednego nie rozumiem - zrobiono skup akcji własnych po 2,7 a teraz szykuje się emisja po niższej. Nie lepiej było dać dywidendę ?
  • Re: Po raz kolejny zalecam dużą ostrozność w inwestowaniu w PEPEES Autor: ~mietunek [213.172.178.*]
    jeszcze jedno - jeśli faktycznie planują emisję po min. 90 gr to moim zdaniem nie ma tutaj zbyt dużego ryzyka kupna na obecnych poziomach a jest gwarancja że nie może spaść poniżej ceny nowej emisji+jakiś bonus. Uśredniłem po 64 gr, szkoda że nie kupiłem więcej.
  • Re: Po raz kolejny zalecam dużą ostrozność w inwestowaniu w PEPEES Autor: ~Wiesiek-PLN [85.222.86.*]
    Nie mam akcji PEPEES-u, nie zamierzam ich kupować.
    Ale udzielałem się tu na forum, więc w poczuciu przyzwoitości i obowiązku piszę ten post.

Pare tygodni temu zalecałem ostrożność, teraz zalecam ewakuację, chyba że Walne Zgromadzenie rozpirzy obecny Zarząd z prezesem na czele.

Macie akcje PEPEES i nie zwracacie uwagi na sprawy zasadnicze, chocby wniosek o uzupełnieniu porządku obrad i wywalenie obecnej Rady Nadzorczej. Sprawdzcie w Raporcie Rocznym koszty Zarządu - dla mnie są porażające. Tak samo poraża mnie brak jakiegokolwiek rozeznania rynku przez Prezesa - ale cała ta branża tak funkcjonuje i marnie skończy. Wszystko to co pisałem poprzednio w innych postach pozostaje aktualne. dalej w czarncyh kolorach widze perpsktywy tej branży, a zwłaszca nieudolnego PEPEES-u, którego wyniki rookrocznie "odstają " w dół od średniej dla sektora.

Ktoś pisał, że kontraktacja na przyszły sezon idzie pełną parą i po niższych cenach. Cudów nie ma, niższych cen surowca nie będzie, tylko wyższe. Zastanawiam się , czy ktoś plantatorom powiedział, że nie dostaną od przyszłego sezonu płatności uzupełniających związanych z produkcją ziemniaków. Jeśli nie, to się niebawem dowiedzą i PEPEES jeśli będzie chciał mieć surowiec zapłaci więcej.

Ponownie ku rozwadze !

P.S. Ceny skrobi za styczeń i luty podam wam we wtorek po Świętach,
  • Re: Po raz kolejny zalecam dużą ostrozność w inwestowaniu w PEPEES Autor: ~mietunek [213.172.178.*]
    Dzięki za podzielenie się swoją opinią. Jak skomentujesz aktywa na rekordowym poziomie za ostatni kwartał ?
    skrobia jest niższa niż w rekordowym 2011 to chyba wiedzą wszyscy, taki rok jak poprzedni będzie trudno powtórzyć. Jeśli weźmie się pod uwagę kupno innych zakładów w 2011 oraz gigantyczne zapasy to można zaryzykować że wartość pepeesu powiększyła się przez rok o 1/3. Takiej dynamiki nie będzie w 2012. Z pewnością będą osoby, które jeśli zobaczą spory zysk po sprzedaniu zapasów magazynowych to stwierdzą że spółka ma się rewelacyjnie - jeśli ten sam towar jest w magazynie to okazuje się że spółka to śmieć - bardzo pokrętna logika.
  • Re: Po raz kolejny zalecam dużą ostrozność w inwestowaniu w PEPEES Autor: ~ziemianin [79.163.84.*]
    @Wiesiek zobaczysz w maju wyniki za IQ2012 i wtedy przypomnij sobie co tu napisałeś.
    Piszesz,że Pepees zapłaci w tym roku więcej za surowiec na jakiej podstawie?
    Ja przedstawiam fakty znam cenę na ten rok bo sam jestem dużym producentem ziemniaków i jeżeli piszę ,że jest duzo niższa niż w ubiegłym sezonie to wiem co piszę.
    Chyba wiesz jaka jest sytuacja na rynku ziemniaka(są za bezcen).Oczywiście ,że ta cena mnie nie satysfakcjonuje(na granicy opłacalności).,ale coż mam wywalić na śmietnik 80ton sadzeniaka.Podpisujemy z firmą kontrakty z ceną i musimy się z nich wywiazać.
    Chciałem Ci również przypopmnieć,że mamy XXI wiek a nie XIX i rolnicy to przedsiębiorcy i wiemy ,że od tego sezonu nie ma dopłat związanych z produkcją z ARR.Będą
    natomiast dopłaty niezwiazane z ARIMR.
    Jeżeli chodzi o notowania skrobi to moim zdaniem patrząc co się dzieje na giełdach z notowaniami surowców rolnych będą na wysokim poziomie.
    pozdrawiam
  • Re: Po raz kolejny zalecam dużą ostrozność w inwestowaniu w PEPEES Autor: ~Wiesiek_PLN [91.216.239.*]
    Bywały lata, że mimo podpisanych umów rolnicy woleli sprzedać ziemniaki na wolnym rynku, mimo podpisanych umów. Przyszły sezon tędzie ponownie okresem bardzo wysokich cen ziemniaków - z wielu względów.
    Oceniam PEPEES nie na bieżącą chwilę, ale jego perpsektywy i to nie tylko w nabliższym sezonie. Oceniam też PEPEES na tle branży - wskaźniki znacznie niższe od średniej dla sektora.
    Wiem, ze są płatności dla plantatorów niezwiązane z produkcją, ale wiesz chyba kto je dostaje. Wcale nie ten, kto je uprawia tu i teraz, ale ten kto je uprawial w okresie referencyjnym. Rolnik kalkuluje i za 150-180 zł/tonę ziemniaków skrobiowych nie będzie ich uprawiać. Zastanowi się przy cenie 230-250, gdyż tyle mial z doplatami uzupełniającymi.

Mimo wszystko życzę branży i Wam sukcesów

• Re: Po raz kolejny zalecam dużą ostrozność w inwestowaniu w PEPEES Autor: ~info [80.54.236.*]
    Panoczki nie kłućta sie bedzie jak mo być czyli jakoś tam bedzie ale OK
    Panoczek Prezeis to honorowy Gość u niego Honor droższy pieniedzy
    Szybko obywa się w biznesie i jak widoć po historyji nie pozwoli
    krzywdy zrobić ni pracownikom ni udziałowcom ni firmie a i rolnikom dostawcom
    chce doć godnie żyć to je prowdziwy Gospodorz
    Ja tom Wom wsickim a w Szczegulnoci Wielkimu Ponu Prezesowi
    Wojciechu Faszczewskiemu życzę zdrowych i pogodnych Swiąt Wielkonocnych
    Zajec od Wielkanocnych jajec paka !

• Strategie gry na giełdzie - ankieta Autor: ~joanna_p [89.231.113.*]
    Witam, proszę o uzupełnienie mojej ankiety, która dotyczy strategii inwestycyjnych na GPW. Ankieta jest anonimowa, nie wymaga rejestracji i składa się tylko z jednego pytania jednokrotnego wyboru. Wyniki pomogą mi w napisaniu pracy magisterskiej. Oto link: http://www.ankietka.pl/ankieta/80454/strategie-inwestycyjne-na-gieldzie-papierowwartosciowych.html Dziękuję bardzo za pomoc.
  • Praca magisterska - Strategie gry na GPW Autor: ~joanna_p [89.231.113.*]
    Witam, proszę o uzupełnienie mojej ankiety, która dotyczy strategii inwestycyjnych na GPW. Ankieta jest anonimowa, nie wymaga rejestracji i składa się tylko z jednego pytania jednokrotnego wyboru. Wyniki pomogą mi w napisaniu pracy magisterskiej. Oto link: http://www.ankietka.pl/ankieta/80455/strategie-inwestycyjne-na-gieldzie-papierowwartosciowych.html Dziękuję bardzo za pomoc.
[x]
PEPEES 0,55% 0,91 2025-11-13 16:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.