• Polna: skup akcji w trzech różnych trybach Autor: Jethro-Tull [94.78.185.*]
    Nie ma co się tak irytować tym brakiem wezwania. Mamy równoległy skup akcji w trzech różnych trybach. Orientacyjna cena tego skupu nie powala, uruchomiono jednak dodatkowy POPYT, który będzie stabilizował w najbliższych 2 miesiącach kurs akcji Polnej na poziomie zbliżonym do 11 złotych - o ile oczywiście nie będzie jakichś fajerwerków po wynikach za 3Q.
    Większość drobnych akcjonariuszy liczyła tutaj na wezwanie przy cenie16 zł. Fajna sprawa, tylko pamiętajmy o kilku aspektach takiego wezwania:
    Po pierwsze, przy tak wysokim wezwaniu sprzedalibyśmy (zarówno my, drobni jak i pan Jakubas) tylko ca 1/4 posiadanych akcji. Po drugie, po zakończeniu wezwania kurs PLA wróciłby do poziomu około 9-10 zł. Podobnie byłoby przed wezwaniem: kurs nie doszedłby do 16 zł, co najwyżej do 12,5-13,0 zł ... a tam nastąpiłoby ostre sypnie i zjazd do okolic 11-12 zł. Po trzecie, drogim wezwaniem osłabilibyśmy samą POLNĄ, która kompletnie pozbyłaby się z najbardziej płynnych aktywów. Spółka bez płynnych aktywów jest mało warta, a jej akcje jeszcze mniej:)
    A tak to w dalszym ciągu mamy akcje silnego podmiotu, silnego jeśli chodzi o płynność finansową, podmiotu zdolnego do przejęć - w które (nota bene) chyba wszyscy przestali już wierzyć (i b. dobrze, że przestali). Po kadencji Kozlovskiego przestaliśmy również wierzyć w zdolność spółki do generowania satysfakcjonującej kwoty cash flow . Czy słusznie? Czas pokaże ...
    Kto nie ma czasu, ten niech teraz sprzedaje te akcje - jego wola, Ja mam czas więc poczekam.
  • Re: Polna: skup akcji w trzech różnych trybach Autor: ~roberto [89.73.255.*]
    Masz rację co do czasu. Czekamy 3 lata to można dłużej. Tylko żeby choć było światło w tunelu. Ani osoba głównego akcjonariusza, ani jego współpartnera nie rokują nic dobrego. Kto tu jest zainteresowany rozwojem spółki poza nami. W/w właściciele mają wyłącznie jeden cel przed oczami - osiągnąć zysk najtańszym kosztem. Tani koszt to my. Natomiast wysiłek ponad miarę to wartosciowy dobór managerow, akwizycja, wizerunek medialny itp. Ale lepsza tzw. inżynieria finansowa, niż praca u podstaw. Ile było już prezesów, ile społek do przejęcia. Zbliża się dekada gazu łupkowego. Mogloby być pieknie, a jest kicha. Dziwne, że do tej pory, pomimo licznych sygnałów prasowych i zastanawiającej nieporadności nikt z KNF nie zainteresowal się dołowaniem kursu miesiącami i działaniem na szkodę drobnego akcjonariusza. Tymbardziej teraz - w kontekście ostatnich wydarzeń na Polnej. Coż. Trzeba mi będzie złożyć samokrytykę i zacząć się powoli ewakuować
  • Re: Polna: skup akcji w trzech różnych trybach Autor: ~vinc [85.89.190.*]
    przypomnijcie sobie tort cwela w cnbc jesli ktos jeszcze pamięta z okazji rocznicy stacji...ps- nasz błąd ale won jak najdalej od ścierwa a ja osobiście sprzedam bez śmiesznego wezwania... a jak go spotkam na stacji to wam napiszę.Pozdro;
  • Re: Polna: skup akcji w trzech różnych trybach Autor: ~Volter [195.205.39.*]
    przyjdzie kryska na matyska
    za te zwody to sie kiedys przejdada
    teraz czy pozniej , Jakubas nie ma pokory, wpadka z opcjami nic go nie nauczyla
    jesli ona na nas sie dorabia kasy stosujac takie chwyty to powodzenia dalej
    a niech leci to gowno nawet na 10 lub nizej
    radze tego nie tykac i omijac szerokim lukiem
    tu nic dobrego sie nie wydarzy do konca roku a pozniej bedzie slaby IQ 2012
    papier pewnei pokaze moc dopiero 3-4 Q 2012-2013 ale przez rok tu bedzie kicha
  • skup akcji w trzech różnych trybach Autor: ~Volter [195.205.39.*]
    a niech leci to gowno nawet na 10 lub nizej
    radze tego nie tykac i omijac szerokim lukiem
    tu nic dobrego sie nie wydarzy do konca roku a pozniej bedzie slaby IQ 2012
    papier pewnei pokaze moc dopiero 3-4 Q 2012-2013 ale przez rok tu bedzie kicha
    jedynie co zastanawiacjace to co zrobi aviva, na glosowaniu milczeli , patrzec na ostatnia podbitke i styl kupna to wtedy dobierali, oczywiscie siedza podprogowo, jak zaczna wychodzic przez rynek to beda jaja, maja okazje w buy backu 12 grudnia, oczywiscie ze te 200 k jest ustawione pod Kaminskiego lub Avive i byc moze jakubas....ale chbya sie przejade do przemysla ze swoim pakietem, niech nie mysal ze beda miec tak latwo:)
  • Re: Polna: skup akcji w trzech różnych trybach Autor: ~okradzio-ny [77.114.170.*]
    Ale szmaciarnia. Jakubas zadeklarował w Parkiecie, że wspomoże Polną, i odkupi skupione przez firmę pulę akcji, gdy będzie potrzeba zapłacic za przejęcie Archimedesa.

Ciekawe po ile odlkupi ? Pewnie po 12,01 zł..

Granda na całego, okradanie drobnych w majestacie prawa.

Pisac setki listów do KNF, pisać koledzy, bo nas pan J. okradł.

Jak? niech by sobie skupił na rynku ten pakiet ! Wtedy byłoby po te 16 a nie 11 zł.

Złodzieje, nie boje się tego słowa!!!!
    ale z nami jezdza
  • Re: Polna: skup akcji w trzech różnych trybach Autor: ~okradzio-ny [77.114.170.*]
    Co znaczy jeżdżą. Jazda by była, gdyby można było dzisiaj sprzedać po 15. A tak, to jest oszustwo w rękawiczkach , nawet nie białych, a brudnych!
  • Re: Polna: skup akcji w trzech różnych trybach Autor: Jethro-Tull [94.78.185.*]
    Powtarzam: gdyby nawet uchwalili wezwanie na około jedną czwartą akcji po cenie 16 zł, to kurs by nie osiągnął nawet 13 zł, a z lokalnego szczytu skorzystaliby tylko najbardziej cwani wyjadacze. Po wezwaniu nastąpiłby spadek kursu spółki (spółki już bez pieniędzy) do 8-9 zł. Dlaczego? Ano dlatego, że liczyć każdy potrafi, a średnią ważoną tym bardziej.
  • Re: Polna: skup akcji w trzech różnych trybach Autor: Jethro-Tull [94.78.185.*]
    Dlatego przestańcie farmazonić o złodziejach, oszustach itp. Jakubas też by z chęcią sprzedał część akcji po 16 zł, tylko pojawia się pytanie co dalej? Zadajcie sobie wszyscy pytanie: co by się wydarzyło po zakończeniu wezwania? Trochę wyobraźni Panowie.
  • To jeszcze nie koniec tej tragikomedii - Kto na tym forum miał rację??? Autor: ~Ferocco [83.6.8.*]
    "Kto nie ma czasu, ten niech teraz sprzedaje te akcje - jego wola, Ja mam czas więc poczekam. "

Roberto pochylam się nad Twoim tekstem, jest mi przykro , że
    To zdanie zostanie zmaterializowane jak złożycie akcje do wykupu. Przekonacie się wtedy, co znaczy ja mam czas.
    Przekonacie się jak można sprowadzić kurs na 1 zł. tak jak to było w przypadku OPTIMUSA lub nadmuchać balon jak w przypadku wielu Spółek na GPW.
    OPTIMUS też się do nich zaliczał.
    Ta kapela przestała już grać, widzowie odejdą, zostanie tylko dyrygent i butwiejąca batuta.

Wielki szacunek dla opluwanych na tym forum.
    Świadomych naganiaczy znamy. Nieświadomi otrzymają lekcję i doświadczenie.
  • Re: To jeszcze nie koniec tej tragikomedii - Kto na tym forum miał rację Autor: ~Volter [195.205.39.*]
    wiedze ze juz maja rozdwojenie jazni w polnej
    GK buduja od lat, przejecia, buy backi,
    teraz im sie plec przewodniczacego pomylila
    raporty, oby tylko sie jakiegos zysku doliczyli za 3 Q bez pomylek :)
  • Re: To jeszcze nie koniec tej tragikomedii - Kto na tym forum miał rację Autor: ~ne-na-polnej [77.114.170.*]
    Rację miał Jakubasek, bo zwalił kurs z 14 zeta na poczatku roku do 8 w sierpniu. I teraz POLNA SA kupuje , za nasze pieniądze z emisji, akcje dla niego, po to aby mu odsprzedać. Jak myślicie , po ile. Jak najbliżej średneij zakupu.

Ja w tym wszystkim nie wiem, jak to może KNF tolerować. PO co te skupy akcji dopuszczczają przez spólki. Spólki powinny zajmować się swoją podstawową działalościa, nie skupem akcji, a więc działąniem na rynku!!
    Czemu do uwala zainteresownie giełdą szerokich grup obywateli?

A efekt taki, że ktos chce kupić po 10,22 i pewnei kupi!!!!

Szmaciarze górą!!!
  • Re: To jeszcze nie koniec tej tragikomedii - Kto na tym forum miał rację Autor: ~vinc [85.89.190.*]
    Szmaciarze, cinkciarze i cichodajki...
  • Re: To jeszcze nie koniec tej tragikomedii - Kto na tym forum miał rację Autor: ~Volter [195.205.39.*]
    nie tykajcie tego gniota
    niech sie oni martwia, niech sie spier**** na 10 i wtedy kupowac i im oddawac po 12
  • Re: To jeszcze nie koniec tej tragikomedii - Kto na tym forum miał rację Autor: ~vinc [85.89.190.*]
    Dokładnie TAK ! Mam tego śmiecia na tyle mało że zmieniłem swoje zdanie i dla zasady nie oddam pizdzielcom a konkretnie alfonsowi!
    sypac sypac, zasypcie dziada
    Poprawili treść uchwały. Ale nie z 12 na 16 zł, a ze Zbigniewa na to:

"wybiera Pana Zbigniewa Jakubas"

Dalej z błędem (jakiś analfabeta to pisał) bo powinno być Zbigniewa Jakubasa.
    oj ja nie wiem kto tam pracuje
    zyja marzeniami GK i inne bzdety, wza za nasze pieniadze i kolejne marnotrawstwa
    niech na praktyki do aplisensa lub zetkamy sie wybiora , a nie proboja, szamocza i kombinuja a i tak cale g wychodzi z tego
    nie trzeba kombinowac tylko prowadzic uczciwie biznes, nie kosztem drobnych dawcow kapitalu ale planowaniem, racjonalizowaniem i optymalizacja produkcji i sprzedaza
    pamietam ze mi rekomendowales na wiosne zetke, kurcze, czym mnie Bog pokaral ze wpakowalem sie do towarzystwa Jakubasa
    oj ja nie wiem kto tam pracuje
    zyja marzeniami GK i inne bzdety, wza za nasze pieniadze i kolejne marnotrawstwa
    niech na praktyki do aplisensa lub zetkamy sie wybiora , a nie proboja, szamocza i kombinuja a i tak cale g wychodzi z tego
    nie trzeba kombinowac tylko prowadzic uczciwie biznes, nie kosztem drobnych dawcow kapitalu ale planowaniem, racjonalizowaniem i optymalizacja produkcji i sprzedaza
    pamietam ze mi rekomendowales na wiosne zetke, kurcze, czym mnie Bog pokaral ze wpakowalem sie do towarzystwa Jakubasa
  • Re: skup akcji w trzech różnych trybach Autor: ~Volter [195.205.39.*]
    juz widze jak Jakubas odkupi od spolki akcje zeby ja wesprzec
    predzej sam sprzeda w buy backu
    pamietajcie ze on mowi jedno a robi zupelnie co innego
    ostrzegam przed ta spolka i tym towarzystwem
    omijac szerokim lukiem!
  • Re: skup akcji w trzech różnych trybach Autor: ~roberto [89.73.255.*]
    Jest być moze jeden scenariusz, do którego dwaj panowie się przymierzają. Jeśli wyniki za III kwartal będą przyzwoite (a na to wyglada) i do tego dostaną Archimedesa, to akcje siłą takich wiadomosci )a nawet siłą spółdzielni) - pójdą w górę. Zwiększy to diametralnie zysk z akcji skupionych w sumie przez Polną. Wszystko tu jeszcze jest możliwe, choć dziś na forum stypa.
  • Re: skup akcji w trzech różnych trybach Autor: ~Volter [195.205.39.*]
    ja moge przebolec slabe wyniki bo np dekoniunktura w branzy
    moge przebolec nieudolnosc w budowie GK , bo kadra tutaj marna i niska jakosc kapitalu ludzkiego, ok to moj blad ze tu siedze i zainwestowalem czas i pieniadze w aktywa kiepskiej jakosci
    ale takiego zwodzenia i mataczenia to nie cierpie
    ja moge przebolec slabe wyniki bo np dekoniunktura w branzy
    moge przebolec nieudolnosc w budowie GK , bo kadra tutaj marna i niska jakosc kapitalu ludzkiego, ok to moj blad ze tu siedze i zainwestowalem czas i pieniadze w aktywa kiepskiej jakosci
    ale takiego zwodzenia i mataczenia to nie cierpie
  • Re: skup akcji w trzech różnych trybach Autor: ~Qazer [91.94.107.*]
    VOLTER jestes anielsko cierpliwy co do Polnej ja to juz daaawno sprzedalem jak zobaczylem numer Szefa z nowa emisja pp..... itp. Jednak jedno jest pewne ze kiedys,kiedys Zbik zrobi jazdunie taka jak dawno dawno temu z kilku zeta na 130 kilka zeta. I tyle.
    zrobi, jak nas wszyskich wyp*** z akcji i ff bedzie ponizje 5 % :)
    ja stracilem cierpliwosc po ostatnim numerze i n-t wersja skupu
    czekam na okazje za m-c, rok , 2 i spieprzam stad
    tu tylko bieda czeka
    Niezbyt duża podaż ze strony sceptycznie nastawionych drobnych akcjonariuszy przy chwilowym braku popytu ze strony spółki (?) powoduje chwilowe osunięcie się kursu poniżej poziomu 11 zł.

W poniedziałek publikacja wyników za IIIQ - dobre wyniki powinny zahamować podaż.

W efekcie możliwy jest powrót kursu w okolice 11,50 zł. Wzrostowi kursu może również sprzyjać cena skupu akcji z rynku ustalona przez WZA na 12 zł (maksimum cenowe) + spekulacja nt. możliwego przejęcia innego podmiotu (Archimedes).
    Mamy ostatnią sesję przed terminem publikacji wyników za III-ci kwartał. Spodziewam się dobrego raportu, w związku z czym w poniedziałek (a może nawet w końcówce dzisiejszej sesji) kurs powinien powrócić do przedziału 11,00-11,50 zł.
    Optymistyczna końcówka - chyba pod spodziewane dobre wyniki:)
    Obstawiam ca +700 tys. zł zysku netto za III kwartał.
    Jest więcej bo 1 mln zł zysku netto. Zysk operacyjny +1,2 mln zł, rentowność operacyjna +13,3%. Gotówka + ekwiwalenty wg stanu na koniec września 2011 roku 11,7 mln zł.
    Bardzo ładne wyniki.
    Dokładnie jest +1.213 tys. zł zysku netto.

Jest super,
    Jest super,
    Więc o co chodzi?

Wiele miłych niespodzianek i paczek pod choinkę nas jeszcze czeka.

Dzwonią dzwonki sań ... :)

• Re: Polna: skup akcji w trzech różnych trybach Autor: ~pan-polny [77.115.37.*]
    Kurs stoi od 9.45 bo nie kupują. To po ile oni chca kupować - po 10 .? Nie ma bata na gnojków. Pewnie Kamiński chce tak kupic i wywalić po 12 w pakiecie 200.000 szt. Zapewne na walnym tak sie umówili. 20% zysku w niecały miesiąc! Ja tu jestem już 4 lata, ale takiej żulni nie widziałem tu jesczcze nigdy. Żuliki i nic wiecej!

Hasło miesiąca listopada - nie podawać żulikom!!!. Do końca listopada
  • Re: Polna: skup akcji w trzech różnych trybach Autor: ~roberto [89.73.255.*]
    Ponad 3 mln pójdzie na realizację uchwały, chyba że cena przekroczy przed skupem 12.
    A niech mi który teraz ruszy ten zarząd ... Dostanie taaakiego dżagana, że ...
[x]
POLNA -1,84% 16,00 2017-11-27 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.