APROPO - TEGO watku , POTRAFIE lepiej ocenic , WARTOSC danej spolki , niz RYNEK . NIEKTORE finansjery instytucjonalne i niektorzy ANALITYCY gieldowi , sa glupsi niz POZA ziemska planeta KOSMICZNA - DDD . DEBIL . 20OO . REKOMENDACJA BRE - brzmi kupuj , mowie WAM , ze spolka bedzie DOLOWAC . WSKAZNIK C/Z - 23 , jest bardzo WYSOKI - niepokojaca sprawa , ze na SPRZEDAZY , jest ponad 70 tys. akcji . POZDROWIENIA ...
To nie jest dobry przykład tzn. sektor enertytyczny ma ogółnie niski stosunek ceny do wartości ze względu na niską efektywność (choć ja sądzę, że dlatego że jeszcze nie przyszedł ich czas na giełdzie). Zmienia się to jednak i tyle.
Cena akcji do wartości to bardzo dobry wskaźnik pokazujący na ile spółka jest napompowana. Przed kryzysem niektóre spółki miały po 5 i więcej (co jest chore).
Akutualnie taki KGHM ma 2,25 - także jeszcze pociągnie ale ja już się nie piszę.
kbc dało kupuj 20.06...........ale wam opchnęli towar. poleci na minimum 16 zł...........a ja prognozuję 15 zł..............mój makler twierdzi że jeszcze mam się wstrzymać z kupnem.
Dnia 2011-07-05 o godz. 00:25 ~gienia CHICAGO napisał(a):
> kbc dało kupuj 20.06...........ale wam opchnęli towar.
> poleci na minimum 16 zł...........a ja prognozuję 15
> zł..............mój makler twierdzi że jeszcze mam się
> wstrzymać z kupnem.
Bajki Gienia chicago opowiadasz . 15 -16 nigdy nie zobaczysz na GTC,
kurs jest celowo uwalany w przedziale 17,5-20 .ale przyjdzie czas że mocno pójdzie do góry ,jam masz za co to kupuj taniej nie będzie
izraelski kapitał nie dopisuje jak na razie , widocznie maja jakiś plan , mam nadzieje że do końca roku będzie 23 zł , od pół roku żenady ciąg dalszy,....
Spokojnie. Najwazniejsze to nie panikowac.
Cena za jakis czas wroci, tylko nie mozna tego wyprzedawac w panice.
Grubasy zbiora swoje i cena GTC poszybuje do gory, ale na to trzeba czasu.
Zamrozic, dokupic ewentualnie i czekac. Bedzie z tego jeszcze zysk.
Pozdrowienia.
INV.
jeśli 16 to ma być dołek to obecna cena jest idealna.
wg książek tylko 5-10% inwestorów łapie dołki i szczyty - nie warto więc czekać.
16 z groszami to i tak mega przecena - hmm przypomina mi się KGHM po 28 PLN ile był po zaledwie roku i ile dzisiaj każy widzi.
Dnia 2011-07-18 o godz. 10:46 ~nickman napisał(a):
> jeśli 16 to ma być dołek to obecna cena jest idealna.
wg
> książek tylko 5-10% inwestorów łapie dołki i szczyty - nie
> warto więc czekać.
16 z groszami to i tak mega przecena -
> hmm przypomina mi się KGHM po 28 PLN ile był po zaledwie
> roku i ile dzisiaj każy widzi.
Bajki Gienia chicago opowiadasz . 15 -16 nigdy nie zobaczysz na GTC,
kurs jest celowo uwalany w przedziale 17,5-20 .ale przyjdzie czas że mocno pójdzie do góry ,jak masz za co to kupuj taniej nie będzie GTC1 [188.33.24.*] 2011-07-05 12:12
" ARTYKUL - DLA - WSZYSTKICH " - Naprawde nie jestem DUCHEM SWIETYM , ani PROROKIEM , bardzo trudno jest ocenic dolek GTC . JESTEM rodowitym GORALEM , mieszkajacym na WSI , na stale przebywajacym w USA . APROPO nikogo nie chcialbym wprowadzic w blad , MOIM zdaniem , wedlug mojej LOGIKI , dno powinno sie UKSZTALTOWAC w przedziale 14.80 - 15.40 zl. - POZDROWIENIA ...
Myślę że jutro będzie odbicie, STANY ostro do GÓRY a cała GPW stoi i się babrze jak mucha w smole. Jak to możliwe że stany tak ostro do góry a my mega ostro w dół . To nie ma sensu , kiedy wreszcie deweloper-ka stanie na nogi , to pytanie do ekspertów na tym forum. Pozdrawiam wytrwałych , tak ap ropo utopiony jest em w tych akcjach po 18,90 i myślałem że się odbije ale chyba się dobiję ;( . Życzę wytrwałości
Ale biadolicie a ja widze koniec spadkow. Potrzeba bylo 16mln obrotu, aby spolka spadla o ponad 2% to znaczy ze podaż spada(przecietne obroty dla tego papieru to 2-4mln). Jak chcecie wychodzcie z papiera, wasza sprawa, ja mam po 20,70zł i nie zamierzam oddawac tych akcji.
Niestety nie mam dobrej informacji, będą MEGA spadki na GTC i nie chcę tu naganiać ani nic z tych rzeczy ale patrząc po rynku deweloperskim, patrząc na to że większość krajów unii europejskiej wprowadza budżety bardzo oszczędnościowe , GTC nurkuje myślę że przedział 10-11 zł to będzie minimum w niedługim czasie. Na przynajmniej 20zł trzeba będzie poczekać (przy dobrych wiatrach) za 1,5 - 2 lata ....... Stany + Europa wprowadzają oszczędności, deweloper-ka na tym najwięcej ucierpi. Pozdrawiam wytrwałych i życzę szczęścia i odrobiny zdrowego rozsądku w inwestowaniu.
Ostatnie spadki wynikaja ze spadku obrotow. Ludzie mamy wakacje a obrót na poziomie 600 mln to nic. Raczej spodziewam sie konsolidacji niz silnych spadkow na tym papierze. Gdy wroca inwestorzy wroca i wzrosty, pamietajcie ze na szerszym rynku nie tylko GTC ucierpialo spojrzcie na Orlen czy może lotos
Ale jak ktos chce sprzedawac nie zatrzymuje jego pieniadze, ja mam zainwestowane w GTC tylko 20% portfela reszta to Asseco(tu tez byly spore spadki) i PKOBP(bo bedzie w sierpniu przyznanie dywidendy)
Dnia 2011-07-20 o godz. 22:49 ~Grzesio napisał(a):
> Niestety nie mam dobrej informacji, będą MEGA spadki na GTC
> i nie chcę tu naganiać ani nic z tych rzeczy ale patrząc po
> rynku deweloperskim, patrząc na to że większość krajów unii
> europejskiej wprowadza budżety bardzo oszczędnościowe , GTC
> nurkuje myślę że przedział 10-11 zł to będzie minimum w
> niedługim czasie. Na przynajmniej 20zł trzeba będzie
> poczekać (przy dobrych wiatrach) za 1,5 - 2 lata .......
> Stany + Europa wprowadzają oszczędności, deweloper-ka na
> tym najwięcej ucierpi. Pozdrawiam wytrwałych i życzę
> szczęścia i odrobiny zdrowego rozsądku w inwestowaniu.
Wiesz co biorąc pod uwagę, że jak chciałem sprzedać z zyskiem, a potem z małą stratą (po pulikacji wyników) ..., ale powstrzymali mnie analitycy wizją wzrostów...
oraz to że właśnie dzisiaj zobaczyłem kolejne dwie rekomendacje wieszczące wzrosty na 23... to chyba masz rację.
.... choć jeszcze się łudzę.
do póki nie patrzyłem na rekomendacje to byłem do przodu, od kiedy zacząłem je brać pod uwagę to jestem sporo w plecy:-).
W każdym razie rekomendacje powinny być zakazane:-), ja osobiście potrzymam, bo uważam, że spadki może i będą ale nie takie i nie teraz. (przynajmniej taką mam nadzieję). Co do podstaw to odziwo najlepiej z "przemysłu" trzyma się budowlanka wg GUS.
Kto będzie sprzedawał ???
Na pewno nie drobni inwestorzy tacy jak my (ja)
A kto teraz sprzedaje, drobni ???? wątpię , po co ???
Te spadki będą podyktowane koniunkturą na rynku europejskim i drobni nie mają nic do tego. Tym bardziej przy takich niewielkich obrotach , spadki będą poważne. Powtarzam nie naganiam na spadki ale z tego wynika że tak będzie i tego nie unikniemy (chociaż bardzo bym chciał żeby tak nie było ) Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy
Dnia 2011-07-21 o godz. 00:15 ~Grzesio napisał(a):
> Kto będzie sprzedawał ???
Na pewno nie drobni inwestorzy
> tacy jak my (ja)
A kto teraz sprzedaje, drobni ???? wątpię
> , po co ???
Te spadki będą podyktowane koniunkturą na rynku
> europejskim i drobni nie mają nic do tego. Tym bardziej
> przy takich niewielkich obrotach , spadki będą poważne.
> Powtarzam nie naganiam na spadki ale z tego wynika że tak
> będzie i tego nie unikniemy (chociaż bardzo bym chciał żeby
> tak nie było ) Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy
MYŚLĘ ŻE SIĘ MYLISZ , CHYBA ŻE GRUBAS BĘDZIE SPRZEDAWAŁ SAM SOBIE
A NAWET JAK TAK BĘDZIE TO PRĘDZEJ CZY PÓŹNIEJ I TAK KURS WRÓCI DO NORMALNOŚCI , TE KRYZYSY SĄ SZTUCZNIE WYWOŁANE I KONTROLOWANE PRZEZ ŻYDOWSKIE BANKI , TAK NA PRAWDĘ TO NIE MA ŻADNEJ DEKONIUNKTURY W BUDOWLANCE MEDIA SĄ POD KONTROLĄ ŻYDÓW I ONI PISZĄ O KRYZYSIE KTÓREGO TAK NAPRAWDĘ NIEMA , OGŁUPIAJĄ GOJÓW I ROBIĄ IM WODĘ Z MÓZGU