Po dwóch kiepskich latach Ambra S.A wydaje się wychodzić na prostą. Istotnie zmniejszono zadłuŜenie
grupy, przeprowadzono restrukturyzacje spółek działających na zagranicznych rynkach, znacznie
poprawiono kwestie zarządzania kapitałem obrotowym. Trzeci kwartał 2010 roku był pierwszym od
dłuŜszego czasu okresem raportowania wykazującym dodatnią dynamikę przychodów r/r., a rosnąca
rentowność i spadek kosztów obsługi zadłuŜenia pozwoliły na wypracowanie w tym kwartale istotnego
zysku netto. Ostatni, sezonowo najlepszy kwartał roku utrwalić powinien trend poprawy wyników.
Zakładając stopniowy wzrost efektywności działania w 2011 roku i idący za tym istotny wzrost zysków
obecne wskaźniki rynkowe na poziomie 12,1x P/E (11,0x po korekcie o wartość posiadanych
nieruchomości) czynią akcje spółki Ambra SA wartymi zainteresowania.
eh dzieci, dzieci przecież Ambra już dawno wyszła na prostą i aktualna wycena jest w sam raz, no co innego jakby szykowała przejęcie jakiegoś grubszego podmiotu na rynku krajowym, wtedy mogłaby podrosnąć!!
Nieprawda. Wycena nie jest w sam raz. Ambra jest niedowartościowana. Ostatnia rekomendacja BPH jest wg mnie trafna (i na dodatek dość ostrożna).
Piszę tutaj tylko o samej różnicy w wycenie spółki na giełdzie i jej rzeczywistej wewnętrznej wartości. Do tego każdy sam musi sobie odpowiedzieć o ile urośnie rynek wina w Polsce i innych krajach działalności Ambry i czy Ambra urośnie razem z rynkiem czy może szybciej.
Rozumiem, że niektórym puszczają nerwy, bo ja też nie wiem co to za wymiany w ostatnich tygodniach i kto trzyma nisko kurs. Ktoś sprzedaje ktoś kupuje i nie chce kupować drożej.
Uważam, że wartość Ambry wynosi około 11-12zł za akcję. Taniej nie sprzedam (Ambra to 25% mojego portfela).
02.02. Warszawa (PAP) - Analitycy Biura Maklerskiego Banku BGŻ w raporcie z 24 stycznia wydali rekomendację "kupuj" dla Ambry, a cenę docelową dla akcji spółki wyznaczyli na 12,0 zł za sztukę.
Rekomendacja została sporządzona przy kursie 8,7 zł, a w środę na giełdzie o godz. 13.23 za jedną akcję spółki płacono 8,42 zł.(PAP)
A nie mowilam....
Kurcze ale ja jestem mądra...
Troche się rypnęłam bo oni mówią 12 a według mnie będzie 11
Ale i tak jestem mądra...
Dwa tygodnie temu to przewidziałam...