Graal stanowi w tej chwili 25% portfela moich polskich akcji (połowę pieniędzy zainwestowałem w kilka największych banków indyjskich), dlaczego tak dużo?
Dopiero niedawno dotarło do mnie jaki potencjał tkwi w Graalu, kupowałem go już kiedyś za 8zł i sprzedałem potem za 10zł czego bardzo żałuje. A więc dlaczego Graal za 50-80zł?
Zwróćcie uwagę na zyski w stosunku do przychodów, popatrzcie jakie zysku spółeczka osiągała w latach 2006-2007 przy jakże niskich przychodach. Do roku 2012-2013 powinny one już wynosić około 600mln zł, pomijam tutaj przejęcia po debiucie Korala lub Superfisha, które to debiury rozwodnią nieco wk/ackja
Myślę zatem , że można je pominać. Dokonując prostej ekstrapolacji marży netto, można zakładać, że przy dość dobrej koniunkturze i umacjaniającym się pln , spółka wygeneruje za 2-3 lata, 25-30 mln zł zysku! Dzisiejsza kapitalizacja do jakieś 120 mln zł....
Graal o niebo przewyższa Seko i Wilbo pod względem przychodów i zysków, będzie korzystał z efektów skali i praktycznie nie ma godnej siebie konkurencji w Polsce. Zobaczcie ile jest puszek Graala (jego marka Vasco) w Biedronce, która dominuje wśród dyskontów (ponad 50% udziału w rynku dyskontów). W Żabce znajdziecie tylko puszki Graala (Top Fish). Graal opanował kanał nowoczesny sprzedaży i dzięki temu jest świetnie spozycjonowany do wzrostów razem z tym kanłem dystrybucji. O ile nie będzie jakiegoś straszliwego drugiego dna recesji i Graal nie zbankrutuje (ze względu na płynność, która jest jego jedyną słabą stroną), to jest skazany na wzrosty.
Pozostałe "moje" spółki to:
Instalkraków
Pamapol
Mci
Opony Orzeł (new connect)
Gant
Komputronik
do niedawna Abm solid ale ostatnio sprzedałem go (po tym jak zarobiłem 50% w 3 miesiace) i kupiłem właśnie Graala po średnim kursie 14,80
a nieco defensywnie:
Amrest
Farmacol
Torfarm
Neuca
Ab
do tego kilka kontraktów na wzrost mwigu40, wigu20 i kontrakty na kghm i pekao sa.
Wydaje mi się jednak że komputronik dość słabo radzi sobie na rynku i nie widać szans na poprawę.W instalu nie widzę potencjału, orzeł będzie miał cięzką przeprawę z oponeo
Wszyscy czekamy na wiarygodne pozytywne sygnały ze strony spółki.
Bo niby dlaczego ma rosnąć?
Podaj mi proszę racjonalne przyczyny.
Najbliższy raport kwartalny nie powinien byż dobry. Zarząd oraz doniesienia prasowe świadczą o tym- przejrzyj sobie to uważnie. Chyba że znowu będą jakieś numery i się okaże że informacje o słabym sezonie letnim były nieprawdziwe.
Na pewno najbliższe miesiące okażą się decydujące, ale poziom 13 zeta wydaje się być bezpieczny.
Dnia 2010-10-04 o godz. 21:09 ~rozsądny napisał(a):
> Może dlatego, że jesteś głupi
i dla takich wpisów lubię zarzeć do bankiera, prosto z mostu, a co tam, a jak - jak mawiał Gospodarz w Alernatywy 4, to forum to komedia bareii w realu:)
no właśnie komedia :( na szczęście są też czasami rozmówcy ,z którymi można pogadać o fundamentach danej spółki, ale z tymi uczestnikami forum jest jak ze spółkami giełdowymi, dużo jest syfu ale zdażają się prawdziwe perełki :)
Co do powodów dla których uważam, że Graal za kilka lat będzie bardzo wysoko napisałem w głównej wiadomości , efekty skali w produkcji to podstawa a Graal o kilkukrotnie przewyższa konkurencje, nie może być tak że cała branża non stop jedzie na minusach.
co Almy do wolę zdecydowanie Bomi, z Komputronikiem i oponami orzeł to przyznaję że troszkę spekulacyjnie podchodzę do tematu, w przypadku Orła interesuje mnie głownie uruchomienie zakładu za dotację do proszkowania starych opon na początku 2011 roku, powinni wtedy pokazać zyski i dojść do C/z 15 co w przypadku spółki z new connect moze oznaczać super wskaźniki i być powodem do wzrostu o 50% :)
Jak ktoś kupuje przy takiej wycenie to sam jest sobie winien.
Co do Graala cały czas uważam, że jest tani. Ubranie, samochód, jedzenie - wszystko kupuję przeważnie w promocji - dobre spółki także i uważam, że obecna cena to promocja. Nie będę sprzedawał takiej spółki po jednym gorszym kwartale, ani bawił się w gry typu sprzedam po 16 odkupię po 14, bo któregoś razu to może się nie udać.
Na giełdzie brakuje pieniędzy na "maluchy" typu Graal, ale gdy one napłyną wycenią odpowiednio takie spółki.
Pieniądze płyną od chciwych do cierpliwych.
na tym forum 90 % to barany. Dlatego zaglądam tu bardzo rzadko.Dlaczego Graal bedzie rosnął ? bo jest tani.Dlaczego spadl ostatnio ? Bo ktoś większy wyszedł, albo chciał obniżyc kurs..
I tak zaglądasz zbyt często. I co gorsze piszesz. Co najgorsze - na wątku Graala.
Zapamiętaj:
1. Jedni kierują się kreskami rysowanymi na wykresach (świece, trendy itd.).
2. Inni oceniają przyszłość spółki, jej zarząd, obliczają (tak jak umieją) wartość spółki i gdy dochodzą do wniosku, że jest tania kupują jej akcje, a sprzedają, gdy "robi się drogo".
3. Jeszcze inni robią po prostu to co reszta stada - kupują, gdy kupują inni i sprzedają gdy inni też tak robią.
Nie osądzam nikogo. Każdy odpowiada za własne pieniądze przed swoim sumieniem, żoną lub wierzycielami...
To pisałem ja - baran.
ej Pankracy a w jakie jeszcze spółki inwestujesz? ciekawi mnie gdzie jeszcze jest Twoim zdaniem tanio, ja swoje typy wypisałem na samym początku. pozdrawiam
Oczywiście, bardzo chętnie. Więc zacznę od Tupa:
- Bardzo tani, a to podstawa,
- bardzo szybki rozwój w latach ubiegłych, jak ktoś wątpi niech obejrzy raporty roczne spółki od wejścia na giełdę, a to jak dla mnie znacznie ważniejsze od aktualnych wyników
- Spółka bezpieczna, dużą część majątku stanowią wynajmowane nieruchomości, choć co za tym idzie w chwili obecnej mało zyskowna,
- Odpalają powoli projekt w Siewierzu. Mają wybudować tam ekomiasteczko, wdg. planów spółki już w 2012 o ile dobrze pamiętam mają być z tego pokaźne zyski, oczywiście planom nie trzeba wierzyć, ale moim zdaniem pomysł ciekawy, a jak będą zyski to i kurs do wk przynajmniej dobije,
- Spółka rzetelna, a jej działalnośc przejrzysta, wystarczy obejrzeć sobie jakiś raport żeby się przekonać
No i Jupiter, który przede wszystkim jest jeszcze tańszy niż Tup. C/wk w granicach 1/3, więc spółka nie musi być rewelacyjna żeby drożała. Do tego fajnie wygląda wykres (głupi argument, ale od cZasu do czsu nawet ja lubię sobie technicznie coś poanalizować).