• Polna Na celowniku dwie prywatyzowane firmy Autor: bolo7 [89.75.113.*]
    Źrodło Parkiet: http://www.parkiet.com/artykul/7,905066_Polna_Na_celowniku_dwie_prywatyzowane_firmy_.html

"Adam Roguski 09-03-2010, ostatnia aktualizacja 09-03-2010 07:26
    Pod koniec marca okaże się, czy Zakłady Automatyki Polna mogą już mówić o poprawie sytuacji i trwałym powrocie popytu.

Jesienią, po bardzo słabych wynikach za III kwartał, zarząd zawarł porozumienie ze związkami zawodowymi ograniczające czas pracy przedsiębiorstwa do czterech dni w tygodniu w związku ze spadkiem zamówień. Miało obowiązywać od listopada do stycznia z możliwością przedłużenia o kolejne trzy miesiące.

- W lutym obłożenie było na tyle duże, że postojowe nie było konieczne. W pierwszych dniach marca jest podobnie - komentuje Jan Zakonek, prezes Polnej. - Pod koniec tego miesiąca zobaczymy, co będzie dalej. Można mówić o odwilży, ale nie ma co popadać w euforię. Zakonek podkreśla, że firma na bieżąco prowadzi restrukturyzację.

Po trzech kwartałach Polna miała 21,8 mln zł przychodów oraz 2,2 mln zł zysku operacyjnego i 2,7 mln zł czystego zarobku. Spółka nie publikuje oddzielnego raportu finansowego za IV kwartał - sprawozdanie za cały 2009 rok ukaże się 19 marca.

Drobni akcjonariusze (46,8 proc. walorów należy do Zbigniewa Jakubasa) zastanawiają się, co z zapowiadanymi w zeszłym roku przejęciami. W grudniu fiaskiem zakończyły się negocjacje dotyczące zakupu fabryki giełdowego Ponaru.

- Nie porzuciliśmy planów budowy grupy. Analizujemy rynek, przyglądamy się przedsiębiorstwom należącym do Skarbu Państwa. W tej chwili najbardziej interesują nas dwa podmioty, których prywatyzacja jest na wczesnym etapie. Spodziewamy się, że do rozstrzygnięć może dojść na przełomie III i IV kwartału - mówi Zakonek. Nie chce zdradzać więcej szczegółów z uwagi na potencjalnych konkurentów.

Prezes szacuje, że Polna ma do dyspozycji około 8 mln zł środków pieniężnych, z czego ponad 4 mln zł z emisji akcji przeprowadzonej pod koniec 2008 roku.

W ciągu ostatnich 12 miesięcy kurs Polnej wzrósł o 24 proc., do 11,5 zł. W tym czasie WIG zyskał 77 proc.

8,8 mln zł - tyle gotówki, w tym ponad 4 mln zł z ostatniej emisji akcji, wykazywała Polnana koniec III kwartału 2009 r.

PARKIET"
  • Re: Polna Na celowniku dwie prywatyzowane firmy Autor: ~pijok [188.123.192.*]
    Wreszcie coś...:))
  • Re: Polna Na celowniku dwie prywatyzowane firmy Autor: bolo7 [89.75.113.*]
    Dla mnie jest to dodatkowe potwierdzenie, że z kursem szorujemy po dnie, tylko nikt nie wie, jak szerokie jest to dno;)
  • Re: Polna Na celowniku dwie prywatyzowane firmy Autor: ~Hektor [91.145.179.*]
    Nawet nie zdajemy sobie sprawy jaką mamy perełkę w portfelu. Czytałem o pracach badawczych przy wydobyciu gazu z łupków prowadzonych na południu kraju. Jeżeli to ruszy na skalę przemysłową sądzę ,ze Polna z racji na bliskie położenie rejonu eksplatacji będzie miała w tym wymierny udział w postaci dostarczania swoich produktów.

O gazie z łupków w onet biznes- polecam lekturę
  • Re: Polna Na celowniku dwie prywatyzowane firmy Autor: ~ed [85.119.21.*]
    nie trzeba być specjalnie przenikliwym, żeby stwierdzic, że ida nieco lepsze czasy dla Polnej, pisalem juz o tym kiedys - po prostu malymi krokami idzie odbicie w branzy
    niestety na tym forum poskutkuje to ponownym powrotem typow wszelkiej masci, ktorzy nie maja nic sensownego do powiedzienia, a jedynie produkuja belkot majacy na celu naganianie i poprawe samozadowolenia
    TWA niestety odzyje i nie zdziwie sie, jak czolowy "pseudoanalityk" tez tu powroci ze swoimi bajdurzeniami
    ..co racja to racja ...ed już powrócił...
    Ed , czy zdanie cyt.:
    -nie trzeba być specjalnie przenikliwym, żeby stwierdzic, że ida nieco lepsze czasy dla Polnej, pisalem juz o tym kiedys - po prostu malymi krokami idzie odbicie w branzy

uważasz za COŚ SENSOWNEGO ....? tu nawet gramatyka jest bez sensu ....
    to ze nadajemy na roznych falach, to ja juz od dawna zauwazylem; tez nie rozumiem ani jednej Twojej wypowiedzi; Ty jak i TWA jestescie po prostu smieszni z tym swoim brakiem poczucia rzeczywistosci i brakiem checi dokonania chociazby podstawowej analizy rynku i uwarunkowan, w ktorych dziala Polna, i ktore tlumacza srednioterminowe zachowanie kursu w ostatnich miesiacach
    byly osoby na tym forum, ktore oczekiwaly stagnacji na Polnej i bylo TWA, ktore caly czas oczekiwalo niebotycznych wzrostow - widac teraz kto mial racje
    obecnie juz wszyscy beda mieli racje, bo pewnie na koniec 2010 kurs Polnej bedzie wyzszy niz teraz, wiec nadchodzi czas pozywki dla calego oszolomiastego TWA
    ed , jakąż krzywdę Ci wyrządzono iż jesteś tak zdołowany?
    Chcesz mieć fachowe analizy ...? merytoryczne wypowiedzi...? przecież miałeś to wszystko , dodatkowo Ci ludzie co to wystawiali zakupili akcje Polnej ...i.........Co?
    pokaż mi którąkolwiek spółkę co nie "zaskakuje" . Forum bankiera zawsze służył do wyzywania innych uczestników od głupoli , idiotów i oszołomów . Zwróć uwagę że jak ktoś pisze że spółka jest cacy to go wyzywają od debili w momencie kiedy spada , jednak jak rośnie to z kolei chłopaki wyzywają od idiotów tych którzy nie kupili , jak jest stagnacja to ci co mają te akcje to są oszołomy ...
    Konkludując ... ed .......... jesteś debilnie zidiociałym oszołomem...
    nie bede cie obrzucal epitetami, bo nie jestem zdolowany, a jezyk, ktorym sie poslugujesz potwierdza, ze masz jakis problem, poza mailami uzytkownika Basia, nie bylo na tym forum zadnej merytorycznej wypowiedzi,
    ludzie co kupili akcje polnej w 2009 roku- ci z TWA - zachecali innych do kupna, podajac bledne przewidywania, oparte na zyczeniowym mysleniu i ignorancji realiow, rznac glupa i prymitywnie ubierac swoje naganianie w pseudo-analizy
    jesli tego nie rozumiesz, to zaslugujesz na duzo gorszy epitej niz oszolom/ciul, zreszta obrazanie przez oszoloma nalezy odbierac jako komplement
    ... czy Ty czytasz co piszesz...? Spróbuję odpisać Ci w sposób jaki Ty piszesz ........:

Nie będę Ci ubliżał od oszołomów , głupków i ciuli i innego wielkiego gó....na , ponieważ jestem gościem z klasą (a nawet dwoma) i takich słów po prostu nie znam...

ładnie , co ed....?
    to ze znam slowa typu ch.., ciota, itp, nie znaczy ze musze ich tu uzywac,
    a ty sam widzisz, w czym jestes mocny - w belkocie - ja ci tego szczerze gratuluje, jestes mocna czescia TWA, prawdziwym twardzielem
    ...i wiem, ze na ulicy bys mnie od razu pobil, a nie spieszy mi sie do tego, wiec spadam, bo sie naprawde przestraszylem
    Ed, nie kłam, osoby, o których mówisz, że oczekiwały stagnacji pisały o zwale (nawet do 5 zł), a nie o żadnej stagnacji. Poza tym tzw. TWA już bardzo dawno nie pisze o żadnych znaczących wzrostach, odkąd okazało się, że "genialny" Jakubas z Zakonkiem spie... rzyli temat akwizycji, choć 2009 uważam, że był najlepszym momentem na takie ruchy. Podejrzewaliśmy głównego akcjonariusza oraz Zarząd Polnej o "męskie" ruchy w tym zakresie, a gdyby akwizycja doszła do skutku to przy tej płynności spółki oraz ograniczonym ff, a także b. dobrych wynikach po II kwartale 2009 papier rozhulałby się na całego na fali hossy 2009 roku. A więc każdy, kto zakupił akcje miał prawo oczekiwać pozytywnego rozwoju wydarzeń. Cyba tak się inwestuje na giełdzie, że się kupuje przyszłość, a przyszłość z założenia to jest coś niepewnego, ile by się analiz nie przeprowadziło. I pomimo iż od wielu miesięcy nikt z nas nie wierzy w szybkie rozwiązania na spółce, to Ty i tak ciągle o tym piszesz - szkoda, że nie jesteś w stanie wykrzesać z siebie nic więcej, choć sam tego oczekujesz od innych. Jak na razie nikogo nie zaskoczyłeś, bo sam wieszczyłeś zwałę, a ewentualne wyjście z dołka przez Polną najwcześniej pod koniec 2010 roku, o ile nie później. A tymczasem może się okazać, że Polna z tego "strasznego" dołka wygramoliła się już w lutym. A co do zainteresowania Polną przez firmę ABB nawet nie byłeś w stanie słówka wykrzesać. Zresztą, całe szczęście, będąc konsekwentny, powienieneś pojawić się znów na forum Polnej dopiero pod koniec tego roku, bo dopiero wtedy będzie coś ciekawego do analizowania przez osoby Twojego pokroju, czyż nie?
    pojawiam sie na forum, bo mnie wkurzaja wypociny osobnikow typu ty czy ten drugi, w Twojej wypowiedzi jest kompletny brak logiki:
    1/ jeśli uważacie że główny wlasciciel pan Zbigniew Jakubas oraz prezes pan Zakonek to nieudacznicy, to sprzedajcie akcje - jak mozna wkładać swoje pieniadze w biznes kierowany przez nieudacznikow?
    2/ wychodzenie z dolka koniunkturalnego nie trwa tyle co zapowiedz gazetowa pana Zakonka, jesli uwazacie, ze teraz juz bedzie super, to po raz kolejny gratuluje zdolnosci, rynek tez zacznie to dyskontowac, jak zobaczy cos wiecej niz lakoniczny komunikat,
    3/ kazdy moment na akwizycje jest dobry, o ile jest ona proponowana na racjonalnych zasadach, poczytaj sobie troche i pomysl ile inwestycji dokonano w 2009 roku - ceny na gieldzie byly niskie, ale cos kupic tanio bylo trudno (wlasciciele nie chcieli oddawac za wszelka cene, liczac na odbicie) , dlatego fundusze private equity nie dokonaly zbyt wielu transakcji
    4/ to Wy klamiecie - wroccie sobie do postow z listopada, grudnia, stycznia - jeden z was zachwalal spolke, przedstawial super wyceny, a jednoczesnie sprzedawal jej akcje za ulamek swojej wyceny - zenada i tyle
    Ed, znów kłamiesz. Pomimo iż nie pisałem za dużo, Ty i tak nawijałeś te swoje przedawnione kotlety, że TWA to, TWA tamto... jakaś mantra Ci się włączyła, której nie potrafisz wyłączyć, pomimo iż swiat dawno poszedł dalej w tym zakresie.
    Ad. 1. Nawet nie umiesz czytać ze zrozumieniem - wyraźnie napisałem, że nie uważam Jakubasa za nieudacznika. Co nie oznacza, że tematu akwizycji razem z Zakonekm po prstu nie spie...rzyli. W momencie, gdy inwestowałem (inwestowaliśmy w Polną) mieliśmy lepsze zdanie o Jakubasie. Kupiliśmy akcje licząc - do czego mieliśmy absolutnie prawo - na pozytywny rozwój wydarzeń. Nawet drugiemu inwestorowi, p. Kamińskiemu spodobała się Polna... A że wszystko się skiepściło, to chyba tylko imbecyl może powiedzieć, że to jest nasza wina... Mamy te akcje więc i mało logicznym byłoby je tym bardziej w tym momenice sprzedawać, chyba, że ktoś ma ochotę, to niech sobie poskacze po innych spółeczkach.
    Ad. 2. Nie manipuluj, kto powiedział, że teraz będzie super, przytocz mi ten post proszę. Zresztą nawet Zakonek słusznie zauważył, że nie ma co popadać w euforię.
    Ad. 3 To uważasz, że tym bardziej w 2010 chętniej będą oddawać coś za grosze, na co liczy Jakubas? Żebyś się nie zdziwił. Otóż stawka zaczęła już rosnąć, wraz w stopniowym żegnaniem na dobre kryzysu. Nie było lepszych okazji niż w 2009, o czym pisałem wielokrotnie w pierwszej połowie 2009 roku.
    ad. 4. Proponuję, żebyś podjął leczenie na "syndrom Jethro" - człowieka już nie ma wieki na na forum, a Ty ciągle męczysz temat. Czy Ty nie masz naprawdę nic ciekawszego do napisania, niż tylko korzystanie ze "sławy" Jethro? Po za tym to pisał Jethro, jak masz coś do niego, to znajdź go na innych forach i tam mu coś napisz. Mnie naprawdę nie ineteresuje, co myślisz o nim i co chcesz mu przekazać. Ed, czy mógłbyś się w końcu zreformować?
    Bolo, to ty kolejny raz kłamiesz:
    1. zajrzyj do postu, kiedy pijok pierwszy raz nazwał Jakubasa nieudacznikiem - pisałes to samo, ja nie uwazam ich za nieudacznikow; nigdy nie napisalem, ze cos sie na polnej skiepscilo, a tym bardziej, ze to wina TWA; wina TWA bylo tylko zaklamywanie rzeczywistosci i pisanie, ze kryzys nie dotknie polnej - to Ty nie jestes w stanie przeczytac tego co wczesniej pisales
    2. wyzej napisales: "A tymczasem może się okazać, że Polna z tego "strasznego" dołka wygramoliła się już w lutym", kwestionujac tym samym moja prognoze o koncowce 2010 - zenujaca bezczelnosc
    3. skoro nie kupili, to znaczy, ze nie znalezli okazji w 2009 roku, dobra okazje mozna znalezc rowniez w okresie wzrostu, a czy kryzys na dobrte nas opusci to sie dopiero okaze - po raz kolejny ferujesz wyroki, ktorych pozniej bedziesz sie wypieral
    4. syndrom bez komentarza, ale smieszne jest jak latwo teraz odzegnujecie sie od kolesia manipulanta, ktory i wami manipulowal, na szczescie mozna przeczytac te wasze peany na jego czesc - w tym zakresie bardzo sie ciesze, ze sie zreformowaliscie, niestety to tylko pozorna reforma, bo wiedzy wam nie przybylo

pozdrawiam i do uslyszenia za jakis czas
    Ad. 1. Po co ja w ogóle z Tobą dyskutuję, już kończę, bo i tak szkoda czasu, ponieważ iż tak się nie zreforumujesz i nawet jak się znów pojawisz za kilka miesięcy, będziesz wciąż pisał tą swoją nudną jak flaki z olejem mantrę o Jethro, o TWA... Na marginesie - pozytywnych rozwiązań na spółce oczekiwało dużo więcej uczestników tego forum, niż tylko garstka członków nieistniejącego TWA. Ale dla super analityka, jakim się mienisz, było to już zbyt trudne do zauważenia...
    Ad. 2 Trochę Cię nie rozumiem - wiele razy pisałem, że ten megakryzys, który według Was miał dotknąć strasznie Polną, był tylko zwykłym, chwilowym spowolnieniem. Poczekajmy jeszcze na wyniki, ale powiedz mi już teraz, co takiego starsznego stało się na Polnej w 2009 roku (patrz w kontekscie wszystkich spółek giełdowych, który mimo to pięknie potrafiły odjechać)?
    Ad. 3. Trzymając akcje liczę, że dokonają jednak jeszcze jakiegoś atrakcyjnego zakupu, choć cały czas uważam, że teraz będzie im ciężej, niż w 2009 roku.
    Ad. 4 Nie wypieraj się miłości do Jethro, przyznaj, że brakuje Ci go... W przeciwnym razie tyle razy namolnie byś nie wspominał go to w jednym, to w drugim poście. Ehhh, ed...
  • Re: Polna Na celowniku dwie prywatyzowane firmy Autor: ~pol-przem [83.16.131.*]
    I co z tego, że dwie firmy na celowniku. Kiedy to bedzie coś wiadomo- za pól roku ? i nawet nie jest pewne czy coś z tego będzie. Czyli za rok się okaże, że z akwizycji całe g,....Długo tu każą czekać na wszystko, dupki wołowe. Kto tu zostanie i bedzie tyle czekał?
    Tu bardziej chodzi o to, że najprawdopodobniej najgorsze Polna ma za sobą, a to najgorsze nie było takie najgorsze, a cena akcji i tak to uwzględniła z nawiązką... Ewentualna akwizycja będzie tylko dodatkowym dopalaczem tego w drugiej połowie roku . Z drugiej strony nie słyszałem nic o obowiązku posiadania akcji Polnej, czyli można np. sprzedać teraz swoje akcje, poobracać nimi na innych ciekawszych w tym momencie spółeczkach i wrócić tu, jak się zacznie mocniej rozgrzewać sytuacja w spółce i na kursie :)
  • Re: Polna Na celowniku dwie prywatyzowane firmy Autor: kaktus83 [87.96.42.*]
    Witam kolegów z dawnego TWA, chyba niewielu nas tu zostało. Dawno na polance nie było tak zielono. Może w końcu odbijemy się od dna.
    Od samego dna to już odbiliśmy właśnie dziś :), czyli jednak wczorajszy artykuł potwierdził, że najgorsze mamy raczej za sobą. Nie oznacza to, że od razu to pójdzie dalej tak ładnie, ale też nie sądzę, że będą znów możliwe luksusowe zakupy po 11,2 zł za akcje Polnej... ;)
    a mi dziś udało się kupić po 11,2

dziekuję sprzedającemu

Na wykresie dziennym wygląda pięknie, zeby tylko to zostało jutro potwierdzone
    Gratuluję zakupu po 11, 2 :) może to się jeszcze trochę pomielić, jednak dzisiejsze mocniejsze odbicie na razie pozwala optymistyczniej spojrzeć na kurs po męczącym spadkowym kiszeniu
  • Re: Polna Na celowniku dwie prywatyzowane firmy Autor: coolturalny [217.171.61.*]
    Witam...

Wraca wiara i nadzieja ;)
  • Re: Polna Na celowniku dwie prywatyzowane firmy Autor: ~roberto [83.14.136.*]
    Czy ktoś ma wiedzę co do pochodzenia impulsu wzrostowego i obrotów? Czy to tylko rekomendacja "Kupuj" wygenerowana przez wykres, czy spekulacja, czy może jakiś news marketingowy Polnej?
  • Re: Polna Na celowniku dwie prywatyzowane firmy Autor: ~pijok [83.11.144.*]
    odpowiem Mery to rycz mie ... Nie wem co jest przyczyną , wiem jedno ...
    ...nie spieprzmy tego...
    No to skoro lecimy po Mer... to powiem, że obecne zachowanie kursu to jest pantomima, tzn. PAN TO MI MA jeszcze 10 zł oddać... ;)
    A tak poważnie Roberto, ja mógłbym rzec, że dotychczasowy zjazd do skandalicznych 11,2 zł był na tyle absurdalny, że jakies takie odbicie należało się Polnej jak psu buda, zresztą o tym pisałem w lutym, że najpóźniej na początku marca wracamy na 12 z groszami... pomieli, pomieli i w zasadzie powinno spokojnie się wskrobać na 13-14 za jakiś czas... na razie...
    Lubię taką pantomimę na kursie Polnej :)
    co jest grane , wczoraj pozbywano się papier po 11,2 a dziś nic w lewo nie chce wpaść.
    Jakieś info było ;)
    Rynek powoli przetrawia wstępne zapowiedzi Zakonka, że może przyjść na dobre odwilż w Polnej, zwłaszcza, że nie było to wyrwane z kosmosu, ponieważ w ogólnie kiepskim dla handlu lutym mieli już fajne obłożenie. I sobie co poniektórzy stopniowo uświadamiają, że obecne poziomy cenowe na Polnej to jest śmiech na sali.
    ..........to nie śmiech! To zrywanie boków :)
  • Re: Polna Na celowniku dwie prywatyzowane firmy Autor: ~wasyl [83.31.230.*]
    Ciekawe co powiecie, jak raport jednak będzie kiepski i wrócimy na 11-12 PLN?
  • Re: Polna Na celowniku dwie prywatyzowane firmy Autor: ~Basia [85.222.86.*]
    A co znaczy Twoim zdaniem kiepski? Mniej więcej wiadomo czego można się spodziewać.
[x]
POLNA -1,84% 16,00 2017-11-27 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.