...Czyżbym tutaj został sam?
...zbliża się rocznica mojego pobytu na Polnej , pocieszające jest to że mimo wszystko zarobiłem , ciut więcej niż na lokacie bankowej...za to z czystym sumieniem mogę sobie zaśpiewać "Sen o dolinie"..........
pijok, przecież zostałem ja, pablo, coolturalny, fan, jest kaktus znów od niedawna i jeszcze parę osób (chyba?); a na razie po prostu nie ma co pisać, niech się konsoliduje kurs i tak zima na dworze, to nie ma co wystawiać nosa, skoro na spółce nie dzieje się póki co nic ciekawego :)
raf-24, a kto wtedy uwierzy Jethro?
A Ty jednak na Polnej? Od jakiego poziomu?
Nie martw się, mnie na przykład nie interesuje jednorazowy wyskok na 20%... ;)
wierzyliscie trelowi wczesniej na podstawie lipnych argumentow i bunczucznego jezyka, uwierzycie tez drugi raz, jak nie trelowi to innemu naganiaczowi - tacy jestescie
ja tez sobie spokojnie siedze na polnej :). Tak jak kiedys napisales to papier do koneserow. Troche gotowki z ekoexportu tu przerzucilem, a i w centka sobie wszedlem ostatnio po 0,51 - musi w koncu sie wybic !
Witam wytrwałych.
Decyzja podjęta,zaczynam zbieranie papiera.
Pola po dłuższej konsolidacji da zarobić,i chyba jeszcze w styczniu lub początek lutego powinno być wybicie górą [chyba że dołem wtedy do9]
Pozdro benek
Miło żeśta zaglądneli .Troszki Was pszeczymałem.Wasza akcja J-25 , czy jakóś tak , bedzie tera do zgarniencia. Nie czepiajcie sie jethro że się pozbył , dobrze naganiał ,przez co mam więcej papierka .Nocki ciepłej i spokojnej . Jutro , ej to bedzie pieeeekny porannek.
Witam szanownych kolegów !
Bolo, Jethro, pijok, coolturalny, raf-24, Pablo i wszystkich których pominąłem, a ktorzy są na Polnej dłużej...... ;)
Dość długo nie zabierałem głosu ze zwględu na pracę i szczekanie burków .....
Mam nadzieję, że wszyscy zainteresowani dalej trzymają się papierka i nie mają mi za złe mojej nieobecności - w końcu nic konstruktywnego nie wnosiłem ;)
Nooo cóż siedze tu z Wami już dłuższy czas i mimo wszysko jestem cały czas na PLUS - zdecydowanie lepszy niż na lokacie ;)
Pozostaje nam jeszcze trochę poczekać na lepsze czasu. Pieniądz lubi ciszę i miejmy nadzieję, że w końcu na Polance zaświeci słońce i spokojnie doczekamy godziewgo zysku.
Życzę wszyskim kolegom powodzenia i sobie życzę jaj z ołowiu abym jeszcze trochę wytrzymał.
Adam, żyjesz? :)
to dobrze!
mi niedługo pyknie roczek na tym papierze i jak na razie trochę lepiej od lokaty, bo aktywa powiększyły się o około 35%, czyli na razie bez żadnej rewelki...
Dokładnie, trza spokojnie poczekać, w końcu taki stan nie może i nie będzie trwał wiecznie ;)
Witam wszystkich.
Nie mam czasu bywać na forum, ale polną nadal mam i zamierzam mieć, pieniądze nie wołają jeść. Nauczyłem się cierpliwości już dawno i wdodatku nie mam czasu skakać po spółkach. Przyjdzie jeszcze nasz czas i wiem o tym doskonale, przeżyłem takie nastroje ludzi od zniechecenia aż do euforii. Martwi mnie jedno , niska płynność . żeby Jakub ją zwiększył mielibyśmy fundy w spółce, a tak jesteśmy skazani na jakiegoś grubasa lub Jakuba to niestety prawda. Wkurzające jest brak info ze spółki , wręcz totalna blokada. Pocieszające jest to że jak coś się szykuje to Jakub uszczelnia wypływ informacji, można prześledzić na innych jego spółkach.
pozdrawiam
ps. na szkoleniu miałem pokaz, że Internet nie jest anonimowy jak niektórym się wydaje, a umieszczanie przez internautów adresu dostawcy z ip osobnika wypowiadającego się to mały pikuś. ;-)
Pewnie należy sie więc dziwić, że ten kurs to aż 12.40 a nie np. 2,40.
Cóż chciałoby się, aby cos sie szykowało. I to niedługo.
Ale co się może szykować?
- niezłe wyniki za 2009 r. mimo pracy w IV Q przez 4 dni. Możliwe, ale rewelacji bym sie nie spodziewał, bo to nie jest realne.
- ogłoszenie konkretnego celu przejęcia z harmonogramem działania -dosyć możliwe, ale czy już teraz? Gdyby jednak prezes cokolwiek powiedział na ten temat, to od razu byłoby zainteresowanie papierem i inne notowania.
- no i futurologia. A może Jakubas ma plan sprzedaży Polnej, gdy nie wyszła fuzja z Ponarem. Myślę, że to Jakubas był promotorem tej fuzji. Pomysł jest jeszczcze z 2007 r. ale wtedy Wiaderek za mało dawał za Polną, bo to Ponar chciał kupić Polną.
Teraz, kiedy fuzja nie wyszła , a Jakubas zbiera pieniądze na Ruch i Puławy być może sprzeda Polną. Wiadomo, że akcje i pp Polnej miał (a może jeszcze ma ) Introl. W pewnym momencie prezes Kapral wypowiedział się, że... nie udało nam sie kupic akcji Polnej... . Teraz może jest inny moment i inna atmosfera dla takiej transakcji. A Introl ma dostatecznie dużo gotówki z emisji- ok. 80 mln.
Prawda jest taka, że Polna najbardziej pasuje Introlowi. Nie tylko ze spółek giełdowych, ale i na całym rynku krajowym. Tu jest najwieksza synergia.
Wieksza niż w przypadku hydrauliki Ponaru
Ale to futurologia.
A może być i tak, że Polna pozostanie , jak samotny biały żagiel, gdyż Jakubas uznał, że ma czas na ewentualne alianze, i rosztrzygnięcie , co dalej z ta spółką.Niech tylko zarząd zapewni godziwą rentowność spółki.
Rozpisałem się dosyć szeroko. Oczywiście sa to wyłącznie moje poglądy i nikt nie powinien sie sugerować nimi przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych.
No i ostatnia sprawa. Chyba powinno byc jakieś odreagowanie kursu w najbliższym czasie. Nie jestem znawcą AT, ale powrót na poziomy 14 -15 zł chyba nam sie tu należy.
Nie dopuszczam myśli, że to będzie 8 zł, co wieszczą niektórzy na forum Parkietu.
apoloniusz, dobre scenariusze przyszlości, a co do przeszłego uwalania kursu dorzuć to przeklęte wezwania Jakubasa wiosną 2009, przez które trzymając za mordę kurs przestraszył rozwijającą się hossę na tej spółce, zgodnie z tym , co się działo na szerokim... a że wielu nie lubi wchodzić drugi raz do tej samej rzeki, to musi upłynąć czas, żeby minął im wstręt do jakubasowych spółek...
również nie wierzę w 8 zł, od kilku miesiecy piszę, że nie wierzę wręcz, żeby zwaliłło się trwale poniżej 12 zł, a odreagowanieniedługo do 14--15 to byłoby zupełnie naturalne, jak na tak głupie zejście kursu aż do obecnych poziomów...
Panie Księgowy, coś sie popieprzyło w Pańskich obliczenia, gdzie Pan widzi 8000 na S po 12,00 Jęzeli jest Pan Księgowym z Polnej to się nie dziwię, jaki Prezes taki Księgowy. Prezes za granicą a Księgowy ustawia akcje na S. Ciekawę czy Pan Prezes pochwali się akcjonariuszom w jakim celu wyjechał służbowo za granicę na tydzień. Może szykuje obiecane przejęcie....
Pisałem to 2 dni temu i tak to wtedy było. Poczytaj forum Polnej na Parkiecie. Tam niejaki Volter napisał, że to były tylko starszaki.
Ale dziś nie było straszaków, a kurs sie usuwa.Bo nie ma żadnych informacji ze spólki od 10.12.2009, kiedy podano komunukqat o zakończeniu rozmów z Ponarem.
Oczywiście nie jestem ksiegowym z Polnej. To nick, jak każdy inny.
Ale problem jest taki, czy nie zaglada tu ktoś, kto pracuje w Polnej. Cyz nie moze napisac , czy mają zamówienia w IQ , czy nie, jeśli zarząd milczy, Jakubas milczy itp.
Basia skoro wiesz jakie jest obłożenie pracą to po co pytasz. Czyzbyś pracowala w polskiej słuzbie zdrowia bo obłożenie bardziej pasuje do łóżka i pacjenta
Dnia 2010-01-28 o godz. 14:35 ~romin napisał(a):
> Panie Księgowy, coś sie popieprzyło w Pańskich obliczenia,
> gdzie Pan widzi 8000 na S po 12,00 Jęzeli jest Pan
> Księgowym z Polnej to się nie dziwię, jaki Prezes taki
> Księgowy. Prezes za granicą a Księgowy ustawia akcje na S.
> Ciekawę czy Pan Prezes pochwali się akcjonariuszom w jakim
> celu wyjechał służbowo za granicę na tydzień. Może szykuje
> obiecane przejęcie....
Basia skoro wiesz jakie jest obłożenie pracą to po co pytasz. Czyzbyś pracowala w polskiej słuzbie zdrowia bo obłożenie bardziej pasuje do łóżka i pacjenta
w służbie zdrowia nie pracuję :). Wiem tyle ile powiedzieli informując o 4-dniowym tygodniu pracy.
Chodziło mi raczej o ocenę sytuacji teraz, bo wiemy tak naprawdę jak było 2 miechy temu. A skoro jesteś rzeczywiście na bieżąco (twierdzisz że prezes jest właśnie na tygodniowym wyjeździe służbowym) to prosiłam o aktualną opinię w tym temacie. Tylko tyle i aż tyle.
Romin, nie miej pretensji, że pytamy, jak z zamówieniami w Polnej teraz w styczniu i na najbliższy okres. Gdyby ze strony firmy była jakakolwiek polityka informacyjna, to nie byłoby to wcale potrzebne.Ale oni milcza, jak grób.
Ludzie próbowali zadawać pytania poprzez Puls Binesu (maja tam taka akcję Inwestor) i bardzo wiele firm odpowiada na każde pytanie, a Polna absolutnie nie odpowiada.
NIe dziw się więc, ze chcielibyśmy się cos dowiedzieć, skoro już powiedziałeś a.
Niektórzy maja te akcje już po 2-3 lata i nic nie wiedza, co może być teraz w Polnej.
Dlatego, skoro powiedziałeś a, prosimy, bys powiedział także b.
Ja Pan J. wyjechałem żem do wód .
Jezdem w wieku przedremenytalnem (czy jakóś tak) i moja głowa już nie taka . Koniunktura mię dobiła . Myślałem żem mondry a jezdem normalnem nieudacznikiem . Jedyny mój walor to to że mnie z oczu nieźle patrzy.
dlatego też pytam, skoro znasz takie informacje to pewnie znasz też opinie o tym co się w firmie dzieje. Zakładam na podstawie tego co pisali pod koniec roku, że jeśli chodzi o ogólne wrażenie (obłożenie pracą) to jest ono raczej kiepskie zarówno jeśli chodzi o Q4 2009 jak i Q1 2010. A co mówią Twoi znajomi?
Po co durna pytasz jak jesteś taka wszechwiedząca? A jak nie wiesz, to zadzwoń pod nr tel. 16 678 66 01.
Telefon odbierze szymon na bramie. Zapytasz go czy jest prezes. Nawet jak będzie w pracy, to szymon i tak ci odpowie, że go nie ma i zapyta czy połączyć cię z rzecznikiem albo sekretariatem.Odowiesz mu, że nie, że chciałabyś rozmawiać z samym prezesem i zapytaj kiedy będzie. Na koniec dowiedz się czy zakład dzisiaj pracuje. Jak nie pracuje tzn., że dalej obowiązuje tam 4-dniowy tydzień pracy. A jak dalej obowiązuje tam 4-dniowy tydzień pracy, to wnioski nasuwają się same.
Jaki ty jesteś przenikliwy trelo-ciulu-mały-oszukańcu. A nie tak dawno twierdziłeś, że spółka jest jak twierdza i żadnych informacji nieoficjalnych nie da się z niej wyciągnąć. A wszystko w sytuacji kiedy mieszkasz po sąsiedzku, w tym samym mieście. Ja jakoś nie miałam problemu żeby do nich trafić i co więcej żeby mnie wpuścili. Oczywiście musiałam tylko zastosować pewien niewinny fortel i fabrykę zobaczyłam.
Ale widzisz, że mieszkając w Przemyślu można coś się więcej dowiedzieć i pracownicy jednak dzielą się spostrzeżeniami ze znajomymi. Oczywiście o ile znajomi nie wygladją jak małe debilki, które od razu doniosą do odpowiednich organów. A tego niechybnie możnaby się spodziewać po piewcy chwały Milicji Obywatelskiej co to PRL na ziemi przemyskiej zakotwiczała...
Dlaczego krzyczysz? Chcialem ci tylko pomóc. Co do tutejszej Milicji Obywatelskiej, to odegrała ona w latach 1946-47 ważną rolę w obronie ludności cywilnej tych terenów. Gdyby nie MO, to Stiepan Bandera i jego UPA wymordowaliby jeszcze więcej Polaków niż to zrobili - taka jest obiektywna prawda. Zresztą po co ja o tym piszę? Ty i tobie podobni znają inną prawdę - prawdę z odbiornika TV. Złóż kwiatki pod pomnikiem banderowców we Lwowie.
dlaczego twierdzisz, że krzyczczę trelo-ciulu-mały-oszukańcu. MO przy pomocy swojego ramienia UB rzeczywiscie wyłapywała też resztki po wermachcie. Udało im się dorwać np. niejakiego generała Fieldorfa 'Nila'. Obejrzyj sobie film Bugajskiego z zeszłego roku o zabiciu tego wroga władzy ludowej.
A i tak dla ścisłości to w latach 46-47 nie trzeba już było walczyć o przynależność bieszczad do Polski. Robili jedynie czystki wyłapując resztki po bandach UPA które masakrowały ludność polską nieco wcześniej. Ścigali po prostu bandytów za ich wcześniejsze zbrodnie. A to że osaczona zwierzyna ciągle kąsała to naturalny odruch.
Ale tak w ogóle przepraszam jeśli cię uraziłam. Piszesz o tym z takim sentymentem bo pewnie jako dorastający chłopiec zakochałeś się w jakimś 18-letnim przystojnym funkcjonariuszu MO, a bandyci z UPA go zabili. Jeśli tak było to współczuję.
jak najbardziej rozumiem, że możesz a wręcz powinieneś mieć niskie mniemanie o sobie. Ale żeby mówić o sobie głupi.....................zaimponowałeś mi tym. Masz rację idź na wątek spółki o ROE 20+%. Tylko się nie wymądrzaj bo tam też nie wyjdzie.
Ludzie wszyscy są tu wkurzeni, ale nie obrażajcie się wzajemnie, to nic nie da.
Zamias tego kupcie choć po pare sztuk, niech będzie jakiś ruch na papierze, bo zaraz zjedziemy poniżej 12.
Ratujmy papier, zamiast się wyzywać.
A ten romin, co tak zamilkł. Daj bracie cynk, co tam w zakładzie sie dzieje!
"ratujmy papier". Gościu z choinki się urwałeś. Albo wierzysz, że te akcje warto kupić albo nie zawracaj głowy. A co to jakaś Wielka Orkiestra, że należy wysupłać ostatnie zaskórniaki i ratować kurs. Jak ma spaść to spadnie i nic na to nie poradzisz.
..Jethro .
Jakiś czas temu ,ubliżyłem Ci i przyznałem się że mnie poniosło . Tym razem jako jeden z forumowiczów , nie życzę sobie tutaj Twoich opinii wychwalających MO . Tym razem nie dam się ponieść emocjom i Ci nie naubliżam .