Witam, widzę że dużo fajnych ( smiesznych )wypowiedzi jest na tym blogu ale każdy może pisać co uważa więc zakładam nowy wątek dla akcjonariuszy - opozycja mile widziana - ale na Wiejskiej w W-wie
Cóż , prawda jest taka że spodziewałem sie lepszych wyników, biorąc pod uwagę posiadane wiadomości, ale raport dużźo wyjaśnił, i moja ( własna opinia ) na ten temat jest dość wyraźna- prawdopodobnie pon. może być na czerwono.
Natomiast chciałbym zwrócić uwagę na kilka kwesti , które pozwalają mi ( w czasie około 12-18m-cy) otrzymac podana wyżej cenę ( róznica kilanaście lub kilkadziesiąt procent jest możliwa w obie strony- nie jestem Harry Potter )
1/z powodu głębszego kryzysu w Rosji , zostały wstrzymane podpisane już umowy z powodu zaostrzenia warunków przez banki rosyjskie- w ciągu kilku ostastnich miesięcy rezerwy walutowe Rosji zwiększyły się o pona 100mld usd dodatkowa ropa znowu w granicach 80usd/baryłkę- winno to skutkować w łagodzeniu polityki rosyjskich baków a co za tym idzie - wznowienie kontraktów które opiewają na 420ml usd + 110ml zł - które winny być zrealizowane w ciągu 24-36m-cy ( ponadto droga do nowych kontraktów jest cały czas otwarta
2/wycena spółek budowlanych c/wk na giełdzie wacha się w granica 1,5 do 4x lub wyżej, natomiast w przypadku msx - na dzień dzisiejszy - to coś około 0,75 - jedna z najniższych na giełdzie w tej braży
3/brak jakichkolwiek kredytów
4/sprawa w sadzie w sprawie Kapuściska - możliwe dodatkowe miliony ( szczerze na to nie liczę ale jak by ....)
5 i to jest najlepsze
Msx ma dostać ( a może już dostał ) decyzję na użytkowanie na wybudowane w Warszawie za własną kasę ( akcjonariuszy ) 2500 m2 mieszkań i ma zacząć sprzedaż w IV kwartale tego roku, zaznaczę że otrzymana z tej sprzedaży kasa poza vatem i podatkiem jest czysta ( cześć podatku nie będzie zapłacona z powodu komesacji staty za bieżacy okres, nie jesetem z Warszawy i nie znam lokalizacjiale i cen mieszkań ioraz lokali ale ceny są tam najwyższe w Polsce, co w połączeniu z wzonoinymi pracami w krajach federacj rosyjskiej winno ( powinno) przełożyć się na bardzo dodatnie wyniki finansowe począwszy od następnego kwartału lub roku- wg raportu kasa z sprzedaży w/w miszkań nie wróci na inwestycjie deweloperskie, ma być zainestowana w bardzie intratne instrumenty.
Nie naganiam na spadki ani na kupno może być 1,2 albo 50groszy ja obstawiam w ciagu 12-18m-cy okolice 8 zł z tolerancją +-2 zł ( warunek sytuacja ekonomiczna federacji Rosyjskiej - wychamowanie spadków i Niemiec na lekkim plusie- co z danymi z 3 q - potwierdza sie jak na razie , oby tak dalej- co do ceny 1,49 - śmieszności Ty moje cena taka była , ale jak pamietam kghm - był wtedy po 30zeta a pekao 70zeta za akcję- wybacz nie skomentuję - - każdy zarobiony lub wtopiony robi z akcjami to na co ma ochotę i na co pozwala rynek. ( wig 20 wtedy był 1400 ) i wszystkich każdy kto miał wtedy akcje zakładał pampersy na noc , bo to opcje walutowe, to możliwość upadłości , topienie firmy itp. ( msx - nie ma żadnych opcji, ani kredytów- proszę pokaż mi drugą taką z tej brańży )
Giełda to taka instutucja - KTÓRA SPRZEDAJE PRZYSZŁOŚĆ , a do Ciebie należy decyzja co kupić, kiedy , za ile - a przedewszystkim którą firmę wybrać.
Ja tylko pokazałem jak ja to widzę , ale z uwagi na bardzo specyficzny akcjonariat każdy scenariusz jest możliwy.
W przypadku msx-a przyszłość wydaje się być na różowo:)
Cierpliwi napewno nie stracą - kwestia tylko czasu.
Jestem na 100% przekonany że lokata w akcie msx da lepsze rezultaty niż lokata na Kajmanach - w okresie 12 m-cy - a kiedy kupisz lub sprzedasz to twój bizes nic mi do tego, i proszę tych co im tak bardzo żal akcjonariuszy- poszukacjcie sobie innego blogu ( jak znam życie a gram na giełdzie 15 lat to napewno chcą kupić ale nie w tej cenie - najlepiej 1,2 )
Do nowego człowieka
Witaj men
Twój post jest opracowany wzorowo i bardzo ,jak na forum za bardzo rzeczowy i udokumentowany.Również w poście tp123 brzmi to nie forumowo.
To jak jesteś z Biura Prasowego Mostka?
Pozdrowienia dla Twoich współpracowników.
TYLKO KONI ŻAL.Pozdrowienia również dla " LEŚNYCH DZIADKÓW''i czcigodnego pana prezesa.Ciesze się, że szczęśliwie wrócił wczoraj z Wiednia.Reszta w tym raport, przepraszam ,ale kompletnie do budowlanej dupy.
jato
Mój post raczej nie jest chwalebny dla Mostka. Jest w pełni roszczeniowy więc trudno mi przypisać rolę gościa z PR Mostka ( prawdę mówiąc to pracuje tam albo totalna dupa albo nie obsadzili wcale )
Witam akcjonariat.Chcę napisac kilka słów do JATO.Kolego jeśli uważasz,że na forum wypowiada się ktoś z biura prasowego MSX i widzisz,że ten ktoś usprawiedliwia wyniki twardymi danymi to chyba przesadą jest pisać o(bez urazy) dupie.Jeśli kryzys w Rosji spowodował taką a nie inną polityke w bankach to co na to może poradzić spółka która większość umów ma właśnie tam?Powinni napadać na banki czy rządzących(PUTINA CZY MIEDWIEDIWIEWA HE HE DOBRE SOBIE) i terroryzować jch,żeby poluźnili polityke kredytową,bo MSX ma tam dużo zakontraktowanych umów?. Bez przesady,a poza tym też twierdze,ze te 8zł jest bardzo realne.Porozmawiaj kolego z DORADCĄINWEST na forum onetu,to bardzo mądry człowiek i może dużo naświetlić co do obecnej sytuacji MSX i rynku w ogóle..Pozdrawiam.
Do OKONIA
Witaj
Najpierw mała dugresja- widzisz ja od 43 lat jestem wędkarzem i członkiem Polskiego Związku Wędkarskiego.Może stąd moja sympatia do według mnie najsmaczniejszej ryby wód polskich.Oczywiście z wiekiem przestałem zabierać złowione ryby i trafiają one nie do gara ,ale do wody.To duża frajda i zadowolenie większe niż z mięsiwa..
Odpowiadając Tobie to rzeczywiście w swoim poście pisałem o dupie budowlanej .To nie jest zwykła dupa.Tyle dywagacji w sprawie - przepraszam dupy.
Proszę przestań(cie) mnie pouczać.
Przestań(cie) pouczać Rosjan. Ja ich znam.Oni sobie poradzą.Nie martw się o Putina i Miedwiediewa oni mają super ochronę,Smieszności Wy moje.
No to mamy nowe zaklęcie -cena akcji 8zł,dotychczas zawsze było 10zł.Też niby realne.
Przestańcie mnie śmieszyć i nie zawracajcie biegu rzeki kijem.Może tak zapoznajcie się ,kiedy to Mostek miał zyski .Dla mnie bardziej realny kurs Mostka to 1.49zł.To też moje prawo więc proszę mnie nie pouczaj(cie).Z doradcą Inwestu się nie porozumiem. Gdzie tam mi szaraczkowi do tak szacownych autorytetów.
Pozdrawiam jato
Siedzi sobie przed komputerem zwerbowany UFO-ludek i kupuje akcyjki Mostostala-Export w niewielkiej ilości po około 500 - 1000 sztuk i udaje że kupują to drobni inwestorzy i szuka tak zwanej zaczepki Co będzie jak kupię 1500 sztuk. A może by tak wystawić na sprzedaż 600 sztuk. A może by się dało obniżyć kurs do 2zł. Czeka co zrobią inni akcjonariusze.
W innej miejscowości siedzi przed komputerem inny UFO-ludek i też kombinuje. Może to ja jestem tym jedynym co ma wpływ na kurs Mostostala-Export i też kupuje i sprzedaje niewielkie ilości.
Dla nas 5 000 - 10 000 to duża ilość, A dla rekinów to śmieszne ilości
Pisać można wiele ja widzę tu pomysł utworzenia opozycyjnego wątku w stosunku do tego który to powstał z mojej inicjatywy( do wglądu w w tym wątku co ma dużo wpisów) jężeli uda się wam to utrzymać to będzie was sukces. Mnie to się udało.Następny etap to eliminowanie różnego rodzaju zadymiarzy. Ciekaw jestem czy wam to się uda.Osiągniecie 158 wpisów ja nazywam to sukcesem czego wam życzy
Witam,
Nie było moją intencją toczenie piany, jaki próba bicia Twojego rekordu - po co, zresztą ktośc na ten tematat się wypowiedział
jak i nienegowałemże jestem z"biura prasowego msx " :)) chciałem tylko pokazać że same liczby - w tym wypadku strata netto przychody,bez przeczytania raportu a w szczególności założeń strategicznych i planów widzę że jest niewłaściwie intrpretowane,
(a właściwie niedoczytane o czym może świadczyć o tym kilkaset wcześniejszych postów jaki pewnie późniejsze )
np horyzont do 1 zet. msx tonie, itp nawet nie otwierałem tytuł wszystko wyjaśnia - zwłaszcza wiedzę na temat aktywów i kontraktów , które już zostają wzowione jak i miwszkań które mają być sprzedawane od 4qtego roku.
ja poprostu chciałem żeby użytkownicy zapoznali się z moimi przemyśleniami dot.raportu za 3q- być może część z nich faktycznie przeczyta to co pomijają liczby i zrobi to co uważa za słuszne-może to być sprzedaż po pkc, możeto być kupno po 1 zeta lub inna decyzja , jedno jest pewne , jak będzie więcej sprzedających to kurs spadnie i na odwrót, należy wziąść pod uwagę mega obroty i rekordy czasowe bez transakcji które towarzyszyły cenom z okolic 2 zł -ciekaweo czymto świadczy
1/ brak zaufania do spółki zestrony kupujących
2/ brak akceptacji tej ceny ze strony sprzedających
To co najbardziej boli drobnicę to że rynek odjeżdża a msx się kisi od dołka cena msx poszła do góry 40% , podczas gdy wig 20 zrobił do góry 100% a tu zapowiada się jak na razie kontynuacja wspomianych trendów.
ale mostek ma tą zaletę - że potrafi w ciągu kilku dni zarobić 50% , ale kiedy to będzie ?,
w poniedziałek jest możliwy spadek, co do funduszy jeżeli czytają raporty, a powinni to ta firma powinna ich zainteresować (wtedy też poprawiłaby się płynność,
po dobrych wynikach jakie powinnny być za 4 q i 1 q następnego roku każdy będzie sobie mógł kupić akcje - ale kto powie jaka wtedy będzie ich cena?
( a w aktywach centrum biurowe Lubicz na sprzedaż - jak poprawi sie koniktura to i nabywca się znajdzie - a to jeden z najnowocześniejszych bydynków biurowych w Polsce)
Pzdr dla akcjonariatu.
pzdr dla Leśnych Dziadków ( cokolwiek to znaczy :)
pzdr są ok , przynajmniej żółć nie zalewa żołądka co niektórym , a to jeden z powodów na wrzody :) więc myślę że nikogo nie narażam, jeżeli myślę inaczej niż Ty- cóż na prawo
co do racji CZAS POKAŻE
Nie za bardzo sie ta spolka interesuje, ale przegladajac raporty kwartalne wpadla mi w oko. Wydawalo mi sie kiedys ze ta firma lepiej stoi, niestety raport nie pozostawia zludzen, nie jest za ciekawie, podobnie jak na Barlinku - chyba zarzadzajacy musza cos z tym zrobic, bo jeszcze ze dwa takie kwartaly i nie bedzie czego ratowac.
panowie-niejest tak zle-jest kryzys-kasa jest -kontrakty są-mostek jest i tak bardzo tani i napewno jest łatwym i tanim chocby do przejeci(a moze tak to jest zrobione pod przejęcie-przeciez prezes nie wezmie tego do grobu-A ROBI CO CHCE I NIKOGO O NIC NIE PYTA)-JA TAM SIEDZE NA PAPIERZE I W NOSIE MAM WYNIKI-CZEKAM NA PRZEJECIE-A NASTĄPI TO SZYBCIEJ NIZ WAM SIE WYDAJE-pozdrawiam myslących
Przeciez 92% FF nie jest w stanie dobrze wycenic spolki ("zawsze" wycenia ponizej wartosci ksiegowej). Zobaczycie +10% z RSI 80 to sie pozabijacie w rytm AT. Inwestuje sie w akcjonariat spolki a nie w spolke. Teraz sie modlice o dobre wyniki a po co te wyniki ??? Po to zeby przyciagly duzych inwestorow ktorzy rozbujaja kurs. A jak narazie to nie ma ani jednego ani drugiego. Nawet jesli pojawia sie dobre wyniki to w dalszym ciagu nic wam to nie daje. Ja tam siedze na Lesia LCC i nie narzekam bo mam 2 OFE w akcjonariacie i zapewniony staly doplyw swiezej gotowki przyszlych emerytow. No ale oczywiscie lepiej sie sie kisic i snuc spiskowe teorie kto to tam sie nie chowa ponizej progu 5% prawdopodobnie 18-u duzych inwestorow tuz pod progiem 4,99% udzialow. Od wyjscia pioniera ta spolka to totalny smiec. Dlugoterminowo (min 2 lata) napewno zarobicie ale krotko-srednoterminowo (1-2 kwartaly) NIE MA TAKIEGO NUMERU. PS Okres ziowy jest zdajesie najlepszy dla budowlanki.
Bardzo ciekawa wypowiedz Newmana.Sam jestem na paru lat na MSX, nie zrealizowa-
lem w 2007 do konca zysku (1300 %),bo chytrosc zjadla rozum ale mimo wszystko
nadal wierze w ta spolke.Nie rozumiem ciebie Jato jak i Bankiera bo jesli rzeczywiscie
MSX wedlug was nie ma szans na jakiekolwiek wzrosty to po co siedzicie na tym forum,
jest przeciez ponad 150 innych spolek na gieldzie.W wypadku Jato jak na dloni widac
zgorzknialosc i zawod polaczony mimo wszystko z nikla nadzieja,przekora kaze mu pisac inaczej,nie wierze ze nie ma akcji i czeka bo niby i na co?Jesli ktos nie ma akcji danej spolki to po co bez przerwy nia sie zajmuje,moze przeskoczyc na inne forum.Inna rzecz to
zarzad i prezes ale to opisalem juz pod innym nickiem.
Witam
Jak jest żle to zawsze nagle pojawiają sięCUDOTWÓRCY ,których przed tym nie było na forum. I TAK:
NEWMEN zaczyna wychwalać Mostka jako spółkę,która sobie fantastycznie radzi tylko BANKI są BE. Również KAPITAŁ ZAGRANICZNY jest BE.Władze MSX, a więc " LEŚNE DZIADKI " są cacy.To oni wspaniale rządzą.Mostek ma być po 8zł i basta.Macie kupować teraz ,bo wg NEWMEN-a żle czytacie i nie potraficie odczytac prawidłowo wyników kwartalnychi za III kwartały.JESTEŚMY NIEUKAMI.
NEWMENtwierdzi ,że co prawda Mostek traci ,ale to chwilowo i wcale nie tak dużo.
ŚMIESZNOŚCI WY MOJE.Poczytajcie co on autentycznie pisze:" PRZYSZŁOŚĆ MSX-a WYDAJE SIĘ BYĆ NA RÓŻOWO." To jest rewelacja ,to jest fantazja.
Panowie kupujcie,kupujcie tą wspaniałą rewelacje po tak różowych wynikach.
POWAŻNIE- przestań naganiać i wypisywać bzdury. Ludzie mają swoje przemyślenia i nie potrzeba tu nawiedzonych.
Pozdrawiam jato
PS NEWMEN mądralo porównaj wyniki MSX-a rok do roku- STRATY ŻENUJĄCE..
Nikogo nie nazywam głupcem, według mnie każdy ma tyle w głowie ile dokładnie mu potrzreba do tego aby być SZCZĘŚLIWYM, czegi i Tobie życzę.
Czy jesteś prorokiem , czy lud pójdzie za Tobą przez Morze Martwe to się okaże,
wedle Twoich słów, jutro wywalasz po pkc-u ( jeżeli masz akcje w co wątpię) przecież chcesz śmiecia kupić po 1,49
Ja tylko pokazałem w poście , że są informacje pozytywne , poza stratą netto, natomiast
akcjonariusze zrobią to na co mają ochotę, i ani Ciebie ani mnie nie będą słuchać
ale jak sprawdzę twoje sprawdzone informacje , to mam nadzieję że podejmą właściwą decyzję.
Proszę wytłumacz im także dlaczego reszta spółek z parkietu tak się zachowywała:
zyski o połowę mniejsze, straty, toksyczne opcje, układy z wierzycielami,bankructwa,
ciekawi mnie czy to ma jakiś związek z kryzysem, czy ten kryzys wskazuje że będzie się jeszcze pogłebiał, ( to że msx nie ma opcji ani kredytów ale ma za to do sprzedaży 2500m2 mieszkań w W-wie, zero kredytu, wzowione realizacji umów- oraz to że przez ostatnie 6q kasa na budowę mieszkań w W-wie szła kasa z zysku msx nie ma znaczenia,nie mówiąc że koszty związane z tą inwestycją kończą się w 4 q i zmieniają w czysty zysk , ale co tam :)
Zobaczymy za 12-18m-cy kto miał rację , który prorok jest fałszywy
Nie mam akcji spolki i nie zamierzam stac sie posiadaczem dopoki akcjonariat nie ulegnie znacznej przebudowie badz konkurecja na rynki nie zostanie razaco przewartosciowana wzgledem MSX. Pas barany pasterzu.
Do newmen-a
Jeżeli uważasz ,że Mostek stoi dobrze finansowo to jestes nie tylko nawiedzony ,ale też masz powiązania z pracodawcą ,a więc LEŚNYMI DZIADKAMI.Wiem dobrze. Oni sobie i wiernym pretorianom pieniędzy nie żałują.
jato
PS
Kończę tą dyskusję,bo zaczyna być to śmieszniutkie.Więcej moich postów tu nie będzie.
Witam,
Wystarczylo, ze czlowiek wyjechal sobie na pare dni , a tutaj tak ciekawie zaczelo sie robic.
No Newman post baaardzo merytoryczny.
Odnosie punktu 4 Twojej wypowiedzi, to ponoc ma byc na dniach(czytaj-jeszcze w tym roku) zawarta ugoda i to calkiem sensowna, o punkcie 5 nic nie wiem, ale i tak jest to jednak baaardzo mala inwestycja jak na Mostka.
Uwierz Jato, ze Mostek nie ma zadnych problemow, na koncie maja ponad 30mln zl, a do tego chyba jakas nieruchomosc w Krakowie i ponoc buduja nam biurowiec w Wawie.
Dokladnie nie wiem, bo nie chcialo mi sie szukac, tyle uslyszalem.
A co do wynikow, to najlepsze nie sa.
Co prawda przychodzy wzrosly o 50% w porownaniu do 2 kwartalu, ale to jednak stanowczo za malo jak na Mostka.
Do tego niepokoja mnie zbyt duze koszty Zadrzadu-ponad 20% przychow.
Niech zaczna redukowac tam koszty i zaczac normalnie cos robic i bedzie OK.
Ruszy ten duzy kontrakt i bedzie OK. Po wynikach bylem troszke zdolowany, ale teraz na nowo zaczalem wierzyc w Mostka.
Cierpliwi beda nagrodzeni-mam taka nadzieje, juz teraz nic nigdy nie napisze NA PEWNO.
Dla cierpliwych proponuje przejrzec kurs akcji Spółki ALMA, aczkolwiek nie zalecam kupowania jej w tym roku.
Mostek jeszcze nas zaskoczy i tym razem baaardzo pozytywnie.
PS Gdyby zmienic tam Zarzad, to bylaby to suuuper Spółka.
Przeciez Mostek w Rosyji jest najbardziej znana Spółka w branzy budowlanej.
Jeszcze raz to powiem, jak Rosja zaskoczy, to Mostek bedzie wielki.
Poczekam, zobacze...