Przy niskiej bazie i tym co widzimy w trading update
przy zachownaiu 45% dynamiki przychodow - na spokojnie do zrobienia i utrzymaniu marzy z q1 ok 51%
Mamy > 70 mln ebit i ponad 110 mln ebitda z samego HP !
Pogoda sprzyja pierwsze ceny leca - baza nizutko spolka podala pierwszy raz od poltora roku trading update - prezes az sobie westchnal z romarzeniem jak mowil jak im sie zaczal maj :)
HP jest najwazniejszy to w niego wpakowali wiekszosc z capexu w zeszlym roku dlatego dziwi mnie brak reakcju na ustabilizowanie tego segmentu i pokazanie przyzwoitej marzy - widac ze te starsze lokalizacj ponad 1 rok pokazuja lekka poprawe przychodow ten dodatni lfl to pozytyw (a baza pogodowa byla gorsza r/r chlodny kwiecien) - oczywiscie nie ma dalej przelozenia wzrost przychodow wzrost powierzchni ale jak to ustabilizuja nawet na takim poziomie jak w q1 to jest duzy progres - bo koszty w dluzszym terminie beda spadac - efekt skali - kazdy koszt kolejnego nowego otwarcia sklepu bedzie mniej wazyl.
w q4 HP bedzie juz pod katem przychodow najwiekszym segmentem - takze nasuwa sie pytanie WTF ? a kurs na dnie
11.06 sa wyniki za 1qw oficjalne nie zdziwie sie jqk dostaniemy kolejny trading upadte. Poprawe w marzy w hp widac juz w q1 tak samo jak pozytywne lfl to sa fakty - w lipcu to moze tu byc juz zupelnie inny poziom - zreszta jak tylko prezes nabierze pewnosci ze ten kwartal mu wyjdzie bedzie latal po gazetach - on juz tak ma przypomnijcie sobie 2024.
Ja nie wiem czy to jest trwala odbudowa ale maja wreszcie kwartal gdzie im pogod sprzyja w pierwszych cenach - tego nie mieli od poltora roku. 2025 maj, wrzesien, listopad wial im wiatr z przodu - wiem prezes lubi takie warunki :) ale jak im siada ta sprzedaz w najwazniejszych miesiacach kwartalu potem juz tego nienumieja odkrecic patrz przyklad q4 gdzie nawet super zimny styczen juz niewiele dal. Trzeba patrzec na okresy gdzie spolka zarabia w poszczegolnych kwartalach to ustawia potem dalszy poziom rabatowania
Tak ro jest najwieksze ryzyko ale to kolejny kamyczek w strone hp ktore jest troche mniej podatne niz ccc czy modivo - ten segmwnt trzeba bacznie obserwowac tam idzie wiekszosc rozwoju
Mnie tam trading update srednio interesuje, a wynik jaki zrobia w kwartale.
Powiem wiecej, jak znowu naobiecuja jak jest fajnie, a finalnie wyjdzie slabo to rynek juz sie wk.... i zobaczymy poziomy dawno niewidziane.
Tutaj nie ma juz miejsca na pomylki. Oby pokazali ze WB to tez nie pomylka i da sie na tym zarobic.
Rynek po prostu nie wierzy Prezesowi, w sumie mu sie nie dziwie, bo to jego dzialania doprowadzily, ze jestesmy gdzie jestesmy, z grupa szortow na czele.
I kurs spolki to nie wina szortow, jak to wiekszosc mowi - graja pod to co im Prezes z zarzadem prezentuje ....
Ebitda 110 mln to byłaby porażka. Raczej 140 mln.
Weź aktualną powierzchnię, popatrz na sprzedaż w 2q25, zrób swoje korekty i oszacuj przychód, załóż 51% marży, oszacuj koszty na podstawie 4q25 i i 1q26 i dodaj 55 mln amortyzacji.
Tak tylko w 2025 q2 bylo raptem 70mln
Zalozylem wzrost przychodow ok 45% i koszty ok 300mln
Piszesz 110 porazka ? Ale nie patrzysz na aktualna wycene ta sp9lka juz nie kosztuje 180. Moje zalozenia sa konserwatywne a i tak widac jak sie popatrzy na reszte segmentow ze 500mln moze lekko pasc - tym bardziej ze modivo w q2 rok temu sobie poradzilo w miare mimo ekstremalnej pogody w maju
Nawet jak zalozymy -20% ebitdy w wb to bedzie jakies -20mln do wyniku tylko
Wszystko wskazuje ze ten kwartal im wyjdzie po prostu co dalej nie pytaj :)
watpie ze spolka pokaze najlepszy kwartalny wynik w historii, a bedziemy dalej na 80zl
tutaj story po prostu do rozegrania na spokojnie mamy checkpoint 11.06 - trading update z lpp szczegolnie wazny w kontekscie online sprzedazy bo widac ze ona odbila w maju - ew dostaniemy tez cos od samego ccc przy okazji ich raportu . Na spokojnie mozna to sobie rozpisac do poczatku sierpnia. A strzelam ze jak im to pojdzie ja wyglada to w lipcu Dariusz bedzie juz latal po gazetach i znowu mowil ze go instnky nie zawiodl - a potem ciepply pazdziernik i znowu zonk w wynikach za q3 :)
Komentuje ebitda 110 mln a nie kurs czy jej relacje do kursu. Może inaczej. 110 mln ebitda przy takim wzroście powierzchni oznaczalby 30% spadek ebitda/m2.
140 mln to neutralne oczekiwanie. 110 mln to katastrofa, które uważasz za dobry ale konserwatywny wynik.
Tak to tylko pokazuje jak duze tutaj moga byc odchylenia - miedzy kwartalami jak im wszystko zagra a jak nie. Daltego na pewno jakas premia w dol musi byc z tego powodu
Dla mnie 110 mln ebitda to scenariusz, w którym trwa dalsza erozja sprzedaży z m2 co obserwowaliśmy w 2025. Zakładam, że to zatrzymają i skończą się klechdy o wygrzaniu, kanibalizacji i takie tam....
Zatrzymanie widac po danych za q1 plus ten lfl pozytywny - to jest zatrzymanie na dosc niskim poziomie ale udzial starszych powierzchni bedzie coraz wiekszy z cxasem - dla mojej strategi glownien opieram sie na bazie tego ze q2 bedzie dobry i licze na odbicie w okolice 120-130. Potem sie zastanowie
Je nie widzę tego zatrzymania. Przychód na średnia powierzchnię w kwartale spadł z 1.47 w 1q25 do 1.28 mln/'000 m2 w 1q26. To ten sam trend co w całym 2025. Zakładam, że nie zobaczymy tego w 2q26. Jeżeli zobaczymy to będzie 110 mln.
Tak ale jak pisalem wczesniej na starych powierzchniach lfl maja dodatni a 2025 jest wyjatkowy bo oddali najwiecej powierzchni w histori czyli patrzac na strukture powierzchni duzy udzial ma ta nowa ponizej roku.
A na starej widac poprawe.
Dużo debaty ale czy ktoś się zastanowił dlaczego q1 nie był dobry? Nie był dobry bo na luty nie było zimowego towaru, poza tym ten co miał zimę kupić kupil i na tydzień przed wiosną kupować nie będzie. Rok wcześniej luty też był zimny ale zimy nie było ani w grudniu ani w styczniu
Jak na ta wycene to byl dobry kwartal - q1 jest najslabszym kwartalem w roku tylko w 2024 i 2025 wychodzili na plusy normalnie to dla ccc byl kwartal mocno ujemny jak ktos jeszcze pamieta stare czasy. Zrewidujce oczekiwania porownujcie bardziej z wynikami 2023 kiedy byla podobna wycena.
Przesunięcie można tłumaczyć rozpoczęciem konsolidacji mkri. To dla audytorów firma nowa w przeciwieństwie do spółek z grupy. To nie jest proste sumowanie. Rozpoczecie konsolidacji jest pracochłonne. Trzeba wycenić aktywa i pasywa do wartości godziwej. Po raporcie Ningi biegły też będzie podwójnie ostrożny.
byly pokazane ostanio na tej prezentacji z rozbiciem na poszczegolne miesiace to caly czas widac wplyw pogody na kazdy segment hp tez jest wrazliwy ale mniej - natomaist to dziala podobnie wszedzie - wystarczy sobie zobaczyc na lpp, tam tez ta zaleznosc jest widoczna tylko wiadomo tam jest top rentownosc i radza sobie niemal w kazdych warunkach ale i tak q1 byl dla nich slabszy przez pogode.