"dopuszczenie sytuacji, w której jedni uczestnicy wypełniają obowiązki informacyjne, a inni tego nie robią, podważałoby zaufanie do całego systemu inwestycji publicznych."
Poczytaj oświadczenie Mirbudu jest na X . To już zaczyna śmierdzieć potyczką na ostro . Co z tego będzie , nie mi oceniać ale ludzie generalnie są za Mirbudem
Dobrze że walczą o swoje ...hiszpan patrzy tylko na kasę ..rozpanoszyli się tutaj. .nie twierdzę że zła firma ale jednak mimo wszystko nie nasza ..Mostostal Wwa to też hiszpanie, ale trzymają wszystko robiąc od lat odpisy a kurs kuleje pewnie znowu będzie próba wyjścia ..tak że cierpiwie czekam na rozwój sytyacji bo tu jż dawno powinno być dużo więcej..
to jest bardzo zgodne z interesem Polski, żeby te dodatkowe 200mln zł w postaci dywidendy zostało przelane na hiszpański rachunek. Bo Hiszpanie mają 50% udziałów i bardzo uczciwie wypłacają (głównie sobie) maksymalną dywidendę. Polska firma "w tym kraju" nie ma szans. Rząd, sądy, dziennikarze i znaczna część obywateli zawsze stanie po stronie zagranicy.
Szczerze mówiąc dla polskich akcjonariuszy i w ogóle dla akcjonariuszy dużo bardziej opłacalna jest dywidenda płacona przez Budimex. I w zasadzie mało ważne dla mnie jest czy wypłaca ją Hiszpan Polak czy inny australijczyk. Przecież mirbud może startować na przetargach to cała Europie kto im broni? Obraz jest dość jasny Budimex zarabia na naszym rynku i godnie wypłaca dywidendy nawet możecie sobie to nazywać bo sam chcę tej kasy, dla mnie nic w tym dziwnego bo to się robi biznes. Tutaj Janusz ewidentnie nie ma ochoty dzielić się zyskiem więc widać to na kursie. I też nie ma znaczenia dla mnie kto mnie dyma tak samo boli a może gorzej nawet boli jak mnie dyma Polak.
Ehh widzę, że miłośnicy budimexu wzorują się na farmach trolli z Rosji.
Zatroskany, oburzony, dywidenda…
Mirbud pięknie się rozwinął. Potrzebował do tego pieniędzy. W wywiadzie z prezesem wyraźnie 2 razy podkreślono: wchodzimy w nowe segmenty (Mirbud) i to nie wszystkim się podoba. Czytaj Budimex ma ból d.
Nic dziwnego. Maj prawo. Jednak niech ta hiszpańska spółka, skazana za zmowę cenową! Skupi się na tym co jest jej działalnością czyli budowaniem. Śmieszy mnie ostatnio jak ich posty mają niemal zerowy odbiór na fb i nagle następnego dnia 1000 reakcji i wyskakują jako sponsorowane.
Budimex ewidentnie postawił na PR. Zabawy typu „jakim domkiem jesteś” albo „napisz budynek ze swojego miasta”. Ocieplają swój wizerunek czyli mają sporo na sumieniu.
Może byś się zdecydował ponieważ BDX nie ma uprzywilejowanych akcji. Pisząc "Bo Hiszpanie mają 50% udziałów i bardzo uczciwie wypłacają (głównie sobie) maksymalną dywidendę." kompromitujesz się. Kole w oczy zysk BDX? Niestety tu jeśli będzie 10% to będziecie piać z zachwytu i zawsze sobie jakoś to wytłumaczycie. Pewnie spisek akcjonariuszy Budiego? Dziś też pewnie oni zapewnili -2%? Może zamiast sprzedawać po prostu kupujcie? Nic prostszego, przecież jest tanioszka? Ma być ile tam mówili? 50? Trzymam kciuki, poważnie. Mimo że już nie wierzę w nich. ps, giełda nie ma nic wspólnego z wiarą :P
Cierpliwość i pokora a będzie nam wynagrodzone - tylko potrzeba perspektywy czasu, kilku miesięcy, teraz będzie nerwowo ale takie są prawa giełdy i to tez jest piękne.
Patrząc obiektywnie , nie jest to dobra wiadomośc dla Mirbudu. Patrze na dolne ograniczenie, ... trudno, pewnie bedzie testowane. A z drugiej strony na LT to dobra inwestycja. Martwi mnie dośc niska marża netto spółki.