Moze ktos sluchal stream na youtube na zywo?ja sprawdzalem ale nic nie bylo slychac,zreszta tak jak na poprzednich,chociaz na ostatnich slabo bylo slychac to dalo sie wyczuc unoszacy sie w powietrzu bitewny pyl,a dzisiaj to nie wiem,bo jakosc ponizej nawet standardow Figene haha Nie wyczulem nawet tonacji,ktora miejmy nadzieje byla serdeczna tym razem.Mysle,ze wieczorem poznamy nazwiska nowych przedstawicieli rady nadzorczej I zyciorysy,a kolejne tygodnie przyniosa deszcz komunikatow..No I najwazniejsze,zeby uchwaly nie skonczyly zaskarzone w sadzie,chyba,ze plan jest zeby wycisnac co sie da przed zaskarzeniem.
Do tego czasu powołają prezesa i uzupełnią zarząd. Pozwoli to opublikować zaległe raporty. W marcu uchwała o emisji 160 mln akcji po 1 zl/szt. Potem odwieszenie notowań, 3 miesiące przekonywania się do papiera i jazda do góry
Po wynikach glosowania widać,że nie ma jednomyślności co do składu rady,łącznie z zadaniem za protokołowania sprzeciwu(czyli po systemu).Liczyłem,że jak zwołują mwz to wcześniej zawiązali jakaś nic porozumienia.
Nie poddano głosowaniu uchwały umożliwiającej emisję,jest przerwa w obradach.Nie ma jednomyślności co do wyboru członków rady,tylko w stosunku do jednego przedstawiciela była jednomyślności i na taką liczyłem w trakcie całych obrad.
Cały konflikt nabrał rozpedu po podpisaniu umow ustanowienia prawa użytkowania na akcjach Advanced,o czym spółka informowała na początku 2024.Jeden że współwłaścicieli Advanced podpisał te umowy,rzekomo nie posiadając do tego uprawnień.W wyniku tego prawo głosu z tych akcji uzyskali inni akcjonariusze Figene.Wszystko można prześledzić po komunikatach Espi.Skonfliktowane strony można znalesc wśród głosujących za i przeciw na dzisiejszym walnym,więc nie widać żeby coś się zmienilo i miało się ku lepszemu.obym się mylil
Jeden z dzisiejszych nowo wybranych członków ma duże doświadczenie w projektach Data Center,ciekawy kierunek,jako ,że są to obiekty energochłonne i coraz częściej zasilane z farm wiatrowych(wspomaganych stabilnymi źródłami i magazynami energii)
Dziękuję za odpowiedź. Ale po rozkładzie sił widac, ze jest większość, ktora moze przepchnąć uchwaly. Jeżeli wybiora prezesa, a jest rn to klepnie on sprawozdania i moze to doprowadzic do odwieszenia notowań. Patrzac po liczbie skcji to advance i p. Petrykowski lacznie maja 115 mln, a 101 przepchnelo 2 czlonkow, czyli 14 mln szt to skonfliktowane akcje? Oczywiscie w tych 101 mogl byc ktos inny i moze to być całe 38 mln. Jednsk po 2 latach udalo się powolac rn i jest swiatelko w tunelu. Jak będzie dowiemy się niebawem.
Moge sie mylic,ja to tak rozumiem,ze Advanced w wyniku zastawu akcji stracil prawo glosu na rzecz Ranfrox(Pan Edward) ktore teraz razem z Wisdom maja okolo 90mln glosow.Advanced w tym momencie nie ma praktycznie prawa glosu(ale posiada 89mln akcji).40 mln akcji glosujacych przeciw to alcjonariusze pod progiem 5% oraz wspolwlasciciel advanced posiadajacy prywatnie ponac 5%.Na stronie figene w relacjach inwestorskich dokladnie widac liczbe posiadanych akcji przez akcjinariuszy I liczbe glosow z tego wynikajacych.
Po wczorajszym walnym wyglada na to ze jednomyslnosci nie ma,uklad sil podobny jak na walnym w 2024,z tego wynika,ze powolaja prezesa I beda cos przepychac do momentu wz nie wplynie z sadu informacja o zaskarzeniu uchwal,moze pojawia sie raporty finansowe,ale o odwieszeniu mozemy zapomniec,bo do tego potrzebne jest prawomocne rozstrzygniecie przez sad w przedmiocie zmian w skladzie,czyli musimy czekac na wyrok sadu,albo az akcjonariusze sie dogadaja,