Ambicji i optymizmu prezesowi nie brakuje - to dobrze. Dzwoniłem ostatnio do spółki z pytaniem co ze skupem i dowiedziałem się że jest aktualny ale są teraz pilniejsze wydatki a do końca 2010 jeszcze sporo czasu. Poprosiłem żeby przynajmniej jakiś regulamin skupu ustalili i podali do publicznej wiadomości żeby było wiadomo że program nie został porzucony bo trochę to tak teraz wygląda.
Pzdr
spójrzcie na kurs EUR... żadnej nadziei... bo to tak naprawdę importer... płaci w EUR - i za towar, i za czynsze sklepów... będzie biednie.... a te "niby" wydatki to co??? koszty operacyjne drodzy państwo... niestety... czy to zwiększa wartość firmy? pozostawiam do odpowiedzi.
kwartał |kurs EUR| przychody| zysk operacyjny| kapitał własny
I kwartał 2008| 3,58| 6 001,00| -1 091| 16 689
II kwartał 2008| 3,41| 6 078,00| 597| 17 065
III kwartał 2008| 3,31| 8 311,00| -641| 16 289
IV kwartał 2008| 3,77| 6 981,00| -716| 14 452
I kwartał 2009| 4,50| 5 820,00| -2 119| 11 517
II kwartał 2009| 4,45| 11 398,00| 29| 11 966
III kwartał 2009| 4,20| ?| ?| ?
Wg mnie spółka miała swoje fundamentalne dno w 2 kwartale tego roku i teraz z racji zwiększenia przychodów oraz spadku kursu EUR z kwartału na kwartał będzie tylko lepiej.
Pzdr
oby było tak jak mówisz... ale ja jestem daleki od takiego, trochę beztroskiego optymizmu... jest źle - a wcale nie jest powiedziane, że będzie dużo lepiej...
moje typy: III kw - obrót 12-13 mln, strata operacyjna -1,2 -1,5 mln, IV kw obrót 8-9mln, strata operacyjna -0,3-0,5 mln, kurs eur ok. 4.18-4.20. czyli cały rok STRATA -3,5 mln - 4,1mln... niestety... więc prezes ładnie mówi, ale PM nie osiągnie za cały rok wyniku zbliżonego do zera... Obym się mylił... Uratować kurs może tylko skup akcji... jeśli nie, to po wynikach rocznych zobaczymy 2 z przodu... i żeby na tym się skończyło... więc obym się mylił...Pzdr
Jakoś nie mogę znaleźć powodu dla którego prezes miałby sobie niszczyć reputację kłamiąc i opowiadając o dobrych wynikach gdy w rzeczywistości byłyby one kiepskie. Dlatego zakładam że 3 kwartał faktycznie jest dużo lepszy od drugiego zwłaszcza że kurs EUR to uprawdopodabnia.
Pzdr
nie powiedziałem ani razu, że prezes kłamie... to tak dla ścisłości.... o reputacji się nie wypowiadam, bo to nie obyczajówka... ale niestety podtrzymuje swoje przwidywania dot wyników.... jeśli szanowny kolega ma inne - chętnie rzucę okiem - ale na konkrety. pozdrawiam.
taaa... wystrzeli. - na południe... jakie to obroty... jakie perspektywy... już o tym pisałem wyżej... szkoda spółki, bo mogło być nieźle... teraz tylko - wg mnie - będzie niżej, i ni zej i nizej.... coz. jaka spolka takie notowania.
tajemnica inwestycyjna ;) a tak serio - nie naleze do tych, którzy wypisuja ile to maja w portfelu. szanownego Kol. też o to nie pytałem, bo nie w tym rzecz. fakt - zastanawiałem się czy nie dokupić. ale to co widze - i obroty (co to za obroty) i zderzenie ładnych opowieści prezesa (choćby w najlepszej wierze) i wynikow oraz perspektyw mocno mi daly do myslenia. dlatego podalem swoje przewidywania dot. wynikow. Kolega bardzo konkretnie zestawil wyniki z przeszlosci twierdzac ze teraz bedzie lepiej. ja zanalizowalem i wyszlo mi cos innego. jakie zatem przewidywania Pana Kolego dot wynikow za III i IV kw przy tej wiedzy o wynikach historycznych i aktualnej sytuacji? prosze o merytoryczne stanowisko - jesli bedzie. pzdr
Dnia 2009-10-22 o godz. 17:48 ~Redberries1 napisał(a):
> spokojna sesyjka:)
gg8016786
Ktoś skupuje - widać było na wczorajszej sesji, ukryto ponad 10000 szt. po 3,90 zł.
Przestańcie sprzedawać to kurs znajdzie się na poziomie min. 4,50 zł.
Niewiele potrzeba gotówki - co pokazuje końcówka dzisiejszej sesji.
Dnia 2009-10-11 o godz. 23:33 ~nowy napisał(a):
> Październik daje szanse.
> http://ic.poznan.pl/pliki/parkiet-07.10.2009-PMA.pdf
CHYBA LISTOPAD DA SZANSE. Ktoś dziś sporo kupił od jakiegoś strachliwego??? Myślę że ktoś skupuje-pewnie wie co robi???