Ja nic nie kupuję od przynajmniej roku i namawiam wszystkich w około aby zrezygnowali z tej pazernej hydry. Wykończyli polskich sprzedawców i myśleli, że będą jedyni na ryku, a tu proszę: Temu, Amazon, Aliexpress, Media Expert, Media Markt, Lidl, Empik, Erli, Sinsay ... i naprawdę można by długo wymieniać. Teraz Allegro to lider ale drożyzny i niekompetencji.
Tak i dlatego to Allegro było liderem w listopadzie i miało 19.19 mln użytkowników i 64.67% zasięgu.
Temu 19.1 mln użytkowników i 64.16% zasięgu.
Aliexpress 10.9 mln użytkowników i 36.71% zasięgu.
Shein 8.8 mln użytkowników i 29.56% zasięgu.
Amazon 8.23 mln użytkowników i 27.65% zasięgu.
Kogo obchodzi ilu mają użytkowników? Użytkownikiem jest każdy kto ma konto i od czasu do czasu wejdzie i zrobi ruch na serwerze. Istotne jest w praktyce czy ten użytkownik coś kupi. Po wynikach widać, że od dłuższego czasu przychody nie rosną. Spółka trafiła na sufit. Długoterminowo będą tracić klientów, bo demografia zrobi swoje, a prawdopodobieństwo, że rozpoczną ekspansję na Afrykę czy Azję jest niemal zerowe.
Nie dość, że tracą klientów bo drogo i wyrosła im konkurencja to jeszcze pozbyli się sprzedawców. Ja nic nie kupuję ale też już nic nie sprzedaję. Nawet jakby na kolanach prezes przyszedł to nie wrócę do tego serwisu.
Dnia 2025-12-22 o godz. 07:48 ~Allegro napisał(a): > Tak i dlatego to Allegro było liderem w listopadzie i miało 19.19 mln użytkowników i 64.67% zasięgu. > > Temu 19.1 mln użytkowników i 64.16% zasięgu. > > Aliexpress 10.9 mln użytkowników i 36.71% zasięgu. > > Shein 8.8 mln użytkowników i 29.56% zasięgu. > > Amazon 8.23 mln użytkowników i 27.65% zasięgu.
Ja widzę z twoich danych, że kawałek tortu przypadający liderowi może i jest duży. Stanowi jednak malutką porcję biorąc pod uwagę czas budowania swojej pozycji w stosunku do konkurencji z Azji.