• Chcieliście to macie 2. Autor: ~anty [83.26.190.*]
    Rosyjskie drony uszkodziły obudowę Czarnobyla. Raport MAEA ujawnia szczegóły.
    Konstrukcja zaprojektowana w celu zapobiegania wyciekom radioaktywnym w nieczynnej elektrowni jądrowej w Czarnobylu w Ukrainie nie działa po tym, jak rosyjskie drony zaatakowały ją na początku tego roku — ustaliła agencja ONZ ds. nadzoru jądrowego.

https://wiadomosci.onet.pl/czarnobyl-rosyjskie-drony-uszkodzily-obudowe-reaktora-onz-alarmuje/r3vrh54?utm_source=wiadomosci.onet.pl_viasg_wiadomosci&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=undefined&utm_v=2

gdyby pył radioaktywny był w powietrzu to atak na Polskę kacapy by przeprowadziły , mamy wiatr wschodni i nasze wschodnie tereny by to odczuły.

Re: Chcieliście to macie. Autor: ~Dewajtis [5.173.144.*]2025-12-06 10:23
    Można chorować na grypę, ale na propagandę to znacznie niebezpieczniejsze.

Dałem ci link do artykułu i tam jest dość wyraźnie napisane, kto tam się pojawił:

"Jak dowiedziała się redakcja, w pierwszy weekend listopada delegacja zaufanych ludzi Putina wynajęła na tajne spotkanie z byłymi niemieckimi politykami i lobbystami pokoje w luksusowym hotelu Bab al-Qasr nad Zatoką Perską."
    Przeczytaj a potem komentuj.

A ty więcej myśl , uruchom nie szare komórki ,ale skoro w twoim wieku jesteś na lekach : szybkiego powrotu do zdrowia.
    Przeczytałem i piszę "nie wszystko złotem co się świeci"
    Wiemy że rosja sprzedaje już Chinom i Indiom gaz LPG po kosztach , wiemy że UE przestaje całkowitym dostawą z rosji od 2027r.I to jest początek końca rosji w rynku UE. Czas goni zapełnić magazyny .
    Co oznacza tanio kupić od rosji , zysk a na co przeznaczyć ten zysk skoro Niemcy zwiększają pomoc Ukrainie. Kosztem rosji pomagać Ukrainie jak z zamrożonych aktywów.
    Oligarchowie już jawnie sprzeciwiają się putinowi , mają dość wojny i kontekst "zaufanych" nic nie znaczy. Dlatego sugeruję że w kontekście może być mowa o opozycji która rośnie w siłę.
    Zakończyłem temat skoro posiłkujesz się co mnie zarzucałeś wklejkami.
    I dodam , dla ciebie wszyscy są wrogami , UE, Niemcy , Ukraina i Zełeński. Pokolenie bandery już nie istnieje a rozliczenie to tylko symbolika której mamy już początki w czasie wojny. Nie nacisk teraz a wolna Ukraina niech się wypowie , bo teraz pod przymusem a w takim czasie są , nie jest nic warte.
    Dla ciebie przestępcy i złodzieje PiS są bezkarni bo zawładnęli wszystkie sądy , jeszcze mamy co rozliczać od korniszona począwszy.
    Dodam taki jesteś "bystry" i rozmawiasz z kacapem jak dziecko , on tylko ciebie może przekonać że jest w ciepłych krajach bo nie lubi zimy , dodam jeszcze że pisze że jest zamożnym emerytem.
    Po pierwsze zawsze nadawał pod nickiem 188.146.164 ostatnio użył parę razy 2.139.187 i w między czasie ponownie użył 188.146.164 on jezdzi ale palcem po mapie . Zamożnym może być a jaki rosjanin jest zamożny? KGP, służby , oligarcha. Oligarcha nie bawił by się propagandą.
    Jak Trumpa można tylko tak zwodzić zagorzalców putina.
  • Re: Chcieliście to macie 2. Autor: ~anty [83.26.190.*]
    W Irkucku w Rosji odbył się wiec przeciwko podwyżkom podatków pod hasłem „Za Putina! Za zwycięstwo!”
    https://from-ua.org/upload/articles/2025/12/06/mainlarge/1765031609_photo-2025-12-06-16-25-45.webp
    W Rosji biznesmeni wyszli na ulice, by protestować przeciwko podwyżkom podatków, ale jednocześnie skandowali hasła poparcia dla rządu i Putina. To połączenie protestu i lojalności wygląda dość komicznie i absurdalnie.
    W Irkucku odbył się wiec przedsiębiorców przeciwko podwyżkom podatków. Około 150 przedsiębiorców wzięło udział w wiecu przeciwko zmianom w przepisach podatkowych na placu Pracy w Irkucku. Do akcji dołączyli również przedsiębiorcy z Nowosybirska, Czelabińska, Udmurcji i Tomska za pośrednictwem łącza wideo. Organizatorem był Michaił Ożyganow, prezes Stowarzyszenia Przedsiębiorców Obwodu Irkuckiego. Wiec odbył się pod hasłem: „Za Ojczyznę! Za zwycięstwo! Za rozwój! Za Putina!”.
    Pod koniec ubiegłego miesiąca Putin podpisał ustawę podnoszącą stawkę VAT do 22% i jednocześnie obniżającą próg przychodów, od którego małe firmy są zobowiązane do płacenia tego podatku. Pomimo że ustawa weszła już w życie, uczestnicy protestu nagrali zbiorowy apel wideo, w którym domagali się zawetowania ustawy.

„Mówiłeś o wsparciu, twoje słowa do nas dotarły. Ale rozbiły się o mur dobrych doniesień, gdzie naszą agonią są planowane sukcesy, gdzie nasz krzyk z regionów tonie w trumiennej ciszy pozytywnej dynamiki. Jesteśmy zabijani cytatami z twojego własnego dekretu. Nie prosimy o litość, ale o życie dla tego, co nazywasz podstawą gospodarki” – czytamy w apelu.
    Już wcześniej donoszono, że rosyjska struktura władzy rozpada się na naszych oczach – nie odnotował tego żaden zagraniczny analityk, lecz niezależne Centrum Lewady.

Autor: ~Marek [2.139.187.*] 2025-12-06 22:35
    Ostrzezenie
    Polacy, nie dajcie się wciągnąć w wojnę z Rosją do czego dąży Ukraina,bo to będzie oznaczało dla Polski ostatnią już katastrofę.Wojna NATO z Rosją nie jest naszą wojną,nie dajcie się ponieść histerii obecnych chorych na nienawiść rządów.

Ostatni głos upadłego błaga nas już teraz bo sam już padł na kolana Chin i Indii.
    "Bliższa koszula dupie" niż kacap.
    Korale dla szefa.
    Oburzenie „zetników” nie znało granic.

„Sam premier Modi przyjechał na spotkanie z Putinem. To była nagła decyzja; nie byliśmy jej świadomi”.
    Prasa-Pieskow i cała państwowa machina propagandowa za nim są zachwyceni – Modi osobiście powitał „wielkiego geopolityka” na lotnisku! A potem Putin jechał z nim tą samą limuzyną, tak jak z Trumpem w Anchorage. To z pewnością kolejny przełom! Przełom!
    Według głównego nosiciela Purgonu „wizja przyszłości planety, jaką mają Rosja i Indie, jest w dużej mierze taka sama!”
    Dokładnie! Najważniejszą kwestią, co do której się zgadzają, jest to, że katastrofą z 24 lutego „największy geostrateg naszych czasów” zmusił swój zacofany kraj do tak jednostronnej, zniewalającej, nieopłacalnej i niebezpiecznej zależności gospodarczej (a pod wieloma względami także militarno-politycznej) od krajów tzw. Globalnego Południa, o jakiej żaden wróg Rosji nawet nie śnił.
    Głównie z Chin, a także z Indii, które zyskały możliwość taniego zakupu rosyjskich surowców energetycznych. Co więcej, w ramach współpracy wojskowo-technicznej, dla której Moskwa nie ma alternatywy, jeszcze łatwiej i szybciej jest dokończyć te nieliczne, nieosiągnięte jeszcze sukcesy postsowieckie. Jednocześnie mogą wykorzystać Rosję na „froncie ukraińskim” jako pośrednika w starciu z USA i Zachodem w ich geopolitycznych, taryfowych i innych impasach.
    W zamian zapewniają Putina o „przyjaźni”. Uścisną sobie dłonie na szczytach SCO i BRICS. Podnoszą głos w sprawie „walki z neokolonializmem”, którą sami promują dla celów polityki wewnętrznej. Od czasu do czasu otwierają mu furtkę, by ominąć zachodnie sankcje (na przykład, by kontynuować kampanię wojskową na Ukrainie).
    Według badania przeprowadzonego przez Instytut Gospodarek Rozwijających się Banku Finlandii, ceny chińskich towarów wojskowych w Rosji wzrosły o 87%, a w innych krajach o 9%.
    Zarówno towarzysz Xi, który zagraża Tajwanowi, jak i nacjonalista Modi, którzy prowadzą własne gry z USA i nie ufają sobie nawzajem, świetnie wykorzystują zamkniętego w bunkrze dziadka, który doprowadził siebie i swój kraj do izolacji od rozwiniętego świata.
    Nie ma się czego wstydzić, żeby w tym celu udać się na lotnisko - rozdać szklane koraliki, zorganizować taniec z tamburynami, rozwinąć czerwony dywan.
    I jest to oczywiste nawet dla wielu ograniczonych rosyjskich turbopatriotów.
    Podczas niedawnego 7. Rosyjsko-Chińskiego Forum Energetycznego prezes Rosnieftu Sieczin wprost nazwał Rosję „energetyczną miską ryżu” kontrolowaną przez Chiny, deklarując gotowość tego kraju do stania się chińskim dostawcą surowców w tym impasie:
    „Rosja dysponuje unikalną bazą zasobów i jest gotowa wykorzystać ją do zaopatrywania Chin, które realizują własne cele strategiczne za pomocą rosyjskich zasobów energetycznych”.
    Według Sieczina Chiny zaoszczędziły mnóstwo pieniędzy od początku zimnej wojny, kupując ropę od Rosji po obniżonej cenie:
    „Dzięki wyższej efektywności zakupu rosyjskiej ropy w porównaniu z alternatywą bliskowschodnią, całkowite korzyści gospodarcze dla Chin, począwszy od 2022 roku, wyniosą około 20 miliardów dolarów”.
    Oburzenie „Zetników” nie znało granic. To było jak objawienie, że po 24 lutego Pekin stał się jeszcze bardziej dochodowy, wykorzystując Rosję jako „stację benzynową”, pompując z niej ropę, gaz, wodę, węgiel, drewno i metale. Że postrzegał Rosję jako rynek zbytu dla swoich towarów, a nie równorzędnego partnera.

Pilnie do wszystkich oficerów politycznych armii!
    - Bracia, dlaczego przelewamy krew?
    - Na rzecz bazy surowcowej dla Chin!
    „Hura, towarzysze!” napisał korespondent wojenny Żywow.
    Sieczin jest szczery: Rosja jest gotowa stać się „bazą surowcową” (surowcowym dodatkiem) dla przemysłowych Chin. To pierwsze takie stwierdzenie na tak wysokim szczeblu i tak bezpośrednio – oburzył się dziennikarz Kałasznikow.
    Istnieje również pogląd, że jest to sygnał od Kremla do Trumpa i spółki: jeśli nie uwzględnicie naszych żądań dotyczących Ukrainy, będziemy całkowicie zdani na łaskę i niełaskę Chin w przyszłej konfrontacji militarnej i gospodarczej z nimi.
    Choć brzmi to nie mniej żałośnie i żałośnie dla „wielkiego geopolityka”, którego propaganda nadal zasłania oczy plebsu czerwonymi dywanami, „przełomem w izolacji”, utworzeniem antyzachodniej koalicji, substytucją importu, sukcesami gospodarczymi i wielkimi zwycięstwami w Donbasie.

• Re: Chcieliście to macie 2. Autor: ~anty [83.26.191.*]
    Drony zaatakowały Saratów, lokalna rafineria stanęła w płomieniach.
    Rafineria Saratowska jest jednym z najstarszych przedsiębiorstw rafineryjnych w Rosji.
    https://images.unian.net/photos/2025_02/1738749990-3410.jpg?r=441667
    W nocy 7 grudnia Saratów Engels zostali zaatakowani przez drony, w wyniku czego mieszkańcy usłyszeli głośne eksplozje.
    Według doniesień rosyjskich mediów, w środku nocy w Saratowie doszło do nalotu dronów. W centralnej i północnej części miasta słychać było około 5 eksplozji.
    Lokalne lotnisko było zamknięte.
    Co odbudują jest na nowo niszczone i ataki na to co jeszcze działa.Chiny nie są w stanie dostarczyć odpowiednich zniszczonych elementów.
    O pożarze w rafinerii w Saratowie napisał proukraiński kanał Telegram Exilenova+, powołując się na lokalne źródła.
    Przypomnijmy, że przedsiębiorstwo to produkuje ponad 20 rodzajów produktów naftowych – benzynę, olej opałowy, olej napędowy i siarkę techniczną. Zanieczyszczony zakład zajmuje się również zaspokajaniem potrzeb rosyjskiej armii okupacyjnej.
    Kanał Exilenova+ Telegram, powołując się na mieszkańców miasta Engels w obwodzie saratowskim, napisał o pożarze w lokalnym składzie ropy naftowej.

Drony „zniszczyły” dwa duże zbiorniki w rosyjskim składzie ropy naftowej: satelita pokazał skutki
    Każdy z nich jest w stanie pomieścić do 2000 metrów sześciennych paliwa.Co najmniej dwa zbiorniki paliwa zostały zniszczone w składzie ropy naftowej w mieście Liwny, obwód orłowski, Federacja Rosyjska.
    Informację tę podaje radio Liberty , pokazując zdjęcia satelitarne tego składu ropy.
    Zauważono, że każdy zbiornik w bazie ropy naftowej może pomieścić do 2000 metrów sześciennych paliwa. Zdjęcie pokazuje, że zostały one całkowicie spalone w wyniku pożaru 2 grudnia po atakach dronów. 
    http
    s://t.
    me/u
    nian
    net/18
    0948

• Re: Chcieliście to macie 2. Autor: ~Dewajtis [5.173.144.*]
    >>A ty więcej myśl , uruchom nie szare komórki ,ale skoro w twoim wieku jesteś na lekach : szybkiego powrotu do zdrowia.<<

Kolego drogi, skąd takie wnioski? Mimo wieku i pobytu już na emeryturze zdrowie dzięki Bogu jeszcze mi nie szwankuje. Jeśli zdarza mi sie brać leki, to raczej takie jakie czasami trzeba wziąć w każdym wieku (na przeziębienie, katar, jakiś miejscowy ból będący wynikiem doraźnych kontuzji). Unikam leków, lekarzy itp. Rozumiem, że ten docinek był wynikiem twoich osobistych problemów zdrowotnych, zatem życzę zdrowia.

>>Przeczytałem i piszę "nie wszystko złotem co się świeci"(...) Oligarchowie już jawnie sprzeciwiają się putinowi , mają dość wojny i kontekst "zaufanych" nic nie znaczy.<<

Przeczytałeś, ale zaślepienie propagandą "chętnych" nie pozwoliło ci cokolwiek zrozumieć. Tekst pochodzi z Onetu i oparty na artykule niemieckiego "Die Zeit". Tam nawet autorzy tekstu nie dają w żaden sposób do zrozumienia, że chodzi o jakąś antyputinowską opozycję. Zapomniałeś o jakiej Rosji piszesz. Gdyby opozycjoniści rosyjscy (z kręgów Putina????) mieli potajemnie spotykać sie w takich ekskluzywnych miejscach to nawet żywi by tam nie dotarli, a przynajmniej, by stamtąd żywi nie wrócili. Obudź się!

>>Zakończyłem temat skoro posiłkujesz się co mnie zarzucałeś wklejkami.I dodam , dla ciebie wszyscy są wrogami , UE, Niemcy , Ukraina i Zełeński. Pokolenie bandery już nie istnieje a rozliczenie to tylko symbolika której mamy już początki w czasie wojny. Nie nacisk teraz a wolna Ukraina niech się wypowie , bo teraz pod przymusem a w takim czasie są , nie jest nic warte.<<

Wkleiłem fragment tekstu z linkiem, by sprowokować dyskusję, a nie jak ty to robisz oblepiając słup ogłoszeniowy nie liczysz na dyskusję. Ciśniesz tylko propagandę jak kiedyś Dziennik TV

Nie chcę, by kraje które wymieniłeś były moimi wrogami, ale to nie ja a one same ustawiają sie wobec Polski na takiej pozycji. Dlaczego w dalszym ciągu, choćby podczas najbliższego spotkania w Londynie nie będzie przy stoliku Polski? Konsekwentnie Polska jest pomijana. Bawi cię to? Ważne, że Zełeński jest tam przyjmowany z honorami?!

Banderyzm jest ideologią antypolską i tylko antypolską. Jeżeli jest gloryfikowany i kultywowany przez obecne władze, to pokazują Ukraińcy w ten sposób swój stosunek do Polski i naszej trudnej wspólnej historii. To że Banderowcy wymarli nie znaczy, że nie pozostało to w genach pokoleń. Niestety pozostało i dają nam to odczuć na każdym kroku. Brak Polski przy głównym stoliku negocjacji pokojowych i w sprawie Ukrainy przy którym siedzi Zełeński to jeden z jaskrawych przykładów. Zełeński na wszystkie spotkania międzynarodowe jedzie z Ukrainy pociągiem z Przemyśla do Rzeszowa i z lotniska w Rzeszowie leci w świat i na odwrót. Widać, że traktuje sobie tę trasę leżącą w myśl ukraińskiego przekonania na ukraińskim Zakerzoniu. Wracałem kiedyś z Warszawy do Lublina S17 tuż przed przejazdem kolumny z Zełeńskim, który miał przejechać z Warszawy do Chełma. Środki bezpieczeństwa niesamowite, jakby sam papież miał przejechać. Policja na każdym wjeździe i na każdym wiadukcie na całej trasie już od kilku godzin. Takich środków bezpieczeństwa nie ma nawet przejazd kolumny z polskim Prezydentem, bo też taki widziałem.

>>Dla ciebie przestępcy i złodzieje PiS są bezkarni bo zawładnęli wszystkie sądy , jeszcze mamy co rozliczać od korniszona począwszy.<<

Powołujesz się na praworządność, a już osądziłeś PiS bez wyroku. Złapałeś kogoś za rękę, widziałeś dokumenty świadczące o złodziejstwie? Nie, więc powtarzasz to co ktoś ci do głowy wcisnął. Gdybyś był taki praworządny, zaczekałbyś z takimi opiniami do wyroków sądowych. Zarzuty, które są bez końca stawiane przez nielegalną prokuraturę krajową to nie jest dowód winy. Tobie też można postawić zarzut o g.wałt, bo przecież nosisz przy sobie narzędzie, które mogło być do tego wykorzystane.

>>Dodam taki jesteś "bystry" i rozmawiasz z kacapem jak dziecko , on tylko ciebie może przekonać że jest w ciepłych krajach bo nie lubi zimy , dodam jeszcze że pisze że jest zamożnym emerytem.<<

Nie wiem czy jest kacapem czy nie. Nie interesuje mnie to. Interesuje mnie co pisze, czasami się z nim zgadzam, częściej nie. Czy nadaje z ciepłych krajów czy tylko zmyśla tez mnie to nie interesuje, bo nie ma to żadnego znaczenia dla treści rozmowy. Co to znaczy "zamożny"?
    Ja np nigdy nie wiem ile to jest "dużo". Bo jak się ma dużo, to zaraz chce się mieć więcej. Wiem jednak ile to jest "mało" Jest to tyle, że nie wystarcza do następnej wypłaty przy koniecznych wydatkach.
  • Re: Chcieliście to macie 2. Autor: ~Marek [2.139.187.*]
    No Dewajtis zmusiłeś mnie do odpowiedzi.Po pierwsze.Jestem na Fuerteventurze co roku i to dzisiaj nie jest żaden luksus,bo są tutaj dzisiaj tysiące naszych rodaków.Mnie stać tylko na nieco dłuższy pobyt i to wszystko.Co do moich zapatrywań na Polskę i ta wojnę to wynikają one z wieloletnich doświadczeń i analizy politycznej.Rosja została do tej wojny sprowokowana przez zachodnie państwa bloku NATO,no i oczywiście ich głównego szczekacza,Polskę.To już nawet nie wstyd,to hańba,że te rządy pomagają najwiekszym w historii wrogom Polaków..Bo oni do dzisiaj nie wyrazili nawet słowa skruchy za Wołyń i te bestialskie zbrodnie na niewinnych prostych ludziach.Tylko dlatego że byli Polakami.A polscy podobno politycy głównego nurtu nawet nie umieli się upomnieć o minimum,słowo przepraszamy.Bo ważniejszy jest interes szeroko pojętego zachodu i wrodzona nienawiść do Rosji jak własny naród.Ja jestem kosmopolitą i zawsze kierowałem się własnym interesemm,stąd wieloletnia emigracja,Austria,potem USA,potem z powrotem do Europy i trzydzieści lat w Niemczech.Dlatego też mogę bez problemu czytać niemieckie i amerykańskie portale,gdzie sytuacja jest trochę bardziej obiektywnie przedstawiana,przede wszystkim na froncie ukraińskim.
    Dla mnie Polska powinna pozostać przy tym konflikcie neutralna,albo przynajmniej nie opowiadać się jednostronnie po jednej stronie.Przyklad Węgry.Korzyści polityczne,a przede wszystkim gospodarcze byłyby przeogromne,dzisiaj nie zapraszają nas nawet na lokaja do stołów przy których zasiadają Anglicy,Niemcy i Francuzi ze swoją marionetką Zelenskim.Czy to nie wstyd dla kraju który nie tylko że daje i dawał największą pomoc,to jeszcze się narażał na rosyjskie uderzenia odwetowe.Czy taki zaślepiony głupotą i nienawiścią anty to zrozumie?Na pewno nie.Zaraz obrzuci mnie stekiem wyzwisk od kacapa na onucy skończywszy.Oczywiscie bez jakiejkolwiek merytorycznej dyskusji.
    Kilkadziesiąt lat tułania się po świecie nie ma wpływu na ocenę konkretnegi wydarzenia politycznego jakim jest obecna wojna na Ukrainie. Eiec nie może to być argument, który wzmacnia wiarygodność twoich wpisów. Pomiń to, bo to bez sensu. Czytanie zagranicznych portali dzisiaj nawet dla człowieka, który oprócz polskiego mie zna żadnego innego języka dzisiaj nie jest żadną przeszkodą. Google automatyczne tłumaczy każdą stronę, nawet chińską.
    Obiektywizm zagranicznych portali jest taki dam jak naszych. Pan płaci, psn wymaga. Inaczej sytuację opisuje CNN, a inaczej Fox News. I tak jest w każdym kraju. Są media o różnych politycznych poglądach, zależy co czytasz.

Nie możemy, będąc krajem bezpośrednio sąsiadującym z Ukrainą i mając z Ukrainą długą wspólną historię, bardzo skomplikowaną być całkowicie neutralni. Nie chodzi mi o to, że mamy za nią ginąć. Musimy dbać o nasze przy tym interesy, bi na razie więcej dajemy niż dostajemy. Początek wojny wymagał wsparcia z naszej strony i zrobiliśmy to co powinniśmy. Kurz opadł i czas przejść do konkretów, a ten rząd działa wyraźnie na korzyść "koalicji chętnych" bez udziału Polski. Jesteśmy ogrywani, a podobno nikt Tuska w UE nie ogra. Leżącego się nie kopie, ske leżący kopie nas.
    Kosmopolitom to bardzo niezdriwa rzecz i bardzo wygodna. Masz swoje lata, to pewnie znasz slowa piosenki Lombardu "Przeżyj to sam", a tam bylo cos takiego:

"Na życie patrzysz bez emocji
    Na przekór czasom i ludziom wbrew
    Gdziekolwiek jesteś w dzień czy w nocy
    Oczyma widza oglądasz grę

Ktoś inny zmienia świat za Ciebie
    Nadstawia głowę, podnosi krzyk
    A Ty z daleka, bo tak lepiej
    I w razie czego nie tracisz nic"
    Przepraszam za literówki w moich tekstach. Wynikają one z tego, że korzystam ze smartfona i czasami palec klika w sąsiednią literę. Nie zawsze sprawdzam tekst przed wysłaniem.
    Rosja została do tej wojny sprowokowana przez zachodnie państwa bloku NATO,no i oczywiście ich głównego szczekacza,Polskę.To już nawet nie wstyd,to hańba,że te rządy pomagają najwiekszym w historii wrogom Polaków..Bo oni do dzisiaj nie wyrazili nawet słowa skruchy za Wołyń i te bestialskie zbrodnie na niewinnych prostych ludziach.Tylko dlatego że byli Polakami.A polscy podobno politycy głównego nurtu nawet nie umieli się upomnieć o minimum,słowo przepraszamy.Bo ważniejszy jest interes szeroko pojętego zachodu i wrodzona nienawiść do Rosji jak własny naród.

Czyli szczekasz dalej tą propagandę putinowską , zaatakowaliście Ukrainę dlatego że chce do NATO że woli zachodnią demokracje niż reżim jaki im i nam fundowaliście wiekami.Największym wrogiem od pokoleń Polaków to nie Ukraina to rosja kacapie.

Liczba Polaków zabitych przez Rosjan (ZSRR) jest trudna do precyzyjnego ustalenia, ale obejmuje setki tysięcy ofiar, w tym około 111 tysięcy zamordowanych w ramach "Operacji polskiej NKWD" (1937-1938).Ponadto, w latach 1939-1941 zamordowano około 65 tysięcy Polaków, a w zbrodni katyńskiej zginęło 21 768 oficerów i członków polskiej elity.Szacuje się, że miliony Polaków zginęły w wyniku represji sowieckich w latach 1939-1946, w tym w deportacjach, z czego wielu nie wróciło do kraju. 

Dla mnie Polska powinna pozostać przy tym konflikcie neutralna,albo przynajmniej nie opowiadać się jednostronnie po jednej stronie.

Jesteśmy w NATO i jednym głosem mówimy nie reżimowi nie putinowi.Nie mordom dzieci i cywilów niewinnych a wy to robicie dla przyjemności , nawet w miasteczkach cywile którzy nie chcą się ewakuować bo są to rosyjscy mieszkańcy okupowanego terytorium nawet do nich strzelacie a mieliście właśnie walczyć o ich bezpieczeństwo.

Czy taki zaślepiony głupotą i nienawiścią anty to zrozumie?Na pewno nie.Zaraz obrzuci mnie stekiem wyzwisk od kacapa na onucy skończywszy.Oczywiscie bez jakiejkolwiek merytorycznej dyskusji.

Kacapie kto tu jest zaślepiony , twoja urojona fantazja. Wojnę w Afganistanie kto sprowokował ?NATO.
    Wojnę w Syrii kto sprowokował też NATO , wszystkie wojny jakie prowadzicie to wina NATO.Jesteście mordercami i terrorystami.
    Czy sabotaże jakie przeprowadzacie na terenach Polski jak i całej UE to może też NATO.
    Powinniście już prosić świat o wybaczenie a nie szerzyć propagandę i terror dlatego zachód dla was już nie będzie dostępny jak był dotychczas.W czym wam Ukraina przeszkadzała przed wojną?Mieszkaliście , podróżowaliście po całej Ukrainie , kupowaliście domy , żeniliście się z Ukrainkami tak jak Ukrainiec z rosjankom , żyliście lepiej w Ukrainie niż w rosji to dlaczego ten wasz psychopata zaatakował Ukrainę - NATO winne.
    To ty jesteś pasiony od dziecka tą propagandą "Великая Россия" a co teraz jest z tą rosją gdzie żebra u Chin , Indii a co najbardziej żałosne przed Kimem.

Oświadczenie Ministerstwa Spraw Zagranicznych Ukrainy w sprawie ludobójstwa na Wołyniu – wybrane fragmenty i komentarz Dominika Serwackiego„W przeddzień dnia, w którym Rzeczpospolita Polska oddaje hołd ofiarom tragedii wołyńskiej, Ukraina dzieli ból i żałobę narodu polskiego. Jednocześnie nie zapominamy o wielu Ukraińcach, którzy stali się niewinnymi ofiarami przemocy międzyetnicznej, represji politycznych i deportacji na terytorium Polski. Ukraina oddaje hołd wszystkim poległym – niezależnie od ich narodowości, religii czy miejsca pochówku”.„Dziś nasze narody mają moralny obowiązek (…) pielęgnować dziedzictwo współpracy, wzajemnego zaufania i strategicznego partnerstwa. Opowiadamy się za uczciwym, odpowiedzialnym i zrównoważonym dialogiem historycznym, wolnym od upolitycznienia i jednostronnych interpretacji. Liczymy na rozwagę naszych polskich partnerów przy ocenie wydarzeń naszej wspólnej historii“.„Niestety, niektórzy polscy politycy – świadomie lub nie – wpisują się w działania agresora. Rosja jasno pokazuje (…), co zrobi w Polsce, jeśli nie zostanie powstrzymana w Ukrainie”.„Dla zachowania jedności w obronie naszej wolności przed wspólnym wrogiem – Rosją – dążymy do rozwiązywania wszystkich problemów w stosunkach dwustronnych w duchu konstruktywnym. Ukraina dowiodła tego poprzez konkretne działania w ostatnich miesiącach. Wznowiono proces ekshumacji oraz konstruktywny dialog w sprawach historycznych. Liczymy na kontynuację tej pracy bez upolitycznienia”.

a kacapy wszędzie gdzie są tylko mord i gwałt - oddziały Afrika Korps zabijają cywilów w Mali - wszędzie gdzie są to mord i terror.
    https://i.c97.org/ai/665785/aux-head-1765121549-20251207_Mali_360.jpg
    Rosyjscy najemnicy podpalają wioski, strzelają do ludzi i porywają kobiety.

Malijczycy mieli nadzieję, że okrucieństwa wobec ludności cywilnej ustaną po wycofaniu się Wagner PMC. Jednak Afrika Korps stosuje te same metody.
    Dziennikarze przeprowadzili wywiady z 34 uchodźcami z Mali, którzy uciekli na granicę z Mauretanią. Mieli nadzieję, że po wycofaniu się Wagner PMC z Mali okrucieństwa wobec ludności cywilnej ustaną. Jednak Afrika Korps działa tymi samymi metodami, co najemnicy PMC.
    „To polityka spalonej ziemi. Żołnierze z nikim nie rozmawiają. Strzelają do każdego, kogo zobaczą. Bez pytań, bez ostrzeżeń. Ludzie nawet nie wiedzą, dlaczego są zabijani” – mówi jeden z uchodźców.
    Kilka osób zgłosiło spalenie swoich wiosek, a inni znaleźli ciała z usuniętymi organami. Siły Ministerstwa Obrony skonfiskowały żywność i wartościowe przedmioty cywilom, pobiły i zabiły krewnych podejrzanych o powiązania z dżihadem, a także zabrały ze sobą kobiety.
    „Zmieniła się tylko nazwa. Ubrania, pojazdy, ludzie pozostają ci sami. Metody pozostają te same, a nawet się pogorszyły” – powiedział reporterom uchodźca o imieniu Bokar.
    Eksperci szacują, że od 2023 roku w Mali zginęło co najmniej 5000 cywilów. Prawie połowa z tych ofiar była spowodowana atakami wojskowymi z udziałem rosyjskich najemników. Jednak liczba ofiar jest wyraźnie zaniżona: dokładne szacunki utrudnia odizolowanie niektórych obszarów.
    Co więcej, coraz mniej niezależnych obserwatorów monitoruje wydarzenia. Misja pokojowa ONZ opuściła Mali w 2023 roku pod presją rządu. Wycofanie się Mali z Międzynarodowego Trybunału Karnego w tym roku również utrudniło monitorowanie naruszeń.
    Trudno też określić, ilu bojowników Afrika Korps przebywa w Mali. Analitycy szacują liczebność grupy na dwa tysiące. Jednostka Ministerstwa Obrony rekrutuje ludzi z Rosji, Białorusi i innych krajów afrykańskich.
    Ministerstwo Obrony Rosji nie odpowiedziało na prośbę AP o komentarz.
    Piszesz dużo jak ślepy na jedno oko. Podejmujesz polemikę jednym złożonym wpisem i uciekasz w jakieś abstrakcyjne dla Polski tematy, typu Mali. A ja czekam na Twój komentarz na odpowiedź, którą ci udzieliłem. A może nie otrzymałeś jeszcze instrukcji z Kijowa?
    Powołujesz się na praworządność, a już osądziłeś PiS bez wyroku. Złapałeś kogoś za rękę, widziałeś dokumenty świadczące o złodziejstwie? Nie, więc powtarzasz to co ktoś ci do głowy wcisnął. Gdybyś był taki praworządny, zaczekałbyś z takimi opiniami do wyroków sądowych. Zarzuty, które są bez końca stawiane przez nielegalną prokuraturę krajową to nie jest dowód winy. Tobie też można postawić zarzut o g.wałt, bo przecież nosisz przy sobie narzędzie, które mogło być do tego wykorzystane.
    Dnia 2025-12-07 o godz. 17:54 ~Dewajtis napisał(a):
    > Piszesz dużo jak ślepy na jedno oko. Podejmujesz polemikę jednym złożonym wpisem i uciekasz w jakieś abstrakcyjne dla Polski tematy, typu Mali. A ja czekam na Twój komentarz na odpowiedź, którą ci udzieliłem. A może nie otrzymałeś jeszcze instrukcji z Kijowa?

Ciebie interesuje tylko Polska więc czekam na te wyroki z niecierpliwością a z tą prokuraturą to Ty "oślepłeś" na jedno oko.Nielegalna prokuratura i obsadzenie sądów było nielegalne a ci anty sędziowie tylko narażają nas na większe koszty.
    http
    ://100a
    ferpis.pl/

Abstrakcja dla Ciebie bo nie dla Polaka , wiedz co potrafią robić z Tobą i rodziną jak wejdą do Twojego domu. Nie interesuje Ciebie ale inni chcą zobaczyć jaki to wredny naród , naród morderców i terrorystów. Dziś oprócz Ukrainy mordują bezkarnie i w Afryce. Do czego są zdolni , dlaczego należy ich powstrzymać na Ukrainie , dlaczego należy wspierać Ukrainę , żebyś Ty był bezpieczny Ukraina musi powstrzymać tą hordę morderców i być wolnym niezależnym państwem.

Ja nie potrzebuję instrukcji , jestem niezależny , wolny i nie skorumpowanym Polakiem , nie wstydzę się tego że jestem za wolnością wszystkich.Nie wstydzę się Polskiej dyplomacji bo wszyscy mówią naszymi słowami nawet bez nas. Słyszymy to o czym mówimy w UE i NATO.
    A propaganda Pisowska tylko gra na incydentach a czy coś ugra - widzisz sondaże , coraz niżej choć osobiście wolałbym pis jako opozycję niż Konfederację lub Brauna.
    The Times: Wizyta Putina w Indiach nie skutkuje żadnymi dużymi kontraktami obronnymi, a Delhi demonstruje strategiczny dystans wobec Moskwy.
    Wizyta Putina w Delhi zakończyła się bez zawarcia żadnych poważniejszych umów na dostawy rosyjskiej broni. Po raz pierwszy od wielu lat indyjski program obronny nie został wsparty nowymi kontraktami z Rosją.

https://u.newsua.one/uploads/images/default/photo_2025-12-05_20-52-34.webp
    Premier Narendra Modi również nie poparł rosyjskiej oferty dostaw produktów naftowych, podczas gdy duże indyjskie firmy już ograniczają import rosyjskiej ropy, starając się uniknąć ciosu taryfowego ze strony administracji Trumpa, pisze The Times.

Modi działał ostrożnie, dążąc do zachowania strategicznej autonomii i równowagi w relacjach z kluczowymi ośrodkami wpływów. Indie coraz bardziej dywersyfikują swoją politykę zagraniczną i nie chcą ryzykować relacji ze Stanami Zjednoczonymi i Unią Europejską, z którą Delhi negocjuje umowę o wolnym handlu.

Demonstracyjna życzliwość Modiego wobec Putina była raczej „sygnałem dla Waszyngtonu” – przypomnieniem, że Indie mają alternatywy i nie są gotowe na bezkrytyczne podporządkowanie się wymogom amerykańskiej administracji.
    W perspektywie krótkoterminowej współpraca handlowa, energetyczna i wojskowo-techniczna między Moskwą a Delhi może pozostać opłacalna. Indie mogą w szczególności współpracować z rosyjskimi firmami, które nie są jeszcze objęte sankcjami.

Jednak strategiczny trend jest jasny: jest to kontrolowane pogorszenie relacji, a Indie nie zamierzają „wkładać wszystkich jajek do rosyjskiego koszyka”.
    Rosja szybko traci swoją pozycję gospodarczą w Mongolii.
    Chiny aktywnie zajmują jego miejsce.

Chiny wypierają Rosję, państwo agresora, w eksporcie do Mongolii.
    „Chiny umacniają swoją pozycję kluczowego partnera gospodarczego Mongolii, znacząco zwiększając zakupy mongolskiego węgla i finansując nowe szlaki logistyczne. Zwiększają one zależność Ułan Bator od jego południowego sąsiada, a jednocześnie zmniejszają rolę Rosji w handlu regionalnym” – czytamy w raporcie.
    Pekin planuje zakupić 100 milionów ton węgla z Ułan Bator w 2025 roku, co stanowi wzrost o 20% w porównaniu z rokiem ubiegłym. Według prognoz rządu mongolskiego, będzie to stanowić około 12% PKB. Ponadto kraje te promują projekty infrastrukturalne, które mogłyby zwiększyć eksport mongolskiego węgla do 165 milionów ton rocznie, co jest „szczególnie ważne dla Chin jako największego producenta stali na świecie”.
    „Rząd deklaruje również potwierdzone rezerwy ropy naftowej wynoszące 33,4 miliarda ton, jednak węgiel pozostaje najpłynniejszym towarem eksportowym Mongolii”
    Według serwisu dominacja Chin w handlu zagranicznym Mongolii szybko rośnie.
    „Obecnie ponad 90% mongolskiego eksportu trafia na rynek chiński, w porównaniu z 64% w 2022 roku. Dla porównania, Szwajcaria, drugi co do wielkości kraj, odbiera zaledwie 5,6% mongolskiego eksportu. Rosja, do niedawna kluczowy partner sąsiedzki, w praktyce straciła swoją rolę. Jej udział w eksporcie Ułan Bator spadł do 0,5%”
    Obecna sytuacja „odzwierciedla zmianę równowagi geoekonomicznej w regionie i stopniowe wypieranie Moskwy z rynku mongolskiego”.
    „Rosnące uzależnienie handlowe Mongolii od Chin świadczy o głębokiej transformacji priorytetów ekonomicznych i przekształceniu układu sił w Azji Środkowej, gdzie wpływy Rosji słabną na skutek aktywnej ekspansji Pekinu”
    https://i.c97.org/ai/665795/aux-head-1765127293-20251207_Mongolia_360.jpg
    Słabnie kacap na każdym kroku.
    Simonian spotkał się z prawdziwą rosyjską medycyną: chamstwem, krzykiem i pensją „18 tysięcy rubli”
    https://from-ua.org/upload/articles/2025/12/07/mainlarge/1765114470_simonian-parik.webp
    Rosyjska propagandzistka Margarita Simonian, która od kilku miesięcy leczy się z powodu raka, niespodziewanie została skonfrontowana z tym, co sama nazywa „rzeczywistością rosyjskiej medycyny”. Rosyjskie media poinformowały o tym, dzieląc się emocjonalną relacją pacjentki z wizyty w jednym ze szpitali.
    Według Simonyan, przyszła do placówki medycznej ze swoją 12-letnią córką i spotkała się z nieuprzejmością w recepcji. Personel medyczny, według propagandysty, mówił podniesionym tonem, przerywał i był niegrzeczny, i nie przestał tego robić nawet po tym, jak zorientowali się, kto przed nimi stoi.
    Jeden z pracowników wypowiedział wprost zdanie, które stało się kluczowe dla całej historii:
    „Powiedz ministrowi, że nie dostajemy pieniędzy za to, żebyśmy normalnie mówili”.
    Na początku, przyznaje Simonian, była zła. Ale potem – po raz pierwszy od wielu lat – poczuła wstyd, bo dostrzegła przyczynę tego chamstwa: żenujące pensje i nieludzkie warunki pracy. Podkreśliła, że ​​sama „żyje normalnie”, podczas gdy recepcjonistka, według niej, pracuje za „jakieś 18 tysięcy rubli” i jest skazana na ubóstwo do końca życia.
    Nawet jej córka, jak wspomina Simonyan, była zszokowana tym, co się działo, i zapytała, czy to wszystko był żart.
    Po tym incydencie propagandzistka nagle zaczęła mówić o „trudnym losie rosyjskich lekarzy”, niskich pensjach i wieloletniej nieodpowiedzialności władz, które nie zapewniły godziwych warunków opieki zdrowotnej. Nadal jednak dystansowała się od „zwykłych Rosjan”, podkreślając własne dobro.
    Historia wywołała poruszenie w mediach społecznościowych: wiele osób przypomniało sobie, że rosyjska medycyna jest niszczona przez te same władze, których Simonian bronił i usprawiedliwiał przez lata.
    Dnia 2025-12-07 o godz. 18:51 ~anty napisał(a):
    > Rosja szybko traci swoją pozycję gospodarczą nie tylko Mongolii.

Rosja zwiększyła rabaty na ropę naftową dla Chin do rekordowego poziomu od początku wojny.
    Nawet rekordowe ustępstwa nie zaradzą spadkowi eksportu.

Rosja znacznie zwiększyła rabaty na ropę naftową dla Chin, usiłując w ten sposób znaleźć nabywców na baryłki ropy, których odmawiają państwowe i prywatne rafinerie.
    Według agencji Reuters , powołującej się na traderów, rosyjska ropa ESPO Blend, wysłana do Chin na załadunek w grudniu, jest sprzedawana w chińskich portach z rekordową zniżką 5-6 dolarów za baryłkę w stosunku do ropy Brent.
    Pod koniec września chińskie rafinerie kupowały dalekowschodnią ropę WSPO po cenie o 0,50-1 dolara wyższej niż Brent. W związku z tym, po nałożeniu przez USA sankcji na Rosnieft i Łukoil, cena głównej rosyjskiej ropy na rynku chińskim spadła o 5,50-7 dolarów za baryłkę, czyli o około 10%.
    Według źródeł Reutersa nie wszystkie dostawy mieszanki ESPO Blend załadowane w grudniu znalazły nabywców, a firmy handlowe obsługujące dostawy mogły ponieść straty: kupiły grudniowe wolumeny jesienią po wyższych cenach i teraz są zmuszone sprzedać je po znacznie niższej cenie.
    Zniżki na ropę, które Rosja zapewnia Chinom od początku wojny na Ukrainie, pozwoliły chińskim rafineriom zaoszczędzić 20 miliardów dolarów w ostatnich latach, powiedział wcześniej prezes Rosnieftu Igor Sieczin . Rosja „posiada unikalną bazę surowcową” i jest gotowa wykorzystać ją do zaopatrywania Chin, podkreślił Sieczin.
    Pomimo obniżek, przepływy rosyjskiej ropy do Chin maleją: w listopadzie dostawy drogą morską na rynek chiński spadły poniżej 800 000 baryłek dziennie, co jest najniższym wynikiem od lutego 2022 roku, według analityków Kpler. W porównaniu z październikiem eksport spadł o 30-40%, czyli o 400-500 000 baryłek dziennie.

jak tak dalej pójdzie to putin przeniesie do kraju "cudów" Korei Pół.
    Sondaże PiS coraz niższe to widzisz, ale widzisz tez kto zyskuje na spadkach PiS. Nie zyskuje obecna koalicja, ale Konfederacje. KO zyskuje tylko kosztem PSL i P2050.

Nie ma anty ani neo sędziów. Każdy sędzia mianowany przez Prezydenta RP jest sędzią. Żaden sędzia, prokurator, policjant, Żurek, Tusk nie ma prawa podważać statusu sędziego.

Twierdzisz, że ruski wejdzie do mojego domu? Wejdzie jeśli polskie wojsko mu na to pozwoli. A pozwoli jeśli nie będziemy mieli się czym bronić. Wojna na Ukrainie kiedyś się skończy i nie licz na to, że nastąpi to dopiero po całkowitym upadku Rosji, bo się przeliczysz. Jeśli węszysz atak Rosji na Polskę to zajmij się propagandą na rzecz zwiększenia bezpieczeństwa Polski, w tym obronę dobrych relacji z USA przede wszystkim, bo zachodnia Europa bez USA to strzelec z korkowcem z odpustu.
    250 Strykerów dla Polski po dolarze za sztukę? MON i armia są na tak.
    Polska jest coraz bliżej przyjęcia od USA 250 używanych transporterów opancerzonych Stryker. Minister obrony Władysław Kosiniak-Kamysz jasno deklaruje poparcie dla tej transakcji, nazywając ją „dowodem zaufania” ze strony Stanów Zjednoczonych. Szef MON podkreśla, że sprzęt jest potrzebny, a oferta nie stanowi zagrożenia dla polskiego przemysłu zbrojeniowego. Sztab Generalny już wydał pozytywną opinię, a decyzja wydaje się praktycznie przesądzona.

The Guardian: Gospodarczy upadek Rosji zagraża Putinowi po odrzuceniu umowy przez Trumpa.
    Wojna z Ukrainą miała katastrofalny wpływ na zwykłych Rosjan, a sytuacja gospodarcza i społeczna kraju stale się pogarsza. Rosyjska gospodarka, uzależniona od eksportu ropy naftowej i gazu, odnotowała gwałtowny spadek dochodów – o 27% w porównaniu z rokiem ubiegłym. Inflacja osiągnęła 8%, stopy procentowe przekroczyły 16%, deficyt budżetowy rośnie, a inwestycje maleją. Ceny strategicznych towarów importowanych wzrosły o 122%, a koszty utrzymania Rosjan w czasie wojny stają się coraz wyższe, donosi The Guardian.
    W tym kontekście Ukraina nadal z powodzeniem atakuje kluczową infrastrukturę i rosyjskie obiekty naftowe, powodując niedobory paliwa i rosnącą presję gospodarczą. Rosyjskie firmy Rosnieft i Łukoil tracą rynki zbytu w Azji, w tym w Chinach, z powodu sankcji.
    Próby Rosji wykazania się sukcesami militarnymi nie przesłaniają rzeczywistości: po prawie czterech latach wojny Moskwie wciąż nie udało się podporządkować Ukrainy, a straty wśród wojsk rosyjskich przekraczają milion ludzi.
    Odmowa Putina przyjęcia porozumienia zaproponowanego przez prezydenta USA Donalda Trumpa , które mogłoby złagodzić kryzys gospodarczy i zagwarantować tymczasowe pokojowe rozwiązanie, jedynie pogarsza sytuację. Kreml stoi obecnie w obliczu narastających napięć społecznych, wewnętrznych konfliktów elit i groźby załamania demograficznego.
    Eksperci z London School of Economics ostrzegają, że pogarszające się warunki gospodarcze zaostrzą konflikty wewnętrzne i niestabilność społeczną. O ile wojna finansowana przez społeczeństwo może tymczasowo maskować problemy systemowe, o tyle kryzys może doprowadzić do potężnych wstrząsów społecznych.

Co moskwa mogłaby zrobić dla rosjan zamiast jednego masowego ataku na Ukrainę.
    W jednym tylko zmasowanym ataku przeprowadzonym przez rosję na Ukrainę agresor wydał ponad 360 milionów dolarów, co wystarczyło na budowę ponad 100 szkół i przedszkoli, budowę dziesiątek oczyszczalni ścieków i budowę tysięcy kilometrów sieci ciepłowniczych.
    „361 milionów dolarów to cena jednego potężnego rosyjskiego ataku na Ukrainę. To kwota, którą Kreml zużywa w ciągu kilku godzin, aby zniszczyć więcej obiektów cywilnych i zastraszyć ludność. Ale te same pieniądze mogłyby zmienić życie milionów Rosjan – gdyby władzom naprawdę na nich zależało”
    Mówi się w szczególności, że w nocy 7 grudnia Rosjanie użyli 653 dronów, które kosztowały około 15,5 miliona dolarów, 3 rakiet Kinżał za około 36 milionów dolarów, 34 rakiet manewrujących za 254 miliony dolarów i 14 wyrzutni Iskander-M, które kosztowały około 56 milionów dolarów.

Łącznie mówimy więc o kwocie niemal 361 milionów dolarów.
    „Ale najważniejsze pytanie brzmi: co Rosja mogłaby zrobić z tymi pieniędzmi zamiast atakować Ukrainę?”
    Według wyliczeń , za wskazaną kwotę można zapewnić wodę pitną dziesiątkom tysięcy osób - mogłoby powstać do 120 stacji uzdatniania wody.
    Wymienić 1000 km sieci ciepłowniczych, które co roku psują się zimą, zapewnić nowe mieszkania dla 15 tysięcy rodzin mieszkających w domach pomocy społecznej. Wybudować 6 szpitali rejonowych i zakupić niezbędny sprzęt. Możliwe jest również wybudowanie ponad 100 szkół i przedszkoli w wioskach, gdzie dzieci wciąż uczą się w opuszczonych budynkach.
    „Rosja po raz kolejny udowadnia: jest gotowa wydać setki milionów na rakiety, ale nie jest gotowa zainwestować ani grosza we własny naród. 361 milionów dolarów to wybór między życiem a śmiercią, między rozwojem a degradacją”.

• Re: Chcieliście to macie 2. Autor: ~Dewajtis [94.254.128.*]
    >>Eksperci z London School of Economics ostrzegają, że pogarszające się warunki gospodarcze zaostrzą konflikty wewnętrzne i niestabilność społeczną.<<

Eksperci z tej uczelni myślą kategoriami państw z ugruntowaną demokracją, a to nie ma nic wspólnego z Rosją. To kraj i jego obywatele, którzy nigdy nue zaznali demokracji w naszym rozumieniu. Im wystarczy słonina, kartoszki i spirt. Wszelkie próby oporu, buntu likwidowane są w zarodku. Nie licz na drugą rewolucję październikową, która tez była szyta grubymi nićmi.
    Rosjanie płacą więcej za benzynę niż Amerykanie.
    https://www.rbc.ua/static/img/_/p/_palne_16c05ecf412bb9ddc45e359381dd35a4_650x410.jpg
    W związku ze spadkiem światowych cen ropy naftowej, paliwo amerykańskie staje się coraz tańsze, podczas gdy na rynku rosyjskim obserwuje się odwrotną tendencję.
    Eksperci wyjaśniają: w kosztach paliwa w Federacji Rosyjskiej ropa naftowa stanowi zaledwie około 10%, podczas gdy podatki i opłaty tworzą prawie 60% ceny końcowej, co sprawia, że ​​benzyna jest dla konsumentów rekordowo droga.
    Cena paliwa w USA
    Ceny detaliczne benzyny w USA spadły poniżej psychologicznej granicy 3 dolarów za galon, najniższego poziomu od 2021 r., poinformował Departament Energii USA.
    Jednocześnie amerykańskie paliwo od kilku lat tanieje. Jest to spowodowane spadkiem światowych cen ropy naftowej, które stanowią około połowę ostatecznego kosztu benzyny dla amerykańskich konsumentów.
    Według EIA, 1 grudnia średnia cena benzyny w Stanach Zjednoczonych wynosiła 2,98 dolara za galon, a w niektórych regionach – nawet mniej. Na wybrzeżu Zatoki Meksykańskiej galon kosztuje zaledwie 2,55 dolara . Głównym czynnikiem spadku jest załamanie cen ropy naftowej: baryłka ropy Brent kosztuje około 63 dolarów, a analitycy przewidują dalszy spadek do 50 dolarów, a w przyszłości nawet do 40 dolarów.
    Nawiasem mówiąc, w USA ceny tradycyjnie spadają po zakończeniu sezonu letniego, a w tym roku dodatkowym czynnikiem stała się słaba dynamika popytu. Analitycy JPMorgan sugerują, że przy braku interwencji OPEC, cena ropy Brent może spaść do 30 dolarów w 2026 roku, co dodatkowo ograniczy ceny paliw w USA.

Cena paliwa w Rosji
    W Rosji benzyna drożeje pomimo globalnego spadku cen ropy naftowej. Według Rosstatu, w ciągu 11 miesięcy 2025 roku jej cena wzrosła o 11,2%, czyli dwukrotnie szybciej niż inflacja. Średni koszt litra paliwa na początku grudnia wynosił 64,87 rubla, czyli około 3,23 dolara za galon. Oznacza to, że rosyjska benzyna jest już o 8% droższa niż w Stanach Zjednoczonych.
    W Rosji sytuacja jest jednak odwrotna: ceny benzyny rosną tam szybciej niż inflacja, a ropa naftowa stanowi zaledwie ok. 10% jej ceny, podczas gdy podatki i opłaty stanowią prawie 60%.
    Nawiasem mówiąc, eksperci tłumaczą to nie tylko obciążeniami podatkowymi, ale także sztucznymi, quasi-rynkowymi cenami.

Uruchomiono system wyrzutowy.
    Wczoraj w jednym z pułków lotnictwa bombowego doszło do incydentu, w samolocie, który znajdował się w schronie na parkingu.
    Jak podaje kanał Fighterbomber , doszło do nieautoryzowanej aktywacji systemu katapultowego.
    W wyniku zdarzenia pilot i nawigator w kokpicie doznali obrażeń uniemożliwiających przeżycie.

W trakcie ataku na port handlowy w rosyjskim Kraju Krasnodarskim.
    5 grudnia Siły Obrony zaatakowały „Temriucki Morski Port Handlowy” położony na terytorium Krasnodarskim Federacji Rosyjskiej. Port ten jest zaangażowany w zaopatrywanie rosyjskiej armii okupacyjnej. Poinformowało o tym biuro prasowe Sztabu Generalnego.
    „Potwierdzono zniszczenie 20 czołgów, co stanowi 70% całości. Ponadto, na platformie przeładunkowej gazu płynnego, gdzie znajduje się około dwudziestu cystern kolejowych, trwa pożar” – czytamy w raporcie.

Wieczorem 7 grudnia łączna powierzchnia pożaru wynosiła około 1000 metrów kwadratowych.

Właśnie AI przeanalizował mi wszelkie scenariusze zmian politycznych w Rosji spowodowane słabnącą kondycją gospodarki rosyjskiej spowodowany rosnącymi wydatkami militarnymi i efektem sankcji. AI przedstawił mi kilka scenariuszy. Żaden z nich nie zadowoliłby ciebie i nie daje szczególnych okazji na optymizm. Ten kraj to beton, a ewentualny najbardziej możliwy scenariusz to bunt wewnątrz władzy, nawet obalenie Putina, ale raczej nie demokratyzacja Rosji, a jeszcze większy terror w państwie, a sama Rosja moze stać się jeszcze bardziej niebezpieczna.
    Al korzysta z tego co piszą w sieci . Mnie nie jest potrzebna sztuczna inteligencja bo setki artykułów znajdziesz w prasie i też w większości są pesymistyczne. Np:
    Marcin Łuniewski, autor książki "Rosja. Od rozpadu do faszystowskiej dyktatury"
    Na koniec warto podkreślić: jeśli ktoś kiedyś zastąpi Putina, to jakaś zmiana na pewno nastąpi. Tak było w historii Rosji, po jednym carze przychodził kolejny, po jednym genseku następny, i za każdym razem następowały zmiany.

W większości art. to obawy co z arsenałem nuklearnym jak wpadnie w niepowołane ręce.
    Moim zdaniem nikt nie sięgnie po tą broń bo izolacja rosji to uzależnienie od Chin i tu Chiny będą rozdawać karty.
    A co wydarzy się z klanami i czy sami się pozabijają to nie nasza sprawa.Walka o władzę już się rozpoczęła i tu bardziej bym przyglądał się tym którzy rządzą armią , a wielu już krytykuje putina.
    Dlatego moim zdaniem należy wspierać Ukrainę by uzyskała jak najlepsze porozumienie pokojowe. By kacap był izolowany od nas jak najdalej. Spojrzałem w budżet obronny w USA :
    Stany Zjednoczone przedstawiły rekordowy budżet 901 miliardów dolarów.
    Ostateczny tekst ustawy obronnej USA na rok fiskalny 2026 został opublikowany i już teraz jest uznawany za rekordowy. Ten 3000-stronicowy dokument przewiduje aż 901 miliardów dolarów na bezpieczeństwo narodowe. To więcej, niż wnioskował prezydent Donald Trump – zażądał on 8 miliardów dolarów mniej.
    Amerykańskie media, w tym Reuters , Fox News , donoszą, że pakiet utrzymuje pomoc dla Ukrainy. Według Fox News, ustawa kontynuuje finansowanie Inicjatywy Wsparcia Bezpieczeństwa dla Ukrainy – 400 milionów dolarów rocznie w latach 2026 i 2027. Oznacza to, że Waszyngton nie tylko nie wstrzymuje wsparcia dla Kijowa, ale formalnie je przedłuża na co najmniej kolejne dwa lata.
    Wiem - napiszesz że to tylko kropla , ale nie o to chodzi są dalej za Ukrainą.
    W co on gra? Nacisk na zachód , NATO żeby kupowali więcej uzbrojenia od USA dla Ukrainy , wytyka że UE przestawiła się na własną produkcje i mniejsze zamówienia. Następnie czytam że nie idzie dodzwonić się do Pentagonu by złożyć zamówienia nikt nie odbiera telefonów..Rozmowy przez ambasadorów.Bałagan totalny. Może już po uchwaleniu budżetu będzie normalna współpraca.

AI nie jest dla mnie wyrocznią, ale jej analizy pozbawione są błędu ludzkiego wynikającego z osobistych poglądów, interesu i emocji. Nawet jeśli korzysta z sieci to korzysta obiektywnie i wyciąga tzw średnią.

Gdybym tobie zlecił taką analizę, a potem poprosił o to TYP_Z to byłyby to skrajnie odmienne produkcje dalekie od obiektywizmu. Nie wierzę ślepo AI, ale potrafię z jej analiz wyciągnąć co trzeba. I w tym przypadku wpełni się z nią zgadzam.
  • Re: Chcieliście to macie 2. Autor: ~atoma [79.184.251.*]
    Dnia 2025-12-08 o godz. 19:17 ~anty napisał(a):

> Dlatego moim zdaniem należy wspierać Ukrainę by uzyskała jak najlepsze porozumienie pokojowe. By kacap był izolowany od nas jak najdalej.

co "jak najdalej", jak rusek w obwodzie królewieckim? może jeszcze stwierdzimy, że dobrze nas Białoruś odizolowuje? strach pomyśleć co by było, jakby na Białorusi łukaszenkę, tak jak kiedyś na Ukrainie janukowycza obalili. Moskwa przystała na takie twory państwowe w granicach republik związkowych byłego ZSRR pod warunkiem, że będą tam rządzili ich ludzie. Chyba Zachód zdawał sobie sprawę, że "Euromajdan" doprowadzi do takiej reakcji putina, mimo jakiś tam papierowych gwarancji nienaruszalności granic.
    W 1939 mieliśmy podobne "gwarancje". Anglia i Francja wypowiedziała niemcom wojnę i to by było na tyle, bo społeczeństwa tych krajów "nie chciały umierać za Gdańsk". Takie stanowisko jest z mojego punktu widzenia naganne, bo przecież były oficjalnie zawarte sojusze. A czy z Ukrainą mamy jakieś umowy w razie agresji na ich kraj , bądź udzielaliśmy jakiś gwarancji? Nie - dlatego twierdzę, że to nie nasza wojna i dość szantażu, że jak padnie Kijów, to już koniec z nami. Ta "dziwna", "hybrydowa" wojna, w której głównymi aktorami są dezinformacja i drony potrwa moim zdaniem jeszcze ze dwadzieścia lat z okresami większej lub mniejszej eskalacji konfliktu. Żeby tylko jakaś zabłąkana rakieta lub dron nie walnęły w elektrownie atomową...