• Skąd Pecherzewski weźmie 4.5 mln Autor: ~McFly [89.64.0.*]
    I jak ma się ta nota co do należności ? Czy to jest należnośc ?
    4.5 mln to chyba MG na tym nie zarobiło
  • Re: Skąd Pecherzewski weźmie 4.5 mln Autor: ~OKI [89.64.2.*]
    przecież było to omówione
    to jest kara umowna za nienaprawione błędy w grze
    to będzie potrącane z % który normalnie by szedł do Byterunners z każdej sprzedanej sztuki ale dopóki nie spłaci się kara to 100% dla MG
    przynajmniej ja tak to zapamiętałem
  • Re: Skąd Pecherzewski weźmie 4.5 mln Autor: ~ksiegowy123 [95.130.4.*]
    wystawi też notę na odszkodowanie i będzie miał

• Re: Skąd Pecherzewski weźmie 4.5 mln Autor: ~McFly [89.64.0.*]
    Czyli tak czy owak kasę ściągnął
  • Re: Skąd Pecherzewski weźmie 4.5 mln Autor: ~Optymista [37.30.41.*]
    Przecież to jest oczywiste.
    Wystawi kwit movie o zapłatę wynagrodzenia za produkcję gry, zapisze sobie te pieniądze w rubryce zysk netto i włala już jest 4,5 mln zaksięgowane
  • Re: Skąd Pecherzewski weźmie 4.5 mln Autor: ~ori [212.180.229.*]
    za produkcję gry już dawno zapłacone i z tego tytułu nie może być żadnych roszczeń. Umowy na wykonanie gry działają tak, że płaci się za każdy MS wykonania (to jest budżet). A po wydaniu gry, jak gra zwróci budżet, to się płaci devowi jakiś tam %. Co do płacenia %tu, to kwestia jak było zapisane w umowie, bo są umowy że płaci się przez ileś lat, a nie całe zycie trwania gry. Ogranicza sie czasowo. To jest zagadnienie prawne dla prawników. bo jeśli nastąpiła przesłanka do rozwiazania umowy i Movie umowe wypowiedziało/rozwiązało, co z jakiej racji ma płacić %? A po drugie nie wiem czemu się nagle skupiamy na Pęcherzewskim i Byte. Nie trzeba być prawnikiem by ocenić, że kasa z konsol nie nalezy się Byte. Umowa była na produkcje gry na steam a nie na porty. A dwa dzisiaj zacząłem inną rzecz myśleć. Nie jestem przekonany czy kasa z konsol DDS1 trafiła już do Movie i w jakiej części? Kolega XXX pisał, że te przychody 2 mln zł to jego zdaniem tylko ze steam, bo wbrew pozorom dobra była sprzedaż DDS w Q3. A jeśli to celowe zagranie prezia by opóźnić przelew z Ultimate do Movie, nie wiem, głośno myślę i nie oskarżam. Mnie bardziej teraz interesuje co sie kryje pod zdaniem o Schedule 1 czy są jakiekolwiek szanse i drugie to RT2 we wtorek na tym festiwalu, czy będzie ten nowy trailer i zacznie szybciej rosnąć WL. IP DDS jest w jakimś sensie już spalone (niech zarabia na koszty), no chyba że kiedyś DDS3 stanie sie viralem.
  • Re: Skąd Pecherzewski weźmie 4.5 mln Autor: ~xxx [176.221.126.*]
    nie zdziwiłbym się, gdyby prezes zapomniał uwzględnić przychody z konsol w q3 ... skoro zapomniał poinformować akcjonariuszy o produkcji DDS3... uchwałę podjęto w momencie kiedy gra miała już 30% ?!?! oni mają w 4 literach nie tyle drobnych akcjonariuszy, co nie przejmują się nawet przepisami MAR
    Przychody są uwzględnione z konsol. Tam nie ma w raporcie podziału na sektory. Dds3 napewnie jeszcze nic nie ma.
    ok to jak są uwzględnione konsole w przychodach za q3, to wytłumacz spadek z przychodami za q2.

Q2 przychody z sprzedaży 2,65 mln
    Q3 z konsolami 2 mln - ile to konsole ? do początku sierpnia było zadeklarowane 40tyś sztuk sprzedanych

zakładając minimalnie, że wpływy z konsol to np. 0,5mln to z podstawowej sprzedaży byłoby z 1,5mln.
    Jak się to ma do statystyk sprzedaży na steam ? gdzie DDS2 w top seller wypadł nieco lepiej w q3 niż w q2 ? Reszta back katalogu też nie odstawała w sprzedaży z q2.
    Jak wytłumaczysz spadek o 50% przychodów z sprzedaży kwartał do kwartału, gdzie statystyki TS praktycznie porównywalnie a nawet lekko lepiej w niektórych obszarach (Alaskan miał gorszą sprzedaż) Dodatkowo w q3 wpadło z 100 tyś zł z premiery Beyond Sunset.

Gdzie wy widzicie miejsce w tych 2mln przychodu z q3 na sprzedaż z konsol ??
    DDS3 ma 30% finalnej wersji gry. przecież masz raporty z tą informacją.
  • Re: Skąd Pecherzewski weźmie 4.5 mln Autor: ~moto [5.173.156.*]
    DDS3 nie jest skończony w 30% - jest na etapie, który to etap stanowi do 30% finalnego zakresu gry. Cytat: "Gra obecnie znajduje się na etapie tzw. Vertical Slice, czyli w pełni grywalnego fragmentu gry [do 30% finalnego zakresu] o docelowym wyglądzie". To tak jak ori pisał z 6 tygodni temu że update dds2 w drodze, a prezes opowiadał o teamie wewnętrznym który był intensywnie tworzony przez wiele miesięcy x'D Ten team to chyba wyparował bo jak inaczej wytłumaczyć że DDS3 będzie robić TGS, a updejtów jak nie było, tak nie ma :) Wy to chyba lubicie...
    tu chodzi o fakt, iż prace nad DDS3 były prowadzone od co najmniej miesięcy, a spółka miała obowiązek powiadomić akcjonariuszy o tym fakcie, wynika to z przepisów. Tutaj przydał by się biegły rewident ... ale jak reszta drobnych to zrozumie, to może być już za późno.
    Raczej wątpię by pracowali nad tym od miesięcy
    to ile według ciebie trwa dojście do opisanego etapu projektu ? w tydzień to zrobili ? według mnie to około minimum pół roku.

"Gra obecnie znajduje się na etapie tzw. Vertical Slice, czyli w pełni grywalnego fragmentu gry [do 30% finalnego zakresu] o docelowym wyglądzie."
    Widziałeś te demo ? Jest tu teraz z nami ?
    ty masz coś z głową ? to oficjalny komunikat spółki z dnia 2025-09-17. i jak tu prowadzić poważne konwersacje, jak tu takie przedszkole ...
    Jeśli robią to gitara. 2.5 mln w kasie jest.
  • Re: Skąd Pecherzewski weźmie 4.5 mln Autor: ~moto [5.173.156.*]
    Według mnie to nie jesteś w stanie tego określić, najważniejszą zmienną tutaj będzie ambicja projektu - możesz i dwa lata testować mechaniki które "siadają" i są ze sobą spójne, możesz core rozgrywki klepnąć w dwa miesiące a potem myśleć co do tego dołożyć. Możesz wrzucić gotowe wtyczki, możesz tworzyć mechaniki od zera. Gotowe wtyczki są źle postrzegane przez graczy, ale do vertical slice będą w zupełności wystarczające i taki etap powstanie szybko, tyle że taki ruch może wydłużyć produkcję gdy będzie trzeba taką wtyczkę podmienić albo dostosować. Trudne jest też utrzymanie początkowej koncepcji do końca produkcji.
  • Re: Skąd Pecherzewski weźmie 4.5 mln Autor: ~Xxx [176.221.116.*]
    Tylko że ja mówię o tym, iż wygląda to jak naruszenie przepisów MAR przez społke. Spółka powinna niezwłocznie poinformować o starcie kluczowego projektu dla spółki. Wy w ogóle nie rozumiecie o czym pisze.
  • Re: Skąd Pecherzewski weźmie 4.5 mln Autor: ~ori [212.180.229.*]
    ja rozumiem MAR. Tylko że z tymi przepisami jest tak, że to na Zarządzie spoczywa odpowiedzialność uznawania danych zdarzeń za istotne i ich publikowania, a wiemy jaki nasz prezio jest kreatywny :D. A dwa, w przypadku Movie suma bilansowa i kapitały są dość duże. Więc ten poziom istotności jest relatwynie wysoki, bo gdzięś 10-20%, a to są kwoty już milionowe
[x]
MOVIEGAMES 2,38% 8,19 2026-05-22 16:38:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.